Машина за хляб - 10 част

• 78 727
  • 827
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Ако решиш да правиш опит за втасването, моля те, сподели резултата  newsm53
Значи то аз ако ша пробвам ша я карам така както си я правим туканата по нашия край нали. Те така дока бабата разрежда разсада с доматите нали, я пускам на програма месене с втасване. После кат видя че тестото така вече се е понадигнало бая, пускам на печене и това е. Инак тея с номерата па тънки па дълги па не знам йощ кви програми ние тука ич им не цепим басма. Те така по велик ден и козунаците направииме с бабата. Там пък нали дока бабата си садеше разсада у кофички за кисело млеко, козунаците само ги месииме (и то по няколко пъти) и втасааме у машината пък после я така като най левент момък у село ги оплетох едни (дето после бабата се чуди като на кво мязат), турихме ги у фурната па да втасят и ги опекохме там.

Та такива ми ти работи у наше село. Айде на хаирлия да е па да окнем на бабата да сипне по една, че па и да попее малко.

Надигнала се мома Пина рано сабалем.
Рано сабалем дет йощ слънце нема.
Па си почнала мома Пина у нощвите
убав ми хляб да меси, да меси йощ да втасва.

Па ей и насреща иде как Сийка, иде и йощ и говори,
Кажи моме Пино кажи какво си па замесила,
Замесила йощ направила, че сега момци ша додат
Ша додат йощ ша са гладни.

Не и отговорила мома Пина,
най и отговорила една мама
Една мама, мама Цоцолана.
Замесила е как Сийке мома Пина
едни хлебове убави, убави йощ италиански.
И убаво, че тех е замесила, инак се за
рогчета момите говорят, за рогчета йощ, за понички.

Еййй умрем за тия шопските песни беееее. Те така като заврека бабата нали,  па ми иде да стрелям с пищово чак.

Последна редакция: сб, 24 май 2008, 00:12 от дядо хаджия

# 436
Браво, дядо хаджия, нямаш грешка! Много ти се радвам на писанията и особено на песните Joy

# 437
Ето днешното ми хлебче от типово, оризово, пълнозърнесто брашна и овесени трици. Цял и разрязан, стана много вкусен. Simple Smile

geleva, ти си неуморна! Кога намираш време за всички вкусотии които приготвяш Rolling Eyes
Аз съм заредила сега с отложен старт едно хлебче с ръжено, типово, бяло брашно и орехи. Резултата ще видя сутринта към 8 ч.

# 438

Та такива ми ти работи у наше село. Айде на хаирлия да е па да окнем на бабата да сипне по една, че па и да попее малко.

Надигнала се мома Пина рано сабалем.
..........

Joy
Дядо хаджи, направо ме уби с твоето творчество! Целият ми ден ще е на смях, благодаря!   bouquet

# 439
  • София
Дядо хаджия , наистина развеселяваш всички и зареждаш с добро настроение. Hug

anavi50 , хлебчетата ги приготвям вечер, за да има за другия ден. Използвам бърза програма/при мен е два часа/. Питки правя почивните дни, когато имам повече време. Hug

Честит празник на всички!  bouquet

# 440
Гелева, благодаря за поздравлението и за хубавите рецепти. Миналата седмица прави твоята питка с пълнозърнесто брашно. Единствения ми шанс синчето да хапне по-полезен хляб беше този. Направих му нещо като "хамбургер". Сърдечно благодаря за рецептата. Не мога да те достигна, но дори само да те следвам е добре Simple Smile

# 441
  • София
eli6 , радвам се че ви е  харесала рецептата. Hug Благодаря за комплимента, но и аз съм аматьор и си правя експерименти. Но с практиката човек се учи, а аз също имам да уча още. Wink

# 442
  • Разград
Момичета,имате ли представа,колко струва в момента Мулинекс-а с двете бъркалки(извинявам се,предварително,ако има някъде отговор на моя въпрос,не мога да открия нищо)?

# 443
# 444
  • Шумен
От другата седмица има промоция в Метро на Moulinex 5000 -202,80 лв.

# 445
Момичета, имам въпрос като нов собственик на машина за хляб.Не съм чела старите теми,няма да ми стигне живота, затова си разказвам направо драмата:
купих си машината от ТСМ магазин, марката е Бифинети.Има подробно упътване на БГ и рецепти.Като начинаещ си избрах да пробвам с Основна програма, рецепта за бял хляб, а именно 550 гр брашно, 300мл вода, 2-3 лъжици обезмаслено мляко, 1/2 кубче мая, по 2 супени лъжици сол и захар, 2 суп. лъж. олио.Спазих стриктно всички инструкции с изключение на това,че поразбърках лекинско съставките с лъжица,понеже проявих недоверие към бъркалките.Включих, избрах програма, средна степен на препичане на кората, таймера показа 3ч и 25 мин и почна.Обаче като свърши,хляба се оказа суров отвътре.Иначе кората му е станала супер, изядохме я ,но отвътре - тесто.
Някой има ли представа къде греша и как да направя втория опит успешен?

Според таблицата на първа страница - много е водата.Ама нали карам по рецепта,да му се не види....

# 446
  • София
Момичета, имам въпрос като нов собственик на машина за хляб.Не съм чела старите теми,няма да ми стигне живота, затова си разказвам направо драмата:
купих си машината от ТСМ магазин, марката е Бифинети.Има подробно упътване на БГ и рецепти.Като начинаещ си избрах да пробвам с Основна програма, рецепта за бял хляб, а именно 550 гр брашно, 300мл вода, 2-3 лъжици обезмаслено мляко, 1/2 кубче мая, по 2 супени лъжици сол и захар, 2 суп. лъж. олио.Спазих стриктно всички инструкции с изключение на това,че поразбърках лекинско съставките с лъжица,понеже проявих недоверие към бъркалките.Включих, избрах програма, средна степен на препичане на кората, таймера показа 3ч и 25 мин и почна.Обаче като свърши,хляба се оказа суров отвътре.Иначе кората му е станала супер, изядохме я ,но отвътре - тесто.
Някой има ли представа къде греша и как да направя втория опит успешен?

Според таблицата на първа страница - много е водата.Ама нали карам по рецепта,да му се не види....

Момеее я ся кажи на дядо си хаджия суров ли ти е последно хляба или глетав. Оти водата не може да е причина хляба да е суров. Суров ша рече, че фурната е била силна и отвън го е хванала нали хляба пък той отвътре се не е изпекъл.
Значи я така като се почесвам по главата па си мисля, че по скоро маята ти не е арна и не втасал убаво хляба и е останал глетав, ама тука има едни убави моми учени они, че ти кажат най-добре.

Последна редакция: сб, 24 май 2008, 23:45 от дядо хаджия

# 447
Не знам как работи твоята машина, рецептата изглежда наред, времето също не е малко.  newsm78 Само ми се струват малко много солта и захарта. На такова количество брашно и вода слагам 1 с.л. захар и 1,5 ч.л. сол. А маята как я сложи? Пробвай още веднъж със суха, ако имаш. На същата рецепта може да сложиш 1,5 ч.л. или цяло пакетче от 7 гр.
И другия път спазвай инструкциите, особено реда на слагане на продуктите.  Peace

# 448
Благодаря ви за отговорите!
Трябваше вчера първо да кажа,че никога в живота си не съм месила и пекла хляб,нямам никаква представа кое как става,какво е това мая, какви тънкости има в процеса и за жалост нямам майка,баба,леля,никой под ръка да ме "просветли".
Може би проблема наистина е в маята.Купих от кварталната бакалия след консултация с продавача чичо Пешо,като му казах,че ми трябва половин кубче( както пише в рецептата),той пък нямал на кубчета,а само насипна,но ми претегли 42 грама,като каза,че толкова тежи едно кубче и съответно да ползвам половината, разтворена във вода.
Сега предполагам всички сте паднали от смях по повод моето невежество,обаче така стоят нещата и май ще трябва още да питам и да чета преди да докарам качествен хляб.
Не знам точно какво значи думата "глетав",но може и това да е,хляба беше порест като дунапренена гъба и на пипане мокър и лепкав.

Още един въпрос: кога се изважда хляба от формата?В моите инструкции пише "когато програмата свърши,издава звуков сигнал.Изглючете от бутона и от контакта и извадете веднага хляба.Използвайте куките,за да остраните бъркалките.Увийте в мека кърпа."
И аз, следвайки точно инструкциите,го извадих веднага от уреда и след 5 мин от формата,като я обърнах с дъното нагоре и хляба се разпадна,пльосна се на парчета кора и мокро тесто.Не знам дали не трябва да стои повече време във формата,преди да се извади newsm78

# 449
  • София
Благодаря ви за отговорите!
Трябваше вчера първо да кажа,че никога в живота си не съм месила и пекла хляб,нямам никаква представа кое как става,какво е това мая, какви тънкости има в процеса и за жалост нямам майка,баба,леля,никой под ръка да ме "просветли".
Може би проблема наистина е в маята.Купих от кварталната бакалия след консултация с продавача чичо Пешо,като му казах,че ми трябва половин кубче( както пише в рецептата),той пък нямал на кубчета,а само насипна,но ми претегли 42 грама,като каза,че толкова тежи едно кубче и съответно да ползвам половината, разтворена във вода.
Сега предполагам всички сте паднали от смях по повод моето невежество,обаче така стоят нещата и май ще трябва още да питам и да чета преди да докарам качествен хляб.
Не знам точно какво значи думата "глетав",но може и това да е,хляба беше порест като дунапренена гъба и на пипане мокър и лепкав.

Още един въпрос: кога се изважда хляба от формата?В моите инструкции пише "когато програмата свърши,издава звуков сигнал.Изглючете от бутона и от контакта и извадете веднага хляба.Използвайте куките,за да остраните бъркалките.Увийте в мека кърпа."
И аз, следвайки точно инструкциите,го извадих веднага от уреда и след 5 мин от формата,като я обърнах с дъното нагоре и хляба се разпадна,пльосна се на парчета кора и мокро тесто.Не знам дали не трябва да стои повече време във формата,преди да се извади newsm78

Значи определено има нещо объркано, след като хляба ти се е разпаднал така при изваждането. Но да започнем от там, че няма защо да ти се смеем и бъди уверена, че никой тук няма да го направи (поне до сега с мен са се отнасяли тук с изключително уважение и винаги са се стремяли да ми отговарят на въпросите и съм сто процента уверен, че така ще бъде и с теб).

Значи аз насипна жива мая не съм виждал и не знаех, че се продава така (но нищо чудно да има). Така, че уточни първо каква мая все пак ползвате. Тя във вид на прах ли е или е на бучки. За солта съм слушал, че е антагонист на маята, така че внимавайте тя да няма допир до нея и наистина проверете дали количеството е точно. По принцип в хлебопекарните първо се сипват течните продукти, идва ред на солта и захарта, после брашното и отгоре маята. Пишете, че сте разтваряли маята във вода, това ще рече, че количеството вода което сте ползвали за маята, трябва да намалите от общото количество на водата. Тук е мястото може би, да напиша, че изпробвах и предварително разработване на суха мая (с топла вода, захар и брашно). Експеримента имаше за цел да установя, дали после тестото ще втаса за по кратко време. Според мен разликата (около 10-на минути) не е чак от толкова. голямо значение. Аз по принцип не втасвам тестото за определено време, аз следя обема на нарастване. Когато ми се удвои според мен втасването е достатъчно и го прекратявам и пускам за печене (да напомня, че аз не ползвам готовите програми, а комбинирам програмите за месене, втасване и печене).

И после по време на месенето проверихте ли тестото каква консистенция има. Трябва да е като мек пластелин и докато го месят перките да се отделя от стените. Ако е течно още по време на месенето добавяйте брашно. Никога не се доверявайте на рецептите. Тука вече се уверихме, че от брашно до брашно дори от една и съща марка има разлика.

След омесването (преди втасването) аз правя друго (това не го пише в книжките). След като приключи последното омесване на тестото и преди започване на втасването отварям капака избутвам тестото на една страна и махам едната перка, после го избутвам на другата страна и махам и другата перка, след това го поотупвам така да се разпредели равномерно и го оставям натам да си втасва и пече по програма.

А иначе хляба първо го провери дали се е изпекъл добре. Потупай го леко и той не трябва да се люлее ами да стои като младо момче в казарма. Ако му трябва още печене, отивай там на програмата за печене и го пусни да речем за още десетина минути. После като го вадиш не е нужно да го обръщаш с дъното нагоре. Контейнерите са с незалепващо покритие. Затова просто обърни настрани контейнера (задължително с кърпа или дебели домакински ръкавици) леко наклони наддолу, после леко потръскай и то хлебчето оп оп оп излизаааа и това е.

И въобще няма да се притеснявате, аз ако знаете колко пъти съм бастисвал и продукти и време и нерви, но пък не съм се отказвал, а съм продължавал напред и така съм уцелвал начина на приготвяне (може би затова сега пък имам друг недостатък - не мога да готвя по рецепти, а по идеи и по интуиция).

Общи условия

Активация на акаунт