Машина за хляб - 10 част

• 78 722
  • 827
  •   1
Отговори
# 495
  • София
И като я чета тая втора програма и она е стандарт май  Simple Smile

# 496
Ох за програмите - не знам. Аз хляб правя на бърза програма, която е 2 часа. Подгряване - 5мин., месене около половин час, втасване 1 - 7мин., второ втасване - 20 мин. и печене 1 час. Хляба става страхотен. Ако го пусна на 3 часова програма ще го гоня из машината.

# 497
Абе, в една викторина за верен отговор беше заложено, че една чаена чаша е 250мл, но аз също знам, че е 200мл, а руските са 250мл.
Обаче знам, че ч.ч. събира 150гр брашно, ама ако брашното е пресято или не е има разлика.

Маята със сигурност не се слага според количеството брашно, както погрешно пише по пакетчетата, а се слага според рецептурата - тежките теста искат 2-3 пъти повече мая от бедните, а брашното им може да е все толкова.

Втасване 2 часа и 5минути на обикновено хлебно тесто в машина за хляб (която подгрява доста) със сигурност води до превтасване.

# 498
Ако е пресято е 150гр. сигурно? Или? Аз не пресявам брашно. За козунаци слагам същото количество суха мая, не съм имала провали.

# 499
Абе и аз не пресявам, то нямам и сито... И не тегля и не меря, ами сипвам на око. Е, ако е нещо ново и специално се съобразявам с рецептата, горе-долу.

# 500
И аз имам чаени чаши,които събират 250 мл вода.В това отношение едва ли има стандарт,понеже различни производители предлагат различни сервизи,с различен дизайн и вместимост.У дома има три различни чаени сервиза с различен обем на чашките,а имаме и един кафен сервиз,на който чашите са големи колкото на едининя ни чаен.
Отделно от това мерителната ми чаша на машината събира 300мл вода,но не разбрах колко грама брашно.

# 501
Абе едно време, по тоталитарно време, си имаше стандарт за всичко и се спазваше. Сега е свободия!  Mr. Green Дори при чашите.

# 502
200мл = 130гр. брашно (явно непресято)
300мл = 195гр. брашно.

# 503
такаааа. след като бях осветлена, че 300 гр на мерителната чаша не са 300 гр брашно, мага да опитам за трети път  Mr. Green да опека нещо.

а лъжичката, с която меря, е от комплекта на машината.

Джули ми предложи рецепта, да видим сега какво ще стане

300 мл вода
2 с. л олио
1ч.л сол
2 ч. л. захар
4 чаши от 200 мл брашно - около 500 гр.
2 ч.л суха мая

харесах си програма с 3 втасвания- по 15,9 и 30 минути съответно.
общо програмата е 2ч 7 мин. отивам да зареждам, имате ли напътствия?

# 504
Ами да, казах ти, че ти е било рядко тестото, то се вижда! Превтасало и още как. Сега спази тази рецепта и програма и ще стане!

# 505
  • София
Има имаааааа. Га стане лебо готов, да окнеш през дуваря че да додем да го пробваме. Я че съм отзади у градината да поливам пиперо.
Тя мома Пина мое и да е на работа та да не доде ама я че я земестим по дегустирането достойно.

# 506
засега върви добре- тестото е точно както казвате- на топка около ножа , не както при предишните ми опити. чак не мога да се отделя от прозорчето! меси за втори път машинката, после ще втасва...

редактирам си мнението , за да се похваля, че хлебчето почти излезе от кошничката. след 35 мин. е готово  Grinning

Последна редакция: пн, 26 май 2008, 14:39 от Бумеранг

# 507
  • Плевен
Бумеранг поздравления  smile3501.Пусни една снимка като стане готово.
Дано този път всичко е наред,аз имах същите провали,като си купих машинката,
но с рецептите и напътствията от тук вече всичко е ок.
Успех и на теб и без провали повече Peace

# 508
Бумеранг, и аз чакам снимка и обяснения, колко хубав и мек е бил хляба!  Simple Smile

Аз в началото имах същите провали и превтасвания, което за мен си е цял срам...  Embarassed 

# 509

ето ми я снимката.
обаче притесненията ми , че машината не пече добре, остават. този цвят го докарах с програма за препечена коричка + програма за допълнително изпичане.

Общи условия

Активация на акаунт