Машина за хляб - 10 част

  • 77 535
  • 827
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 11 607

Лебедке, историята помни и по-страшни случаи.....Горе главата....Пина ще каже тежката си дума......за да знам аз пък къде трябва да внимавам! Отмъсти му на хляба и заради нас!

# 61
  • Мнения: 11 743
Аз като гледам по снимката много добре ми изглежда!  Peace  Да, нисичко е, трябва по-малка тенджера, но пък така е като селски самун малко. Аз дори си мисля да експериментирам някой ден на пърленка да го направя. Всъщност като италианска фокача, само дето те ги гарнират отгоре. Смятам, че с такова меко тесто трябва да стане хем хрупкава пърленка, хем мека.  Thinking

Обаче е грешка да не се изчака да втаса, не стават хубави шупли и не е толкова пухкав хляба. Аз също редовно го правя това от нетърпение и понякога от страх, че ще превтаса. Днес ми стана добре, но и аз не се стърпях и рязах топъл и мазах с масло...  Ама кофти става като се реже топло, на едни навъртяни трохи, вместо на шупли....

Аз днес дори цял час го оставих за второто втасване, понеже беше по-хладно у нас.

# 62
  • Мнения: 6 029
Аз понеже нямам тенджера за фурна  Mr. Green мое ли тва нещо в йена да се опече? Да не изригне само?!

# 63
  • Мнения: 812
Аз понеже нямам тенджера за фурна  Mr. Green мое ли тва нещо в йена да се опече? Да не изригне само?!

На първата снимка се вижда ясно йената. Peace

# 64
  • Мнения: 6 029
Уф  Embarassed Embarassed Embarassed

Махам се от компютъра и отивам да готвя, че вече тотално изтрещях  Simple Smile

# 65
  • Мнения: 812
pina    bouquet имаш специални благодарности от дъщерята за рецептата. Каза, че по - вкусно нещо не била яла. А коричката била цитирам "зашеметителна" Утре пак ще се прави италианския хляб, че тоя е на привършване. Mr. Green

# 66
  • Мнения: 1 283
 Кво правите бе момичета?! Два дни ме нямаше, че и нова тема  Laughing Толкова много въпроси към мен, че се чудя от къде да почна и в коя тема да ги Ръгна ooooh!
vadikal - взимам от домашно точените кори, режа ги на ленти и самите ленти навивам на рулце. Оттам нататък, като всяка баница. Сори за спама Embarassed
Пина, твоята питка съм я правила два пъти, но не върви да я взимам пред гостите и да я снимам и без това вече ме подиграват в къщи, че ще ми вържат фотоапарата за врата Joy
Мама Цоцоланка ,curly sue - плетката ще я напиша във темата на Мама  Цоцоланка за оформяне на питките.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=256343.new#new - Сватбарска пита
 А ето сега и Гергьовската ми питка - последната. Heart Eyes

 



Последна редакция: ср, 07 май 2008, 18:53 от pepika

# 67
  • Мнения: 11 743
Ах, неуморна pepika!

Лебедунка, наистина става много вкусен хляба, а коричката му е черешката на тортата!  Grinning  А съдържа само брашн, вода, мая и сол и щипка захар! Просто и вкусно!


Сетих се да добавя, макар че вероятно сте ме разбрали, че италианския хляб след първото месене не се премесва, а само се слага върху брашното сгъва се насам натам, доколкото е възможно и се слага в тенджерката оформено като топка. Да не му се извади въздуха. Wink

Последна редакция: ср, 07 май 2008, 18:51 от pina

# 68
  • София
  • Мнения: 8 492
Дядо хаджи, пробвах днес по твоя метод да направя хляба. Първо пуснах програма месене и втасване (час и половина) и след това програма печене (1 час). Спестих половин час. Ами не стана така бухнал хлябът, както на пълните ми програми. Явно зависи и от марката на машината, за да има такава разлика в резултата.  Thinking
Мога само да съжалявам, че не се е получило. Рецептата в общи линии съм я дал, когато говорехме да калкулацията в предишната девета тема, но пак ще я повторя тук. Предупреждавам, че тя не е мое творение а е леко видоизменена от тази за бърз хляб в рецептите на Мулинекс:

- Вода - задължително леко топличка (моята машина няма предвидено време за затопляне на продуктите), слага се яйцето в една кофичка от кисело мляко и последната се долива с вода;
- Яйце - едно (моето беше сравнително голямо);
- Захар - 1.5 супена лъжица;
- Сухо мляко - 2.5 супени лъжици (понеже нямах готварско използвах това на внучка NESTLE JUNIOR. Естествено съгласието на внучката беше поискано, въпреки, че тя или не разбра за какво става дума или и беше все едно);
- Олио - 2 супени лъжици;
- Сол - 2 супени лъжици;
- Брашно - между 550 и 650 грама (по скоро към второто количество). Тестото трябва да е меко и при месенето в машината да се отделя от стените на контейнера. Аз никога не поставям цялото количество брашно още в началото.;
- Мая - 1 пликче суха мая (ползвах френската, пликчето е от 11 грама отгоре пише SAF-INSTANT).

Поставих продуктите последовадетлно така както съм ги подредил в рецептата. Брашното трябва да покрие всички течни продукти отгоре. Този път маята не я "шупнах" предварително, а направо я изсипах върху брашното.

Пуснах машината на програма "ВТАСВАНЕ И МЕСЕНЕ". На моята машина тази програма първо меси 5 минути, след това почива 5 минути и отново меси 15 минути. Получих много меко тесто, като по време на месенето следях дали да добавя брашно и ми се наложи на няколко пъти (ако не се лъжа два или три пъти) да пускам по около една супена лъжица, така че тестото да се отдели от стените.


Тук има един момент, който не е предвиден в програмите за машината. След като приключи месенето, без да прекъсвам програмата извадих тестото от контейнера, махнах перките за месене, съвсем леко го омесих с брашно (колкото да го оформя на хлебче) и го върнах обратно да втасва. От единия час за втасване вече бяха минали пет минути. Сега точно тази процедура не съм сигурен дали трябва да я правите. Няма смисъл да оформям аз тестото при положение, че то после си се издува и заема формата на контейнера, но понеже търсихме разлики и особености решиш да я спомена.

После същата програма  "ВТАСВАНЕ И МЕСЕНЕ" е предвидено тестото да втасва 60 минути, но аз я прекъснах на 10 минути преди края, защото тестото ми зае почти целия контейнер. Да обърна внимание, че моята машина е с вместимост 1500 грама. Та така че от 60 минути втасване, пет загубих при вадене на тестото, и 10 от предварителното прекъсване и от там изчислих, че тестото ми е втасвало 45 минути.

След това пуснах на програма ПЕЧЕНЕ със средно препичане за 40 минути (при тази програма аз мога да програмирам времето, като го увеличавам с 10 минути). Като изтече времето преценихме със зайчето (жена ми), че отгоре не е изпечено добре и го пуснахме още 10 минути на слабо препичане и то взе че си покафеня хубаво и отгоре.

Така при мене целия цикъл от началото на месенето до изпичането отне приблизително около 2 часа. Вярно е, че имам програма за бърз хляб, която е точно толкова, но при нея месенето е 13 минути, втасването 22 минути (което прецених, че този вид тесто е много малко), а печенето 45 минути. Тези параметри обаче мен не ме устройваха и затова реших да си поема нещата в моите ръце.

Резултатът от тези манипулации видяхте на снимките към деветата тема.

Обърнах внимание не случайно на контейнера, защото явно когато тестото е до неговия ръб и не излиза отгоре хляба се изпича добре и отгоре. Рецептата е преценена за около 1000 грама, но изпълни контейнер за 1500 грама.

Освен това има голяма разлика и в сухата мая. Например турската (не и помня името) е много силна (същото се отнася и за живата турска мая) и там винаги имам проблеми при втасването. Не съм сигурен, но ако бях оставил тестото още 15 минути сто на сто щеше да излезе извън контейнера. Така, че аз прецених, че след като тестото е достатъчно втасало, го пуснах на печене, още повече, че както спомена някой тук в началото на печенето тестото продължава да втасва.

Малко подробно го описах, но го направих с две цели. Първо да помогна на кака Сийка да види разликите, и второ да чуя вашето мнение дали нещо не липсва или пък е излишно.

дядо хаджия

P.S.: Аз ползвам машина Мулинекс 5000. Ако това има някакво значение.

Последна редакция: ср, 07 май 2008, 20:48 от дядо хаджия

# 69
  • Мнения: 11 607
Ох....дано имам време утре да направя италианския хляб.....За днес - няма време!

Седмичен Труд и Седмичен Труд

# 70
  • Мнения: 812
Маме, браво!  bouquet

pina, не съм го мачкондрила, само сгънах насам - натам, колкото можах и бух в тенджерата, щото много меко и лепнеееее ooooh! Малко ми влажнее хлебчето и другия път ще сложа брашно с една идея повече Peace

# 71
  • Мнения: 28 652

P.S.: Аз ползвам машина Мулинекс 5000. Ако това има някакво значение.

Ами аз стигнах до извода, че има значение. Дотук забелязвам различия във времетраенето на програмите като цяло, предполагам, че има такива и в температурата и времетраенето на отделните операции. Не, че има някакво значение, освен за насока на тези, които се ядосват, че дадена рецепта става сполучливо при някого, а при тях не.
Май наистина трябва да си пишем марката на машините в подписите.  Joy

Мамо Цоцоланке, много сте хубави. Предполагам, че децата много се радват!  Grinning  bouquet

# 72
  • Мнения: 11 743
Лебедуна, не слагай повече брашно, то така меко трябва да е тестото, за да стане много пухкаво! Пък ти е влажен хляба, щото е искал още да втаса малко и да се изпече. Като не е втасал добре, не се изпича добре.
Е, разбира се ако пък смяташ, че прекалено рядко е било - добави, но принципно рядко трябва да си остане.

# 73
  • София
  • Мнения: 8 492

P.S.: Аз ползвам машина Мулинекс 5000. Ако това има някакво значение.

Ами аз стигнах до извода, че има значение. Дотук забелязвам различия във времетраенето на програмите като цяло, предполагам, че има такива и в температурата и времетраенето на отделните операции. Не, че има някакво значение, освен за насока на тези, които се ядосват, че дадена рецепта става сполучливо при някого, а при тях не.
Май наистина трябва да си пишем марката на машините в подписите.  Joy

Мамо Цоцоланке, много сте хубави. Предполагам, че децата много се радват!  Grinning  bouquet

И аз да изразя моята радост като видях семейството на мама Цоцолана. Дано Бог да ги надари с много щастие, здраве и дълъг живот.

Значи едва ли някога съм си купувал техника с по оскъдни технически данни. Единственото което разбрах, че е Мулинекс OW5000. Навсякъде обаче в интернета пише, че тя е с мощност 800 W, а на моята пък пише, че е 860 W. От там нататък на каква температура втасва и пече си знаят само производителите. Може би трябва да се поразровя из документите на печката и да видя пък от там дали не мога да измъкна някаква аналогия.

Иначе наистина май трябва да направим извода, че при различни машини може да се очакват различни резултати и всеки трябва да си научи номерата на машината май.

# 74
Би ли ми казала рецептата на тестото за пица на пицария Верди.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.msg4710143#msg4710143

Ето. Не се слага царевично брашно.

Благодаря ти за рецептата. Ще я изпробвам още тези дни.   bouquet Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт