Машина за хляб - 10 част

• 78 723
  • 827
  •   1
Отговори
# 450
Ами в моето упътване пише, че след сигнала е добре хлябът да остане още малко в машината, но не повече от 1 час и след като се извади ваничката, да се изчака 10-на минути, преди да се извади хлябът от нея. Но щом в твоята пише друго, следвай нея.
Пробвай да направиш още веднъж хляб, по друга рецепта и виж дали ще се повтори резултатът. Ако пак ти остава недопечен хлябът, бягай да я върнеш, имаш това право в 7-дневен срок, ако не се лъжа. Може пък машината ти да е дефектна.  Thinking

А, забравих да кажа, че след като се извади хлябът, трябва да се остави да изстине непокрит за няколко часа. Чак след като изстине напълно, се завива в кърпа и се прибира в кутия или торбичка.

# 451
  • София
...
Пробвай да направиш още веднъж хляб, по друга рецепта и виж дали ще се повтори резултатът. Ако пак ти остава недопечен хлябът, бягай да я върнеш, имаш това право в 7-дневен срок, ако не се лъжа. Може пък машината ти да е дефектна.  Thinking
...
Аз също се замислям като как`Сийка, че явно машината не изпича добре хляба. Провери по времето на печене, дали реотана се зачервява добре. И ако наистина и втория път хляба е недопечен, значи просто отиваш да ти заменят машината. Лошото е, че такива машинки няма как да ги изпробват в магазина.

# 452
Опитай на програмата за тесто. Като стане готово тестото - изпечи го на друго място. Ако стане - значи не пече добре самата машинка. Опитай на по-слаба степен на препичане - това ще намали кората. И ми се струва, че водата ти е доста. Докато се меси, тестото трябва да е на топка, а не като кексово.

# 453
Вадила съм хляб и веднага, щот домочадието понякога мре от глад и въпроса е на живот и смърт.
Веднъж падна горната коричка, НО тесто не е имало! Има някакъв проблем, според мен.

По принцип след звуковия сигнал вадя контейнера от машината веднага, иначе вътре се овлажнява. Изчаквам 10тина минути и вадя от контейнера. Оставям на дървена решетка да изстине. И когато изстине съвсем прибирам в торбичка.

# 454
Благодаря, наистина има доста неща,които не са ми ясни.
От упътването не мога да разбера коя програма е само за месене,коя за печене и т.н. Изброени са като "програма за обикновен хляб", "програма за безглутенов хляб", "програма за мармалад" и т.н.Не мога да се ориентирам кое копче да натиска,за допълнително печене както на пералнята мога да дам допълнително плакнене.Сложна работа!
Друго, пише да не се отваря капака по време на работа,освен в точно определените случаи,като например при програмата за кекс в определен момент след звуков сигнал може да се отвори капака и да се добавят стафиди и ядки.Така не знам дали и кога мога да отворя,за да сипя допълнително брашно или вода или друго.
Определено вчера не стана на топка тестото,остана си течно и разлято из цялата форма.

При дефект за жалост няма да мога да върна машината,понеже ми е подарък за РД и от купуването до пробването са минали повече от 2 седмици.Но има 2 год гаранция.

Как да проверя дали нагрява реотана? Той е долу,до ръба на формата за печене, като при фритюрник.Ако гледам през капака,не го виждам въобще.

Четох рецептите в специалната тема за рецепти за машина за хляб,но не попаднах на съвсем примитивна,основна рецепта за бял хляб( без подправки,добавки и т.н.)Имаше една,но без точни дози на продуктите.Може и да не съм догледала.Моля, ако не ви е досадно,някой да ми напише една дебилски подробна рецепта с точен грамаж на съставките.Машината ми има опции за 750, 1000 и 1250 гр готов хляб.

# 455
А как измерваш грамажа? Щом тестото ти е било рядко, значи брашното е било малко и затова не ти се е получило. Топката трябва да бъде стегната, да не маже под бъркалките, а стените да остават чисти.
Нямаш ли мерителна чашка с машината? Така става най-точно.
Можеш да отваряш капака и да добавяш съставки в процеса на месене. След като свърши и почне втасването, вече не е желателно отварянето, защото ще избяга топлината.
Повтори пак рецептата, която си правила, като слагаш продуктите в реда, в който ти ги пиша:
300 мл вода (със стайна температура)
1 с. л. захар
1,5 ч. л. сол
2 с. л. олио
4 ч. ч. брашно (чашата е с вместимост 230 мл)
1,5 пакетче суха мая, може и цяло (от 7 гр) или половин кубче прясна, натрошена върху брашното
Това е за хляб около 750 гр, може и повече да е, не съм го теглила.  newsm78
Когато меси, гледаш през прозорчето и ако почне да маже под бъркалките, добавяш по малко брашно, докато се стегне топката тесто.
Това е, нищо сложно.  Grinning

# 456
Тази насипната мая не е ли суха - на малки гранулки?  Ако си сложила суха мая 21гр на 500гр брашно, от това ще да е. Ако ли пък и тестото е било рядко с толкова мая.
Хляба преди да се разпадне, имаше ли хлътнала кора? Надут ли беше, с издута коричка или хлътнала надолу?

# 457
Мерси, Как' Сийке, аз метнах за втори опит преди да пиша тук,с налучкване го спрях,за да досипя брашно,защото пак беше станало тестото меко и лепкаво и сега стана точно както описвате, дели се от стените и се е оформило като две топки около всяка бъркалка.Оставям го така,няма да го закачам повече до края и дано се получи!
Сега ме изненада друго -че като го спрях,досипах и пуснах отново,започна от опция "месене",която ми е третата подред,а таймера показа време 3ч и 13 мин,колкото е продължителноста на цялата програма.
Като отваряте да досипвате, спирате/изключвате ли машината изцяло или не? За моя модел като че ли няма вариант без да изключвам...
Дали ще се появи някой собственик на машина същата марка като моята?!?!?!

pina , маята не знам каква марка е,но е натрошена на малки парчета с неправилна форма,продавача я загребва и слага в плик и я тегли.На външен вид е светло кафеникава/бежава, мека.Хлябът въобще не се беше надигнали кората му беше равна,а по вашите снимки гледам хлябове,които са изскочили от ръба на формата.Моят беше станал до средата й.

# 458
Много ми е трудно да преценя по обяснения, но според мен е било превтасало. Много мая, рядко тесто, дълга програма - всички основания са налице.

Спокойно, започнала е програмата от начало, след като си спряла и пуснала пак, ще меси малко по-дълго. Няма нужда да спираш машината, за да досипеш брашно. Вдигаш капака и сипваш, а тя нека си върти бъркалките - това не е никакъв проблем.

# 459
  • София
Много ми е трудно да преценя по обяснения, но според мен е било превтасало. Много мая, рядко тесто, дълга програма - всички основания са налице.

Спокойно, започнала е програмата от начало, след като си спряла и пуснала пак, ще меси малко по-дълго. Няма нужда да спираш машината, за да досипеш брашно. Вдигаш капака и сипваш, а тя нека си върти бъркалките - това не е никакъв проблем.
Аз например съм си приготвил малко брашно в една паница. И после ако се наложи докато машината меси отварям капака и с една голяма супена лъжица сипвам вътре в казанчето, като гледам да не попадне брашно извън него върху реотаните.

Апропо има ли проблем да ми изпишеш името на машината (марка, модел и т.н.) ама на оригиналния и език, че да видя гугълата какво ще рече по въпроса. Щото така бифинети няма такова животно в нета.

Последна редакция: нд, 25 май 2008, 14:09 от дядо хаджия

# 460
Bifinett 862 е точното име, аз малко съм си го удължила на "Бифинети",мислейки си за филийка хляб с шоколад Blush
За жалост аз не разбирам немски,иначе бих чела оригиналното упътване,а не БГ превода.

Още един въпрос: в моите рецепти фигурира сухо мляко.В някои пише " 2 с.л мляко на прах", в други пише "2 с.л обезмаслено мляко". Като сухо вещество ли се слага във формата или разтворено във вода? Аз го разтворих, като приспаднах количеството от общата доза вода,но после се замислих да не би да трябва да се слага сухо?

Последна редакция: нд, 25 май 2008, 14:54 от Amelly

# 461
  • София
Bifinett 862 е точното име, аз малко съм си го удължила на "Бифинети",мислейки си за филийка хляб с шоколад Blush
За жалост аз не разбирам немски,иначе бих чела оригиналното упътване,а не БГ превода.

Още един въпрос: в моите рецепти фигурира сухо мляко.В някои пише " 2 с.л мляко на прах", в други пише "2 с.л обезмаслено мляко". Като сухо вещество ли се слага във формата или разтворено във вода? Аз го разтворих, като приспаднах количеството от общата доза вода,но после се замислих да не би да трябва да се слага сухо?
Значи излиза, че осма програма ти е месене с втасване, а 12 печене. Ето тук  имаш упътвания и на други езици. Като го изтеглиш (то е в пидиф) виж първо на втора страница това ли е твоята машина. Ако имаш после още въпроси питай. Мисля, че упътването на английски е доста ясничко и добре написано. Що се касае до това как да си избираш менюто имаш горе в ляво един бутон за тая работа. Като го натискаш няколко пъти ще видиш че на дисплея се променя номера на Менюто.

Сухото мляко си се слага на прах без да го разтваряш.

# 462
Много благодаря,дядо хаджия , това е моята машина,същата снимка е на кашона, свалих си упътването  на английски и довечера ще чета,а след 20 мин трябва да стане готов втория ми опит за хляб.

# 463
  • София
Много благодаря,дядо хаджия , това е моята машина,същата снимка е на кашона, свалих си упътването  на английски и довечера ще чета,а след 20 мин трябва да стане готов втория ми опит за хляб.
Ми ади не минааа ли тия 20 минути вече или изядохте и хляба и ся мълчите.

# 464
четейки вкусната тема, очаквах леко и приятно да изпека чуден хляб. сега държа едно парче втвърдено тесто и ме е  яд на мене си. хлябът определено е недопечен, а не видях опция за допълнително изпичане, след като вече е приключила програмата. май ще почна отначало  Cry

Общи условия

Активация на акаунт