ЗАЩО ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА КЪРМИМ, СЛЕД КАТО СЕ ВЪРНЕМ НА РАБОТА?

Наистина, кърменето, след като се върнете на работа, определено не е лесно и изисква доста усилия от страна на майката. Но то определено има своите предимства, най-важното от които е: бебето получава най-добрата храна, като продължава да споделя голяма близост с майката по време на кърменето. Някои идеи за работещите майки, които искат да продължат да кърмят, можете да намерите във втората част на темата - “Идеи за улеснение на работещите майки, които искат да продължат да кърмят”. Ето още някои от причините да продължите да кърмите, след като се завърнете на работа:

•   Кърмените бебета са по-здрави, което означава по-малко болнични за майката (или бащата). Проучванията показват, че кърмещите майки отсъстват от работа три до шест пъти по-рядко от тези, които хранят децата си с адаптирано мляко.
•   Кърменето спестява пари. Много по-евтино е да инвестирате веднъж в закупуването на помпа за изцеждане на кърма, отколкото да купувате адаптирано мляко отново и отново. Кърмените бебета струват по-малко дори на държавата, тъй като се нуждаят от по-малко посещения при лекаря и по-рядко боледуват сериозно (което би могло да наложи болничен престой).
•   Кърмата продължава да защитава бебето от алергии.
•   Изцеждането и съхраняването на кърмата, когато не сте с бебето си, може да ви накара да се чувствате свързани с бебето си.
•   Тъй като само майката може да го кърми, бебето може ясно да определи, кого обича най-много. Детегледачките и лелките в яслите не могат да заместят кърмещата майка.
•   Майката с нетърпение очаква да се прибере и да гушне и накърми бебето си след часове на раздяла. Майката и бебето могат да се наслаждават на миговете на кърмене през цялото време, докато са заедно, денонощно.


Преведе Петя Личкова от www.AskDrSears.com

ИДЕИ ЗА УЛЕСЕНИЕ НА РАБОТЕЩИТЕ МАЙКИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА КЪРМЯТ

Всъщност, майките от край време работят и кърмят. Преди години, жените от българските села са готвели, месили хляб, носили вода, дори са копаели на нивата, докато износят детето си, и са продължавали след раждането, като са кърмели децата си. Тогава по традиция децата са били само на кърма (не е имало шишета и биберони, за да се дава вода или плодови сокове) през първите 6-12 месеца, до появата на първото зъбче, след което са били захранвани с общата храна, която се готви за цялото семейство, като са били кърмени като добавка до третата година.
В началото на комунистическото управление у нас, отпускът по майчинство е бил кратък, а липсата на помпи за изцеждане на кърмата, както и на време за това, е налагал ранно захранване на бебетата, за да може майката да се върне на работа (тогава започва нарастване на заболеваемостта сред децата, което продължава и в по-дългосрочен план – когато тези деца вече са порастнали). Въпреки това, повечето майки са продължавали да кърмят, когато са у дома с бебето си, което е имало своите предимства.
За съжаление, тенденцията на ранно захранване на бебетата се запазва и след удължаване времето на майчинството. То се е превърнало в нещо нормално, докато изключителното кърмене вече е смятано за нещо странно и се е смятало, че то е недостатъчно за бебето (основно поради въвеждането на часовете за кърмене).
В много страни по света отпуската по майчинство е доста по-кратка от тази у нас. Там майките, които искат да кърмят децата си, продължават да изцеждат кърма, докато работят, и този/тези, които гледат бебето им го хранят с нея. У нас това все още не се среща – поне ако детето ви ходи на ясла. За съжаление, повечето лелки в яслите най-малкото биха се поколебали дали да примет изцедената кърма, а и едва ли биха се съгласили да хранят бебето ви по-често, вместо под час. Тъй като децата се приемат в ясла след като са проходили, тоест най-рано около 10 месец, това е една добра възможност за вас да кърмите по-дълго бебето си така, както смятате за нужно. До постъпването в яслата детегледачката или човекът, който се грижи за бебето ви, може да го храни с изцедената ви кърма толкова често, колкото бебето иска.
Съчетаването на работата с кърменето не е невъзможно и опитът доказва това. Какви са причините да продължите да кърмите след завръщане на работа, можете да прочетете в началото на  темата - “Защо да продължим да кърмим, след като се върнем на работа”. А сега, ето някои идеи, как да съчетаете работата с кърменето:

•   Важно е до поставите добро начало на кърменето, докато сте още у дома с бебето. Кърмете го често, денонощно, за да започнат гърдите ви да произвеждат достатъчно кърма. Това е основата на кърменето, която може да се окаже най-важна след завръщането ви на работа. По този начин бебето ще се научи да суче добре и няма да се обърка, ако през деня го хранят от шише, а вие го кърмите, само когато сте си вкъщи. Първите шест седмици, през които лактацията ще се установи според нуждите на бебето, са достатъчни, за да си изработите режим, който да устройва и двама ви.
•   Опитайте се да си останете вкъщи колкото е възможно по-дълго. Колкото по-дълго продължи изключителното кърмене, толкова по-лесно ще ви бъде, след като се върнете на работа. А това е полезно и за бебето ви. Имайте предвид, че дори да се лишите от някакви финансови средства в този момент, това може да се превърне в дългосрочна инвестиция, която ще спести на бебето ви много посещения при лекаря и много болнични – на вас. Почасовата работа също може да се окаже добро решение. Особено важно е да останете в къщи по-дълго, ако бебето ви е недоносено или склонно към алергии – кърмата е най-добрата храна за недоносените бебета и може да излекува алергиите.
•   Бъдете готови за всичко. Не е лесно да планирате нещата, когато имате бебе, а още по-трудно е да осъществите плановете си. Може да се наложи да промените всичко – от помпата за кърма, през дрехите, детегледачката или детската ясла, до работата си. Детето променя живота ни и ние трябва да се адптираме към промените. Бебетата имат различни нужди и предпочитения в различните етапи от развитието си. Нещо, което е вървяло по вода преди 2 седмици, сега може да не проработи. Бъдете гъвкави.
•   Ако можете да вземете детегледачка, изберете такава, която е добре настроена към кърменето. Ако знаете, че тя ще нахрани детето ви с изцедената от вас кърма, дори и да не е дошъл часът за хранене, ще бъдете много по-спокойни. Може дори да я помолите да гушка бебето ви, докато го храни, защото то е свикнало така. Ако роднина (майка ви или свекърва ви) гледа детето, докато вие сте на работа, бъдете сигурни, че добре сте обяснили как и защо да храни бебето с кърма, както и да я предупредите да не захранва детето ви с храна без вашето разрешение. Бъдете мили, но твърди, тъй като родителите ни нерядко са склонни да се опитват да наложат мнението си, дори да се отнася за нещо, което със сигурност много се е изменило от тяхното време.
•   Купете помпата за кърма по-рано, преди да се върнете на работа. Запознайте се с устройството й, вижте как се справяте с изцеждането на кърма. В първите месеци след раждането обикновено има най-много кърма за изцеждане, тъй като процесът на производството на кърма още не се е регулирал според нуждите на бебето ви. Въпреки това, отначало опитите ви да изцедите от нея може да се окажат неуспешни. Не се отчайвайте! С времето ще придобиете опит и ще се научите, как да се изцеждате. А може просто в момента да няма кърма в гърдите ви, тъй като бебето ви лакомо е изяло всичко! Не се притеснявайте – когато се върнете на работа и не сте кърмили бебето си от 2½-3 часа, гърдите ви ще бъдат пълни с кърма и със сигурност ще успеете да я изцедите. Но не забравяйте – може някой път да нямате възможност да се изцеждате по 20 мин., но по-добре е да се изцеждате по 5 мин., отколкото да не се изцеждате изобщо. Често тези 5 минути са важни, защото макар гърдата да не е напълно изпразнена, напрежението в нея се отслабва, и производството на мляко се стимулира. Така ще бъдете сигурни, че млякото ви няма да намалее, макар че работите.
Може да не се справите с първата помпа, която опитате, или тя да не ви е удобна. Опитайте и с други модели, докато намерите най-подходящата за вас. Можете да помолите приятелки да ви заемат техните помпи, за да намерите най-удачния модел, който да си купите.
Не изхвърляйте изцедената кърма! Можете да я замразите.
•   Помогнете на бебето да свикне с шишето – но не бързайте. Поне през първите 3 седмици е препоръчително да не използвате шише, тъй като формата на биберона и на гърдата са различни и бебето може да се обърка. То може да откаже шишето, тъй като му е по-приятно да суче; или да предпочете шишето, защото млякото излиза по-лесно и почти без усилия. Затова е важно най-напред бебето да е свикнало със сукането и да е развило добре това си умение. Няколко седмици, преди да се върнете на работа, дайте шишето на бебето – нека си поиграе и свикне с него. Едва когато се налага да се върнете на работа, може да започнете да го учите да пие от шише през този период от деня, през който няма да сте с него.
•   Важно е добре да прецените, доколко силно е желанието ви да продължите да кърмите. Бъдете готови за подмятания от страна на колеги, които знаят, че продължавате да кърмите. Ако желанието ви да кърмите е достатъчно силно и знаете какви предимства има то за вашето бебе, те не би трябвало да ви правят впечатление. За съжаление, у нас обществото не е особено приятелски настроено към кърмещите майки и може да срещнете трудности, ако искате да изцеждате кърмата си през работно време. Възможно е работодателят ви да не е съгласен да отстъствате от работното си място по няколко пъти на ден за 20-ина минути; а дори да се съгласи, е възможно да няма къде да изцедите кърмата си. Затова може да опитате:
*   да се изцеждате само през обедната почивка, когато колегите ви ги няма;
*   да се изцеждате в колата си (ако имате такава), по няколко пъти на ден, в зависимост от това, което сте се разбрали със своя работодател;
*   да кърмите детето си, само когато сте вкъщи, а през останалото време да не се изцеждате; организмът ви постепенно ще се настрои, но е много вероятно кърмата ви да намалее.
Ако имате възможност да изцеждате кърмата си по време на работа, важно е да помислите, къде можете да я съхранявате. Дали има хладилник в офиса ви? Удобно ли ще ви е да я оставяне в него (или в камерата му)? Ако не, има два варианта: да купите или заемете хладилна чанта, в която да държите бутилките с изцедената кърма; да изберете обикновена, подходяща чанта, в която да държите бутилките. Кърмата може да се съхранява при стайна температура в продължение на 8 часа, без да се развали и без в нея да се размножат микроби.
•   Направета някои малки неща, които ще улеснят живота ви:
*   накърмете бебето във вашето легло, преди да станете;
*   пригответе шишетата с кърма за деня в хладилника от предишната вечер (например, ако част от бутилките са със замразена кърма, в хладилника тя ще се размрази за около 24 часа);
*   измийте и пригответе помпата за кърма от предишната вечер;
*   започнете да си лягате по-рано – това е важно, за да си починете добре;
*   променете прическата си, за да поддържате косата си по-лесно и да спестите от времето, прекарано пред огледалото;
*   ако не сте възвърнали фигурата си от преди бременността, си купете няколко практични дрехи, които се съчетават с тези, които вече имате и ви стават; започнете деня със самочувствие;
*   купете си специални подплънки за кърмещи майки – за еднократна или многократна употреба, за да не се притеснявате, че кърмата ви може да потече и да се почувствате неудобно; подплънките за многократна употреба излизат по-евтино и са по-практични, но е хубаво да имате и от еднократните – за всеки случай;
*   ако можете, накърмете бебето още веднъж, преди да го оставите в яслата или на човека, който се грижи за него – гърдите ви ще бъдат празни, а вие ще се чувствате по-спокойна.
*   Кърмете бебето непосредствено преди и след работа – това намалява броя на изцежданията и увеличава времето, което бебето прекарва на гърдата. Помолете детегледачката да не дава кърма на бебето около 1 час преди часа, в който се връщате от работа. Ако ще закъснеете, нека тя му даде достатъчно кърма, за да не е гладно до връщането ви, но и да не е прекалено сито, за да иска да суче.
*   Посочете предимствата на кърменето пред своите колеги. Можете да използвате всеки удобен случай: прекарали сте грип, а бебето ви го и изкарало по-леко от вас, или дори не се е разболяло, тъй като го кърмите. Или: “Съпругът ми има ужасни алергии, но кърменето ще намали рисковете от алергия при бебето”, или “Бебето вече е на шест месеца и не имало ушни инфекции”. Споменете, например, че “Трябва да изцеждам кърмата си, тъй като бебето ми е алергично към адаптираните млека”. Това не е лъжа, тъй като според учените повечето бебета имат някакъв вид алергия към адаптираните млека.
*   Когато говорим за кърмене, не става въпрос за “всичко или нищо”. Можете да го съчетаете с дохранване с адаптирано мляко, ако нямате възможност да се изцеждате, кърмата ви намалее или искате да кърмите само когато сте вкъщи. Въпреки това, може да се наложи да изцеждате кърма по време на работа, за да облекчите гърдите си, да предотвратите мастит или просто за да не намалее количеството й. Ако работният ви ден продължава 8 часа или повече, може да се наложи да се изцеждате поне 1-2 пъти. За да поддържате количеството на кърмата, се хранете пълноценно. Можете да си купите и от специалните чайове за кърма – български или вносни.
*   След като се върнете на работа, може да имате възможност да го кърмите само веднъж или два пъти на ден – това е по-добрият вариант, отколкото детето да е изцяло на изкуствено мляко. Дори това количество кърма му дава допълнителен имунитет, предпазва го от алергии в различна степен, и му вдъхва увереност както в самото него, така и във вас.
*   И накрая помнете, че най-важна за детето ви е вашата обич! Дори да не ви се удаде да съчетаете работата с кърменето, не се обвинявайте напразно. Времето, което сте кърмили бебето, му е било от полза, колкото и кратко да е било. Гушкайте бебето си и при всеки възможен случай му засвидетелствайте вашата любов.


Петя Личкова и Таня Русева (boo)