Пак земетресение?

• 41 414
  • 1 290
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Защо тук http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list&view=1 има 2 регистрирани труса в България  Rolling Eyes

дата и час са абсолютно идентични, "и Хасан е човек", и те правят грешки...
2008-11-16   05:03:04.4 42.70  N   23.37  E   2  mb 3.4  BULGARIA  2008-11-16 08:34
2008-11-16   05:03:04.4 42.70  N   23.37  E   2  mb 3.4  BULGARIA  2008-11-16 08:34

Аурора, не мисля, че е грешка.
Аз в рамките на онези 4- 5 секунди снощи усетих ясно 2 труса. И 1 тази сутрин.
Поци, радвам се, че не ми се сърдиш на средсутришните заспали мисли Mr. Green

да, снощи бяха 2 труса, и аз ги усетих. а тази сутрин 1. но във сайта е вкаран два пъти този, който бе сутринта.

# 916
От опит да кажа - и Плевен не е много споко. Явно не е податливо място за епицентър, но силно се усещат румънските земетресения. Още помня 84-85 едно среднощно с епицентър в Румъния как спахме (е, силно казано спахме) трите деца и нашите в колата и слушахме румънско радио `щото нашето радио естествено нищо не предаваше като инфо.

# 917
А, въобще не обърнах внимание на часа. Извинявам се  Blush

# 918
Защо тук http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list&view=1 има 2 регистрирани труса в България  Rolling Eyes

дата и час са абсолютно идентични, "и Хасан е човек", и те правят грешки...

Аурора, не мисля, че е грешка.
Аз в рамките на онези 4- 5 секунди снощи усетих ясно 2 труса. И 1 тази сутрин.
Поци, радвам се, че не ми се сърдиш на средсутришните заспали мисли Mr. Green

Рени, мерси за информацията.  Hug Поправяш дупки в гимназиалното ми образование  Crazy
За какво да ти се сърдя Hug...малко ни остава Mr. Green

# 919
Момичета, благодаря ви за полезната информация. поуспокоих се малко! чудесни сте! Stop

# 920
Аз пък не усетих нито снощтното нито сутринта  Shocked и май по добре ,че каквато съм паника на тази тема щях направо да се побъркам. Дано да няма повечеч трусове  Praynig

# 921
  • София; Дружбето
Аз като гледам при гърците какво е червено на картата, че те трябва да спят все навън Joy
Иначе и аз го усетих това в 10, но реших, че вече си внушавам

# 922
Аз пък не усетих нито снощтното нито сутринта  Shocked и май по добре ,че каквато съм паника на тази тема щях направо да се побъркам. Дано да няма повечеч трусове  Praynig
Сигурно си правила шики-мики и  Joy затова  не си усетила!!! Joy
  Joy Joy Joy
  Искам да ви постна нещо важно, но преди това да уточним , че при земетресение най-опасна се оказва паниката сред хората. Затова се успокойте! Опасността при земетресения има по-скоро битов характер , а не стихиен.

За правилата на поведение... При земетресение винаги заставайте под касата на вратата, или под масата, леглото . Скрийте се от падащи предмети, стъкла и неща ,които могат да ви наранят. Не се паникьосвайте. Не бягайте по стълбището, защото то е едно от най-уязвимите места в сградите. В никакъв случай не ползвайте асансьор. Препоръчително е ако имате съмнение ,че сградата ще се срути да се качвате нагоре, за да не се окажете затрупани .

Ето нещо ,което копирах:
Да се елиминират рисковете в дома и на работното си място чрез:
- обезопасяване на местата за най-продължителен престой (маса за хранене, легло за отдих и нощувка, бюро за компютърно оборудване, кът около телевизора или музикален шкаф, място за приготвяне на храна, работно място у дома или в офис) – да няма условия за падане на предмети, застрашаващи живота, както и местонахождението им да е минимално рисково – отдалечено от прозорци и външни стени;
- здраво захващане към стените на бюфети, библиотеки, други високи мебели, оборудване опасно при повреда като бойлери и др.;
- осигуряване на относително безопасно подреждане на тежки и обемисти предмети (куфари, сандъци, TV и DVD оборудване) чрез разполагането им по най-долните рафтове на шкафове и етажерки;
- предотвратяване на отваряне (запъване) на врати на шкафове и помещения, особено с лесно запалими материали и химикали, чрез здрави резета или ключалки;
- трениране на бързо прекъсване на приток към жилището на газ (опасност от пожари), вода (опасност от наводняване);
Сред мерките за посрещане на земетресение е готовността за бързо изнасяне на пакет за медицинска първа помощ, опакована храна и прясна вода, транзисторен радиоприемник, фенер и други вещи от първа необходимост (документи, облекло и т.н.).
* По време на земетресение – в зависимост от мястото, където ни е заварил трусът: Под открито небе – трябва да застанем далеч от сгради, тръбопроводи, електропроводи и дървета;
В превозно средство – да го спрем в най-близкото място далеч от сгради, тръбопроводи, електропроводи и дървета; да не излизаме на открито, докато трае земетресението;
В сграда:
- Да се скрием от падащи предмети, откъртена мазилка и др. – под стабилно бюро, маса, пейка, или до вътрешна стена, или под гредата в отвор на врата;
- Да се отдалечим от стъкла, прозорци, външни стени и врати, изобщо от всяко нещо, което би могло да падне;
- Ако земетресението ни разбуди в леглото, добре е да останем в него, покривайки главата си с възглавница. Ако над леглото има рафтове с потенциално падащи предмети, картини, огледало, трябва бързо да се отместим от тях; - Да останем вътре в помещението, докато спре тръскането входът на сградата е рисково място при сътресение;
- Преди да напуснем жилището или работното място, трябва да прекъснем притока на газ, вода и да изключим електричеството; следващи трусове могат да създадат условия за пожари и/или наводняване;
- Не бива да използваме асансьори. Ако се окажем сред отломки – да не се мъчим да се отместим или освободим от нападалите късове мазилка и зидария (опасност от срутване), да не се опитваме да си светнем с кибрит или запалка (опасност от пожар), да покрием устата си с платно (дреха, кърпа) за обезопасяване при вдишване; за да ни открият спасителите, трябва да почукваме по тръба или стена, да използваме свирка или, в краен случай, да викаме за помощ.
Все още човечеството не е намерило еднозначна система от показатели, които биха отговорили успешно на въпроса “Къде, кога и колко ще е силно предстоящото земетресение?”. Затова ни остават две възможности: ефективни реакции преди и по време на земетресение, спазвайки набелязаните правила, и стриктно спазване на нормите за строителство в земетръсните райони, т.е. противоземетръсно осигуряване на сградите и съоръженията в райони с очаквани въздействия от седма и по-висока сеизмична степен.

# 923
  • София
Добро утро!  Hug
Аз пак нищо не съм усетила, както и снощи. Ега ти! И война да стане аз последна ще разбера!  Laughing

# 924
Забелязахте ли, как са променили информацията за вчерашният трус http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list&view=1
от 20 на 5км  и от 4,5 на 4,1 по Рихтер  Rolling Eyes

# 925
  • Linz
Според ДИР-а епицентъра на днешния трус е Симеоново. Затова съм го усетила по-силно, за разлика от вас.

Аз не съм изживяла ужас, но много ме хвана яд, че отново не можах да си поспя- цяла седмица не ме оставиха на спокойствие, само тази нощ имах възможност да спя нормално. За късмет- трусове и вечерта, и рано сутринта Twisted Evil

# 926
Този в 7ч сутринта съм го проспала. И Слава Богу! Снощи си легнах към 2 след полунощ, изтръпнала от ужас.
Боже, дано няма повече трусове! Praynig

# 927
Според ДИР-а епицентъра на днешния трус е Симеоново. Затова съм го усетила по-силно, за разлика от вас...

Както се спомена - в центъра на София усещането беше драстично.
Доказателство е реакцията на хлапетата (доста потребители описваха това), които са били будни в този момент - изплашили са се много повече от родителите си, а обикновено е обратното при земетресения.

# 928
  • София-в сърцата на моите деца
Споко! Всичко е под контрол! Дядо Господ си знае делата! Без паника! Това е само да се събудим от летаргията! Peace

# 929
Този в 7ч сутринта съм го проспала. И Слава Богу! Снощи си легнах към 2 след полунощ, изтръпнала от ужас.
Боже, дано няма повече трусове! Praynig

ааа мен ме събуди тътена и тресенето, ама при нас люлее юнашки на 13-тия етаж, че сме и по-близо до епицентъра от вас..
Обаче докато събудя Митко и то мина...и пак заспах Blush
Ми така де, и без това не мога да избягам за 10 секунди Joy

Общи условия

Активация на акаунт