Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ - 2

• 26 138
  • 306
  •   1
Отговори
# 240
Този въпрос не сме го решили още ,не че не сме се интересували.Първоначално се бяхме спряли на термопомпа.Скъпа инвестиция ,но пък евтина с оглед на бъдещата сметка за ток и решаваща трите основни проблема - отопление/охлаждане/топла вода - и освен тях и мързелът на мъжа ми.  Joy Той най-накрая прие идеята ,че ще трябва да се раздели със солидна сума пари / след близо двучасов разговор в съответна фирма / , но пък тогава изникна друг проблем - липсата на вода или по-скоро липсата на гаранция от когото и да било на постоянен дебит в селището , в което ще строим.След разпитване тук и там се оказа ,че никой там не прави термопомпи поради тази причина.Ходихме да гледаме една комбинирана инсталация , която също обаче беше доста огромна инвестиция.За момента въпроса е замразен откъм разисквания , защото други проблеми са по-належащи.Но от гледна точка на голямото проучване , което направих както в интернет , така и с лични мнения на хора , стигнах до извода , че мързеливите инсталации , решаващи трите проблема + ниската сметка , са скъпи.Вероятно ще се насочим към някаква комбинирана инсталация , но още не е дошъл момента за това.Ако се спрем на климатици , то ще е сплит система , а не за всяка стая поотделно - цената е почти еднаква.

# 241
... липсата на вода или по-скоро липсата на гаранция от когото и да било на постоянен дебит в селището , в което ще строим.

Точно поради същата причина и ние се отказахме от термопомпата. Направили сме отоплението и топлата вода с газова инсталация (тук е газифицирано). Ще слагаме сплит система за охлаждането.
Решихме, че съотношението цена-КПД е приемливо, както за първоначалната инвестиция, така и за сметките в бъдеще.

Никой не споделя какво е решил за отоплението и пречистването и затоплянето на водата за битови нужди.
Имате ли идеи?

Пречистването - никога не съм се замисляла. какво точно имаш предвид?

А какво става с нас - днес поставят металните лайсни на ъглите преди да започнат с мазилките. Това ще стане утре. Също утре влизат багера и камиона да почистят и изравнят двора. Едно малко багерче ще оправи по-труднодостъпните места събота и неделя. От понеделник опъваме тръбите за водата и тока в градината и се започва с кофража на пътеките и терасите. Кабелите ще се вкарат вътре в бетона. Между всичките тези неща ще дойдат геодезистите да оправят оградата и да я започваме и нея. След една седмица ще се започне с копаенето на кладенеца и оправянето на шахтите. След като се свърши това (3 седмици) зариваме с почва и сме готови да оправяме градината. А забравих, че ще пръскам в събота и неделя с препарати против бурените. Казаха ми да го направя преди да сложат хубавата пръст отгоре. После ще се пръска пак.
И така някъде началото на Август слагаме дограмата и оправяме прозорците вътре, баните и тоалетните, стъпалата и т.н....
графика е разчертан с точност до няколко часа, което направо ми взема здравето да го направя..
надявам се всичко да бъде изпълнено както трябва.

# 242
При нас и дума не може да става за газификация в момента.Сетих се и за системата ,която обмисляхме преди термопомпата и може би ще се ориентираме към нея - Алтерма на Дайкин.Само че за нашата кубатура ще трябват две.Тя също решава комплексно  проблема отопление/охлаждане/топла вода .

За пречистването на отпадните води , ако става въпрос , знам ,че има такива инсталации , но са изгодни , ако се включат няколко къщи към тях , при нас няма такава възможност.
А като става въпрос за градини и дворове - към какви настилки сте се ориентирали и някой проучвал ли е цените на растенията в разсадниците?

# 243

А като става въпрос за градини и дворове - към какви настилки сте се ориентирали и някой проучвал ли е цените на растенията в разсадниците?

Пътеките и площадките ще са първоначално стандартни - бетон, арматура и т.н. Някои от тях ще са с гранитогрес, някои от тях с плочи, но кои точно как ще бъдат , ще реша когато се направят. Нямам цялостна представа защото все още има много трева и храсталаци, които ми пречат.
За градината: ще се слагат тревни чимове, ако искате цена, ще проверя колко беше с поставянето и обработката на почвата. А на някои места около оградата ще има оградни туи. Ценат аим зависи от височината. Ние ще купим от тези  по 12 лв /брой. Малии са - около 30 см високи, но ни казаха, че са най-устойчиви след засаждането.
Всичко останало ще са малки остовчета със здравец (много го обичам) и цветя според сезона. Спазарила съм си розова магнолия. На няколко места ще има големи керамични саксии с цветя (около вратите, на терасите). Всичко останало ще е трева и градински лампи.

# 244
здравейте момичета
Ние вече официално сме собственици на имот от 2 декара и малка къща
Ще строим нова къща долепена до старата.Все още съм в чуденка -дали да се захващам със строежа/имам карбланж от моя мъж да се занимавам със строителството изцяло/или да поръчам сглобяема къща
Дадоха ми цена от 270 евро завършен вид до ключ -готовност 2 месеца от подписването на договора.
Иначе проект си направих горе- долу.Ще го нося на архитект да го одобри.
Ако ви е интересно ще ви го покажа

За цветята -от опита , който имам на вилата-най ми харесват розите.Имам 40 кв с рози.Много лесно се поддържат,цъвтят от април до ноември,ухаят страхотно и са голяма красота.Около 2-5 лв е бройката

# 245
Anneese и аз обичам здравеца и ще имам бордюри от него , но аз имам горчив опит с озеленяването на вилата и сега ще търся фирма , която да ми изготви ландшафтен проект.За съжаление моята магнолия изсъхна след 3 години.  Sad

ani69 , на мен ми е интересно да видя проекта!  Peace Цената от 270 евро за сглобяема къща ли е?  newsm78

# 246
  • Балчик
  Ние вчера изляхме бетона за т.нар. стъпки / не съм много в час с термините, но бяха едни големи дупки които пълнихме с бетон/. Днес слагаха арматурата за първата плоча. Утре ще заливат. Ако снима моя мъж ще покажа. Та така засега.

# 247
  • Толбухин
Аз досега само надничах,но сега ще ви покажа нашата къща.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=247887
За отопление сме се спряли на климатици,за топла вода:

# 248
pavletutka , добре дошла !   bouquet Къщата еднофамилна ли е или са три етажа с отделен вход за всеки ? Разгледах сайта на Ерато , но не можах да открия никаква подробна информация  за тази термопомпа.Би ли споделила нещо за нея. Предполагам ,че използва температурната разлика на въздуха , а не както другата на подпочвените води?!  newsm78

# 249
 [smilie=smile3525.gif]HAPPY BIRTHDAY DIDI 96

# 250
[smilie=smile3525.gif]HAPPY BIRTHDAY DIDI 96

Благодаря !    bouquet

# 251
  • Толбухин
***Диди96*** честит рожден ден.
Да къщата е еднофамилна,общо 200 кв РЗП.На 1ет.кухня с трапезария и хол,2 -две спални и 3 още две стаи./на всеки етаж баня с WC/
А за Ерато не съм много наясно,но доколкото знам аз струва около 1000 лв.-не е с подпочвени води.
Ако искаш ще разпитам моя по-подробно,той се занимава с това.

# 252
pavletutka , благодаря !  Hug
Видя ми се по-голяма къщата ?!  newsm78  Ще чакам по-подробна информация за термопомпата.
  Peace

# 253
  • Варна
Didi69: Честит рожден ден, бъди жива и здрава и съвсем скоро новодомка!   bouquet

# 254
  • в моя свят на мир и любов
Дидка, ЧРД,

Под пречистване на битовата вода имах предвид входящата в жилището вода - тази, която използваме за пиене и готвене.
В повечето селца, пък и в градовете, водата може да бъде още по-добра и подходяща за консумация от тази която полуаваме.
Затова си мислех за някакъв пречиствателен филтър на самия вход на домашната водопроводна система.

Що се отнася до отоплението, съм се замислила за система, комбинирана от котле на твърдо гориво или биогориво, слънчеви колектори и евентуално ел.енергия.
През зимата топлата вода ще се осигурява от котлето, а през лятото - от слънчевите колектори.
Там където сме ние, ми се струва, че няма да имаме нужда от допълнително охлаждане през лятото.

Общи условия

Активация на акаунт