Майчинството - счетоводно - 10

• 108 315
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 155
Здравейте! Въпросът ми е мога ли да започна работа преди изтичане на 315-те дни. Бебето ми е на 4 месеца почти и счетоводителката на фирмата твърди, че по закон нямам право да работя преди изтичане на 315-те дни, дори да се откажа от майчинските. Това ми се струва абсурдно. Как ще забранят на една майка да си издържа детето?!Много ви моля да ми помогнете!Ако това не е истина къде точно е посочено това в закона, за да мога да и го докажа.
Благодаря предварително!

Много ви моля да ми отговорите! Наистина ми е много важно!  Praynig
Просто трябва да знам възможно най-скоро, за да знам дали да си търся правата, имам ли такива въобще...
Защо не се обадиш в НОИ и да се консултираш! А дано някой да ни отговори и на двете, когато има възможност!КЪсмет!

# 1 156
здравейте, ох аз пак имам питане.  Embarassed

значи, в болничен съм от 30.05 без прекъсване.
За месец Май са ми внесени всички осигуровки, но болничният не е представен в НОИ - проверих лично  там.

Да не би да се представя с юнските болнични /защото всъщност месец Май имам само един ден, последният - и той се плаща от работодателя/?
Също така - болничните за юни не са ми занесени, чудя се защо - изчаква  ли се да се изготви ведомост за всички служители във фирмата? Нали болничните се подавали с декларация 1 последният ден на месеца, т.е. на 30.06 е трябвало да ми се занесат в НОИ болничните, или нещо бъркам?

Да знам дали да се обаждам в счетоводството, или много бързам ... целият юни съм била в болничен,и вече очаквах преводи, а се оказа, че те не са носени болничните.

# 1 157
Здравейте, искам да ви попитам как се процедира при изтичане на 2-те години платен отпуск по майчинство: трябва ли да се подаде молба до работодателя за продължаване на отпуска (6-те месеца неплатен) или автоматично се продължава?

# 1 158
  • София
Здравейте,
моля за съвет как да постъпя с некоректния ми работодател. От февруари 2007 година не съм получавала обезщетението си за майчинство за второто ми дете, което през октомври тази година ще навърши 2 години. Предишната счетоводителка беше тотално неинформирана, пращаше ме мен да проуча кога и кой ще ми изплаща болничните и майчинството. Тъй като съм заварено положение (законът за изплащане през НОИ влезе в сила след раждането на детето ми), разбрах, че трябва да получавам обезщетенията си по майчинство от фирмата, където се водя на работа. Тази счетоводителка я смениха, дойде друг, не по-малко безхаберен и също толкова зле информиран. Звъня по телефона да напомням за себе си вече година и половина или ходя там, когато имам възможност, а такава нямам много често с две деца и без никаква помощ. Всеки път ми отговарят, че да, ето другата седмица ще задвижат моя въпрос и все още резултат няма. Днес се оказа, че поради прекаленото пресрочване има някакви различни процедури и вероятно трябва счетоводителят да подаде някакви документи допълнително в НОИ, за което, естествено, изобщо не беше наясно. Отпрати ме, както обикновено, за следващата седмица. Дайте ми предложения как да постъпя, как да ги накарам да се задействат, защото вероятно ще протакат нещата, докато загубя право да получа парите си, октомври не е много далеч на фона на досегашното забавяне. Дали да се обърна към данъчни, към Инспекция по труда, нотариална покана ли да им пратя, посъветвайте ме, моля. С шефовете не може да се  разговаря, те са гърци и слабо говорят български, а и са абсолютно незаинтересовани в случая.
Благодаря предварително.

# 1 159
  • София-Младост
Здравейте, искам да ви попитам как се процедира при изтичане на 2-те години платен отпуск по майчинство: трябва ли да се подаде молба до работодателя за продължаване на отпуска (6-те месеца неплатен) или автоматично се продължава?
Подав асе молба поне 5 дни преди ползване на отпуска. Не сте задължена да ползвате на куп шестте месеца.

# 1 160
  • Варна
Здравейте! Ровя се да намеря законов текст по следния въпрос: Ако по време на отпуск за отглеждане на дете до 2 г. се върна на работа на 4 часа, то този период до навършване на 2 г. за какъв трудов и осигурителен стаж ще се признава? За трудов явно няма да има проблем. Обаче за осигурителен? Нали през този период ще получавам половината обезщетение от майчинството. Ако сте се сблъсквали с това моля кажете.

Вергилия, болничните се носят на следващия ден след изплащане на заплати и осигуровки, поне при нас е така. Не е задължително това да е 30.06. Ако са ги платили в началото на юли, ще ги занесат тогава. И пак ще минат дни, докато в НОИ ги проверят. Според мен много бързаш. Аз излязох в болничен от 4.05, който бе занесен в началото на юни, пари видях 2 седмици след това.

Атти, обърни се към НОИ, мисля, че техните ревизори упражняват такъв контрол.

# 1 161
  • София-Младост
Здравейте! Ровя се да намеря законов текст по следния въпрос: Ако по време на отпуск за отглеждане на дете до 2 г. се върна на работа на 4 часа, то този период до навършване на 2 г. за какъв трудов и осигурителен стаж ще се признава? За трудов явно няма да има проблем. Обаче за осигурителен? Нали през този период ще получавам половината обезщетение от майчинството. Ако сте се сблъсквали с това моля кажете.
1 ден ще се признава за 1 ден трудов и половин осигурителен стаж.

# 1 162

молбата за неплатен отпуск за гледане на дете до 8г. се подава поне 10 работни дни предварително.

# 1 163
Здравейте!Имам следните въпроси.Осигурявам се на 1000лв от 10.04.2008г Предстои ми да излезна в болничен 45 дни преди термина, считано от 20.09. Обезщтението ще бъде изчислено на база дохода за периода март-август. Възможно ли е болничния да се издаде от 01.10 с цел да се включи и септември месец и може ли да бъде обосновано законово?
Ако ми се издадат нормален болничен от 01.09  до 20.09  и 45 дневен от 20.09 до 05.11нужно ли е да плащам други вноски освен здравни за първия период? Благодаря предварително!

Да, има възможност да си вземеш този болничен и от 1.10.2008г. въз основа на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Така и септември ще ти влезе в базата. Само че дните от 20 до 30 ги губиш като обезщетение.
За времето когато си в болнични работодателят внася САМО здравни осигуровки в размер на 8.64лв. месечно.

# 1 164
Здравейте, бих искала да ви попитам в какъв срок следва да уведомя работодателя си ако искам да се върна на работа преди да ми изтече отпуска за отглеждане на дете до 2 години.Благодаря ви предварително.

Не знам за такъв срок. Просто го информирай и се разберете.

# 1 165
Здравейте,
имам един спешен въпрос и ще съм много благодарна ако ми отговорите.
В момента съм все още в болнични.Мъжът ми закрива фирмата си, а аз се водя там на работа.Обаче заминаваме за чужбина за известно време и няма да имам време да подам документи да си ги взимам от социалните, та въпросът ми е с каква давност са майчинските и мога ли да ги потърся след време със задна дата или се губят?Ако да речем след 6 месеца подам документите ще ми изплатят ли тези от социалните които не съм взимала или не?
Благодаря много  bouquet

Здравей, давността за взимане на обезщетения е 3 години.
За социални не знам още повече че вие няма да сте тук.

# 1 166
Малката става на 2г. на 20.07.2008г и искам да ползвам неплатения отпуск за 12 месеца (на мен и на баща й, с когото нямаме брак, но си живеем заедно). "Работех" фиктивно във фирмата като си плащах осигуровките.

Какво е отношението на това че нямаме брак, но живеем в едно домакинство?

"(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него"

# 1 167
Здравейте! Въпросът ми е мога ли да започна работа преди изтичане на 315-те дни. Бебето ми е на 4 месеца почти и счетоводителката на фирмата твърди, че по закон нямам право да работя преди изтичане на 315-те дни, дори да се откажа от майчинските. Това ми се струва абсурдно. Как ще забранят на една майка да си издържа детето?!Много ви моля да ми помогнете!Ако това не е истина къде точно е посочено това в закона, за да мога да и го докажа.
Благодаря предварително!

Никъде не пише, че не може да работиш. Може би трябва да занесете някоя Приложение - декларация в РУСО, че няма да ползваш обезщетението до 315 ден. После ще попълниш декларация за обезщетение по чл.54 от КСО, не си спомням точно кое приложение беше.  Blush

# 1 168
Здравейте!Искрено се надявам да получа отговор на въпроса си,за което предварително благодаря.Бременна съм в 12г.с.Терминът ми е за 24 Януари 2009г.Повече от година работя в компания,където ме осигуряват на минимална работна заплата.Тази седмица трябва да подпиша нов договор, според който до излизане в майчинство ще бъда осигурявана върху сумата от 600лв. 45-те дни болнични по майчински започват да текат от 10.12.2008, а от днешна дата до тогава са точно 5 месеца,т.е. в/у сумата от 600лв. ще бъда осигурявана само 5 месеца (недай се Боже, дори с няколко дни по-малко).

Първо базата ще е юни-ноември, а не до 10.12.2008.
Може спокойно да ти вдигнат заплатата и от м. юни, ако още не са внесли осигуровките (не са изплатили заплатите). Иначе да го оставят за 01.07. Заплата със задна дата може да се променя.

# 1 169
Мили момичета,
моля за един такъв отговор:дали ако по време на 6-те месеца,на базата на които се изчислява размера на майчинството взимам болнични(преди 45-дневния болничен),това щи ми намали размера на майчинството?Т.е. дали ако не съм взимала болнични през този период,размера на майчинството ми ще е по-голям,отколкото ако съм взимала болнични.Питам ,защото съм пред дилема дали да излизам в болнични или не.

Прочети първото мнение на темата - там съм описала такъв случай.

Общи условия

Активация на акаунт