Майчинството - счетоводно - 10

• 108 300
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 335
Здравейте!Имам следният въпрос:майчинството ми изтича на 12септември.Водя се на работа в една фирма само заради майчинството.И сега ще трябва да прекратим договора.Искам да си гледам детето до пролетта.Как ще е най-удачно за мен и за работодателя(не искам да го натоварвам доплнително-достатъчно направи за мен)Ако напусна ще съм на борсата 4 месеца мисля.А друг какъв вариант има да отида на борсата.Малко объркано стана-дано ме разберете.Предварително ви благодаря.
Вариант за борсата няма за повече от 4 месеца. Защото трябва да искат разрешение от Инспекцията по труда, за да те съкратят.
А ако ми напише договора примерно до края на септември и след това ме освободи поради изтичане на договора?

Може. Но трябва да отработи няколко дни и да подаде молба да стане срочен - за извършване на определена работа.

# 1 336
Здравейте! Аз вече зададох въпроса си в общия форум, но ще го направя и тук, защото съм сигурна, че ще получа компетентен отговор от специалисти. Трябва ли да заплащам някакви суми за болничните листове, които ми се издават за рискова бременност? И понеже ми бяха поискани пари /индиректно чрез друг човек/ как трябва да постъпя? Какво ще ме посъветвате? Благодаря!

Това си е изнудване.
Мога да те посъветвам да си смениш доктора. Или да се оплачеш от него.

# 1 337
Здравейте!
Ето го и моят въпрос: аз съм бременна вече в деветия месец, но от втория още съм в непрекъснат болничен. Осигуряват ме от януари 2008 г. на 260 лв, а преди това на 250 лв. Та въпросът ми е следния - болничния ми е 80% върху коя сума - върху 260 лв. (брутно) или 260 - осигуровки (нетно)? До тук болничните, които са ми изплатени са по около 170 лв., което ще рече, че са върху нетното възнаграждение.
Една приятелка ми каза, че би трябвало върху брутно, т.е. 80% от 260 лв., затова реших да подам жалба в НОИ.  А после счетоводителката ми каза, че е върху нетно, т.е. 80% от (260 - осигуровките). Кажете ми вие какво е?
Ами после другия болничен дето е 9 месеца след раждането колко ще ми бъде - пак ли 170 лв, нали уж минималното беше 220 лв? Как се смятат тези болнични?

Виж в първото мнение на темата как се изчисляват болнични.

# 1 338
Здравейте,

Не знам до колко въпросът ми е счетоводен, но поне е свързан с майчинството  Wink.

Значи: в момента тече третият ми болничен за бременност и раждане издаден от педиатъра. На работното ми място има структурни промени и съответно шефовете ми искат да ме повишат като това е осъществимо само в този период и не може да се изчака изтичането на болничния. Предложиха ми педиатъра да прекрати болничния (и да пусне нов/да продължи същия ако е възможно) за период от една седмица, в която аз да се водя на работа, за да е административно възможно преназначаването ми на новата длъжност.

Предварително много благодаря!!!   bouquet

И какъв е смисълът да ти повишат заплатата на този етап като ти ползваш обезщетения? После като се върнеш може и по-високо да е.
Относно това дали може, аз поне не мисля че може. Особено пък после пак да ти дадат.

# 1 339
И аз да питам, прехвърлено майчинство мога ли да си върна или няма да има смисъл- колко ще получавам, ако излезна в болнични поради бременност и раждане /45 дена преди термин/ и се върна майчинството /Стефания ще е на около 1 г. и 9 месеца/. Или по-добре баба й да си го ползва до края?

Ако пак си в отпуск за гледане на дете, ще може да си ползваш базата с предното дете.
Докато ако майчинството е прехвърлено, базата ще са ти месеците преди да излезеш в бременност и раждане. Прецени сама кое е по-изгодно за теб.

# 1 340
ох, явно не съм си задала правилно въпроса
сега работя и смятам да го правя, ако всичко е наред до 45 дена преди термин, тъй като се осигурявам  и по втори трудов договор.
Та въпроса ми беше- ще си вземам болничния, но ако майка ми предпочете да се върне на работа, защото аз така или иначе ще мога да си гледам детето, съответно трябва ли да си прехвърля майчинството за първото дете- колко ще ми се полагат за това 50% или цялото майчинство?
Благодаря за търпението предварително   bouquet

# 1 341
Здравейте,

Не знам до колко въпросът ми е счетоводен, но поне е свързан с майчинството  Wink.

Значи: в момента тече третият ми болничен за бременност и раждане издаден от педиатъра. На работното ми място има структурни промени и съответно шефовете ми искат да ме повишат като това е осъществимо само в този период и не може да се изчака изтичането на болничния. Предложиха ми педиатъра да прекрати болничния (и да пусне нов/да продължи същия ако е възможно) за период от една седмица, в която аз да се водя на работа, за да е административно възможно преназначаването ми на новата длъжност.

И какъв е смисълът да ти повишат заплатата на този етап като ти ползваш обезщетения? После като се върнеш може и по-високо да е.
Относно това дали може, аз поне не мисля че може. Особено пък после пак да ти дадат.

Кое по-точно не може от всичко изброено?
(Става въпрос за повишение в длъжност)

# 1 342
ох, явно не съм си задала правилно въпроса
сега работя и смятам да го правя, ако всичко е наред до 45 дена преди термин, тъй като се осигурявам  и по втори трудов договор.
Та въпроса ми беше- ще си вземам болничния, но ако майка ми предпочете да се върне на работа, защото аз така или иначе ще мога да си гледам детето, съответно трябва ли да си прехвърля майчинството за първото дете- колко ще ми се полагат за това 50% или цялото майчинство?
Благодаря за търпението предварително   bouquet

За мен лично казусът ти е по-сложен. Специално моментът на връщането на майчинството на теб.
Иначе обезщетението сега ще е по-благоприятно от първия път и едва ли има значение дали в момента на излизане в отпуск за бременност и раждане си на работа или не. Според мен.
Пиши до НОИ за всеки случай!  Simple Smile

# 1 343
Въпросът ми е: възможно ли е да бъде прекратен болничния за около седмица, след което той да бъде продължен до първоначалната дата, на която е трябвало да се явя на работа?
Или: възможно ли е да бъде издаден нов болничен за остатъка от 135 дни след прекратяването на предишния и този нов болничен да се явява четвърти поред?
Или: възможно ли е по-рано да изляза в отпуск по майчинство (т.е. преди изтичането на 135-те дни?

Не, става въпрос за това да ти прекратят болничен пък след седмица пак да ти дадат.
Говори си с доктора. Той трябва да е по-запознат с Наредбата.

# 1 344
  • Бургас
Здравейте имам следното питане: понеже съм на временен трудов договор, който изтича 30 дни преди да имам право на 45-дневен болничен за раждане и майчинство, ако се прехвърля на друго работно място (постоянен договор) с уговорката да си плащам сама осигуровките - какви осигуровки ще дължа на работодателя - пълни или само здравни (интересува ме периода от 45-дневният болничен за раждане и майчинство нататък)
Благодаря предварително! Simple Smile

# 1 345
  • София-Младост
Здравейте имам следното питане: понеже съм на временен трудов договор, който изтича 30 дни преди да имам право на 45-дневен болничен за раждане и майчинство, ако се прехвърля на друго работно място (постоянен договор) с уговорката да си плащам сама осигуровките - какви осигуровки ще дължа на работодателя - пълни или само здравни (интересува ме периода от 45-дневният болничен за раждане и майчинство нататък)
За периода преди първия болничен ще дължите пълните осигуровки, а вероятно и частта която е за сметка на работодателя. По време на болничен се заплаща само здравна вноска.

# 1 346
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

След като сте в болнични и отпуск за гледане на дете се дължат само здравни осигуровки в размер на 3,6% върху 220 лв. за 2008 г.

# 1 347
  • София-Младост

След като сте в болнични и отпуск за гледане на дете се дължат само здравни осигуровки в размер на 3,6% върху 220 лв. за 2008 г.
3,6% върху 240лв...или 8,64лв. на месец.

# 1 348
  • София; Дружбето
Предполагам ,че може няой да е питал вече, но темата е доста голяма. Та въпросът ми е: Септември малката тръгва на ясла. Ще използвам 2 месеца платен отпуск, който се е натрупал по време на майчинството ми. Това предполага, че ще взимам 110 лв + заплата по това време. Но фирмата е доста зле в момента, всички са в неплатен отпуск и ме интересува мога ли след като ми изтече платеният да си пусна неплатен за гледане на дете до 3 годишна възраст. Изобщо каква е процедурата, която позволява да ползвам тази година неплатен?

Трябва да си пуснеш молба 10 работни дни предварително.
Благодаря

# 1 349
  • Майничка
Въпросът ми е: възможно ли е да бъде прекратен болничния за около седмица, след което той да бъде продължен до първоначалната дата, на която е трябвало да се явя на работа?
Или: възможно ли е да бъде издаден нов болничен за остатъка от 135 дни след прекратяването на предишния и този нов болничен да се явява четвърти поред?
Или: възможно ли е по-рано да изляза в отпуск по майчинство (т.е. преди изтичането на 135-те дни?

Не, става въпрос за това да ти прекратят болничен пък след седмица пак да ти дадат.
Говори си с доктора. Той трябва да е по-запознат с Наредбата.

Гимнастиката с прекратяване на болничния и издаване на нов в случая няма как да стане.
Обаче няма ли вариант да подпишете сега договора на новата длъжност и да го регистрират, но като дата на започване в него да е посочен първият ден след болничните? По принцип датата на договора би следвало да предхожда датата на начало на трудовите правоотношения, не се сещам да има ограничение колко голяма може да е разликата м/у двете дати.

Общи условия

Активация на акаунт