Майчинството - счетоводно - 10

• 108 265
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 320
Щом си заварено положение, ще питаш работодателя.
Той би трябвало да ти ги даде дори и да не ги е изтеглил от НОИ.

# 1 321
Здравейте, много ще съм ви благодарна, ако можете да ми отговорите:
Когато Бременност и раждане настъпят преди да изтече срокът за Гл дете до 2 г. Какви обезщетения се полагат? Полага ли се 50% за Гл. дете до 2 г. заедно с Бременност и раждане?

Да, полагат се.
Осен това ако все още си в отпуск за гледане на дете, може да си ползваш обезщетението за бременност и раждане, което си взимала за предното дете.
Май не го обясних много добре. Thinking

# 1 322
Здравейте!Имам следният въпрос:майчинството ми изтича на 12септември.Водя се на работа в една фирма само заради майчинството.И сега ще трябва да прекратим договора.Искам да си гледам детето до пролетта.Как ще е най-удачно за мен и за работодателя(не искам да го натоварвам доплнително-достатъчно направи за мен)Ако напусна ще съм на борсата 4 месеца мисля.А друг какъв вариант има да отида на борсата.Малко объркано стана-дано ме разберете.Предварително ви благодаря.

# 1 323
здравейте и аз имам въпрос ще съм много благодарна ако някой ми помогне.от м.октомври съм управител на ет осигурявам се на ниския процент и на мин.раб.заплата през м.септември имам и скючен трудов договор по чл.11 от кт с училище -лектор.бременна съм вече в 6мес.в същото време за 2 мес.март и април замествах колежка и в друго на същия договор.мога ли да получавам болнични и откъде моля за помощ от мами счетоводителки

От ЕТ нямаш право на обезщетения щом си на ниския процент.
По кой член ти е договорът в училището - не е по чл. 11?

# 1 324
Здравейте!Имам следният въпрос:майчинството ми изтича на 12септември.Водя се на работа в една фирма само заради майчинството.И сега ще трябва да прекратим договора.Искам да си гледам детето до пролетта.Как ще е най-удачно за мен и за работодателя(не искам да го натоварвам доплнително-достатъчно направи за мен)Ако напусна ще съм на борсата 4 месеца мисля.А друг какъв вариант има да отида на борсата.Малко объркано стана-дано ме разберете.Предварително ви благодаря.

Може да си "ползваш" платените отпуски, които са ти се натрупали. Също така и неплатен до 8 години на детето.

Вариант за борсата няма за повече от 4 месеца. Защото трябва да искат разрешение от Инспекцията по труда, за да те съкратят.

# 1 325

Може да си "ползваш" платените отпуски, които са ти се натрупали. Също така и неплатен до 8 години на детето.

Вариант за борсата няма за повече от 4 месеца. Защото трябва да искат разрешение от Инспекцията по труда, за да те съкратят.
А ако ми напише договора примерно до края на септември и след това ме освободи поради изтичане на договора?

# 1 326
Аз влизам с малко надежда, това, което ще питам да е вярно. Днес едно майче много убедено ми твърдеше как от май влязло в сила ново изменение на закона за майчинството, което според нея вече не било 9 месеца, а 1 година. Има ли нещо подобно? Би било хубаво още малко да сме с децата си, а и да постъпват повече парички в сметките.

# 1 327
Здравейте! Аз вече зададох въпроса си в общия форум, но ще го направя и тук, защото съм сигурна, че ще получа компетентен отговор от специалисти. Трябва ли да заплащам някакви суми за болничните листове, които ми се издават за рискова бременност? И понеже ми бяха поискани пари /индиректно чрез друг човек/ как трябва да постъпя? Какво ще ме посъветвате? Благодаря!

# 1 328
  • София-Младост
Аз влизам с малко надежда, това, което ще питам да е вярно. Днес едно майче много убедено ми твърдеше как от май влязло в сила ново изменение на закона за майчинството, което според нея вече не било 9 месеца, а 1 година. Има ли нещо подобно? Би било хубаво още малко да сме с децата си, а и да постъпват повече парички в сметките.
Първо закон за майчинството ако изобщо има, то аз не съм чувала за такъв. Отпуските се уреждат за сега с Кодекса на труда, ако има изменение ще е там. Аз до колкото знам няма такова, поне за сега.

# 1 329

Аз до колкото знам няма такова, поне за сега.

Wink Е, щеше да е хубаво...

# 1 330
Здравейте!
Ето го и моят въпрос: аз съм бременна вече в деветия месец, но от втория още съм в непрекъснат болничен. Осигуряват ме от януари 2008 г. на 260 лв, а преди това на 250 лв. Та въпросът ми е следния - болничния ми е 80% върху коя сума - върху 260 лв. (брутно) или 260 - осигуровки (нетно)? До тук болничните, които са ми изплатени са по около 170 лв., което ще рече, че са върху нетното възнаграждение.
Една приятелка ми каза, че би трябвало върху брутно, т.е. 80% от 260 лв., затова реших да подам жалба в НОИ.  А после счетоводителката ми каза, че е върху нетно, т.е. 80% от (260 - осигуровките). Кажете ми вие какво е?
Ами после другия болничен дето е 9 месеца след раждането колко ще ми бъде - пак ли 170 лв, нали уж минималното беше 220 лв? Как се смятат тези болнични?

# 1 331
Здравейте,

Не знам до колко въпросът ми е счетоводен, но поне е свързан с майчинството  Wink.

Значи: в момента тече третият ми болничен за бременност и раждане издаден от педиатъра. На работното ми място има структурни промени и съответно шефовете ми искат да ме повишат като това е осъществимо само в този период и не може да се изчака изтичането на болничния. Предложиха ми педиатъра да прекрати болничния (и да пусне нов/да продължи същия ако е възможно) за период от една седмица, в която аз да се водя на работа, за да е административно възможно преназначаването ми на новата длъжност.

Въпросът ми е: възможно ли е да бъде прекратен болничния за около седмица, след което той да бъде продължен до първоначалната дата, на която е трябвало да се явя на работа?
Или: възможно ли е да бъде издаден нов болничен за остатъка от 135 дни след прекратяването на предишния и този нов болничен да се явява четвърти поред?
Или: възможно ли е по-рано да изляза в отпуск по майчинство (т.е. преди изтичането на 135-те дни?
Или въобще какви са ми опциите?

Предварително много благодаря!!!   bouquet

# 1 332
И аз да питам, прехвърлено майчинство мога ли да си върна или няма да има смисъл- колко ще получавам, ако излезна в болнични поради бременност и раждане /45 дена преди термин/ и се върна майчинството /Стефания ще е на около 1 г. и 9 месеца/. Или по-добре баба й да си го ползва до края?

# 1 333
Дейзи, мила, явно има разминавяния с това, което Вие ми писахте и това, което ми отговориха от НОИ. Базата ми за 45 -дневния болничен поради бременност и раждане не е същата, както тази за болничния поради общо заболяване  /база бяха месеците от май-октомври 2007/. За настоящия болничен /от 24 май 2008/ за база се ползват именно месеците , в които съм била в болничен за задържане /от ноември 2007 до април 2008/ и затова сега  сумите са много по-малки, отколкото преди.

# 1 334
Не би трябвало - базата ако е 10лв обезщетението е 8лв за патологична бременност. А за бременност и раждане ще е същата база, но ще е 9лв. дневно. (90%) Не виждам как ще е по-малко щом всичките базови месеци си била в болничен.

Общи условия

Активация на акаунт