Майчинството - счетоводно - 10

• 108 275
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 305
  • Варна
Здравейте,
 в момента съм в болничен по майчинство, но ще закриват фирмата към която се водя.Аз си намерих друга фирма която да ме заведе към тях и искам да ви помоля да ме насочите каква е процедурата по преместването.Мога ли да се преместя още преди да е закрита фирмата, какви документи трябва да си взема и от кого?
Благодаря предварително  bouquet

# 1 306
Понеже една приятелка ми каза, че при първичен болничен лист  1-вия ден се изплаща от работодателя, а останалите от НОИ, реших да ви попитам - вярно ли е?
И при осигуряване в/у МРЗ, колко горе-долу е дневно болничното обезщетение? Понеже исках да проверя дали работодателката коректно ми е изплатила болничните, а и НОИ да разбера по колко ще ми превежда на месец.
Благодаря!
Ако става въпрос за болничен за бременост и раждане там няма ден з работодателя. Всичко се изплаща от НОИ. За "обикновен" болничен лист първият ден се заплаща от работодателя.
Не, болничен от гинеколога, защото имам проблеми, а и работата ми не позволява да съм там.
Болничен в/у МРЗ как да изчисля на ден колко се пада?

# 1 307
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
 в момента съм в болничен по майчинство, но ще закриват фирмата към която се водя.Аз си намерих друга фирма която да ме заведе към тях и искам да ви помоля да ме насочите каква е процедурата по преместването.Мога ли да се преместя още преди да е закрита фирмата, какви документи трябва да си взема и от кого?

Преди да ви изтекат 315-те дни не можете да направите нищо.

# 1 308
  • София; Дружбето
Предполагам ,че може няой да е питал вече, но темата е доста голяма. Та въпросът ми е: Септември малката тръгва на ясла. Ще използвам 2 месеца платен отпуск, който се е натрупал по време на майчинството ми. Това предполага, че ще взимам 110 лв + заплата по това време. Но фирмата е доста зле в момента, всички са в неплатен отпуск и ме интересува мога ли след като ми изтече платеният да си пусна неплатен за гледане на дете до 3 годишна възраст. Изобщо каква е процедурата, която позволява да ползвам тази година неплатен?

# 1 309
  • София
Здравейте !
Интересува ме следното - осигурявам се при двама работодателя. Ще получавам болнични и от двата работодателя 315 дни. Как стои после въпросът с отпуска за гледане на дете до 2 години и самото обезщетение? И При двамата ли се подава молба за този отпуск и получаването на 220 - те лв. НОИ ги изплаща по мое ЕГН, независимо, че работя на 2 места ли?

# 1 310
Благодаря ти за отговора, Стики.
P.S. Мъжете не бива да си мислят, че след като сме с деца, сме им гарантирани за цял живот   Simple Smile.

Някои си го мислят дори когато едва са те пренесли през прага.   baby_neutral

# 1 311
Здравейте,

Преди да ви изтекат 315-те дни не можете да направите нищо.

Не става ли да отработи 2-3 дни на новото място?

# 1 312
Предполагам ,че може няой да е питал вече, но темата е доста голяма. Та въпросът ми е: Септември малката тръгва на ясла. Ще използвам 2 месеца платен отпуск, който се е натрупал по време на майчинството ми. Това предполага, че ще взимам 110 лв + заплата по това време. Но фирмата е доста зле в момента, всички са в неплатен отпуск и ме интересува мога ли след като ми изтече платеният да си пусна неплатен за гледане на дете до 3 годишна възраст. Изобщо каква е процедурата, която позволява да ползвам тази година неплатен?

Трябва да си пуснеш молба 10 работни дни предварително.

# 1 313
Здравейте !
Интересува ме следното - осигурявам се при двама работодателя. Ще получавам болнични и от двата работодателя 315 дни. Как стои после въпросът с отпуска за гледане на дете до 2 години и самото обезщетение? И При двамата ли се подава молба за този отпуск и получаването на 220 - те лв. НОИ ги изплаща по мое ЕГН, независимо, че работя на 2 места ли?

Обезщетението за гледане на дете се изплаща чрез единия работодател, по-често този по основен трудов договор.
За молбата не мога да ти кажа. От НОИ превеждат парите по баНковата ти сметка.

# 1 314
  • България
Здравейте !
При мен беше същият случай. Да, през 315 - дни получаваш съответното обезщетение и от двамата работодатели. Винаге се снабдявай с два екземпляра на болничния лист, в които да е посочено името на работодателя, пред който ще го представяш. След това - подаваш молба мисля че беше по чл. 53 от КСО (в "ЛС" - имат образци) - пак 2 броя, нищо че обезщетението ще ти се изплаща само от единият работодател.
В НОИ много се шашкат от това да си осигуряван при двама работодатели - постояно имат проблеми с програмния си подукт - и ги въвеждат на ръка. Получавах майчинството си винаги с 4-5 месеца закъснение - та затова сега и го прекъснах - просто нямам нерви .... УСПЕХ!!!

# 1 315
здравейте и аз имам въпрос ще съм много благодарна ако някой ми помогне.от м.октомври съм управител на ет осигурявам се на ниския процент и на мин.раб.заплата през м.септември имам и скючен трудов договор по чл.11 от кт с училище -лектор.бременна съм вече в 6мес.в същото време за 2 мес.март и април замествах колежка и в друго на същия договор.мога ли да получавам болнични и откъде моля за помощ от мами счетоводителки

# 1 316
Здравейте,
и аз имам въпрос към вас, дано някой да може да ми отговори.
В момента съм бремена, но тъй като бременността ми е рискова, се наложи от самото начало да си остана вкъщи/в болница. Сега обаче разбрах, че за календарната година имам право само на 180 дни болнични. Вярно ли е това? И ако е вярно какви варианти имам?
Предварително ви благодаря!

# 1 317
Здравейте !

Обезщетението за гледане на дете се изплаща чрез единия работодател, по-често този по основен трудов договор.
За молбата не мога да ти кажа. От НОИ превеждат парите по баНковата ти сметка.
на мен в НОИ ми казаха, че декларацията и молбата за гледане на дете до 2 год. възраст се подават и от двамата работодатели. обезщетението се плаща  по личната сметка.

# 1 318
Здравейте, много ще съм ви благодарна, ако можете да ми отговорите:
Когато Бременност и раждане настъпят преди да изтече срокът за Гл дете до 2 г. Какви обезщетения се полагат? Полага ли се 50% за Гл. дете до 2 г. заедно с Бременност и раждане?

# 1 319
Не ми е много счетоводен въпросът, но не знам къде да попитам. Бавят ли в момента изплащането на майчинството - 220-те лева. Още не са ми ги изплатили за м.Май, няма отказ в банката на искането, днес сме 16-ти, а и Юнското майчинство още не ми е дошло, като осигуровките са пуснати още на 9-ти. Получавам го чрез работодател. Ако някой може да ми каже къде да направя справка, че ми е доста спешно.

Общи условия

Активация на акаунт