Майчинството - счетоводно - 10

• 108 865
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 510
Именно затова в първото мнение съм писала
"Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск."

Няма член от КТ, който да те задължава да уведомяваш работодателя, че детето ти е на ясла преди то да е навършило 2г!!!!!!! Защо обърквате хората??????  Толкова майки познавам, които си стоят в къщи децата им са на ясла и си получават 220лв до навършване на 2г.

Прекъсне ли се отпускът за гледане на дете, се изплаща обезщетение 50%. Независимо дали детето е на ясла или не.

Да но само ако официално си прекъснеш отпуска за гледане на дете, тогава към заплатата ти се начисляват тези 110лв.
И друг път съм писала до министерството и са ми отговаряли на страницата в интернет и официално писмо съм получавала с номер и печат!

# 511

(3) (Доп., ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата „В подкрепа на майчинството“.

Аз като чета кодекса оставам  с впечатление че няма да си получиш 110 лева само ако детето е в "детско заведение на пълна държавна издръжка". Аз под това разбирам "дом майка и дете", а не детска ясла или градина където родителите поемат само частично издръжката на децата.

Най-после един човек да тълкува вярно нещата, точно това "детско заведение" се има предвид и в чл.164, а не ясла или градина

# 512
  • София-Младост

(3) (Доп., ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата „В подкрепа на майчинството“.

Аз като чета кодекса оставам  с впечатление че няма да си получиш 110 лева само ако детето е в "детско заведение на пълна държавна издръжка". Аз под това разбирам "дом майка и дете", а не детска ясла или градина където родителите поемат само частично издръжката на децата.

Най-после един човек да тълкува вярно нещата, точно това "детско заведение" се има предвид и в чл.164, а не ясла или градина
В грешка си, има много голяма разлика между детско заведение-ясла, градина, за които родителите си плащат месечна такса и детско заведение на пълна държавна издръжка-тези, където си оставяш детето да ти го гледа държавата!

# 513
  • Бургас/Пз
Аз работя и на трудов договор и се самоосигурявам за свободна професия. Това означава ли че лекаря трябва да ми издаде два болнични листа. И в случай че трябва този който важи за самоосигуряването какво трябва да се пише в графата за работодател.

И още един въпрос: Самоосигурявам се на високия процент от 01.01.2008, това означава че 6месеца стават на 01.07.008г. а аз излизам в болничен на 10.07. - това значи че няма да има проблем да си получавам болничния нали така? Какво обаче ще се случи с осигуряването по трудовия договор2

# 514
в продължение на едно мое питане и тази тема:
ако жената работи на две места и осигурителният й доход от двете общо надхвърля максималния за страната, тогава общото обезщетение пак ли ще е ограничено до 90% от максималния осигурителен доход за страната или за двата болнични поотделно се гледа (дано да съм се изразила ясно  Rolling Eyes)

Болничният на 90% от максималният осигурителен доход за страната ли се смята?

Да.

# 515
Здравейте, може ли някой да ми помогне в изчислението на осигуровките (здравни и т.н.)+ за сметка на работодателя при заплата 500 лв. или иначе казано колко трябва да си внася женя, която желае да получава обезщетение за раждане на базата на 500 лв. Много ще съм ви благодарна  за помощта Hug  bouquet

# 516
Здравейте, може ли някой да ми помогне в изчислението на осигуровките (здравни и т.н.)+ за сметка на работодателя при заплата 500 лв. или иначе казано колко трябва да си внася женя, която желае да получава обезщетение за раждане на базата на 500 лв. Много ще съм ви благодарна  за помощта Hug  bouquet
За 400 лв ми казаха 168,40 лв.
Май се води 36% от заплатата.

# 517
  • София-Младост
http://kik-bg.com/bg/calculators/payroll_bruto.php

# 518
Здравейте мили дами. Изчетох почти всичко, но видях случаи на застъпване на две майчинства, а при мен ситуацията е по-различна. В момента съм в Отпуск за отглеждане на дете до 2 г., който изтича на 04.09.08 г. В момента съм бременна и термина ми е средата на януяри 2009 г, т.е. декември трябва да изляза пак в Отпуск за бременност и раждане. От службата ми обясниха, че заплатата ми е актуализирана, съгл. вътрешен правилник и няма нужда да се връщам, а и аз нямам възможност, т.к. малката не е класирана за ясла.
Въпроса ми е ако за периода 05.09.- декември 2008г. си взема болничен, то тогава как ще ми бъде изчислено обезщетението- 220 лв. ли ще бъде, щом предходните 6 месеца съм получавала толкова Rolling Eyes А ако си взема 2-3 месеца платен отпуск повече ли ще получавам?
Благодаря предварително!

# 519
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
в продължение на едно мое питане и тази тема:
ако жената работи на две места и осигурителният й доход от двете общо надхвърля максималния за страната, тогава общото обезщетение пак ли ще е ограничено до 90% от максималния осигурителен доход за страната или за двата болнични поотделно се гледа (дано да съм се изразила ясно  Rolling Eyes)

Болничният на 90% от максималният осигурителен доход за страната ли се смята?

Да.

Обезщетението ще бъде до 90% от максималния осигурителен доход

# 520
здравейте момичета, преди няколко седмици ви питам някой неща относно напусканто на фирмата. положението стана ужасно, и аз напуснах фирмата където работих 15г. от вчера.искам да ви питам дали да се регистрирам на борсата? макар че има вариант от 01 юли да почна работа на първо време на граждански договор.какво ви е мнението за този вид договор.къде мога де се консултирам да прочета законите как ще съм осигурена тогава здравно и за пенсия? дали това не е прецакване какво мислите по въпроса.или да натискам за нормален трудов договор.моля ви дайте ми акъл какво да правя.и сега за този месец до 03.06.2008г. се водя на работа за другите дни какво ще стане с осигуровкте ми?благодаря предварително

# 521
имам двама работодатели. на двамата ли трябва да представя Декларацията за обезщетението от 135 до 315-тия ден?

# 522
имам двама работодатели. на двамата ли трябва да представя Декларацията за обезщетението от 135 до 315-тия ден?

Да

# 523
Именно затова в първото мнение съм писала
"Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск."

Няма член от КТ, който да те задължава да уведомяваш работодателя, че детето ти е на ясла преди то да е навършило 2г!!!!!!! Защо обърквате хората??????  Толкова майки познавам, които си стоят в къщи децата им са на ясла и си получават 220лв до навършване на 2г.

Прекъсне ли се отпускът за гледане на дете, се изплаща обезщетение 50%. Независимо дали детето е на ясла или не.

Да но само ако официално си прекъснеш отпуска за гледане на дете, тогава към заплатата ти се начисляват тези 110лв.
И друг път съм писала до министерството и са ми отговаряли на страницата в интернет и официално писмо съм получавала с номер и печат!

Недей да заблуждаваш майките!  Naughty Не четеш ли какви документи попълваш и подписваш?!

Ще ти цитирам Приложение 2, което се подава за ползване на отпуск за гледане на дете и получаване на обезщетение:

"Декларирам следните обстоятелства: ...
5. Детето не е настанено в детско заведение. "
и накрая:

"ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ: 

В срок 3 работни дни от настъпване на промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 КСО. 
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО. 
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс."

Възрастни хора сме, всеки си носи отговорност за постъпките! Регистърът набира скорост и всичко рано или късно излиза наяве. После да не плачете, че трябва да връщате обезщетения.
Ако желаеш, ми прати линкове на какви въпроси са ти отговорили от министерство.

# 524
здравейте момичета, преди няколко седмици ви питам някой неща относно напусканто на фирмата. положението стана ужасно, и аз напуснах фирмата където работих 15г. от вчера.искам да ви питам дали да се регистрирам на борсата? макар че има вариант от 01 юли да почна работа на първо време на граждански договор.какво ви е мнението за този вид договор.къде мога де се консултирам да прочета законите как ще съм осигурена тогава здравно и за пенсия? дали това не е прецакване какво мислите по въпроса.или да натискам за нормален трудов договор.моля ви дайте ми акъл какво да правя.и сега за този месец до 03.06.2008г. се водя на работа за другите дни какво ще стане с осигуровкте ми?благодаря предварително

Нищо не ви пречи да се регистрирате в Бюрото по труда, но щом сключите трудов или граждански договор трябва да ги уведомите, за да ви спрат обезщетенията иначе ще ги връщате с лихви.
При гражданския договор ви осигуряват здравно, за пенсия и ДЗПО. Този доход не се взима в базата за изчисляване на обезщетенията за болнични

Общи условия

Активация на акаунт