Майчинството - счетоводно - 10

• 108 458
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Здравейте, момичета!
Искам да ви попитам за следните казуси :
1 - студентка съм 4-ти курс редовно обучение и другия месец трябва да се дипломирам ( но нямам 8 месеца стаж в фирмата, за да си взема отпуск - имам ли право на отпуск за учебни цели). Понеже съм бременна и имах малко проблеми миналия месец бях в болничен и счетоводителката ми каза, че нямам право на учебна отпуска. Моля ви помогнете ми Embarassed

2 - Имам стаж, който не ми е вписан в трудовата книжка - смята ли ми се за стаж, като не е вписан ?

Благодаря ви предваително  bouquet

# 661
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, момичета!
1 - студентка съм 4-ти курс редовно обучение и другия месец трябва да се дипломирам ( но нямам 8 месеца стаж в фирмата, за да си взема отпуск - имам ли право на отпуск за учебни цели). Понеже съм бременна и имах малко проблеми миналия месец бях в болничен и счетоводителката ми каза, че нямам право на учебна отпуска. Моля ви помогнете ми Embarassed

2 - Имам стаж, който не ми е вписан в трудовата книжка - смята ли ми се за стаж, като не е вписан ?

Вариантите са да си вземете болничен, да ползвате неплатен отуск или да се уговорите с арботодателя да ползвате отпуск за дипломна работа.
Могат да ви признаят сатж по трудово книжка, УП или осигурителна книжка, но всичко зависи от работодателя ви.

# 662
Здравейте. Искам да попитам,  трябва ли задължително да съм се осигурявала 6 месеца по втори тр. договор на 4 часа, ако вече имам стаж по първия договор? Ако съм се осигурявала 5 месеца преди Отпуска за бременност ,няма ли от НОИ да го вземат предвид като доход?

Ако имате 6 месеца осигурителен стаж, придобивате право да получавате обезщетения.
Сумите на които ви осигурява втория работодател само увеличават обезщетението ви. Не се налага и там да имате 6 месеца, за да ви изчислят обезщетението. НОИ прави справка по ЕГН за последните 6 календарни месеца и оттам се изчислява обезщетението ви. Ако втория договор не е прекратен преди излизането в болничен ще ви плащат пропорционално на работните часове в двете фирми. Ако при първия сте на 8 часа, а при втория на 4 часа, ще ви платят като обезщетение от първия работодател 2/3 от изчисленото обезщетение, а от втория 1/3.

# 663
Здравейте мами  Simple Smile
Вчера бях на лекар и той потвърди, че съм бременна. Mr. Green
В момента не работя и не възнамерявам, защото имах една неуспешна бременност и не искам да рискувам, но зълва ми има фирма и може да ме назначи фиктивно на работа, като аз си поема здравните вноски.
Въпросите ми са:
На каква заплата е най-добре да се осигурявам?
Ако се осигурявам на 1000лв, колко трябва да и давам да внася?
И след като изляза по майчинство променят ли се вноските? newsm78
Ще съм ви много благодарна за всякакви съвети и тънкости относно осигуряването по време на бременност и получаването на майчински.

Вие си преценявате за запалтата, зависи колко пари имате възможност да плащате за осигуровки.
Калкулатор за изчисляване на брутни и нетни заплати - http://www.kik-bg.com/bg/calculators/payroll_bruto.php?kik-bg=e7 … 09d325893ed4ab3e4

# 664
Здравейте, мога ли да попитам как да си изчисля когато съм в болнични каква сума да очакмав и след колко време, в случая от 09/06 до 11/06 бях в болничен за гледане на малко дете,малкатя е на 4.7год, Щатът ми е 510лв,а чисто получавам 399....лв, но никога не мога да разбера колко пари да очаквам,колко дни се изплащат от работодателя и колко от НОИ И  и какви са процентите за изплащане?
април пак бях болничен 3 дни,счетов. ми каза ,че първият ден тя ще ми го изплати,но не разбрах колко процента ,а останалите ,в случея 2 дни от НОИ, НО питам се аз колко пари и кога да ги очаквам,защото ми казаха,че когато изтече месеца и ни бъдат изплатени заплатите и се внесат осигуровките,което става до 10 число на другия месец,то чак тогава ще се занесе болничния в НОИ и вече се чака.....,чакам ги от тогава а ето че и юни бях и ще чакам,ама поне да знам ориентировъчно колко?

БЛАГОДАРЯ ВИ

Най-добре е да си извадите ПИК
Първия ден се плаща от работодателя когато болничния е за общо заболяване в размер на 100 % от дневната заплата все едно сте на работа.
НОИ плаща обезщетенията до 15 от подаването на всички необходими документи.

# 665
фирмата прекратява дейност и се съкращават всички

Искате да питате ли нещо във тази връзка или само ни уведомявате?

# 666
  • София
Здравейте, момичета!

Вариантите са да си вземете болничен, да ползвате неплатен отуск или да се уговорите с арботодателя да ползвате отпуск за дипломна работа.
Могат да ви признаят сатж по трудово книжка, УП или осигурителна книжка, но всичко зависи от работодателя ви.
Благодаря много Hug

# 667
Ето отговори за актуализациите на заплатите - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=255376.0

# 668
ДейзиГ, благодаря.   bouquet

# 669
[Ако имате 6 месеца осигурителен стаж, придобивате право да получавате обезщетения.
Сумите на които ви осигурява втория работодател само увеличават обезщетението ви. Не се налага и там да имате 6 месеца, за да ви изчислят обезщетението. НОИ прави справка по ЕГН за последните 6 календарни месеца и оттам се изчислява обезщетението ви. Ако втория договор не е прекратен преди излизането в болничен ще ви плащат пропорционално на работните часове в двете фирми. Ако при първия сте на 8 часа, а при втория на 4 часа, ще ви платят като обезщетение от първия работодател 2/3 от изчисленото обезщетение, а от втория 1/3.

[/quote]

Благодаря, Дейзи. Само бе разбрах това за плащането пропорционално- ако по втория договор на 4 часа на пример се осигурявам на 1000 лв, няма ли Обезщетението да ми е 90% от тях или ще е по-малко ?

# 670

Счетоводителите не трябва да имат нищо предвид.
НОИ при изчислението прави справка по ЕГН на лицето са осигурителния му доход получен от информацията подавана с декларация 1. Обезщетението се изплаща лично на лицето и работодателя не го интересува това, защото превежда осигуровка върху фиксурана сума

Вчера гледах декларация 1 - в точка 17 има Доход, от който е изчислено обезщетението за неработоспособност или бременост и раждане. Затова си мисля, че трябва фирмата, която ще подава  болничните ми  НОИ да знае, че в 2 от месеците имам 2-ри трудов договор и да добави тази сума към това, което ми е изплащано от фирмата по основната ми работа.

2-рия трудов договор ще е прекратен по това време.

Бъркам ли? Ако не бъркам какво трябва да занеса във фирмата?

# 671
Здравейте!
Ето ги и моите терзания
Мислех да работя до последно /т.е. до около две седмици преди термина/, основно за да ми се съберат 5 пълни месеца на новото ми работно място. Но днес лекарката ми издаде болничния лист, въпреки желанията ми да го отложим с 20 дена. Каза, че 

A защо искаш да имаш 6 месеца на новото място - това не ти е необходимо щом имаш и друг стаж, доколкото разбирам повече от месец. Необходими са ти 6 месеца по принцип - т.е. без значение кога,къде и как са придобити. Това първо.

Второ, щом си работила, дори и при невнесени, а само дължими осигуровки, ще ти се признае осигурителният доход и съответно той ще участва в базата ти за обезщетения. Щом днес ти е издаден болничния, значи в базата ти ще влязат месеците декември - май.

Не е добра идея да си на работа, когато си в болнични. Работодателят не трябва да те допуска.
Не знам дали такъв болничен може да се анулира. Според мен щом е издаден вече, връщане няма.  Rolling Eyes

# 672
Благодаря много Стики за бързия и изчерпателен отговор  bouquet
Днес се консултирахме с големия ни личен състав и по тяхно мнение не трябва да показвам, че знам в действителност как стоят нещата, т.е да не назовавам членове и алинеи, защото нашия ЛС щял да се издразни на тема професионализъм. Така че, ще се опитам по кроткия и приветлив начин да оправя нещата, а ако не стане ще помоля да се консултира с колежките си от другия ЛС. Мисля, че така е правилно?!

Ами тя като така професионално знае нормативите, да ти ги обясни.  Wink
Пък ти си ги запиши ако искаш. Упс, по-добре недей, че ще се подразни!
Ако не се разбереш с нея, премини към началника й - директор или както там се води. Кажи му, че при аналогични ситуации други ползват това и това ...
Стискам палци!  Whistling

# 673
[Ако имате 6 месеца осигурителен стаж, придобивате право да получавате обезщетения.

Благодаря, Дейзи. Само бе разбрах това за плащането пропорционално- ако по втория договор на 4 часа на пример се осигурявам на 1000 лв, няма ли Обезщетението да ми е 90% от тях или ще е по-малко ?
[/quote]

Осигурителния доход при давамата работодатели ви се събира, изчислява се дневния размер на обезщетението и после ви се изплаща пропорционално през двата булстата. Там където сте на 8 часа ще вземете 2/3 от изчисленото обезщетение, а на другото ако сте на 4 часа ще вземете 1/3

# 674

Счетоводителите не трябва да имат нищо предвид.
НОИ при изчислението прави справка по ЕГН на лицето са осигурителния му доход получен от информацията подавана с декларация 1. Обезщетението се изплаща лично на лицето и работодателя не го интересува това, защото превежда осигуровка върху фиксурана сума

Вчера гледах декларация 1 - в точка 17 има Доход, от който е изчислено обезщетението за неработоспособност или бременост и раждане. Затова си мисля, че трябва фирмата, която ще подава  болничните ми  НОИ да знае, че в 2 от месеците имам 2-ри трудов договор и да добави тази сума към това, което ми е изплащано от фирмата по основната ми работа.

2-рия трудов договор ще е прекратен по това време.

Бъркам ли? Ако не бъркам какво трябва да занеса във фирмата?

Това е за тези, на които обезщетенията се изплащат чрез работодателите

Общи условия

Активация на акаунт