Майчинството - счетоводно - 10

• 108 440
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 705
Имам един въпрос.
Знам, че когато се върна на работа преди детето да навърши 2г, трябва да вземам 50% майчинство - това би трябвало да са 110лв на месец. За април месец обаче (тогава се върнах на работа) от НОИ бяха превели само 86лв като майчинство. Понеже си ги получих заедно със заплатата, на фиша за тези париот НОИ бяха отбелязани и отработените дни. Април месец имах и болнични. Тези 50% не трябва ли да са си твърда сума - 110лв, без значение колко са работните дни в месеца и колко дни съм била в болничен, така както преди това си получавах 220лв на месец? Къде е грешката: в нашето счетоводство, в НОИ или само на хартия са 50%? Сега с майската заплата начисленията от НОИ пак са по-малко от 110лв.

# 706
 Здравейте! Чета темата- много е полезна, консултантите заслужават адмирации!
 Разбрах, че след изтичане на отпуска за отглеждане на малко дете до 2 год. мога да си пусна платения отпуск, като преди това отработя 10 дни за актуализ. на заплатата. Въпросите ми са:  1. Може ли работодателят да  откаже да ми даде да ползвам платения отпуск и да ме принуди да се върна на работа? Касае се за училище- чух, че заради делегираните бюджети директорите вече отказвали, защото трябва да плащат отпуска на майката и заплата на заместника. Има ли законово основание да откаже или е по лично осмотрение?  
       2. Отработването за актуализ на запл. веднага след изтичането на 2-те год. майчинство ли трябва да стане или може и месец преди това, например?   Благодаря Ви!

# 707
Извинявам се за въпроса който ще ви задам може отговора да е някъде в темата,но не го открих прерових я набързо. EmbarassedТа на въпроса каква е еднократната помощ за второ живородено дете? Thinking

# 708
# 709
Благодаря за отговора!
Но на мен са ми превели 200 лв.
Какво трябва да направя сега?

Значи вече си попълнила и подала молбата.
Трябвало е да напишеш само второто дете в т.3.

# 710
прекратява ли се майчинството, когато детето постъпи в ясла, т.е. длъжна ли съм да се върна на работа от датата на неговото тръгване на ясла?
В 3-дневен срок от тръгването на ясла, трябва да подадеш декларация че прекратяваш отпуска за гледане на дете и за получаването на 50% обезщетение. Ти ще си прецениш дали се връщаш на работа или ще си ползваш отпуска.
Отпуска, в смисъл платена или неплатена, нали? Т.е. трябва задължително да се върна на работа, пък макар и след това да изляза платен/неплатен отпуск?

Ами ако ти одобрят молбата за отпуск, може и да не се връщаш да работиш. А и зависи откога ще искаш да го ползваш.

# 711
Знам, че когато се върна на работа преди детето да навърши 2г, трябва да вземам 50% майчинство - това би трябвало да са 110лв на месец. За април месец обаче (тогава се върнах на работа) от НОИ бяха превели само 86лв като майчинство. Понеже си ги получих заедно със заплатата, на фиша за тези париот НОИ бяха отбелязани и отработените дни. Април месец имах и болнични. Тези 50% не трябва ли да са си твърда сума - 110лв, без значение колко са работните дни в месеца и колко дни съм била в болничен, така както преди това си получавах 220лв на месец? Къде е грешката: в нашето счетоводство, в НОИ или само на хартия са 50%? Сега с майската заплата начисленията от НОИ пак са по-малко от 110лв.
А откъде знаеш какво са превели от НОИ? Ти си заварено положение и каквото поискате от фирмата, това и превеждат.  Wink
110лв. месечно също се разпределят спрямо броя на работните дни, така че би трябвало да са по-малко ако част от месеца все още си била по майчинство.
Питай в счетоводството защо през май са по-малко от 110лв щом целия месец си била на работа.

# 712
Здравейте! Чета темата- много е полезна, консултантите заслужават адмирации!
 Разбрах, че след изтичане на отпуска за отглеждане на малко дете до 2 год. мога да си пусна платения отпуск, като преди това отработя 10 дни за актуализ. на заплатата. Въпросите ми са:  1. Може ли работодателят да  откаже да ми даде да ползвам платения отпуск и да ме принуди да се върна на работа? Касае се за училище- чух, че заради делегираните бюджети директорите вече отказвали, защото трябва да плащат отпуска на майката и заплата на заместника. Има ли законово основание да откаже или е по лично осмотрение? 
       2. Отработването за актуализ на запл. веднага след изтичането на 2-те год. майчинство ли трябва да стане или може и месец преди това, например?   Благодаря Ви!

Ето отговори за актуализациите на заплатите - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=255376.0

# 713
Много ви благодаря за отговора  bouquet

# 714
има ли сте случай, в който ви връщат болничния с предизвестие от социално осигуряване (писмо донесено лично без обратна разписка обаче и разбира се подпечатана със задна дата от преди 1 седмица), в който твърдят, че сте в нарушение на чл. 13, ал.4 и чл 21 ал 3. от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността и с решение, че болничният лист трябва да бъде издаден с решение на ЛКК. Защо? -защото предната седмица съм била болна аз 4 дни, а следващата седмица веднага се разболява малката и ми написват болничен за гледане на болно дете, с който вече се надвишават 7 дни...нещо, което разбира се, не съм знаелеа и никой не се е погрижил да ми обърне внимание...та сега трябва да водя и детето и себе си в работно време със сите картони и да го мъкна по комисии в рамките на 7 дни от известието, което вече са ми го донесли със 7 дни закъснение, след като детето ми и в момента е болно, а кой да я гледа тогава- мъжът ми е със счупен крак, бабите работят и са в провинцията...тези пидани инеписани правила са пълно безумие...бясна съм от начина, по който си търсят начин да не изплащат болнични на работещите хора и майки на малки деца или в майчинство! #Cussing out Дайте ми съвет, моля Ви, как да обжалвам това, ако не ми изплатят болничния!

# 715
Благодаря за отговора!

Стики, благодаря много за отговорите.
Значи нищо не мога да направя. Съжалявам, че съм сбъркала  Cry

# 716
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
има ли сте случай, в който ви връщат болничния с предизвестие от социално осигуряване (писмо донесено лично без обратна разписка обаче и разбира се подпечатана със задна дата от преди 1 седмица), в който твърдят, че сте в нарушение на чл. 13, ал.4 и чл 21 ал 3. от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността и с решение, че болничният лист трябва да бъде издаден с решение на ЛКК. Защо? -защото предната седмица съм била болна аз 4 дни, а следващата седмица веднага се разболява малката и ми написват болничен за гледане на болно дете, с който вече се надвишават 7 дни...нещо, което разбира се, не съм знаелеа и никой не се е погрижил да ми обърне внимание...та сега трябва да водя и детето и себе си в работно време със сите картони и да го мъкна по комисии в рамките на 7 дни от известието, което вече са ми го донесли със 7 дни закъснение, след като детето ми и в момента е болно, а кой да я гледа тогава- мъжът ми е със счупен крак, бабите работят и са в провинцията...тези пидани инеписани правила са пълно безумие...бясна съм от начина, по който си търсят начин да не изплащат болнични на работещите хора и майки на малки деца или в майчинство! #Cussing out Дайте ми съвет, моля Ви, как да обжалвам това, ако не ми изплатят болничния!

Не е задължително да ходите вие на ЛКК, лекаря може да предвижи документите. Ако един лекар е издал и двата болнични листа е направил нарушението. Ако са били различни лекарите вие е трябвало да кажете, че сте ползвали болничен преди това. От работата ви също е трябвало да обърнат внимание преди да го представят в НОИ. Сега трябва или да ви издадат длуг бобничен лист с ЛКК или да възстановите обезщетението.

# 717
Благодаря за отговора!

Стики, благодаря много за отговорите.
Значи нищо не мога да направя. Съжалявам, че съм сбъркала  Cry

Стики, ако т.3 включва имената, ЕГН, и норер на Акта за раждане, аз попълних два реда - за бебока и за второто дете.
Към молбата приложих оригинала на Акта за ражданета мъничето и ксерокопие от Акта за раждане на баткото.
Само толкова. 

# 718
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Би трябвало да приложите и удостоверение за семейно положение и там да пише и трите деца. Социалните би трябвало да имат връзка с есграон.

# 719

Не е задължително да ходите вие на ЛКК, лекаря може да предвижи документите. Ако един лекар е издал и двата болнични листа е направил нарушението. Ако са били различни лекарите вие е трябвало да кажете, че сте ползвали болничен преди това. От работата ви също е трябвало да обърнат внимание преди да го представят в НОИ. Сега трябва или да ви издадат длуг бобничен лист с ЛКК или да възстановите обезщетението.
ДейзиГ, благодаря за отговора- ами естествено лекарите са различни, дори в различни градове, така че не съм предполагала...сигурно съм споменала, че съм била в болничен до този момент, но мислите ли че някой е обърнал внимание- единият не е продължение на другия...обезщетение не са ми превеждали въобще, остава аз да ходя по мъките, и да водя и детето с мен за некви си кирливи пари, които обаче ми се полагат...работодателят ми как да забележи,нов е и вече влезе в доста нарушения по отношение на мен откакто почнах работа, така че съжалявам стократно и по този параграф- оплаках се! сори, но ситуацията за пореден път е абсурдна...

Последна редакция: сб, 14 юни 2008, 22:47 от msbilt

Общи условия

Активация на акаунт