Майчинството - счетоводно - 10

• 108 328
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 140
Здравейте. Работя във фирма на трудов договор на минимална заплата, и на авторски който е твърда сума. В началото на бременността съм, но ако се наложи да ползвам болнични има ли опасност да ми спрат хонорарните по авторския договор.И има ли начин да си внясям по-големи осигуровки през време на бременността/защото те се внасят само върху трудовия/, за да мога после да взема по-добри болнични.
Ако има няко в моето положение да помогне със съвет. Благодаря.

# 1 141
Здравейте, бих искала да ви попитам в какъв срок следва да уведомя работодателя си ако искам да се върна на работа преди да ми изтече отпуска за отглеждане на дете до 2 години.Благодаря ви предварително.

# 1 142
  • Варна
Здравейте,
имам един спешен въпрос и ще съм много благодарна ако ми отговорите.
В момента съм все още в болнични.Мъжът ми закрива фирмата си, а аз се водя там на работа.Обаче заминаваме за чужбина за известно време и няма да имам време да подам документи да си ги взимам от социалните, та въпросът ми е с каква давност са майчинските и мога ли да ги потърся след време със задна дата или се губят?Ако да речем след 6 месеца подам документите ще ми изплатят ли тези от социалните които не съм взимала или не?
Благодаря много  bouquet

# 1 143
Много полезна тема...и аз имам едно питане, да видим дали съм разбрала правилно:

Малката става на 2г. на 20.07.2008г и искам да ползвам неплатения отпуск за 12 месеца (на мен и на баща й, с когото нямаме брак, но си живеем заедно). "Работех" фиктивно във фирмата като си плащах осигуровките.
Трябва да подам молба за този отпуск 10дни преди рождения й ден и после сама да си плащам 6% в/у 120лв. на работодателя за този неплатен период, за да ми върви трудов и осигурителен стаж.

Какво е отношението на това че нямаме брак, но живеем в едно домакинство?

То като гледам 10 дни май са утре #Crazy

# 1 144
Благодаря, Дейзи. Ще отида най-добре на място, защото по телефона служителките си противоречат и вече чух няколко версии.  Вече не вярвам, че ще постигна нещо. Това нашето не е държава, всеки гледа да те прекара, както може, пък да не говорим за държавните институции. И все са прави. Но въпреки това направих запитване до НОИ-София и след като ми отговорят, тогава ще отида в нашето териториално подразделение.
Желая всичко най-добро.

# 1 145
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
За deni_k

Ето тук можеш да видиш процедурата за прехвърляне на майчинство има и бланките който трябва да се попълнят
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215 

Прочетох тук внимателно процедурата по прехвърляне на майчинството. Но съхранените документи ме объркват и не мога да разбера кои точно да попълня. Може ли някои да ми ги изцитира, използвайки начина , по който са съхранени там. Ще съм много благодарна! Praynig

# 1 146
Здравейте! Въпросът ми е мога ли да започна работа преди изтичане на 315-те дни. Бебето ми е на 4 месеца почти и счетоводителката на фирмата твърди, че по закон нямам право да работя преди изтичане на 315-те дни, дори да се откажа от майчинските. Това ми се струва абсурдно. Как ще забранят на една майка да си издържа детето?!Много ви моля да ми помогнете!Ако това не е истина къде точно е посочено това в закона, за да мога да и го докажа.
Благодаря предварително!

# 1 147
Здравейте!Искрено се надявам да получа отговор на въпроса си,за което предварително благодаря.Бременна съм в 12г.с.Терминът ми е за 24 Януари 2009г.Повече от година работя в компания,където ме осигуряват на минимална работна заплата.Тази седмица трябва да подпиша нов договор, според който до излизане в майчинство ще бъда осигурявана върху сумата от 600лв. 45-те дни болнични по майчински започват да текат от 10.12.2008, а от днешна дата до тогава са точно 5 месеца,т.е. в/у сумата от 600лв. ще бъда осигурявана само 5 месеца (недай се Боже, дори с няколко дни по-малко).Та въпросът ми е, при това положение,каква сума ще ми се полага да получавам след като изляза в майчински? Този един месец в който съм осигурявана на минималната работна заплата,как би се отразил?

# 1 148
Мили момичета,
моля за един такъв отговор:дали ако по време на 6-те месеца,на базата на които се изчислява размера на майчинството взимам болнични(преди 45-дневния болничен),това щи ми намали размера на майчинството?Т.е. дали ако не съм взимала болнични през този период,размера на майчинството ми ще е по-голям,отколкото ако съм взимала болнични.Питам ,защото съм пред дилема дали да излизам в болнични или не.

# 1 149
"...  Ако си болничен по време на бременността, той намалява сумата, от която после ти се изчислява майчинството. Моя съвет е, да си вземеш отпуск, ако става дума за няколко дни, отколкото болничен. Ако все пак се налага болничен, то най-добре е той да продължи до края на бременността. Така базата не ти се променя."

Това е цитат от една от отчетните теми - моля за мнението ви, тъй като на мен ми се налага да ползвам отпуск по болест вече няколко пъти!
Въпросът ми е дали това е вярно? (припокрива се с този на  Miss Fairy)
По моята логика би трябвало да е точно обратното - болничните да повишават базата за майчинството.

Предварително благодаря

# 1 150
"...  Ако си болничен по време на бременността, той намалява сумата, от която после ти се изчислява майчинството. Моя съвет е, да си вземеш отпуск, ако става дума за няколко дни, отколкото болничен. Ако все пак се налага болничен, то най-добре е той да продължи до края на бременността. Така базата не ти се променя."

Това е цитат от една от отчетните теми - моля за мнението ви, тъй като на мен ми се налага да ползвам отпуск по болест вече няколко пъти!
Въпросът ми е дали това е вярно? (припокрива се с този на  Miss Fairy)
По моята логика би трябвало да е точно обратното - болничните да повишават базата за майчинството.

Предварително благодаря

И мен мноог ме инетересува това. Ако наистина е така е адски тъпо, защото се правех на герой и до последно с големи прекъсвания ходих на работа. Накрая моя колежка /с една  и съща заплата сме/ взема по-голям болничен от мен. Излезе си спокойно от 4-ия месец. Оф, много ме е яд.

# 1 151
Болничен по болест по време на бремеността се изчислява на базата на осигурителния доход за предходните 6 месеца-80%.Дали ще намали обезщетението за майчинство зависи на какъв доход сте осигурявани преди въпросния болничен.
При изчисляване на обезщетението за майчинство, ако сте била в болничен по болест в периода от 6 месеца предхождащи 45 дневния болничен за раждане, за база се взема осигурителния доход, от който е изчислен болничния по болест, а не размера на самия болничен.Не знам дали ви стана ясно. Да кажем, че от 01.01.2008г ви осигуряват на 1000лв.Ако ви предстои да излезнете в болничен по болест от 11.07 за база ще се вземат месеците януари-юни.Предстои ви да излезнете в болничен по майчинство ноември.За изчисляване на обезщетението се взема периода март-август.Независимо че през това време сте ползвали болничен по болест, той няма да намали размера на обезщетението, тъй като за база се взема осигурителния доход-а вие сте осигурявани на 1000лв тогава и сега.Но ако от януари до юни сте осигурявани на 500лв, тогава размера на обезщтението ще се намали, тъй като за база за изчисление на болничния по болест  ще се вземе осигурителен доход 500лв.

# 1 152
Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на шестте базови месеци?За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението за болнични

# 1 153
Здравейте! Въпросът ми е мога ли да започна работа преди изтичане на 315-те дни. Бебето ми е на 4 месеца почти и счетоводителката на фирмата твърди, че по закон нямам право да работя преди изтичане на 315-те дни, дори да се откажа от майчинските. Това ми се струва абсурдно. Как ще забранят на една майка да си издържа детето?!Много ви моля да ми помогнете!Ако това не е истина къде точно е посочено това в закона, за да мога да и го докажа.
Благодаря предварително!

Много ви моля да ми отговорите! Наистина ми е много важно!  Praynig
Просто трябва да знам възможно най-скоро, за да знам дали да си търся правата, имам ли такива въобще...

# 1 154
Здравейте!Искрено се надявам да получа отговор на въпроса си,за което предварително благодаря.Бременна съм в 12г.с.Терминът ми е за 24 Януари 2009г.Повече от година работя в компания,където ме осигуряват на минимална работна заплата.Тази седмица трябва да подпиша нов договор, според който до излизане в майчинство ще бъда осигурявана върху сумата от 600лв. 45-те дни болнични по майчински започват да текат от 10.12.2008, а от днешна дата до тогава са точно 5 месеца,т.е. в/у сумата от 600лв. ще бъда осигурявана само 5 месеца (недай се Боже, дори с няколко дни по-малко).Та въпросът ми е, при това положение,каква сума ще ми се полага да получавам след като изляза в майчински? Този един месец в който съм осигурявана на минималната работна заплата,как би се отразил?
Здравей, Десика!Месеца, в който си осигурявана на минимална работна заплата ще намали размера на обезщетението. Ето как се изчислява:
Как се изчисляват болнични?

Среднодневното обезщетение е:
- за обикновен болничен - 80% от среднодневното брутно (СДБ) трудово възнаграждение шест месеца преди настъпването на неработоспособността
- за болничен за бременност и раждане - 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение шест месеца преди настъпването на неработоспособността

Така полученото среднодневно брутно възнаграждение се сравнява със среднодневно нетното (СДН) и по-малкото е обезщетението, което ще ви преведат от НОИ.

Пример:
Ползвате болничен м. септември 2007г. Базовите ви месеци ще са от март до август. Тогава сте се осигурявали на 1400лв. Получавали сте чисто 852.28лв. месечно.
Тогава СДБ е 1400*6/129=60.87лв.
6 - шестте месеца на периода, а 129 са работните дни за тези 6 месеца.
СДН е 852,28*6/129=37.06лв.
Сравняваме 90% от СДБ със СДН
54.78>37.06
В случая обезщетението, което ще ви изплатят е СДН (37.06), тъй като то е по-малкото.

Общи условия

Активация на акаунт