Отговори
# 375
За съжаление не мога да споделя точните стойности на хемоглобина на детето след изследванията, защото педката не пожела да ми ги съобщи. Само мога да кажа, че ги правихме преди захранване и доФторката каза, че стойностите ни са идеални. На изключително кърмене е детенце. Peace

# 376
Ние не сме правили изследване на хемоглобин на 6 месеца. Прецених, че детето е здраво, жизнено и добре изглеждащо, следователно няма смисъл да го боцкат излишно. На една година хемоглобина му беше 113.

# 377
на 5,5 месеца започнахме захранване със зеленчуково пюренце и на 6 м.хемоглобина и беше 104 и педи каза да включа коприва,лапад,лобода,пащърнак и магданоз.аз да избера с кое да започна.

# 378
Хемоглобинът на Хриси на 6 месеца беше 120! Захраних я 3-4 дни преди да направим изследването!  Peace

# 379
 PeaceМоето бебче е на 6 мес. и 9 дни и днес му направихме изследванията.Хемоглобина е 131. Захранен е на 5 навършени месеца с картоф,морков,тиква и тиквичка.+ кърма.
Как е хемоглобина?

# 380
Захраних бебка на 5,5 месеца,като до преди това беше само на кърма.На 6 месеца хемоглобина и беше 114!

# 381
Преди малко се обади педиатърката на пожар-"Бебето е с много нисък хемоглобин-96,при норма 120!Ела да ти изпиша сиропче и после ще видим!".....
Вчера малката навърши 6 месеца,та днес пуснахме стандартните изследвания,кръв от пръстчето.Захранвам със зеленчукови пюрета от около две седмици някъде,досега е опитала (в никакъв случай не може да се каже нахранила) три вида зеленчуци-картоф,морков,тиква...иначе-само на кърма,на поискване,напоследък не е много лакома,но я слагам често,суче и нощем.Миналия месец (при навършването на 5м. беше качила само на височина-3см и според кантара-0кг(т.е. стоеше си на 6.300кг от предния),днес кантара показа +0.300кг (6.600) и +3см.Не е качила особено.Иначе е жива,игрива,мръдлеста и много усмихната!И е много беличка,русичка и светличка-веничките й се прозират,но не знам дали това има някакво значение.
Нещо май се притесних сега с този хемоглобин Confused та затова първо тук за съвет....
Какво да предприема?При положение,че тепърва се захранваме надали мога да разчитам на храната за повишаване на стойностите на хб,аз ли да взема да хапвам или пия нещо специално (по принцип се храня добре),да я водя ли на друго място за изследване,да се доверя ли на педи (определено е от старата школа тя,малко е джаста-праста),най-вероятно ще изпише малтофер,а така мразя такива лекове,хапове,сиропи.....но пък ми е притеснено.....помагайте Confused

# 382
  • Варна
Лично аз не бих дала веднага Малтофер на детето, особено като не е захранено. Моето бебе също беше с по-нисък ХБ, но не дадох допълнително желязо, като го захраних нормално и после пуснах изследвания ХБ си му беше наред  Peace. АКо се притесняваш може да въведеш храни като елда и просо в менюто на детето и след месец да пуснеш нови кръвни изследвания. Изписването на желязо съдържащ препарат без допълнителни изследвания не е шега работа. Успех!

Ето какво още намерих за ХБ:  "КРЪВНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА ПО - ОБЕКТИВНИ И С ПО - ГОЛЯМА ИНФОРМАТИВНА СТОЙНОСТ. НАЙ - ВАЖНИЯ ВЪПРОС НА КОЙТО ТЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРЯТ Е – ИМА ЛИ БЕБЕТО АНЕМИЯ? ПОКАЗАТЕЛ ЗА ТОВА СА СТОЙНОСТИТЕ НА ХЕМОГЛОБИНА, НА ЕРИТРОЦИТИТЕ И ТЕХНИТЕ ОБЕМИ. НОРМИТЕ НА ХЕМОГЛОБИНА СА РАЗЛИЧНИ, НО ОРИЕНТИРОВЪЧНО ЗА АНЕМИЯ СМЯТАМЕ КОГАТО Е ПОД 100 г/л. ДОРИ СТОЙНОСТИ ОКОЛО 90 НЕ СА СТРЯСКАЩИ , САМО ТРЯБВА ДА СЕ КОРИГИРА ДИЕТАТА/. ШЕСТИЯ МЕСЕЦ Е КРИТИЧЕН ЗА БЕБЕТО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА АНЕМИЯ,ТЪЙ КАТО СЕ ИЗЧЕРПВА ЖЕЛЯЗОТО, КОЕТО Е СКЛАДИРАНО В ДЕТСКИЯ ОРГАНИЗЪМ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТА/ ЖЕЛЯЗОТО СЛУЖИ ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ХЕМОГЛОБИНА/. ЗАТОВА Е МНОГО ВАЖНО ДЕТЕТО ДА СЕ ЗАХРАНИ НА ВРЕМЕ А СЪЩО ДА ПОЛУЧАВА КАША, ОБОГАТЕНА С ЖЕЛЯЗО. СЛЕДВАЩАТА НОВА ХРАНА ПРЕЗ СЕДМИЯ МЕСЕЦ – МЕСНО -ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ Е ОСОБЕННО БОГАТА НА ТОЗИ ЕЛЕМЕНТ. ОСВЕН С НИСКИЯ ХЕМОГЛОБИН, АНЕМИЯТА КЛИНИЧНО СЕ ПРОЯВЯВА С БЛЕДОСТ, ОТПУСНАТОСТ, СЪНЛИВОСТ, СПАД НА ТЕГЛО."
... не мога да постна сайта, от който е цитата.

Последна редакция: пн, 20 юли 2009, 16:56 от Solar Wind

# 383
100, Не беше захранен, на 8 направихме контролни - 102.

# 384
Бингъл, не се притеснявай тези стойностти на хемоглобина са съвсем малко под нормата, която за бебе на 6 м.е 100 (не 120 Rolling Eyes), а и може да си е съвсем в норма, защото стойностите при взимане на кръв от пръстчето често са по ниски от реалните. Ето и една полезна тема по въпроса:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=379910.0

# 385
Бингълче, на 6 м. хемоглобинът на Рая беше 106. Педиатърката каза, че е малко нисък (това спрямо норма 115-120), но не е нещо обезпокоително и няма нужда да приема лекарства. Предложи ми да й давам каша от елда, но това беше по-скоро с цел наддаване, понеже Рая винаги е била по-слабичка от повечето си връстници.  Simple Smile

# 386
Благодаря ви за споделените мнения и,Звездичка,на теб-за линка,темата я зачетох и ще ми е полезна Peace
Педито днес като отидох щеше да ме изяде с парцалите заради късното захранване,сякаш и малко ехидно,тъй като аз все отклонявам предложенията й за сокове и пююрета на 2-3 месеца."Не може само от теб да яде това бебе,те хората затова са ги направили тези пюрета от 4 месеца,на тази възраст трябва да яде жълтък,попара,месо,зеленчуци..."сякаш съм някаква тъпа хилка и си тероря детето....Само я попитах дали е чувала за препоръките на СЗО newsm78 Изписа Малтофер,не смятам да го давам,мисля..поне на този етап.
Кажете-мога ли сега в един скорошен момент след три-четири въведени зеленчука само да предложа каша-елда,просо?И ако да-как да я комбинирам със зеленчуците?В кой момент мога да въведа месото-може ли след кашата и преди плодовете?

Простете ако въпросите ми не са за тук,ще ги прехвърля в захранване...

# 387
  • София
Хемоглобин 114 - преди да започнем захранването Simple Smile

# 388
Доколкото си спомням хемоглобинът на 6 месечно бебе не е като на възрастен човек, 107 е долната граница.
Нашият беше 84 в едната лаболатория, а в другата 72. Желязото 7,1. Детето нямаше нито един външен прзнак за анемия. Напротив. Аз не дадох препарата, но сега пак правихме изследвания и хемоглобинът е 74, а желязото 5. Започнах препарата в малко по-малка доза от педписаната.
Захранени сме на 7 месеца, но анемията ни е от ниско рожденно тегло (2600).
Всичките ни изследвания са от периферна кръв.

# 389
  • offshore & overseas
...Захранени сме на 7 месеца, но анемията ни е от ниско рожденно тегло (2600)...
Ааа, не ми се вярва да е от това. Naughty Как си го обясняваш?

Пък и 2600 не е ниско тегло. Моята Калина се роди 2450, но с хемоглобина не е имала проблеми. Все е над 110. А и теглото й вече отдавна не е ниско. На 2 години и половина е около 14 кг., при все че още поТоква. Laughing

Вярно, че по едно време (беше на година и няколко месеца) й откриха лек (и потаен) железен дефицит, но тя пък не се храни разнообразно. Откриха го по други показатели, както се търси скритата анемия. После и серумното желязо изследваха и беше на долна граница на норма...

Накрая се вбесих от ежемесечните боцкания и изнервеното ми дете и теглих една майна на цялата хамалогия, но направихме един малтоферен курс и мисля, че даде ефект. newsm78

Все пак, не е за пренебрегване, че повечето педиатри са на ниво един бърз поглед на хемоглобина и баста. А то има куп други неща, които се гледат преди да се постави тежката диагноза.

Пък майките призовавам изобщо да не се кьоравят в тия фишове, да не търсят референтни показатели и други щуротии, че става една мътна и кървава...

Общи условия

Активация на акаунт