Българско гражданство за съпруг-чужденец?

• 75 956
  • 114
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте! Някой запознат ли е дали имам право да получа турско гражданство без да се откажа от българското и без да съм живяла в Турция (омъжена съм за турски гражданин от 3 години, бракът ни е регистриран в Турция и имаме детенце, което не е родено там).
Благодаря предварително на всички отговорили на поста ми!

# 76
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=414347.0

chala -това е турската тема,попитай тук  Peace

# 77
Здравейте! Някой запознат ли е дали имам право да получа турско гражданство без да се откажа от българското и без да съм живяла в Турция (омъжена съм за турски гражданин от 3 години, бракът ни е регистриран в Турция и имаме детенце, което не е родено там).
Благодаря предварително на всички отговорили на поста ми!

Мисля, че имаш право на турско и българско гражданство едновременно, ако приемеш турското. За съжаление съпругът ти няма това право от наша страна - ще трябва да се откаже от гражданството си, ако иска наше.

# 78
Тотално се обърках след като прегледах последните изменения от ЗЧРБ,някой може ли да ми обясни какво точно искат да кажат с тези 12 месеца?Нали за да запазиш постоянното си пребиваване,трябва да си поне 183 дни в БГ през предходната година?там се споменава за 12 месеца,но нищо конкретно.Отново се извинявам за глупавия си въпрос,но моля ви ако някой е ходил скоро до миграция и има някакви новини да сподели,благодаря ви предварително.

# 79
Тотално се обърках след като прегледах последните изменения от ЗЧРБ,някой може ли да ми обясни какво точно искат да кажат с тези 12 месеца?Нали за да запазиш постоянното си пребиваване,трябва да си поне 183 дни в БГ през предходната година?там се споменава за 12 месеца,но нищо конкретно.Отново се извинявам за глупавия си въпрос,но моля ви ако някой е ходил скоро до миграция и има някакви новини да сподели,благодаря ви предварително.

Копирай текстовете, които не са ти ясни.

# 80
хич не се и натискаме за българско гражданство за съпруга ми,ако има чалъм подарявам си моето такова на някой,а просто не приемам този абсурд че ни третират като престъпници и ни глобяват затова че сме се омъжили(оженили)за чужденци.уж било с цел париране на фиктивните бракове с цел заобикаляне на нормативи някакви си там бля бля бля.ами ако в полицията се съмняват в искреноста на някой смесен брак нека те си го доказват и тогава да прилагат някакви наказателни мерки.защо тогава ходим да събираме куп документации нотариално заверени клетвени декларации и тем подобни доказателства,че брака ни не е фиктивен а те пак прилагат подсигуряващите мерки за сигурност.така те не зачитат общината като институция която ни е издала българския акт за граждански брак,т.е и браковете между българи са съмнителни тъй като също се правят от общината.значи двете институции взаимно си противоречат но иначе и двете извличат полза от такива като нас.и какви са тези разграничения брак на европейски гражданин с чужденец от страна членка на ес и отделно с чужденец от страна нечленка на ес.ами ние българите не сме ли европейски граждани вече.даже в миграция има отделни гишета по този критерий.АБСУРД И УНИЖЕНИЕ.а в крайна сметка съпругът ми плаща по тарифите като всеки един чужденец пребиваващ тук без да има значение че е съпруг на бг.гражданин.тъпо и смешно ама вървежно минава номера подхранва се бюджета на мвр-то.а какво прави държавата за тези наши съпрузи(ги)да ги интегрира поне един курс по бг език да им осигурява че да научат български за да имат възможност за по добре платена работа че да има пари за таксите за пребивавания(защото не всики са някакви бизнесмени и инвеститори)има и обикновени нетолкова заможни чужденци женени за бг.въпреки езиковата бариера моят съпруг работи в една фабрика за има няма 300лв.и е вече редовен данъкоплатец ама де са му правата някъде където са и нашите.да нашата държава е машеха за нас не майка.човешки права-какво ли значи?!дано някой ден се почувстваме човеци в родината си,а не в някоя друга страна

# 81
rain, не знам от колко време сте женени и откога си запозната с този закон(ако може да се нарече така).
Когато ние се оженихме, върнаха мъжа ми в Молдова за прословутата виза "D". И понеже това беше в края на 2006г., докато му издадат визата вече беше 2007г. (България беше приета в ЕС) и му казали, че вече няма нужда от "D", достатъчна е виза "С"  ooooh! , защото вече сме в ЕС и той се води съпруг на гражданин на ЕС(т.е. аз тогава бях гражданин на ЕС). Когато съпруга ми пристигна в България, по закон имаше право на лична карта(като член на семейството на бг. гражданин), която трябваше да му бъде издадена за срок от 5 г. и беше безплатна. Подадохме документи, всичко беше ок, в средата на април трябваше да си получи личната карта. Когато отидохме, за да си вземе мъжа ми въпросната карта се оказа, че няма право на такава, тъй като той е просто чужденец и трябва да си плати 500-те лв., ако иска да остане при жена си  Crazy Закона за чужденците вече не беше един за всички, имаше два закона. Получи се така, че в началото на годината мъжа ми беше женен за гражданин на ЕС, а само три месеца след това си беше просто чужденец  Rolling Eyes
На мен лично не ми е много ясна тази картинка - аз съм гражданин на държава-членка на ЕС, но съпруга ми не е член на семейството на гражданин на ЕС   newsm78

# 82
Може ли да попитам защо след всичките тези процедури за получаване на българско гражданство и след 18 години законно пребиваване в България майка ми все още няма постоянно гражданство , и при това вече няма и руско - след хвърляне на куп еднократни такси , след подготвяне на тонове безмислени документи които вече съм сигурна че не се съхраняват никъде ,след писма до президенти, посланници и нз какви други отговорни за това лица, резултатът е нулев   Close има дете родено в България и брак още когато е дошла .От както е родено детето тя се бори за българско гражданство детето съм аз ,вече съм на 17 години , а майками в момента не е жител нито на република България - нито на република Коми където е родена .

# 83
Katq1770, мила може да питаш естествено, но едва ли някой от нас ще може да ти отговори. По-лошото, обаче е, че и тези, които творят законите най-вероятно нямат отговор на въпроса ти  #Cussing out
След като прочетох закона за българското гражданство категорично заявих на моя съпруг, че ние по тази пътека няма да тръгваме. Сигурна бях(и продължавам да съм), че щеше да се стигне до нещо подобно  ooooh!
А твоята майка има ли поне разрешение за постоянно пребиваване? Надявам се, че „милите” ни чиновници не са намерили начин да ѝ го отказват в продължение на 18 години   Crazy Няма ли някакъв начин поне да си върне руското гражданствo  Rolling Eyes

# 84
fio, защо смяташ че е невъзможно българското гражданство по сегашния закон?
Ние смятаме да се възползваме през май догодина, когато получаваме право на това (3 г. с постоянно). Мъжът ми вече се яви на изпита по български и смята че се е представил добре, чакаме резултата тези дни.
Аз прочетох закона и ми се стори изпълнимо всичко. Само не знам колко ще се бавят и най-вече евентуално "отказването" от предишното гражданство колко ще продължи.
Получихме постоянното пребиваване сравнително лесно, както си беше по закон и затова искам да вярвам че и с гражданството няма да бъде различно.

# 85
aaa73, лично на мен не ми харесва момента с "отказването". Просто ми е странно, че трябва да се откажеш от настоящото си гражданство, за да имаш право да кандидатсваш за българско такова. Ето това ни спира нас. За мен е много по-нормално да си кандидатсваш за бг гражданство (без да се отказваш от своето), а вече когато евентуално го получиш,  да ти се даде някакъв срок, в който да се откажеш от другото гражданство.

А ако вече си се отказал от своето гражданство и не получиш и българско, тогава какво става? Чий гражданин си? Всъщност  Katq1770 е обяснила какво се случва. Благодаря, на нас засега ни е добре и с постоянно пребиваване  bowuu

Моето мнение по този въпрос, обаче съвсем не означава, че нещо е невъзможно. Толкова хора получават наше гражданство, значи си е напълно възможно. И целта ми не е да разубеждавам или обезкуражавам някого, напротив стискам ви палци с пълна сила  fingerscrossed, дано да успеете   Praynig
Ще се радвам да споделиш как точно става всичко, може пък и мен да разубедиш, знае ли човек  Mr. Green

# 86
Аз май не съм догледала нещо. Не съм разбрала че първо трябва да се откажеш от своето. Мислех че някак си не е приемливо да има човек без гражданство, че и после да си мислят дали да му дадат българско...

Предполагам в случая с Katq1770 е станало друго - след разпадането на Съюза, майка и просто не е получила гражданство на Русия, а си е останала със съветския паспорт и без български такъв. Т.е. страната, на която е била гражданка, е престанала да съществува.

# 87
Предполагам в случая с Katq1770 е станало друго - след разпадането на Съюза, майка и просто не е получила гражданство на Русия, а си е останала със съветския паспорт и без български такъв. Т.е. страната, на която е била гражданка, е престанала да съществува.

newsm78 може и нещо такова да се е получило, наистина.
Би ми било интересно малко разяснение по случая. Katq1770  Praynig , ако не те затруднява естествено  Hug
И още нещо искам да те питам(дано не съм прекалено нахална) - след като майка ти няма никакво гражданство в момента, това озмачава ли, че няма и международен паспорт? И ако няма, може ли изобщо да пътува някъде извън България. Може ли например да си отиде до родното място поне? Гадничко ми звучи това "без гражданство"...

# 88
Момичета,моля ви споделете какво работят половинките ви,имам предвид за постоянно пребиваващите,защото за тях не е необходимо разрешение от министерството на труда и социалната политика за да работят.Нали сте съгласни,че не всички сме омъжени за богати бизнесмени ,при това и чужденци които не са от ЕС.Съпругът ми доскоро работеше на трудов договор,но след шестия месец не му го подновиха,и сега сме отново пред дилемата къде и каква работа да му намерим,говори не много добре бг,но пък английския никой не му го ще в БГ.А за да започнем някакъв вид бизнес,в тези времена на криза си е по-скоро обречено предварително на загуба.В момента в който разберат ,че е чужденец и вече никой не те наема на работа,пълна дискриминация!

# 89
Мъжът ми е уеб програмист.
Интересно е че веднага след като получи постоянното пребиваване си намери много хубава работа. За съжаление скоро фирмата беше купена от друга, той напусна и нещата тръгнаха на зле. Смени няколко места, сега е без работа.
Той говори добре български когато се постарае. Мисля че не е дискриминиран, защото е чужденец. Или поне не видимо.

Общи условия

Активация на акаунт