СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 908
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 360
Относно многото деца с предимство ще си кажа моята логика. В големите градини (такива с по 2/3 групи за всеки набор) има много деца, съответно шанса те да имат братче/сестриче е много по - голям, отколкото в една по - малка градина. Съответно е нормално да има много предимства там. Един бърз преглед на градините го доказва
Да, това и аз щях да кажа. 8 ОДЗ е много голямо 400 деца са вътре, е нормално е 30 от тях да имат брат/сестра 2006 или 2007 година, нали?
Иначе tralali, си права, това че не се искаше доказване на предимството предварително е недостатък!

да, но както писах лесно се коригира:
- за да не се нарушават предварително обявените условия касаещи тези с "предимство" те си остават задължени да се запишат на второ класиране
- всички останали стават задължени да се запишат на трето (и ня тях им се пазят желанията за ТРИ класирания, а не две както досега)
- след второ класиране се изчистват тези с фалшиви. Също така има период от две седмици за проверки, така че да се изчистят и такива с фашифицирани записвания от самите директорки (примерно аз съм й роднина, отбелязъл съм предимство, записал съм се без тя да ми направи проблем)
- на трето класиране са задължени да се запишат останалите
(даже като гледам така не трябва да се въвежда четвърто класиране, т.е. единствената промяна в системата и то която не изисква особени промени, е да се въведе пазене на желанията за три класирания на децата без предимство).

# 361
  • София
Съгласна съм с тралали.
 Peace
 Същото важи и за тези,класирани по първо желание и незаписали се два пъти-те явно въобще са се отказали от ходене на градина-но блокират и дори изхвърлят следващите чакащи за мястото.
 Пак казвам,от Сирма отговарят,че родителите така сме решили. А, и че можело да преразгледат казуса.

Не е вярно. И ти беше на срещата в Сирма- коментирахме, че ако не се запишеш два поредни пъти за едно и също място системата трябва да те "изтрие" от опашката за тази градина. Но ако имаш по- предни желания- каква е логиката? Естествено е да не се запишеш, ако имаш шанс да те приемат в по- предно желание.

# 362
Наивно е да се смята, че тази система не се заобикаля. Това обаче прецаква всички, което е по лошото, а не би трябвало да е така. Отгоре на всичко не е и направена като хората и скъса нервите на всички
Вярно, че системата си има недостатъци, но каквото и да си говорим е нормално да има. Ясно беше, че тази година, а даже и следващата ще се доизглаждат кусурите.
Колкото до заобикалянето и, ако има контрол от общината и това няма да става. Всичко зависи от нас самите. Въпросната тема е на 1-ва страница вече почти 6 месеца. Имаше подписки, имаше протести има работни групи, но са много малко родителите, които реално искат да направят нещо. То само с псуване пред компа не става!
И сега чета разни случаи тук и се дивя - как може 4 месеца да не влезеш и  да не видиш, че регистрацията ти е отменена  ooooh!, ами имаше начини това да се поправи, ама не на 30 Май.

# 363
  • София
Защо нарастват чакащите номера? Вчера бях чакащ 10 в една градина, даже бяха изнесли имено на детето на списъка в ДГ. Сега влизам и виждам чакащ 11 за същата градина newsm78

# 364

Съгласна съм с тралали.

Peace
 Същото важи и за тези,класирани по първо желание и незаписали се два пъти-те явно въобще са се отказали от ходене на градина-но блокират и дори изхвърлят следващите чакащи за мястото.

Пак казвам,от Сирма отговарят,че родителите така сме решили.
 А, и че можело да преразгледат казуса.

Да и този случай също. А "прецакването" на системата от тези с фалшиви предимства е тотално, защото се формира верига - аз ще трябва да се запиша в четвърта по желание. Ако биха били изчистени фалшивите предимства (или злоупотреби на директорки), то ще се запиша в първо желание - така няма да заемам място в четвъртата градина, където би се записал някой друг който би останал в списъка на чакащи иначе. Той от своя страна ще се запише в друга градина, където някой друг пък не би се записал по първо желание. И т.н. т.е. моето принудително записване в четвърта по желание градина рефлектира и върху още 1, 2 или 20 деца.

С други думи възможността да се допускат фалшиви предимства, без те да се изчистят за останалите кандидати, прави така, че системата практически да не нарежда желанията на хората според подредбата, която са избрали, с което системата не изпълнява предварително обявената процедура.

# 365
  • гр.София
lilfi, и аз твърдя,че не е вярно. Писах го и по-назад в темата. ( Но такъв беше отговорът от Сирма на моя въпрос в кореспонденцията ми. В същото време в сайта няма протокол от срещата нито в Сирма,нито след това-на 8 май )

Наистина с това пазене на места за две класирания-трябва да имаш право и на трето, ако не си с предимство или приет по първо желание.

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 15:16 от blanc

# 366
lilfi, и аз твърдя,че не е вярно. Писах го и по-назад в темата. ( Но такъв беше отговорът от Сирма на моя въпрос в кореспонденцията ми. В същото време в сайта няма протокол от срещата нито в Сирма,нито след това-на 8 май )

Наистина с това пазене на места за две класирания-трябва да имаш право и на трето, ако не си с предимство или приет по първо желание.

Там при алгоритъма пише "осигурява прозрачност, проследимост и еднакви условия за всички кандидатстващи", което показах, че не е вярно. В моя случай би се получил различен резултат ако бяхме отбелязали фалшиво "предимство", от това, когато не сме. Съответно тъй като не сме, сме третирани при различни условия сравнено с тези, които са въвели фалшиво предимство.

Така че какво родителите били решили е едно, а когато се появява ситуация, за която просто никой предварително не се е досетил, следва тя да бъде коригирана своевременно, иначе системата дава неверни резултати според предварително поставените условия и те се обжалват (де да знам къде, може би при арменския поп).

# 367

Съгласна съм с тралали.

Peace

Пак казвам,от Сирма отговарят,че родителите така сме решили.
 А, и че можело да преразгледат казуса.

Да и този случай също. А "прецакването" на системата от тези с фалшиви предимства е тотално, защото се формира верига - аз ще трябва да се запиша в четвърта по желание. Ако биха били изчистени фалшивите предимства (или злоупотреби на директорки), то ще се запиша в първо желание - така няма да заемам място в четвъртата градина, където би се записал някой друг който би останал в списъка на чакащи иначе. Той от своя страна ще се запише в друга градина, където някой друг пък не би се записал по първо желание. И т.н. т.е. моето принудително записване в четвърта по желание градина рефлектира и върху още 1, 2 или 20 деца.

С други думи възможността да се допускат фалшиви предимства, без те да се изчистят за останалите кандидати, прави така, че системата практически да не нарежда желанията на хората според подредбата, която са избрали, с което системата не изпълнява предварително обявената процедура.

Само малко да поясня за предимствата.
1. Ако си с предимство 90% влизаш в градината или яслата от първо желание.
2. Всяко желание с по-висок номер от това което си се класирал вече не е активно, тоест на второ класиране то не се отчита.
3. Ако сега на първо класиране не се запишете детето, реда не се губи за второто. Тоест остава да чакате някоя градина на по предно желание да се освободи място след първо класиране

И ето сега сценарий, който следва от това което изброих.
Ако има фалшиво предимство детето гори още на първо класиране, не може да се запише в градината и освобождава място. И понеже 90% е влезнало в първата желана градина, детето вече няма и къде да отиде. Ще трябва да си седи в къщи.
Вие които имате поне някакъв шанс да се класирате на второто класиране за по-желана градина печелите.

# 368
Я?????Имала съм била мейл???? Чак сега виждам, понеже тръгнах да търся инфо за една ЧДГ и Гугъл, както винаги, ме прати в Мамма-та. Laughing
Станиславче е приет на първо класиране по първо желание, но това си ми беше ясно още в 9 ч. 21м. и 25 сек. на прословутия 4 февруари. И на една приятелка момиченцето е прието. Утре ще ходим да се почерпим по повод повода.

# 369
Я?????Имала съм била мейл???? Чак сега виждам, понеже тръгнах да търся инфо за една ЧДГ и Гугъл, както винаги, ме прати в Мамма-та. Laughing
Станиславче е приет на първо класиране по първо желание, но това си ми беше ясно още в 9 ч. 21м. и 25 сек. на прословутия 4 февруари. И на една приятелка момиченцето е прието. Утре ще ходим да се почерпим по повод повода.

е честито, ама не е било толкова ясно, защото нашият час на кандидатстване е също 9:20 обаче не сме класирани заради "предимства" Simple Smile

# 370
Хм....не съм се замисляла за предимствата. В нашата градина се борехме за около 50 места. А по центъра, принципно, няма толкова мноого деца.
Пак имаше много кандидатури, но...е станало.

# 371
2. Всяко желание с по-висок номер от това което си се класирал вече не е активно, тоест на второ класиране то не се отчита.
3. Ако сега на първо класиране не се запишете детето, реда не се губи за второто. Тоест остава да чакате някоя градина на по предно желание да се освободи място след първо класиране

Ако има фалшиво предимство детето гори още на първо класиране, не може да се запише в градината и освобождава място. И понеже 90% е влезнало в първата желана градина, детето вече няма и къде да отиде. Ще трябва да си седи в къщи.
Вие които имате поне някакъв шанс да се класирате на второто класиране за по-желана градина печелите.

Това не е така, защото дете с фалшиво предимство няма как да "изгори" на първо класиране, защото не е задължено да се записва на първо и да декларира, че е обявило фалшиво предимство. Може да чака до второ класиране. На трето, то си е пазило едно място в списъка с класации. Ако часът му е бил преди тези на вече записани, ще си остане в списъка с класирани и ще се запише. Т.е. както казах по-рано, едно фалшиво предимство нищо не губи, но прецаква изцяло системата за останалите кандидати в нея.

# 372
  • София

Това не е така, защото дете с фалшиво предимство няма как да "изгори" на първо класиране, защото не е задължено да се записва на първо и да декларира, че е обявило фалшиво предимство. Може да чака до второ класиране. На трето, то си е пазило едно място в списъка с класации. Ако часът му е бил преди тези на вече записани, ще си остане в списъка с класирани и ще се запише. Т.е. както казах по-рано, едно фалшиво предимство нищо не губи, но прецаква изцяло системата за останалите кандидати в нея.

А каква е логиката да не се запише с фалшивото предимство на първо класиране, общо взето е все тая и според мен след като е класирано ще се запише веднага, безмислено е да чака второ класиране.

# 373
tralali може да има и близнаци, класирани или чакащи в различни градини

този случай е възможен само, ако родителят при регистрацията на децата си е въвел желания за подредба различни при двете близначета, което силно ме съмнява някой да е направил.

А в цитираните от мен списъци, няма нито едно съвпадение на фамилии, т.е. очевидно близнаци няма, а това според мен беше най-вероятния вариант (по-често се виждат в парка майки с близнаци, отколкото майки с по една тумба от 3-4-5 деца). Т.е. остава варианта за деца на увредени 90% родители (което ме съмнява дали изобщо има такива) или най-вероятно повечето са фиктивно въведени предимства, или връзки с директорките.

# 374
  • sofia

А каква е логиката да не се запише с фалшивото предимство на първо класиране, общо взето е все тая и според мен след като е класирано ще се запише веднага, безмислено е да чака второ класиране.
Както се видя зя някои ДГ има чакащи с предимство, а при тях ще има разместване чак на второ класиране и ако след това се установи фалшивото предимство, другите чакащи (приети на друго място) са прецакани, защото искат не искат се записват при второ класиране на другото място.
Освен ако всички с предимство е задължително да бъдат приети, тогава те се записват на първо класиране.

Общи условия

Активация на акаунт