СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 517
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 1 155
Самостоятелна ясла е да, но и там записването трябваше да започне от първия работен ден на 2008 г. Молбите от преди нямаше да са валидни. Да ама някои се оказаха по валидни от други. И като е извън системата никой ли не следи за нередности?
А въпроса ми към КГ се отнася за ОДЗ и ЦДГ, тоест свързаните със системата.

# 1 156
  • Ланкър, планините Овнерог
Самостоятелна ясла е да, но и там записването трябваше да започне от първия работен ден на 2008 г. Молбите от преди нямаше да са валидни. Да ама някои се оказаха по валидни от други. И като е извън системата никой ли не следи за нередности?
А въпроса ми към КГ се отнася за ОДЗ и ЦДГ, тоест свързаните със системата.

Доколкото знам, навсякъде в самостоятелните ясли си е на стария принцип, т.е. важат молбите от мин. година.

# 1 157
Уважаеми господин Джонев,
Опитах да се свържа с Вас чрез тел. 02/9768304, но не успях, поради което се надявам да прочетете написаното от мен и да предприемете необходимите действия за да ме убедите, че системата е работеща и полезна.

Здравейте,

Предадоха, че сте ме търсили, но не сте оставили номер, за да Ви се обадя обратно. Забавих се с отговора, защото бях в чужбина за два дена.

Оставяйки на страна негативните емоции от последните дни и скъсаните нерви, бих искала да изразя несъгласието си от публикувания от Вас отговор, а именно:

1.ЦИТИРАМ "Полетата „Предимство” и „Е-поща” не бяха задължителни, за да не се забави регистрацията и кандидатстванията. Недоразуменията се дължат на недостатъци на заданието и регламента. Всички подобрения (включително и самия алгоритъм за класиране), които са правени впоследствие, са направени от нас в допълнение на началното задание - безвъзмездно". 

Поздравления за направените промени, но така или иначе е видно, че е имало недостатъци в заданието.-автоматично и в системата. За да имаме еднакви права при кандидатстване може би единствения изход беше да се анулират регистрациите и да се отстранят недостатъците в системата. Също регистрациите по райони в различни дни може би бяха по-доброто решение?

Очевидно е имало недостатъци в заданието и в първоначалния регламент. Точно това наложи ние на практика да направим нова система за класирането – за да може то да се извърши въобще. Преценката дали да се анулират или приемат кандидатстванията след 4.02 бе на Столична община на основа на анализ на данните. Знаете какво решение бе взето. От там нататък, нашата задача бе да осигурим успешно класиране и записване. Това и направихме.

2. ЦИТИРАМ: "Що се отнася до „прибирането на пари”. Всеки, който има и малка представа от бизнес, би трябвало да разбере, че натрупаните загуби за компанията по този проект многократно надвишават приходите по договор (да не говорим, че втората част на договора въобще не е стартирала). Работата ни досега е действително безвъзмездна от чувство за обществена отговорност. Много други компании просто биха казали, че това не им влиза в задълженията по договор."

Смея да твърдя, че имам представа от бизнес. Поздравления, че въпреки натрупаните загуби продалжавате безвъзмездно  да работите,Имено заради това, не считате ли, че случаи като моя /с неотчетени предимства/ трябва да се препазгледат и КОРИГИРАТ преди втотото класиране! Не съм убедена, че ще стигна до второ класиране ако всичките 25 места се заемат още на първо. Или бъркам?

Благодарим за оценката. Ние все пак не знаем конкретно какъв е случая. Обадете се пак и оставете ЕГН, за да променим. Предимствата мотат да бъдат коригирани и ще бъдат отчетени за второто класиране. Не случайно оставихме две седмици между първо и второ класиране. Не забравяйте, че има и трето класиране – една седмица след второто. По принцип, при освобождаване на места (по каквато и да е причина_, всяка седмица ще се определят децата от списъците на чакащите, които да ги заемат.

3 ЦИТИРАМ: "Системата проработи и доказа полезността си. Не всичко е идеално, но най-важните функции се изпълняват. От тук нататък нещата само ще се подобряват.".

В моя случай ще проработи на по-късно класиране.....евентуално.Радвам се, че подобрения ще има, но с какво ще са ми от полза, ако детето ми остане без градина? Може би ще получа финансови компенсации за наемането на детегледачка или частна детска градина?

Системата сама по себе си не може да реши въпроса с недостига на места в градините. Системата, обаче, дава ясна представа за недостига на места по райони и така помага разрешението на въпроса. Освен това, системата създаде обективен начин за разпределяне на недостигащите места (въпреки проблемите с достъпа в първите три часа на 4.02).

4. ЦИТИРАМ "над 85%!, преминаха през диалозите за потвърждение и сега нямат проблеми"

А какво се случва с останалите 15%? ????? [/b] -това не е прозрачност.

Тези, които са заявили верни предимства нямат проблем, дори да не са влизали в сметките си въобще. Тези, които са заявили грешни предимства ще се върнат на второ класиране. За каква прозрачност става дума?

5."Където изниква нужда за повече информация, проявяваме гъвкавост и при възможност я осигуряваме. [/b] Например, днес ще добавим входящите номера, датата и часа на кандидатурите в списъците класирани и чакащи деца". Чудесно решение? Но за моя сучай крайният резултат към днешна дата не е приемлив, защото не е взето предимството под внимани.

Разбирам, но ако бяхте проверили сметката си преди класирането, нямаше да имате проблем. Не може системата да е виновна, ако потребителя не е дал коректни данни.

6.Цитирам"Раздаването на списъците на директорите на 30.05.2008 следобед, бе изцяло планиран, преднамерен ход. ".

Тук не сте ме разбрали правилно.В детските градини за съжаление не се срещат често случаи на породени деца и близнаци. Директорите познават децата и ако им беше дадена възможност да сверят имената или още по-добре, ако беше разлепено съобщение в градините да покажем документи за предимство - тогава можеше да се направи реално класиране, вместо сега между първото и второто да отразяваме предимството. В градината, за която говоря има 7 деца с предимство.Мисля, че можеше да се проверят.

Предимствата се проверяват при самото записване. Ако се окажат невалидни, тогава се освобождава място, а кандидатурата се връща за второ класиране на общо основание. Реално, това е същата процедура по проверка на предимствата. Този процес се повтаря на третото и по-нататъшните класирания. Не биваше да се дава информация за кандидатурите преди класирането, защото щяха да се породят твърде много съмнения за нередности.

Надявам се чрез работни групи или както сметнете за добре ще намерите изход от създалата се ситуацият.

Мисля, че правим добри стъпки напред. Вие също може да се включите в Работната група. Най-важното е изготвянето на новия регламент. Ще се постараем да отворим процеса максимално в началото, за да съберем повече и по-добри идеи. След това трябва да мислим много внимателно, за да балансираме реалността, индивидуалните интереси и обществените интереси.

Поздрави,

Явор Джонев
Екип на кг.софия.бг

# 1 158
Я да попитам аз тук, след като kg.sofia.bg са се включили, кой ще контролира обявяването на освободените места след всички класирания и записвания. Тоест, ако през годината от посещаване на заведението Х се откажат 3 деца, дали тези три места ще се появят на сайта? Директорите ли ги обявяват и кой контролира тях?
Днес разбрах, че в яслата в квартала първите класирани са подали молбите си мнооого преди нова година. А уж нямаше да са валидни тия молби. Стана ми леко тъпо. То това няма отношение точно с тази система, става дума за само ясла, но за мен няма разлика. Кой контролира това? Или пак само си ляляме, а нещата си вървят по старо му.

Обявяването на свободни места става от директорите чрез специална функция в системата. Всяка седмица ще се събират освободените места и ще се прави класиране. Децата, които се класират, ще бъдат уведомени, за да се запишат. Директорите се контролират от районните инспекторати и от отдел „Образование”. Важно е да знаете, че системата прави този процес прозрачен и контролируем.

Държавните ясли („само ясли”) не са в обхвата на тази система, а само общинските градини. Мисли се по въпроса за обхващане на всички (вкл. и частни) заведения на територията на София, но това е в бъдещето.

„Нещата” въобще не си вървят по старому. Системата значително подобрява целия процес – и на кандидатстване, и на управление на ресурсите.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

# 1 159
Под всички имате впредвид всички видове ДГ- частни и държавни, или и яслите?Те не са към Дирекция Образование, но пък са към Столична Община все пак?
И как точно ще накарат частните да се включат и защо?

# 1 160
kg.sofia, изяснихте ли си ако системата класира едното близначе, а другото върви зад него без да може да се класира - какво ще правим?

# 1 161
пак не стана ясно как се контролират директорките дали заявяват коректно свободните места

# 1 162
И още един интересен въпрос: за групите с текущ прием, в които има в момента над 25 деца(в някои случаи и над 40), при освобождаване на място ще се обявява ли в системата, или ще се обявява само когато бройката падне под регламентираните 25 деца?

(На практика директорките имат право да правят по- големи групи, когато средномесечната посещаемост падне под определен брой места за 3 месеца-уточнение за родителите.Това е един начин законно да се запишат повече деца)

# 1 163
  • София
Незнам защо никой не ми отговаря на въпроса - самоцитирам се вече три пъти:

КГ, писах ви и на сайта, моля да ми отговорите - виждам, че с едно друго дете имаме час, минута и секунда, които съвпадат! Неговото име е с по-предна буква от азбуката от нашето и то е чакащ 8, а ние 9! Това ли е определило той да е по-напред от нас с един номер? Какво ще стане, ако се стигне до 8 чакащ за приемане едва ли, но все пак? Няма ли да е несправедливо спрямо моя син като сме с едни час до секундата?

# 1 164
Под всички имате впредвид всички видове ДГ- частни и държавни, или и яслите?Те не са към Дирекция Образование, но пък са към Столична Община все пак?
И как точно ще накарат частните да се включат и защо?
Ами ако да започнат да субсидират частните ДГ с издъжката, която плащат за дете в държавна ДГ, тогава ще се включат и още как.  Peace Ама това май е в сферата на мечтите.  Whistling

# 1 165
Абсолютно е мечта това, ама знае ли човек...
все пак ще ми е интересен отговора

# 1 166
Към КГ
 на картата с детските градини погрешно сте отбелязали местонахождението на 127"Златното пате".

# 1 167
Към КГ
 на картата с детските градини погрешно сте отбелязали местонахождението на 127"Златното пате".

Те не го отбелязват, това е сателитна снимка.  Crazy #Crazy Няма как да им е крива ракетата...
В информационната страница за всяка детска градина е добавена иконка с връзка към карта. От там се отваря сателитна снимка на София (в Google Maps) с местоположението на градината. Целта е да се даде на потребителите по-добра представя за местоположението на всяка градина, когато определят реда на желанията при кандидатстване.

Последна редакция: пн, 09 юни 2008, 16:27 от jijip

# 1 168
 Директорите се контролират от районните инспекторати и от отдел „Образование”. Важно е да знаете, че системата прави този процес прозрачен и контролируем.

а как се контролират, има ли някакав принцип, например веднъж през учебна година, веднъж на 10 години, по сигнал или как?

# 1 169
  • София
Към КГ

Наистина не е точно посочено местоположението на тази градина, но май там имат някъкъв офис, сигурно затова Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт