Отговори
# 1 095
1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години
2. Райониране
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %
4. Брат/сестра в съответното ДЗ
5. Близнаци
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години
7. Работещи родители
8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета
9. Деца сираци и полусираци
10. Деца в приемни семейства
11. Редовни студенти
12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта

Допълнително:
13. Социален критерий
14. Породени деца
15.децата с баща неизвестен

Последна редакция: пн, 30 юни 2008, 11:46 от Плодова фея

# 1 096
  • София
Плодова, ако ще добавяш добави и децата с баща неизвестен, това малко се препокрива със социалния, но знам ли  newsm78

# 1 097
  • София
За близнаците - незнам кога се прокара идеята да влизат автоматично/ а четях ежедневно тука/, но съм против това решение! Никъде го няма това - излезе, че близнаците са по-равни от единаците! Знам, че на родителите на близнаци им е по-трудно, но на родителите на породени им е най-тежко според мен, а за тях предимство няма!

Вени... не искам да влизам в спор с теб, защото по тази тема може да се спори до безкрай и всеки ще е прав от своята камбанария, само искам да отбележа, че

породените деца са плод на РЕШЕНИЕТО и СЪЗНАТЕЛНИЯ избор на двама възрастни човека, докато при близнаците/тризнаците и т.н. това си е ЧИСТА БОЖА РАБОТА, не само да ги заченеш, но да ги износиш до края и да им дадеш живот.

Това за Божата работа важи само при спонтанно заченати близнаци, но знаем, че вече имам много такива рожба на инвитро процедурите. Това го казвам само за уточниние, не за да се заяждам - тези хора често са минали през ада, за да се сдобият с рожба, така че...моите адмирации за тях! Но това неможе да бъде автоматично предимство!

# 1 098
  • София
А какво се разбира под "Социален критерий"?

# 1 099
Следя редовно темата, като искам да споделя, че макар и да има недостатъци, съм твърдо за районирането, но и да има алтернативни избори - по местоживеене и по месторабота. Както и твърдо против социален критерии при прием - може само по отношение на таксата.
Искам да споделя защо. Седим си онзи ден в градинката до желаната ни ОДЗ и към 16.00-16.30ч. започват да пристигат джипове и лъскави автомобили да си прибират отрочетата като определено идващите бяха или бащи бизнесмени или мами, които определено не се връщаха от отруден работен ден, а от фитнес, солариум или друго там. Защото кой нормален работещ човек си прибира детето в 16ч. при положение, че работното му време е до 17ч-17.30ч. или дори по-късно. И започваме да се възмущаваме с други мами, че ние живеем на 100-200м. от градината и съответно няма да можем дая посещаваме, а очевидно тези не са местни, при което една баба с внуче, което е взела преди малко ни информира, че сме съвсем прави. В групата на внучето й поне 1/3 от децата не били от квартала, става въпрос за Люлин, а от другаде, основно от Банкя каза тя. И реших да проверя в Банкя нямат ли градина, оказа се, че има, и разбира се, не че няма дефицит на места и там, но спрямо люлинските градини е направо несъществен. вижте тук
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=25
Та се питам те хубаво са избрали да водят тук децата си, а ние какво - да кандидатстваме за Банкя или Нови искър, както ни предлагат в сайта ли? Да споделя и че детето на познати, които живеят в Банкя също е записано на градина в София, Люлин, с единствения аргумент, че майката нямала доверие на нищо банкенско, софийското било по-добро.... newsm78
За близнаците - да се приеме принципа на Вуз-овете, като влезе единият да се приема и другия или да получават точки за това, но чак пък да ги приемат автоматично.
Твърдо съм против критерия -баща неизвестен, обикновено масово не е така, освен при ромите, а те дори и да ги приемат, само ще заемат местата и после не ходят, та не виждам смисъл от такова предимство.
По т.8 - да важи само за деца на персонала от съответното ОДЗ. Извинявам се на всички учители и другите работещи в тази сфера, но ако се приеме това, за нашия квартал ще е абсурд да влязат в градините деца на работещи в друга сфера при налични максимум по 10-15 свободни места за микрорайон.
Струва ми се, че трябва да се измисли и вариант за конкуриране на тези с еднакъв брой точки, тъй като въпреки точкуването ще има много деца, които ще са в едно положение, а недостигът на места е доста сериозен, специално за Люлин, Младост и тези големи райони. Само в нашия вход има 10-на деца, набор 2006, 2005 и 2007, чакащи за ОДЗ или градина при общо тази година свободни 13 места за трите набора за целия микрорайон. newsm78

# 1 100
 Анкета 
Въпрос: Децата от самостоятелна ясла да получават допълнително точки за ЦДГ: Да  21 (29.2%)
Не  33 (45.8%)
Да влизат директно в  ЦДГ  18 (25%)
 Поднови Гласуване
Редактирай Анкетата 
Общ брой гласове: 72

# 1 101
Има нова анкета
моля да гласувате
забележки по критериите може да пишете в темата
от 1 до 12 са предложените от нас и минчева, 13-15 са допълнителни кротерии, които мислим да дискутираме
смятам че всеки трябва да има различна тежест, но нека първо гласуваме така

# 1 102
  • София
Не съм гласувала за социален критерий, защото незнам какво значи!

# 1 103
е то аз за половината се чудя дали да гласувам, защото може и така, и иначе, зависи как ще се осъществи критерия:
например райониране, деца/внуци на служители в системата на народната просвета,семейства с 3 или повече деца до ? години , работещи родители...всъщност имам забележки по всички критерии и само так аизброени ми е трудно да кажа "Да" или "Не"

# 1 104
  • София
Не мога да гласувам по така изброените критерии - някой са много двусмислени и неясни.

# 1 105
  • гр.София
 Гласувах само за няколко-които приемам безрезервно.

Социалният критерий (Аз го разбирам като доходи и условия за живот.Де да се доказваше лесно) в комбинация с някой от другите-самотен родител, многодетни,близнаци,студенти- даже много би било удачно да се въведе.

# 1 106
„Красно село” или Ужасно село?

Посягат на детска градина в столичния квартал!

Ако бъдат гласувани част от промените в Устройствения план на община „Красно село”, върху територията на една от малкото действащи детски градини на ул. „Дебър” може да бъде построена търговско-жилищна сграда! Проектът е факт и се внася за обсъждане на фона на драстичната криза с местата в детските градини. При това – в един от най-ощетените квартали на София!

Предложението

е вписано в Проекта за промени в плана за регулация и застрояване на кв. 314 м. „Красно село – Плавателен канал”. На схемата, върху терена на функциониращата детска градина на ул. „Дебър”, е записано: „за обществено жил. стр. и търговия и озеленяване”.*

„Великодушието”

на вносителите на проекта се изразява в това, че върху терена на съседната детска ясла стои надпис: „за детско заведение”. Без отговор остава въпросът, къде ще отидат децата, навършили 3 години, след като приключат с посещението на пощадените от общинарите детски ясли. Логично е и друго -  при евентуалното строителство на поредния грандомански обект, дворът на яслите ще се превърне в неизползваем.

Цинизмът

е, че въпросното предложение е направено през пролетта на тази година (на проекта е отбелязана датата 17 март 2008 г.), когато стана ясно, че за хиляди деца в столицата няма място в детските градини, а най-голям брой чакащи са регистрирани именно в „Красно село”!

Кой има полза от това?

През 2008 г. данъкоплатците в столичния квартал „Красно село” не са избиратели. Строителството на нови сгради, при това за сметка на унищожаването на детски градини, не може да бъде оправдано и с реституция. Бившите собственици на този парцел никога не са имали реституционни претенции към детската градина и продължават да живеят в построения в съседство стар блок.

Това означава, че зад Проекта за изменение на устройствения план на общината стоят нечии интереси, които са против децата, екологията и като цяло – срещу жителите на общината.

* Предвиденият за промяна на статута парцел на детската градина се намира в кв. 314,”Красно село-Плавателен канал” между улиците „Дойран”, „Дебър”, бул. „Гоце Делчев”  и ул. „Хубча”.

# 1 107
О, да, бележка виси залепена на входа на градината от две седмици.С дребен, дребен шрифт и буквално две изречения, които на родителите не говорят нищо.... Twisted EvilВсъщност се пита, къде ще отидат децата, които към дата на изгонването не само, че са на 3г, ами са и на 4 и на 5, т.е.-ходещи принципно вече на градина?Айде, аз пак поединично ще се спася, планове напред съм разработила достатъчно, ама масата???????То по тази логика не трябваше да има прием в това ОДЗ тази година hahaha

# 1 108
 Shocked
Мисля че мамите от този район трябва да направят нещо
Директорката къде спи, не е ли организирала някакъв протест срещу това
Ами персонала!?!?!

# 1 109
Бъди сигурна, че не спи, разговаряла съм.Има тенденциозно отношение в случая към това ОДЗ.Персонала-в момента си е поел дежурните групи.Персонала си е по местата.Родителите-половината плюят колко е виновна градината за кихащото им дете, или защо е имало попара за закуска Отново.Другата половина незнаят какво значи тази бележка , залепена на изключително незабележимо място.

Общи условия

Активация на акаунт