Отговори
# 1 470

За кандидатстването за едно дете от 7 компютъра само ще кажа, че това е прекалено. Разбирам, за едно дете да с емъчат майката и бащата по отделно, но 7 е твърде много. Позле не може да обвиняваме зашо системата се е сринала. Както и да е, това е минало, но би трябвало да се замисли всеки един от нас за това.

Ами жива глупост си беше,но ....любопитството е голяма работа,а и състезанието КОЙ ще разбие системата?  Mr. Green Peace

# 1 471
  • София
Между другото той щеше да е единствения от 500 деца в ОДЗ-то с подобно предимство.Не виждам защо така се нахвърляте върху този критерии  Laughing При персонала ,който аз познавам в нащето ОДЗ има само една колежка с бебе и то живее на другия край на София.Тази година бях само аз с дете за ясла.Мисля,че едно дете или две не нарушават ничии права.

Ще нарушат правата на едното или двете деца, чиито места ще заемат.

Пропуснах да добавя ,че ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО , за което говорите едва ли ще доведе до нещо положително.Според мен вие вече се състезавате с общината и директорите кой ще победи в ситуацията. На инат нищо не се получава.Мисля,че търсенето на разумен компромис и решение на проблемите "со кротце и со благо" би било по-полезно. Когато се тръгне "на нож" резултата е обикновено битка ,в която не се знае кой ще е победител.Децата ни едва ли печелят от това.

Напълно съм съгласна с това. Добър и подходящ компромис би било всички деца - както на заети в образованието, така и на заето в други сфери - "со кротце и со благо", 'както казваше' Ляпчев, да кандидатстват на общи начала, наравно на старта.

Слушах току що предаване за ДГ по Канал 1 и бях възмутена от участващите в разговора  Sick Да кажеш,че на дете се полагат 35 кв.м значи ,че трябва да се затворят ВСИЧКИ градини.

Не съм гледала предаването, но предполагам, че тук се включва и дворната площ.

# 1 472
  • София
Ами защото просто НЯМА такова предимство /за служители/ <......>Между другото той щеше да е единствения от 500 деца в ОДЗ-то с подобно предимство.
Не виждам защо така се нахвърляте върху този критерии  Laughing 

Didia, моля те да четеш внимателно- не сме против предимството на деца на персонала на ДЗ, а сме против предимството да важи за ВСИЧКИ служители в сферата на просветата. Защото това означава, че всеки учител от което и да е у-ще ще може да си запише автоматично детето в която иска градина, без класиране. Това е страхотен реверанс, който лично аз смятам за напълно неуместен при дадените обстоятелства.

Цитат
Имам информация обаче ,че 500 деца са отказали записване и има градини ,които не могат да си наберат необходимите 22 деца. Mr. Green И се питам дали някои хора не кандидатстват от любов към спорта. Laughing

И аз четох това- вижте тази статия: http://zagrada.bg/show.php?storyid=524171

Цитат
Пропуснах да добавя ,че ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО , за което говорите едва ли ще доведе до нещо положително.Според мен вие вече се състезавате с общината и директорите кой ще победи в ситуацията. На инат нищо не се получава.Мисля,че търсенето на разумен компромис и решение на проблемите "со кротце и со благо" би било по-полезно. Когато се тръгне "на нож" резултата е обикновено битка ,в която не се знае кой ще е победител.Децата ни едва ли печелят от това.

Зависи как точно разбираш противопоставянето. За съжаление е ясно, че в тази ситуация интересите на страните доста се разминават. Това, което имах предвид, беше да не се оставяме топката да се връща постоянно при нас, родителите, а да настояваме да се търси адекватно решение на проблемите. Защото оставам с впечатление от разказаното след тези работни срещи, че има нещо като мълчаливо споразумение между директорите на ДЗ и общината, и че общината е по-загрижена да обслужи техните интереси, отколкото тези на родителите и техните деца.

# 1 473
  • София

Цитат
Имам информация обаче ,че 500 деца са отказали записване и има градини ,които не могат да си наберат необходимите 22 деца. Mr. Green И се питам дали някои хора не кандидатстват от любов към спорта. Laughing

И аз четох това- вижте тази статия: http://zagrada.bg/show.php?storyid=524171

Да, точно за същата статия и аз казах по-горе - въпросния коментар на Фандъкова се коментира в другата тема.

# 1 474
Според мен постоянният адрес трябва да е с някъкав срок
А районирането да е по настоящ адрес и тои да е от Х на брой години, колкото толкова
А колкото до ДЯ и ОДЗ, ако искаме наистина да има права за всички то тогава яслите в ОДЗ-тата, да минат на принципа на прием на чистите ясли и да се кандидатства по електронен път само за градинските групи. По този начин няма да има недоволни родители, които не са си дали децата на ясла защото имат възможност да си ги гледат и така е по - добре за децата Simple Smile.
За студентите съм съгласна че и двамата трябва да са РЕДОВНО, но и тука има ако аз мога да отида да се запиша редовно, и мъжа ми също ОК, ама после като  ми приемат детето нищо не ми пречи да си бия шута и да се откажа от следването, нали детето ми е прието и аз си имам работа и си бачкам, та незнам това как ще се следи.

# 1 475
  • София
А защо собствено се предполага, че редовните студенти имат по - малко време от "редовно" работещите?

# 1 476
А защо собствено се предполага, че редовните студенти имат по - малко време от "редовно" работещите?

Не се предполага, със сигурност не е така, но логиката (не моята) беше, че трябва да се оставят критерии, които са сравнително лесно доказуеми и не предполагат възможност за фалшификации. Като аргумент се изпозва твърдението, че всеки може да си извади фалшива служебна бележка (което е вярно) и че директорите нямат физическа възможност да ги проверяват.

Та в тоя ред на мисли ми се иска да помоля всеки да си огледа камбанарията и да предложи някакъв оптимален вариант за доказване и респективно проверка на предоставените документи по любимия му критерий. Аз лично смятам да се насоча към майките в майчинство, които реално могат да загубят работата си.

Предполагам, че се вижда ясно, че са останали критерии, които се доказват с лична карта, актове за раждане, документи за инвалидност и др. Тези документи всеки си ги има и на директорите им е лесно просто да сверяват оригинали с копия.

# 1 477
Не знам, и аз писах преди доста време, че подкрепям критерий за студентите само ако се приеме за работещи родители
И в двата случая трябва да става дума и за ДВАМАТА родители, иначе не виждам логиката
Аз съм гласувала ЗА само за тези критерии, които приемам в момента безусловно-сираци, инвалиди, време, многодетни /засега/
За останалите не съм гласувала, защото без някои уточнения стават безсмислени
Мислех си за тази квота, която е казал аминчева
да не би да имат впредвид, че по тези критерии ще се запълнят всички места и искат да дадат шанс и на останалите?но пък точно тя каза, че адресната регистрация трябва да стане задължително условие за кандидатсване със срок 1-2 години...та мислех че поне с това няма проблеми...
мисля си дали да не подготвим официално становище, даже нещо като подписка или петиция, или молба/писмо до минчева, която да внесем в дирекцията с входящ номер?описваме си забележките по критериите и ги внасяме?и то преди следващата среща, защото на срещата често ни подминават мненията...
куки, ти май често се чуваше с джонев, може ли да го помолиш да качи най- после статистиката и последните два протокола от срещите!

# 1 478
а за редовни студенти как ще се доказва?щото всеки може да си изкара служебна бележка от университета  Whistling

# 1 479
  • София
В такъв случай мога да предложа майки в майчинство, които са работили поне година преди раждането. Мотивът ми за толкова дълъг период е 6 месечния срок, който, смятайки и 45 дневния болничен преди раждане, на практика е 8 месечен, в който много бъдещи мами намират начин да се осигуряват, без реално да имат работа. С други думи, да го направим по - дълъг - и ще улучим (общо взето) жените, които рискуват реално съществуващата си работа.

Бихме могли, също така, да дадем "бонус" на деца на двама редовни студенти, които са завършили вече поне една година, не са прекъснали, не са прекъсвали преди появата на бебето и имат среден успех над 5. Ако успехът им е по - нисък, значи не учат чак толкова много и не е нужно аз да жертвам работата си заради тяхното посредствено обучение. Ако имат практика да прекъсват (освен по медицински причини, разбира се) или в момента са прекъснали - също не смятам, че трябва да ги пусна напред на опашката.

# 1 480
МИНЧЕВ Ми  ПИСНА ВЕЧЕ и да гласувам или не   Те нищо не правят по въпроса а само доналиват  масло в огъня.Дъщеря ми за пореден път е  от отпадащите и незнам си кой номер #Cussing out #Cussing out #2gunfire

1. Постоянна адресна регистрация в София без значение от срока СЪГЛАСНА СЪМ И 2 МАТА С МЪЖ сме  от отдавна  на 1 регистрация аз съм от както съм родена той около 7г
2. Деца, живеещи в района на ДГ по постоянен адрес, за всички ДГ в района Съгласна съм, но пак да има горните условия
3. Брат и сестра в същото детско заведение, без предучилищници  -Не подкрепям защото ако  беше както до сега в градината дето беше голямото  малката щеше да си ползва предимството
4. Близнаци и тризнаци  -само ако са заено в 1 заведение
 5. Многодетни семейства с три и повече деца до 18 години  -тук незнам
6. Деца, чиито родители са студенти/не подкрепям
7. Деца на работещи служители в системата на народната просвета-вкл училища, МОН и др структури Абсолютно против
8. Деца, на които поне един от родителите или дете от семейството е с инвалидност от 71% до 100% ДА ДАЖЕ ПРЕДПОЧИИТАМ  ДА СТАНЕ от  50%
9. Сираци и полусираци -Подкрепям

10. Време при еднакъв сбор точки  Подкрепям, не виждам как да отпадне

11.специален прием по преценка на директора/комисия Само ако всички случаи се разглеждат от комисия и са в рамките на нормалния брой деца, не над прием

# 1 481
В такъв случай мога да предложа майки в майчинство, които са работили поне година преди раждането. Мотивът ми за толкова дълъг период е 6 месечния срок, който, смятайки и 45 дневния болничен преди раждане, на практика е 8 месечен, в който много бъдещи мами намират начин да се осигуряват, без реално да имат работа. С други думи, да го направим по - дълъг - и ще улучим (общо взето) жените, които рискуват реално съществуващата си работа.

Бихме могли, също така, да дадем "бонус" на деца на двама редовни студенти, които са завършили вече поне една година, не са прекъснали, не са прекъсвали преди появата на бебето и имат среден успех над 5. Ако успехът им е по - нисък, значи не учат чак толкова много и не е нужно аз да жертвам работата си заради тяхното посредствено обучение. Ако имат практика да прекъсват (освен по медицински причини, разбира се) или в момента са прекъснали - също не смятам, че трябва да ги пусна напред на опашката.

Има логика, но все пак предложи начин за доказване и проверка. При толкова голямо сегментиране на критериите и аз да съм ще се опъна ако трябва на 25 деца да проверявам документите по всичко, което предлагаш. При това си има закони и ако законодателят указва, че майчинство се ползва при 6 месеца работа - аз не съм господ да решавам че ДГ заслужават само тези, които са работили поне 1 година. И пак ще има случаи, в които някоя мама, работила почти 1 година да е най-потърпевша.

# 1 482
  • гр.София
 И аз си мислех за вариант студентите вече да са над 1-ви курс. В крайна сметка,колкото и грубо да звучи-толкова говорим за планиране на деца ,защо ще поощряваме толкова ранното раждане?

Ако директорките и Общината са непреклонни за служителите в Просветата, ще отстъпим ли да важи само за учителите? За чиновниците в общините и Министерството е ясно-ще сме категорични Peace

И няма ли да поискаме, ако влизат с предимство близнаците, да се включат и породените ( с разлика 1 година,например)?

И още- критерият " баща неизвестен" е много лесно доказуем-с акта за раждане. Смятам (вече се каза), че никоя майка не умира от желание детето й да не е записано на бащата.

# 1 483
Над 70 % инвалидност се дава група за инвалидност на ТЕЛК и право за получаване н апенсия и различни помощи за инвалидност
Много заболявания носят % инвалидност, но както беше писано, не за всички се дава група инвалидност
както и се сумират по специален начин
инвалидите над 70 % имат достатъчно сериозни заболявания и то трайно/общо взето хронични болести и състояния/, някои могат да работят и да се трудоустрояват, някои не
ползват някои преференции, като карта за градски транспорт
не знам дали телк издава документ за по- малко от 70 % инвалидност, защото няма смисъл
ето защо над 50 % инвалидност няма смисъл, а над 90 % пък беше малко дискриминиращо спрямо другите инвалиди

# 1 484
  • София

Има логика, но все пак предложи начин за доказване и проверка. При толкова голямо сегментиране на критериите и аз да съм ще се опъна ако трябва на 25 деца да проверявам документите по всичко, което предлагаш. При това си има закони и ако законодателят указва, че майчинство се ползва при 6 месеца работа - аз не съм господ да решавам че ДГ заслужават само тези, които са работили поне 1 година. И пак ще има случаи, в които някоя мама, работила почти 1 година да е най-потърпевша.

Ами да, но пък както е сега напълно отпада. Впрочем, първият ми пост беше, че каквито и критерии да се направят, все ще са несправедливи. Моето основно предложение беше парите за издръжка на дете в ДЗ (като се включи и наем на помещението в оценката) да се дават на родителите - еднакво и по равно за всички деца. Само че някак не срещна подкрепа тази идея, така и не разбрах защо... От там насетне каквото и да се изобрети, то все ще ощетява някого.

Общи условия

Активация на акаунт