Отговори
# 1 575
  • София - Дианабад

Друг вариант, който би решил много от проблемите, е да се принудят по някакъв начин работодателите да организират детска градина/ясла в собственото си предприятие. В София е пълно с големи фирми, които се простират в огромни сгради - не вярвам просто, че няма начин да се отделят 2-3 помещения и пари за заплати на 5-6 души.

И аз това писах вече няколко пъти.Дори няма какво да се принуждават. Сигурна съм, че много фирми ще се съгласят, с някаква дотация или друго. Всъщност това е най-безболезненото и бързо решение на проблема.
 Peace Peace

За останалите коментари ще си замълча тактично, явно много сме се изнервили вече.

# 1 576
  • София
Didia, не се пали. Аз явно не се изразих правилно. Мисълта ми беше, че сам си решаваш дали да имаш второ дете след първото. А близнаците не си ги решаваш сам. И поради това не смятам за правилно да се слагат в един кюп при предимствата. Това в никакъв случай не означава, че породените трябва да се дискриминират по някакъв начин.
Тази мисъл я изказвам, защото имаше доста постове, посветени именно на това - хората недоволстват, че за близнаците има, а за породените няма. Двата казуса нямат нищо общо, според мен.
И друго - пак защитавам собствения си казус - програмата за детегледачките, която все пак е някакво решение за хората с по 1 дете, за семействата с близнаци е малко спорна. Трудно се намират гледачки, които да гледат 2 деца срещу 300 лева. (това е сумата, която държавата плаща на детегледачка на близнаци)

# 1 577
  • Върху лъчите на Слънцето.
А близнаците не си ги решаваш сам, но и никой не е длъжен да им дава преднина. Защото ако аз съм искала близнаци, но съм родила само едно? Въпрос на шанс! Затова казвам за n-ти път, че не трабва да влизат автоматично или да получават точки, а ако влезе единя, да влезе и друия.

# 1 578
  • София
Didia, не се пали. Аз явно не се изразих правилно. Мисълта ми беше, че сам си решаваш дали да имаш второ дете след първото. А близнаците не си ги решаваш сам. И поради това не смятам за правилно да се слагат в един кюп при предимствата. Това в никакъв случай не означава, че породените трябва да се дискриминират по някакъв начин.
Тази мисъл я изказвам, защото имаше доста постове, посветени именно на това - хората недоволстват, че за близнаците има, а за породените няма. Двата казуса нямат нищо общо, според мен.
И друго - пак защитавам собствения си казус - програмата за детегледачките, която все пак е някакво решение за хората с по 1 дете, за семействата с близнаци е малко спорна. Трудно се намират гледачки, които да гледат 2 деца срещу 300 лева. (това е сумата, която държавата плаща на детегледачка на близнаци)

За мен логиката при определяне на критериите е следната: основната функция на ДГ е да подпомага родителите в отглеждането и възпитанието на децата (или поне нещо такова беше записано в закона). От там нататък разсъждавам кой има по-голяма нужда от такова подпомагане. Тук личния избор колко деца да имаш и кога да ги родиш според мен изобщо не трябва да играе някаква роля, именно защото е личен. На майката с породени деца й е много по-трудно в отглеждането им отколкото на майката с едно или на две, но с голяма разлика. Именно затова и настоявам толкова породените да бъдат включени в критериите, като нищо не пречи да се въведе определение на "породени"- Х броя месеци разлика между двете.
По същата логика съм категорично против предимство за всички служители в системата на МОН. Да, учителката, лелката, мед.сестрата, директорката и т.н. служители, които имат определяща функция в отглеждането или обучението на децата трябва да са с предимство. Какво прави обаче един служител от инспектората или пък чиновник от МОН по-нуждаещ се от един служител във фирма?

# 1 579
  • София
Чухте ли снощи по Нова съобщиха, че щели да плащат на песионери, които си гледат внучетата 220 лева към пенсията! Само не стана ясно как точно ще се доказва това?
http://www.econ.bg/news/article144691.html

Предлагам да обсъдим вече срещата - кога да бъде и кой иска да присъства! Аз лично мога всеки следобяд!

# 1 580
Това е програмата за детегледачките, но ще могат да се включват и пенсионери, демек за деца ДО 3 г. е
А децата над 3 г?Да ги пускаме направо на работа, като няма градини и училища ли

# 1 581
  • София
Предлагам да обсъдим вече срещата - кога да бъде и кой иска да присъства! Аз лично мога всеки следобяд!

Аз мога сутрин или следобед, но ще съм с децата, събота и неделя евентуално мога и без тях да съм, но зависи от разни лични фактори  Rolling Eyes За къде предпочитам някъде около Южния парк, но въобще не е задължително

# 1 582
Мацки, аз съм на работа и  мога само събота- неделя
макар че ми се очертава болничен средата на август, ама пък няма да мога да излизам пък....
за срещите в общината си взимам отпуск, ама за срещите с вас няма да мога
по принцип и виртуално можем да си съгласуваме позицията , на лични  Sunglasses

# 1 583

моите отговори за анкетата са
1-да
2-да
3-да
4-да
5-да
6-не
7-да
8-да
9-да
10-не
11-да
Благодаря.
Имам предложение за минимално присъствие /мин 70% от времето/ на детска градина или отписване от групата и освобождаване на мястото.

# 1 584
  • София
За срещата - лошото е, че тази събото-неделя ме няма, другото е преди срещата да кажем час по-рано...! Например в Заимов в 1 и после на среща!

За посещаемостта и отписването - записвам си!

# 1 585
моите отговори за анкетата са:
1. не
2. не
3. да
4. да
5. да
6. да
7. не
8. да
9. да
10. не
11. не

Искам само да допълня, че съм съгласна с точка 3-та без значение дали детето е в предучилщна група или не. Имам предложение подаването на 2 кандидатури едновременно за две деца, също да бъде с предимство, както точка 4. близнаци и тризнаци.Благодаря

# 1 586
  • гр.София
За срещата - лошото е, че тази събото-неделя ме няма, другото е преди срещата да кажем час по-рано...! Например в Заимов в 1 и после на среща!

По-добре този вариант-който може,да се съберем 1 час преди срещата.

# 1 587
За т.1 и т.6 -не,не и пак не,за другите точки-да.

# 1 588
Честно казано това е най-тъпата система която може да се измисли за подобно кандидатстване...След всяко класиране в градините в които съм се записал(кандидатствал) винаги съм изместен назад от деца с явно предимство..Мисля че тук има измама някаква измама като например"Ще пишем че сме с предимство,пък после с директорката ще оправим нещата Wink"Нали разбирате...???Убеден съм че го има и неможе да ме убеди никой в противното..

# 1 589
    Аз искам да изразя скромното си мнение, че всяко дете родено на територията на РБългария трябва да има място в  държавно детско заведение, а изборът да бъде оставен на родителите дали ще предпочетат друга форма на отглеждане, възпитание и обучение.
    Не смятам, че изобщо трябва да се обсъжда това кой колко деца има, защо и как е пожелал да ги има, какъв е социалният статус на родителите и т.н. Животът е въртележка днес може да си на върха, утре не се знае.
ВСИЧКИ ОБИЧАМЕ ДЕЦАТА СИ! Нека се погрижиме за тях!

Общи условия

Активация на акаунт