Отговори
# 600

използвам последния пост на Гневна за да попитам:
и за инвалидите ли има лимит  newsm78
кои са столичани ?
- може би някой, който баба му е дошла тук от с. Долно нанагорнище и той е 2 поколение софианец?
- някой дето родителите му са дошли тук?
- моите деца щото са родени тук?
dannyangel, какви права имаш повече от строителния работник дето е дошъл преди 2 г и е довел е след 1 после и жена си детето тук
Твоят кръв по синя ли е от неговата newsm78

Или той да бачка тук 6-7 дни седмично да си плаща квартирата, на синьо кръвите, данъците(ако плаща де) пък, че ще вижда детето си 3-4 пъти годишно теб к'во те топли
какво значи имигрант в собствения си град newsm78 аман от противопоставяния.
Ми то ако си идат всички, дето бачкат тук няма кой да плаща наеми, да купува безмозъчно планирани жилища/квартали .. пък по родните си места ще изпукат от глад, голям работа ....
А този работник случайно да има:трудов договор,платени осигуровки в НОИ-София за мнооого години назад newsm78тук не става вьпрос за "синя крьв" ooooh!

# 601
  • в моя свят на мир и любов
стана дълго... същественото е в Bold

Повтарям малко:
1. Нови ДЗ с персонал .
2. Да се помисли за децата не обхванати от системата, като за това се помисли предварително:

3. Увеличаване на бройките в групите - с това не мога много да се съглася, защото и в момента децата са прекалено много. Ще трябва да се помисли за допълнителен персонал, а такъв към момента липсва.
4. Увеличаване на таксата: поне двойно.
5. Критерии, за мен те са, за да се добера до по-добро място, а не до място изобщо:  - искав да кажа, че това трябва да важи за всяка разумна майка, която се грижи за интересите на детето си.
5.2. Когато има 1во дете 2рото да е с предимство.
5.3. Близнаците вървят в пакет класират се едновременно, за второто дете се отваря допълнителна бройка.
5.4. С породените деца да се действа като с близнаците.

При положение, че общината реши да дава пари някому за отглеждане на децата, трябва и да контролира: условия, персонал (предполагам в частните градини това и сега се прави).

Напълно подкрепям идеите, които е дала Desem. Мисля, че трябва да се ориентираме към мислене в тази насока.

Хайде стига с това софиАнка съм, щото става досадно вече. София също е била малко мръсно село, в което са живели прости селски жители, преди да стане голямо мръсно село и простите селски жители да се нарекат софиАнци.

Аз пък съм българка и докато се чувствам гражданка на България никой не може да ми държи сметка дали ще живея в с.Долно Нанагорнище, или в т.нар.Столица.

# 602
СЪГЛАСНА СЪМ С DANNYANGEL ЗА СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО,ЧЕ ДЕЦАТА ЩЕ СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА КАТО ТАКИВА ЗАЩОТО АЗ СЪМ КОРЕНЯК СОФИАНКА КАКТО И ДЕЦАТА МИ.
 ЩЕ ОТГОВОРЯ НА Desem,ЧЕ СОФИАНЕЦ Е КОГАТО КОРЕНИТЕ СА МУ ТУКА КАТО МЕН ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СА СИ ТУК НЯМАМ СЕЛО КЪДЕТО ДА ВОДЯ ДЕЦАТА

И това те прави по достоина ли? Close И аз нямам село, където да си водя децата, и каква е логиката, че не разбрах??? Ако имаше село - там ли щеше да ги оставиш ? Ами веднага ще ти осигуря - ще отпадне ли тогава проблемът ти с ДГ ?
А относно такста и аз съм на мнение, че трябва да се увеличи поне двойно. Хриси, ако искаш да плащаш по 20 лв. - запиши си детето в Добрич! Там няма предимство за кореняци добричлии и няма да те заплюят, че си дошла от някъде си, защото са толерантни и възпитани хора! Wink

А и не мисля, че ще обеднеем от 20-те лева, които ще дадем, за да купят на децата килимче, та нали в крайна сметка е за нашите деца!

Явно избиваш големи комплекси та толкова се засягаш на тема софиянец Simple Smile

Мила, fej, родена съм и от растнала в друга, значително по-голяма от прословутата София столица! Затова комплекси относно софиянка или не -няма как да имам ! Wink Просто смятам, че такова предимство е унизително! Както и предимства от рода - работещ родител, доходи на семейството,  както считам  за несправедливи предимствата - да има за близнаци, а породени дечица -не, самотен родител - не смятам, че е редно да е предимство (освен ако не става въпрос за дете сираче), многодетни семейства (в някои случаи), районирането, поради ограничаване правото на избор.  

Относно увеличаване на бройките в групите - абсолютно подкрепям.Голямата ми дъщеря беше в група с 32 дечица и прекрасно се справяха!

# 603
Защо не обьрнем внимание и на:Надявам се че сами ще стигнете до същината на проблема!!!]Само един път ще го напиша в тази тема,защото ми е омръзнало вече да го повтарям...

Ако искате наистина кардинално да се реши праблема,и никой дори след години да не се налага да минава по нашият път,ви призовавам:

Нека накараме просто всички да спазват закона!!!Има законови нормативи които определят на колко новопостроени жилищни кооперации,се полагат колко ДГ,ясли,училища,паркинги,транспорт,читалища,детски центрове,и въобще инфраструктура...Това спазване,на тези актове,контролира именно потока от хора,и начина им на живот...Ако са спазвани през изминалите 20тина години,нямаше общината да е ИЗНЕНАДАНА от придошлите...Но питам се от какво се изненадва?!С какво са очаквали да се населят новите жилищни квартали?!И ако това е в противоречие със закона,не е ли противозаконно,и дори подсъдимо?![/size]Надявам се че сами ще стигнете до същината на проблема!!!

newsm78

# 604
 да гледаш породени деца е все едно гледаш близнаци и предимството трябва да остане
може като пиша да бъркам защото предимно пиша на латиница

# 605
  • в моя свят на мир и любов
Все пак смятам, че анкетата не е зададена коректно - при 45 гласували човека има 70 отговора.

Можеше да съдържа две опции:
1.Да не се взема предвид местожителството

2. Да се взема предвид.

И вече който е гласувал за втората опция да има право да избере някоя от подточките.

Моля Феята на плодовете да направи анкетата наново.

# 606
  • София
Смятам, ако се приемат повечето от предложените  предимства за следващия прием  да сезирам Комисия за защита от дискриминация!
PS: Пето поколение софиянка съм.....

# 607
Все пак смятам, че анкетата не е зададена коректно - при 45 гласували човека има 70 отговора.

Можеше да съдържа две опции:
1.Да не се взема предвид местожителството

2. Да се взема предвид.

И вече който е гласувал за втората опция да има право да избере някоя от подточките.

Моля Феята на плодовете да направи анкетата наново.
Peace

# 608
МЕСТОЖИТЕЛСТВО - ПРОТИВ категорично.
РАБОТЕЩИ РОДИТЕЛИ  и ДОХОДИТЕ - да са критерии само за неприети деца които трябва да получават всеки месец компенсация от общината - идеята е колкото е по беден човек толкова по голяма компенсация да получи за това че детето му не е прието.
АМА ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ ВНИМАТЕЛНО... Simple Smile
А за приема - освен предимство за родители инвалиди и деца сираци, другите да се махнат.
Направо е обидно да се изредят един куп предимства и най накрая да приемат и други.
С какво моето първо дете да е зад нечие второ. Пък за близнаци и породени, и многодетни наистина е трудно гледането никои не го отрича, но приемат ли едното дете приемат и другото аиде сега и предимство им дайте.
Колкото по прост е регламента за прием толкова по малко вратички ще има за злоупотреби.
Не прекалявайте...

# 609
  • София
Мойра, аз също съм с едно засега, но определено не те подкрепям в расъжденията за отпадане на предимството за братчета/ сестричета. Работата не е в това, че нашите едни са по-назад от нечии втори, а в това, че родителите им не могат да се мултилицират и да ги водят/вземат по едно и също време на две различни места. Логично е!

Гледам и за самотните родители се обсъжда в темата - мноого сложен казус за мен. От една страна - да гледаш сама дете не е лесно, от друга - честно казано от всичките ми познати, които се водя самотни майки, няма и една, която наситина да е сама  Confused

# 610
         Самотен родител/майка с дете/ца/ с баща неизвестен  и овдовял родител/ , не означава обезателно социално слаб. Може да са с високи доходи  и с голяма собственост.
         Доказване на липса на съжителство с незнам как става.Домови книги май няма. Но все пак домоуправителят и касиерът знаят най-точно къде колко души живеят.Но те не могат да издават документи, удостоверяващи това. Проверки ,кой живее на даден адрес , предполагам , че се правя само от полиция/например квартален полицай/. Има живеене заедно  на самотен родител с негови роднини , примерно сестра , майка и т.н., има гей-двойки даже.
         Друга възможност самотния родител живее в имот заедно с лице, на което е учредено право на ползване /т.е. то не е собственик , само има право да живее там , но не е и наемател/,но не са едно домакинство, нямат нищо общо по между си .
         Друга възможност самотен родител живее под наем с детето при наемодателите .Домоуправителят и полицай установяват, че там живеят 2 души и дете , или 3  души дете/ца/.Но е нужен и договор за наем, а много хора нямат такива, да да не облагат доходите им от наем.
         Според "Социални грижи-София " http://sgr.hit.bg/ , "Сам родител с дете "е лице което поради развод, несключен брак или вдовство отглежда само дете до 18г. , а "Съжитилстващи лица "са съвместно живеещите в едно жилище.
       Може би "социални грижи" са тези , които могат да издават някакъв документ за "Социално слаб" , който да послужи на родителите  с наистина голяма нужда детето им да бъде прието в детска гардина. Защото там се взимат предвид много обстоятелства - Например за  Месечна парична помощ:

Помоща се отпуска ежемесечно на лица или семейства, които отговарят на следните условия:
   - Месечният доход на лицето или семейството да е по-нисък от диференцирания минимален доход (ДМД).
   - Жилището да е единствено и не по-голямо от: едностайно - за 1 лице; двустайно за двучленно и тричленно семейство и т.н. Това изискване на важи когато в жилището живее инвалид.
   - Да не притежават движима или надвижима собственост, която може да бъде източник на доходи.
   - Да няма сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и гледане (освен в случаите, когато поелите задължиния за издръжка и/или гледане са пенсионери, инвалиди, учащи се или безработни).
   - Да не са продавали недвижимо имущество през последните 5г.
   - Спестяванията на член от семейството да не надхвърлят шесткратния размер на БМД - (за 1 човек - 240 лв, за 2 ма - 480 лв.и т.н.)
   - Безработните лица да имат най-малко шестмесечна регистрация в Бюрото по труда.
При отпускане на помоща базработните лица се задължават 5 дни месечно да полагат труд в "Озеленяване" или "Чистота".

Предполагам , че всичко това се доказва с документи и  се проверява .Нямам познати "истински"самотни родители  и в същото време да са "Социално слаби "за да познавам добре ситуацията.

Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 07:13 от dsg

# 611
  • Върху лъчите на Слънцето.
Вече не съществува понятието самотен родител при социалните. За такъв може да се говори, ако детето е с баща неизвестен (според акта за раждане) и след проверка (социалните правят такава), че родителя не съжителства  с друг (на семейни начала).
Информацията на http://sgr.hit.bg/  е мнооого стара.

# 612
  За всеки случай, възможно е и да ги знаете , пускам реда за прием в ЦДГ и ОДЗ във Варна, взето е от тук http://it.varna.bg:4433/dzpriem/index.php?page=pravila .Очевидна е разликата с обявенете предимства в София.
       "  Децата в детските градини се приемат по следния ред:

І.  Деца, живеещи в прилежаща на детското заведение   територия, както следва:
·       деца с тежки хронични заболявания, посочени в     Приложение № 5 към чл. 21 т. 7 от Наредба № 19 за  експертиза за инвалидност на децата до 16 г. /ДВ. Бр. 84, от 13.10.2000 г./;
·       деца, на които поне един от родителите или друг член на семейството е с инвалидност от  71% до 100%;
·       деца на неизвестни родители;
·       деца на загинали при производствени аварии и природни бедствия, както и на загинали в изпълнение на служебния си дълг;
·       трето и следващо дете на многодетни родители и деца-близнаци;
·       деца-сираци или деца полусираци;
·       деца, чиито родители са редовни студенти;
·       прието друго дете в същата или  друга детска градина /ОДЗ/;
·       дете, настанено в семейство на роднини или близки, както и дете, настанено за отглеждане в приемно семейство, съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето;

Всички останали се приемат както следва:

ІІ.  деца, живеещи в прилежаща на детското заведение територия;
·       деца на работещи родители по реда на входящия номер;
·       деца на неработещи родители по реда на входящия номер."

Не ми се струва редно децата на редовни студенти да се ползват с предимство пред работещи родители, при положение, че те плащат данъци и работното им време едва ли е по-малко от това на студентите.

# 613

Ние хубаво ще си попълваме анкетата и ще трупаме точки, но остава да виси въпроса как ще се доказва местоживеене , месторабота и размер на доходите, кой работещ , кой неработещ.И кога ще става това, след класирането, както е сега , или преди класирането.И пред кого , пред директорките ли?Например хора със свободни професии как ще докажат, че са работещи , като немогат да представят трудов договор .Как майката да е работеща , като детето и не е прието в градина .Как се определя "района " на детската градина?

Съгласна съм! Все още има хора, които работят без трудов договор, преобладават в някой сфери ( напр. детегледачки и мн.други), както и такива, чиито работодател не ги осигурява върху реалните доходи и с това много ще се спекулира и ще се създаде още по-голям хаос и напрежение.

# 614

3. Увеличаване на бройките в групите
- когато синът ми започна ясла по списък бяха 35 деца, в 1ва група пак толкова. Нека е са 35, 30 да са пак ще са с 5 деца повече прието. За специалните случай да се отпуска допълнителна бройка (близнаци, "директорска квота", деца на персонала)...ако сега се приемат 2500 деца по 25 в група, това са още 500 решени проблема.
Знам че мястото е малко но ето няколко примера как са се постарали да го решат:
- в старата ясла предверието (където трябва да са гардеробчетата)беше превърнато в трапезария.
- в сегашната ни група гардеробчета са си там но мястото е превърнато в "момичешки кът" - колички кукли, обемните момичешки мебели. Столчета на за хранен се подреждат едно в друго, масите се отдръпват и ето много място.
- в моята градина спяхме на по-високи легла и под някои от тях имаше походни. Сега може да се реши проблема с легла тип сандвич, лесно ще е издърпването и ням да има недоволни, че неговото дете ще спи на по-кофти място

Hug Hug Hug  Най-добре е да разделите бройката на всички НЕПРИЕТИ на броя на групите в София и ако тя е 100 направете групите по 125 деца.Тогава и мазетата ще направите на трапезарии,а леглата ако трябва и на 5 етажа.Персонала ще черпи,а ХЕИ ще забогатее от глобите.
                                             Усещайте се когато говорите глупости,моля!
                                             Между другото студентите идват на стаж и винаги са с учител по времето му.След като видят условията на работа , бройката деца и заплатите просто им се изпарявма желанието да работят /дори да са го имали  Mr. Green/.

Общи условия

Активация на акаунт