Отговори
# 585
  • София
Извинявай Гневна. Само първата част е цитат от теб :

Добре, а тези които не се водят на работа , защото са имали мал шанс да забременеят търсейки такава, и поради здравни причини (за да задържат бебето си) са си останали у дома , НО искат да работят?

И, да уточня - относно местожителството и предимствата за работещите родители -аз не се заяждам, а просто изказвам мнението си , което и ще повторя : мисля, че не е редно работещите да имат предимство пред безработните и че столичани трябва да имат предимство пред останалите.

# 586
Не съм съгласна с предимствота за работещи родители, защото ако са работещи, значи са намерили кой да им гледа децата, а тези, които искат да започнат да работят трябва първо да намерят кой да се грижи за децата им. Освен това, лесно може да се изфабрикува такова предимство по документи.

# 587
Моля администраторите по темата да трият всички коментари , извън темата.
29 страници , от които половината са в стил " кавга на Женския пазар" .
Едва успявам да следя хората, които има какво да кажат, преложат и на къде отива оформянето на критериите.
Никой, който се включи няма да има търпението да чете толкова страници плява, а така се намалява качеството на объсждането. Naughty

Ама какво ви става?!?!? Напротив, според мен това не е караница, а защита на своето искане за еди какво си. И мисля, че точно за това е темата. Понеже повечето явно не са от Сф и затова гледат да да го няма това с жителството.
Напълно подкрепям Гневна.  Peace
newsm10

Не, мила, не е това причината, нещата не са толкова елементарни, аман от такива егоисти, които гледат само собствените интереси. Защо не допускаш варианта, че не всички са като теб - с елементарно и еднопосочно мислене!
А никак не ми се ще някога животът да ви принуди да се преместите някъде ( било то в "мръсната" провинция или в чужбина) и да ви посрешнат със собственото ви безсърдечно отношение -  пришълци, заемащи работните ни места, детските градини на децата ни, дишащи НАШИЯ въздух!
Аз пьк мисля,че точно новодошлите /през последните години /,и продьлжаващи да идват са с елементарно и еднопосочно мислене.И не сьм егоист /за моите 2 деца само/,вече се родиха и нови бебета на "стари"жители на София.И тези хора ще си тьрсят правата ,като мен.

# 588
Не съм съгласна с предимството за работещи родители, защото ако са работещи, значи са намерили кой да им гледа децата, а тези, които искат да започнат да работят трябва първо да намерят кой да се грижи за децата им. Освен това, лесно може да се изфабрикува такова предимство по документи.
  ПРЕДИМСТВОТО ЗА ДВЕ ДЕЦА ДА СИ ОСТАНЕ. НЕ МОЖЕ МАЙКАТА ДА ВОДИ В РАЗЛИЧНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ДВЕТЕ ДЕЦА И СЛЕД ТОВА ДА ТИЧА ЗА РАБОТА.
ПРЕДИМСТВО ДА ИМАТ ДЕЦАТА ЖИВЕЕЩИ В РАЙОНА ИЛИ ОБЩИНАТА НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА И ЯСЛА И ДА ЖИВЕЯТ В СОФИЯ ПОНЕ ОТ 5 ГОДИНИ.
МОЯТА ДЪЩЕРЯ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЯСЛА,ЗАЩОТО Е МНОГО ДАЛЕЧЕ В СПИСЪКА.
ЕДНО ВРЕМЕ ДО НАС ИМАШЕ ДЕТСКА ГРАДИНА И ЯСЛЯ. ЯСЛАТА Я ЗАТВОРИХА И ОСТАНА САМО ДЕТСКАТА ГРАДИНА. ЕДНА ЧАСТ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА  Е ФИТНЕС И АКО ТОЙ СЕ ЗАТВОРИ МОЖЕ ДА СЕ ОТВОРИ ОЩЕ ЕДНА ГРУПА ДЕТСКА ГРАДИНА ИЛИ ДА СЕ ОТВОРИ ЕДНА ГРУПА ЯСЛА.
ЗА ОТСЪСТВИЯТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ВСЕКИ РОДИТЕЛ СИ ПЛАЩА, А ДЕЦАТА СИ ИМАТ ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНИ ДА НЕ ХОДЯТ. ЕДИН ПЪТ ВЛЯЗЛО ДЕТЕТО В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ДА СИ ИЗКАРА ДОКРАЯ. МОЖЕ ЯСЛИТЕ КОЙТО НЕ СА ОДЗ ДА СКЛЮЧАТ ДОГОВОР С ЦДГ И ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ДЕЦАТА ОТ ЯСЛАТА В ГРАДИНАТА.

# 589
  • София
стана дълго... същественото е в Bold

използвам последния пост на Гневна за да попитам:
и за инвалидите ли има лимит  newsm78
кои са столичани ?
- може би някой, който баба му е дошла тук от с. Долно нанагорнище и той е 2 поколение софианец?
- някой дето родителите му са дошли тук?
- моите деца щото са родени тук?
dannyangel, какви права имаш повече от строителния работник дето е дошъл преди 2 г и е довел е след 1 после и жена си детето тук
Твоят кръв по синя ли е от неговата newsm78

Или той да бачка тук 6-7 дни седмично да си плаща квартирата, на синьо кръвите, данъците(ако плаща де) пък, че ще вижда детето си 3-4 пъти годишно теб к'во те топли
какво значи имигрант в собствения си град newsm78 аман от противопоставяния.
Ми то ако си идат всички, дето бачкат тук няма кой да плаща наеми, да купува безмозъчно планирани жилища/квартали .. пък по родните си места ще изпукат от глад, голям работа ....

Стига глупости!
Безработна/работеща/по майчинство.... ми по този критерий да не ми бяха приемали баткото на градина пък мен обратно на работа щото забременях, преди той да тръгне на градина нали майка му ще си остане в къщи ще има кой да го гледа, пшочти и се засичаха майчинствата....
Абсурдно е някой да казва на някой друг как си поставя приоритетите - работа или дете, този дето се скапва от работа, за да си осигурява детето, да не би да е по-лош родител от този дето си е в къщи....

Повтарям малко:
1. Нови ДЗ с персонал . Да помисли и държавата малко, да осигури стаж на новозавършилите или на студентите, знаете децата как се радват на каките и батковците.   
2. Да се помисли за децата не обхванати от системата, като за това се помисли предварително:

- примерно обявява се, че детето ще ходи на Частно заведение. Некласирано в общинско ОДЗ и прието в частно такова ще се привеждат парите в ЧЗ.
- да не се плаща на родители, за да си гледат децата в къщи. Майчинството е достатъчно дълго, не може цял живот да чакаш държавата да ти дава пари за си гледаш детето. За мен идеята тези заведения е да социализират децата и да помагат на родителите в тяхното обучени и отглеждане, за да могат те да работят, да са полезни ако щете дори за да им осигурят време и спокойтвие при търсене на работа. Против съм да се точкува работещ/неработещ... да обхванем тогава и кой има баб да го прибира по-рано
- за алтернативи на Общинските ДЗ...може би вариант са някакви кооперативи или жени/мъже които гледат няколко деца. За мен детегледачката не е вариант, може би за бебе, но на децата  им е нужен контакт с други деца. За тези деца би следвало също да се отделя някаква "субсидия".
3. Увеличаване на бройките в групите
- когато синът ми започна ясла по списък бяха 35 деца, в 1ва група пак толкова. Нека е са 35, 30 да са пак ще са с 5 деца повече прието. За специалните случай да се отпуска допълнителна бройка (близнаци, "директорска квота", деца на персонала)...ако сега се приемат 2500 деца по 25 в група, това са още 500 решени проблема.
Знам че мястото е малко но ето няколко примера как са се постарали да го решат:
- в старата ясла предверието (където трябва да са гардеробчетата)беше превърнато в трапезария.
- в сегашната ни група гардеробчета са си там но мястото е превърнато в "момичешки кът" - колички кукли, обемните момичешки мебели. Столчета на за хранен се подреждат едно в друго, масите се отдръпват и ето много място.
- в моята градина спяхме на по-високи легла и под някои от тях имаше походни. Сега може да се реши проблема с легла тип сандвич, лесно ще е издърпването и ням да има недоволни, че неговото дете ще спи на по-кофти място

4. Увеличаване на таксата: поне двойно. Смешно е  родителите да плащат 40 лв. за цял месец за ДЗ, и още толкова за допълнителни занимания, които са около 1,5 часа седмично.
- ако не ме лъже паметта 2ро дете плаща 50%, а 3то и т.н - 0%
... малко отклонение, но ми е било странно родители с няколко деца отказват да плащат допълнителните пари, дори при тези облекчения (далеч съм от мисълта, че масово явление), но оправданието че трябва да дадеш примерно 2*40 лв. допълнително е смешно.

5. Критерии, за мен те са, за да се добера до по-добро място, а не до място изобщо:
5.1. Софийска регистрация, 'щото не е логично за дете от община Х са плаща Столична(виж и по-горе). Разумно е да има някакъв срок но не повече от 1 година.
5.2. Когато има 1во дете 2рото да е с предимство.
5.3. Близнаците вървят в пакет класират се едновременно, за второто дете се отваря допълнителна бройка.
5.4. С породените деца да се действа като с близнаците.

При положение, че общината реши да дава пари някому за отглеждане на децата, трябва и да контролира: условия, персонал (предполагам в частните градини това и сега се прави).

А за мисляли ли сте се, че при класиране целия ти живот почва да зависи от това място, закрепостяваш се.
Ако искаш да смениш жилището, какво правим търсиш в този район(независимо дали искаш по-"хубав" или по-"лош" недостигът е навсякъде), не можеш да отидеш да живееш в друг град (щото и там е като тук)

За протокола приети са ми децата в общинско ДЗ, 2рото с преидмството на батко си, но това не ме спира да мисля и чета темата.

# 590
СЪГЛАСНА СЪМ С DANNYANGEL ЗА СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО,ЧЕ ДЕЦАТА ЩЕ СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА КАТО ТАКИВА ЗАЩОТО АЗ СЪМ КОРЕНЯК СОФИАНКА КАКТО И ДЕЦАТА МИ.
 ЩЕ ОТГОВОРЯ НА Desem,ЧЕ СОФИАНЕЦ Е КОГАТО КОРЕНИТЕ СА МУ ТУКА КАТО МЕН ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СА СИ ТУК НЯМАМ СЕЛО КЪДЕТО ДА ВОДЯ ДЕЦАТА

# 591
НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ДА СЕ ВДИГА ТАКСАТА И БЕЗ ДРУГО ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКО ДРУГИ ГРАДОВЕ НАПРИМЕР ДОБРИЧ Е 20 ЛВ.И БЕЗ ТОВА ПЛАЩАМЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ КОНСУМАТИВИ КАТО НАПРИМЕР:КИЛИМ, ТЕЛЕВИЗОР,СТОЛЧЕТА, СПАЛНО БЕЛЬО И ДР.

# 592
  • Върху лъчите на Слънцето.
НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ДА СЕ ВДИГА ТАКСАТА И БЕЗ ДРУГО ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКО ДРУГИ ГРАДОВЕ НАПРИМЕР ДОБРИЧ Е 20 ЛВ.И БЕЗ ТОВА ПЛАЩАМЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ КОНСУМАТИВИ КАТО НАПРИМЕР:КИЛИМ, ТЕЛЕВИЗОР,СТОЛЧЕТА, СПАЛНО БЕЛЬО И ДР.
Peace

# 593
  • София

С тия разсъждения да вземем направо да я махнем тая такса а, щом в Добрич е 20, що пък тука да не е 10... ooooh!

Айде стига сте се излагали...!

Питате ли ги госпожите и мед сестрите дето работят там колко им е добре с 300 лв заплата...от тяхната заплата ли да извадят за ТВ.

И ако парите за килимчета и телевизори и столчета не идваха от родителите смятате ли, че общината ще си мръдне пръста да ги набави.  Ами тогава нека децата ви седят на земята и спят на дюшека, щото като гледам там горе на никой не му пука...

# 594
  • гр.София
 Мда-а! Столичанин е този,който знае как се пише името на родния му град .
 София -нец!

Шегичка Simple Smile!

# 595
Аз като разгледах по внимателно сайта установих някои неща, които според мен не са за пренебрегване. Всички говорят за предимствата на софиянци и т.н. Има в някои райони включени детски градини от близко находящите се села около София: напр. В общините Мрамор, Нови Искър, Кремиковци и не се сещам още къде беше. Там даже попаднах на детска градина със 7 свободни места, а само три са заети и няма други деца. Та мисълта ми е, тези по отдалечени райони да се задължат да си записват децата само в ДЗ в съответните села ( ако разбира се има достатъчно места, а и да са децата 2-3 повече нищо не пречи да се приемат над бройката) , така се облекчава притока на деца в съседните близко стоящи квартали като например Обеля ( аз не съм от там), и за хората живеещи там става по лесно.
Другото, което ми се ще е да се уточни дете сирак. Ако живият родител на това дете отново е сключил брак и има семейство нужно ли е да ползва предимство?!?!?!? Малко гадничко звучи така поставен въпроса, ама....
Същото е и за самотните родители трябва да се доказва това по някакъв начин, защото може зле да се ползва предимствотом като например няма сключен брак, бащата не припознава детето (по ред причини), но си живеят на семейни начала?!?!??!!?

# 596
СЪГЛАСНА СЪМ С DANNYANGEL ЗА СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО,ЧЕ ДЕЦАТА ЩЕ СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА КАТО ТАКИВА ЗАЩОТО АЗ СЪМ КОРЕНЯК СОФИАНКА КАКТО И ДЕЦАТА МИ.
 ЩЕ ОТГОВОРЯ НА Desem,ЧЕ СОФИАНЕЦ Е КОГАТО КОРЕНИТЕ СА МУ ТУКА КАТО МЕН ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СА СИ ТУК НЯМАМ СЕЛО КЪДЕТО ДА ВОДЯ ДЕЦАТА

И това те прави по достоина ли? Close И аз нямам село, където да си водя децата, и каква е логиката, че не разбрах??? Ако имаше село - там ли щеше да ги оставиш ? Ами веднага ще ти осигуря - ще отпадне ли тогава проблемът ти с ДГ ?
А относно такста и аз съм на мнение, че трябва да се увеличи поне двойно. Хриси, ако искаш да плащаш по 20 лв. - запиши си детето в Добрич! Там няма предимство за кореняци добричлии и няма да те заплюят, че си дошла от някъде си, защото са толерантни и възпитани хора! Wink

А и не мисля, че ще обеднеем от 20-те лева, които ще дадем, за да купят на децата килимче, та нали в крайна сметка е за нашите деца!

# 597
Здравейте майчета
направих така анкетата, защото 1 път се гласува за избор да няма такова предимство, после дали да е по райони или само за град София, после дали да е по настоящ, по постоянен адрес или и двете и накрая за срока
Оставих 5 опции за всеки случай, иначе мисля че трябва да са достатъчни три newsm78
Благодаря на Еllypr,и аз се надявам да има полза от темата за всички, но все пак ви моля аргументите да са по- изчистени от емоции  Hug
Във връзка с другите предложения- мястото им не е тук , а и на какво основание искате отчет за свършена работа, като лично си спомням как шапчицата събираше майки , а и други инициативи е имало, и никой не идваше?!?!?Много ви моля,  знаете че всички сме изнервени покрай тази ситуация, но претенциите си отнасайте към столична община!
Този критерий се очертава като най= оспорван, така че нека за няколко дни се съсредоточим върху него:
мнения, препоръки, частни случаи, предпочитания- пишете смело,само да не срещам думата"селяни, моля!

# 598

И това те прави по достоина ли? Close И аз нямам село, където да си водя децата, и каква е логиката, че не разбрах??? Ако имаше село - там ли щеше да ги оставиш ? Ами веднага ще ти осигуря - ще отпадне ли тогава проблемът ти с ДГ ?
А относно такста и аз съм на мнение, че трябва да се увеличи поне двойно. Хриси, ако искаш да плащаш по 20 лв. - запиши си детето в Добрич! Там няма предимство за кореняци добричлии и няма да те заплюят, че си дошла от някъде си, защото са толерантни и възпитани хора! Wink

А и не мисля, че ще обеднеем от 20-те лева, които ще дадем, за да купят на децата килимче, та нали в крайна сметка е за нашите деца!

Явно избиваш големи комплекси та толкова се засягаш на тема софиянец Simple Smile

# 599
  • София
Предлагам деца,които са в самостоятелни ясли,не към ОДЗ да имат предимство или автоматично да се прехвърлят към ЦДГ догодина.

Предлагам изобщо да няма такова предимство. Стига вече предимства!!!!

Общи условия

Активация на акаунт