Отговори
# 660
Определено съм против въвеждането на критерий доход на семейството като такъв за прием в детската градина, защото е масово укриването на истинските доходи с цел неплащане на данъци. Почти всички мои познати, с изключение на работещите в бюджетни учреждения се осигуряват на МРЗ или съответния праг и ще се водят с ниски доходи, а всъщност получават в пъти повече. И какво ще се окаже - детенце в семейство на учители, на които знаем какви са заплатите, но няма как да скрият и стотинка, няма да има шанс, а дете на изкарващи по 1000 и кусур лева заплата, но водещи се на минимална работна заплата да може да постъпи в градината. Според мен, ако може да има някакво отчитане на доходите, но при заплащане на таксата за приетите деца, т.е. ако е записано дете на социално слаб родител той да плаща по-ниска такса от другите родители, така ми се вижда по-справедливо.
Р.Р. Сега е същото за детските надбавки, тъй като заради някакви стотинки в повече над дохода хора, които са на примерно 450 лв. плюс 1 лв. отгоре заплата не могат да вземат детски, а другите, които са скрили доходите си и се водят на 220 лв., а получават реално в пъти повече взимат и детски. Това не е редно според мен. #Cussing out

# 661
  • София
И преди се обсъждаше тук, сега и в другата тема-има райони с никакви или почти никакви ясли и градини. Ако се въведе адресната регистрация, те къде отиват? И другия случай-най-близката до теб градина да се пада в друг район.

# 662
И преди се обсъждаше тук, сега и в другата тема-има райони с никакви или почти никакви ясли и градини. Ако се въведе адресната регистрация, те къде отиват? И другия случай-най-близката до теб градина да се пада в друг район.
Да, именно, има райони , в които няма градинки, детски градини и училища
И да, смятам, че едно такова разделение ще спомогне хората да се замислят малко и да започнат да изискват да се спазва закона- а именно на определен брой жилищни сгради да се падат определен брой градини, ясли, площадки, стадиони, училища, паркинги, улици и ако щете алеи за разхождане на кучета!Защото работя именно в Манастирски ливади и не ми е жал за хората, които купуват тук!Защото някой, който купува тук, е видял и е знаел че няма градини и пак е купил! А аз , като живея 25 години в моя квартал, и знам че има градини, в които аз съм учила, в които майка ми е работила и в които е учило едното ми дете, знам че има градина и имам право да я ползвам пък!Тов ае малко емоционално отклонение, но лекичко взе да ми писва от такива коментари!
Докога ще има райони без детски градини, а ще се строят градини  в Кремиковци?!Колко от вас са готови на повече действия, освен коментари във форума?

# 663
  • София
Вие четете ли какво пише?
Кой е казал да , че дохода е критерии.
Пише изрично справка за осигуровки.
Неможе да не плащаш нищо - социални осигуровки, здравни, пенсионни и да искаш социални блага.
В този град има хиляди работещи, които в последните години не са внелси никакъв доход в хазната, не защотот са на минималната - тези внасят, а защото официално не са обявили никъде нищо. Те не плащат и здравни и никакви осигуровки.
Това са "безработни" строителни работници, сервитьорки, магазинерки, чистачки, търговци на пазарите...............да неизброявам десетките възможности.
Тези хора не съществуват в списъците на трудовите бюра, никога не са имали официален доход.
А дали дохода е 200 или 2000 никой не го интересува това в темата.

# 664
Добре де, само наличието на осигуровки ли предлагаш, без значение размера им?

# 665
  • София
За адресната регистрация - това може (според мен) да се въведе, чак когато построят нови градини и има места за поне 90% от децата.

И друг път съм писала - аз живея в къща на земя, която е дарена от държавата на дядо ми, защото се е бил за България и е останал инвалид. Семейството ми живее тук от десетилетия. Плащаме данъци, нямаме село и никога не сме имали. И какво? Кварталното ни ОДЗ не приема деца набор 2007. И поради това аз трябва да съм ощетена? Не съм съгласна. Naughty Благодарна съм, че детето ми има късмет и бе прието, макар и на 6-7 спирки от нас и много ходене пеш или 1 прекачване. А и защо да нямам избор  да я запиша в близост до работата на мъжа ми? Така ще знам, че ще я оставят на градината в 9 и ще я прибират в 5, а няма да ме чака мен до 7 вечерта да пропътувам София! Това възстановяване на адресното право мисля би било огромна грешка към момента! Лично мнение! Peace

# 666
  • София
.............
Също така изобщо не ангажирам никого с моето мнение, попитах, ако някой знае защо не е възприета идеята за адресната регистрация на родителите.

И как ще я доказваме тази адресна регистрация? - От доста години тя не е задължителна и който се е преместил да живее в друг квартал може и да не си е променил старата регистрация, още повече и нова лична карта да си вади, за да документира новото си местоживеене ....

И както вече беше казано тук - има новозастроени квартали, в които няма нито една детска градина, и новодомците са предимно млади семейства ...

# 667
  • София
Колко от вас са готови на повече действия, освен коментари във форума?

Оооо, протест за градините в София имаше преди 1 година още. Тук много жени се клеха, че ще дойдат. Организаторката залагаше на поне 200-300 души. И какво? Бяхме по-малко от журналистите. Срам!

Ако се бяхме събрали още тогава, преди година - майките на всички 5000 деца, които ще останат вън (и които вероятно са половината деца на София в предучилищна възраст), ако бяхме тропнали с крак пред Парламента, ако им бяхме връчили няколко ревящи и насрани бебета да ги питам аз как да родя второ и да има прираст, като за едно човек се чуди как да го изгледа СЛЕД майчинството...

За една година можеха да са построили поне 2-3 градини, да са освободили няколко, да са разширили, да са тествали системи и т.н.

Ама не. На приказки всички са ухууууу - големи! Тук всичко можем. Банки събаряме даже. Но на практика кой се бори? Аз да ти кажа се уморих.

Извинявам се за емоционалния пристъп, обещавам повече да не се меся в темата. Успех на всички, които се борят за последните останали места.

# 668
 Rolling Eyes
Привет и от мен. Ще кажа само някалка неща:
1. Относно регламентите - дори и сегашното кандидатстване и приемане не е нормативно регламентирано - т.е не е законно;
2. Ако има действащ в момента регламен в него ще се казва и како ще се прави от догодина, а ако се приеме нов - то нека поне този новия да е по законния ред и да му се сложи срок на действие - а не всеки месец да има новости на принципа на пробата и грешката.
3. Всичката тая история с детските градини е недопустима подигравка не само с родителите, но най-вече с ДЕЦАТА.
4. За местожителството - ТРЯБВА ДА ИМА АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ, като условие - щото се получава така, че хора, които не са регистрирани в София, не плащат данъци тук, заемат места на дечица, чиито родители като деца са ходили в съответната детска градина и си плащат данъщите в общината, а не могат да ползват общинската услуга.
.............
Също така изобщо не ангажирам никого с моето мнение, попитах, ако някой знае защо не е възприета идеята за адресната регистрация на родителите.

И как ще я доказваме тази адресна регистрация? - От доста години тя не е задължителна и който се е преместил да живее в друг квартал може и да не си е променил старата регистрация, още повече и нова лична карта да си вади, за да документира новото си местоживеене ....

- Напротив ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Е АДРЕСНАТА РЕГИСТРАЦИЯ - просто не се наказва строго неспазванетон азакона у нас

# 669
  • София
Да, именно, има райони , в които няма градинки, детски градини и училища
И да, смятам, че едно такова разделение ще спомогне хората да се замислят малко и да започнат да изискват да се спазва закона- а именно на определен брой жилищни сгради да се падат определен брой градини, ясли, площадки, стадиони, училища, паркинги, улици и ако щете алеи за разхождане на кучета!Защото работя именно в Манастирски ливади и не ми е жал за хората, които купуват тук!Защото някой, който купува тук, е видял и е знаел че няма градини и пак е купил! А аз , като живея 25 години в моя квартал, и знам че има градини, в които аз съм учила, в които майка ми е работила и в които е учило едното ми дете, знам че има градина и имам право да я ползвам пък!Тов ае малко емоционално отклонение, но лекичко взе да ми писва от такива коментари!
Докога ще има райони без детски градини, а ще се строят градини  в Кремиковци?!Колко от вас са готови на повече действия, освен коментари във форума?

Плодова разбирам те много добре, но мислиш ли, че тази мярка ще спомогне за нещо? Дреме им на...., че някой си роптаел #Cussing outКолкото им пукаше на 4.02., когато София истеряса и медиите коментираха нон-стоп. Големи обещания, големи приказки и всяко чудо за три дни.

# 670
ТРЯБВА ДА ИМА АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ -

# 671
  • София
Точно тръгнах да пиша и видях, че Драконче ме е изпреварила. Ами тя е написала точно това, което мисля.
Аз плащам данъците си в тази община и искам да ползвам яслите и градините в тази община. Колкото до адресната регистрация- както всичко останало в тази държава всичко си зависи от хората. Като се местиш някъде си длъжен да си смениш личната карта. Същото е като се омъжиш или разведеш.
Обаче колко от нас го правят?

# 672
Вие четете ли какво пише?
Кой е казал да , че дохода е критерии.
Пише изрично справка за осигуровки.
Неможе да не плащаш нищо - социални осигуровки, здравни, пенсионни и да искаш социални блага.
В този град има хиляди работещи, които в последните години не са внелси никакъв доход в хазната, не защотот са на минималната - тези внасят, а защото официално не са обявили никъде нищо. Те не плащат и здравни и никакви осигуровки.
Това са "безработни" строителни работници, сервитьорки, магазинерки, чистачки, търговци на пазарите...............да неизброявам десетките възможности.
Тези хора не съществуват в списъците на трудовите бюра, никога не са имали официален доход.
А дали дохода е 200 или 2000 никой не го интересува това в темата.

А,добьр ден Peace

# 673
ами нали ползваш ясли и градини в тази община?

# 674
Против социалното разделение според доходите съм, както и това да се счита за предимство.

Социално слаби са например ромите.По тази логика във всяка ДГ те ще влизат с предимство и с неопределена бройка деца в семейство.И ще има такса която не съм сигурна , че те и нея могат и желаят да плащат.Ако се потърси някъква логика и започнем да се делим според доходите, може те въобще да не плащат такса.
Някой и осигуровки не плащат ,не се водят и безработни и работят по договорка.

Горното е хипотетично твърдение, струва ми се по мое наблюдение все пак , че те рядко записват децата си на дг.

П.П.Това са само разсъждения и не ми е целта да търся елементи на дискриминация, но когато се намеси и социалния елемент може последиците да не ни харесат.

Общи условия

Активация на акаунт