Отговори
# 90
Ами общинарите ще ги определят, ама не е ли по- добре ние да ги обсъдим и горе- долу да определим кои да са с по- голяма тежест, и кои не?Докога ще ни поставят пред свършен факт!

# 91
  • В ЛЮтеницата
Защо да няма гаранция, че ще се ползват за децата - ще се ползват именно за това и то за конкретната детска градина - нали има родителско настоятелство  newsm78.
- Диференциране на таксата за детска градина, в зависимост от продължителността на регистрирането на родителите на "Постоянен адрес" в гр.София
Това пък какво означва?  newsm78 Стига вече с това жителство.
Означава, че в крайна сметка никой не може да планира колко нови семейства с малки деца, ще дойдат тази година в София и съответно никой не може да планира колко нови места да бъдат открити. Означава, че като решиш да смениш мястото където живееш, ще ти е по-скъпо - първата година, втората ще ползваш предимство например...

# 92
Таксата за детск аградина е общинска административна такса и отива в бюджета на общината
А после общината отпуска определена сума за издръжка на децата в градината
двете суми нямат нищо общо, таксата не остава в градината
за съжаление макар че много родители имат желание да плащат повече, това няма да помогне за нищо

# 93
  • София
Ами общинарите ще ги определят, ама не е ли по- добре ние да ги обсъдим и горе- долу да определим кои да са с по- голяма тежест, и кои не?Докога ще ни поставят пред свършен факт!

Ами права си, че е по-добре, ама като гледам как само си спорим тук...

Pepper , какво означава "ако решиш"? А ако си принуден? Мисля, че това е не е правилно, лично мнение. И аз имам постоянен адрес, но не живея на него, на квартира съм. И е правилно да плащам повече такса, защото не мога да си позволя да си купя собствено жилище ли? Според мен таксата трябва да е една за всички,  но примерно да се увеличи от 40 лв. на 50-60 лв. , като разликата от 10-20 лв. да не отива в общинския бюджет, а да остава в бюджета на ДГ, за да се използва за подобряване на условията, на храната, и т.н.

# 94
... При трайна безработица на единия родител (мисля, че 6 месеца я водят по закон) детето да си остава в къщи. Очевидно е, че въпросният родител не желае да работи.

...

Т.е. детето трябва да бъде наказано заради мързела или недостатъчната квалификация на някой от родителите си? newsm78

Същото важи и за боледуването - децата със слаба имунна система просто да бъдат изхвърлени (това не се ли нарича дискриминация, всъщност) - ако болничните не са фалшиви. Родителите също се наказват по този начин, защото ще са принудени не само да ползват болнични, платени и неплатени отпуски, помощ от роднини, познати, комшии и т.н., ами ще трябва да наемат бавачка или да напуснат работа... newsm78

# 95
По принцип за болнавите деца е по- добре да не са градина

Всички проблеми имат по няколко аспекта, нека всеки си пише свободно аргументите, пък накрая ще теглим чертата да видим ...

# 96
ето от сайта:
"Трябва ли да се регистрираме пак за 2009 г.?

Ако детето ми не се класира никъде за 2008г., трябва ли отново да го регистрирам и кандидатствам за 2009г.?

Регистрацията на всички деца е постоянна. Няма нужда от нова регистрация. Кандидатурите за детски градини също се запазват. Винаги може да ги размествате като желания, да добавяте нови кандидатури или да деактивирате стари. Системата ще актуализира номерата в списъците на чакащите ежеседмично.

В момента се работи по нов регламент, който да реши въпроса как да се подреждат децата в списъците на чакащите през 2009 г. Когато този регламент бъде приет, списъците на чакащите ще бъдат пренаредени в съответствие с новия регламент"

Като отмине сегашното класиране , трябва да сме готови с позиция!

# 97
  • В ЛЮтеницата
catty m - дори и да приемем настоящия, а не постоянния адрес за критерий - него си длъжна да го смениш.

Плодова фея, всичко подлежи на промяна, нали? И ако това ще подобри положението - защо да не се промени?

# 98
ами защото общината не го променя, така  е по закон, а и как да ги натискаме, като ходят 5 майки на срещите?

# 99
  • София
catty m - дори и да приемем настоящия, а не постоянния адрес за критерий - него си длъжна да го смениш.

Плодова фея, всичко подлежи на промяна, нали? И ако това ще подобри положението - защо да не се промени?

Така е, променям настоящия адрес, но какво става ако се случи така, че сменям квартира всяка година? Ще си плащам по-висока такса винаги. Не мисля, че това е критерии за определяне на таксата. То по същата логика таксата да се определя в зависимост от дохода на родителите - пак немисля, че е правилно.

# 100
  • В ЛЮтеницата
catty m - не, не плащаш високата такса - ти си все в столична община ...

Аз считам, че може би не е правилно в дългосрочен план предложението, но за бързо решаване на проблема и осигуряване на места в детските градини на деца, които са родени и живели тук, а техните им родители са живели достатъчно дълго и са планирали раждането и отглеждането на децата си в София - мисля, че е ! А в момента кое е правилно, кое е справедливото? Даже предимството по време се отнася за всички желания, а не само за първото..... По справедливо щеше да е с лотария на площада на теглят ЕГН-тата на децата  Mr. Green

# 101
  • София
Ето моите предложения:
1. Да се увеличат местата.
 - нови детски градини.
 - да се увеличи броя на децата в група, примерно с 3-4 деца. Синът ми започнаха 35 сега са 27, но свободни бройки няма за неговата група. 
....откъде ли ще вземат персонал newsm78, в тази връзка ми едва идеята, че трябва да се направи някаква връзка със учещите, да имат някакъв стаж и по този начин да се подпомагат учителите/сестрите. Чувала съм че много студенти медици работя по болници не като лекари.

2. Да се въведе критерий за жителството
, все пак продължавам да мисля,че плащането на данъци е по постоянен адрес.  Да няма ограничение по райони. Тъй като трябва да си Супермен, успееш да си прибереш детето от ДГ в Люлин 4 ако работиш на 7ми км, не че ако работиш в центъра до Студентски град се стига по-бързо.

...
-Въвеждане на районирането в рамките на общините.
...
обръщам внимание, че София е една община - Столина, другото са райони

3. Промяна на таксите:

- да се увеличи таксата, поне двойно или до 100 лв..... колкото и странно да е в София все пак има хора, които повече може да ги затрудни (не съм такъв случай).
- парите от общината да следват детето. Както са направили това за учениците.
Примерно обявява се, че субсидията за дете е 100 лв./месец и тя се дава на заведението, което детето посещава: като това може да е общинска ясла/градина, частна ясла/градина или на дадена фирма/учреждение.

4. Предимството за близнаци да важат и когато 2 деца с малка разлика кандидатстват в една градина. В другата тема има посочен случай, на 2 деца(с около 1,5 г разлика са) приети в различни градини.

5. Предимството на братята/сестрите да остане. Не защото сме с предимство, но така е логично.

6. Да няма ограничения майката дали е работеща или не. Минавало ми е през ум как работещите са оправдани, но доводите тук(а и сблъсъка с майките с деца) ме убеждават в погрешността ми 

Последна редакция: вт, 03 юни 2008, 16:10 от Desem

# 102
  • София
Добре, последно по темата (но дано поне в спора родим истината  Simple Smile ) - нямам как да си направя постоянен адрес тук, защото не притежавам жилище, живея на квартира, но живея и работя в София от 7-8 г. Следователно постоянния ми адрес е в друг град, но настоящия ми адрес е тук (като се сменя при всяка смяна на жилището). Ще трябва ли да  плащам по-висока такса или не?

# 103

Ако блока в който живея няма Акт 16 и се води гола поляна на картата на София?
И да искам не мога да сменя личната си карта по настоящ и вече постоянен адрес /закупено собствено жилище!
Идея си нямате колко блокове като нашия /ново строителство/ са на този хал.
Това не може и не трябва да е критерий.

# 104
По принцип за болнавите деца е по- добре да не са градина
 ...

Да, да. Добре е да не са на градина само по време на самото боледуване, но, докато са здрави, имат пълното право да посещават градина...
Защото по тази логика, те не трябва и в училище да бъдат допускани...

Общи условия

Активация на акаунт