Отговори
# 615
  • София
Didia, съжалявам, ако те засегна това предложение знам, че на чужд гръб и с 100 тояги са малко.
Споделям впечатления, забелязвам как групите до скоро се раздувах до максимум(не казвам, че правилно), а изведнъж вместо 35 деца се обявява прием за 25.
Конкретно при синът ми започнаха 33 деца сега са 27 и е обявен 0 бр. свободни - това са 6 деца по-малко.
Едно от напусналите деца сега е в чакащите(семейни проблеми наложиха детето да ходи на градина в провинцията, съответно е отписано и сега няма връщане назад), ако бройката беше същата сега щеше да има не 10, а 4 чакащи деца.
Също така смятам, че трябва да има, т.нар. директорска квота - места за деца персонала, които да не пречат на другите деца и ако не е необходима да се запълва от класираните деца.

За студентите:... ако имат някакъв регламентиран задължителен стаж под ръководството на учителите в градината мисля, че ще са в помощ(при нас имаше задължителен стаж без, който не можеш да продължиш). Едно е 2 очи да следят 30 дивачета друго е 4.
Знам какво е дето се казва и до тоалетна да не можеш да отидеш. Случвало ми се е да изчакам г-жата да влезе примерно за вода, за да даде на децата(ако в този момент не е  имало друга група навън и 1 учителка д гледа 2те групи).
Така хем завършвайки наистина ще имат опит. А вече практикуването за тези смешни пари не ми се коментира...по-малко (дори в пъти) е, отколкото да се цани за детегледачка.   Sad

Моля за извинение Софиянки, ако съм ги подразнила с незнанието на правописа, на тази толкова ценна дума за тях.
 http://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%86%D0%B8 - ще трябва да оправите определението тук.

# 616
Гледах анкетата и си мисля, че може би трябва да се дават точки за всяко от наличните условия, но различен брой, защото пък може да кандидатстват за градината и хора от друг район, и новодошли в София, просто да се точкува по различен начин - например 5 години постоянен адрес в София или квартала на градината- 5 т., 2 г. - 2 т.
Макар, че колкото и да се точкуваме, пак остава проблемът, че ще има страшно много деца, които може би ще са с еднакъв брой точки за малко места и пак остава въпроса кой ще е по-напред? newsm78

# 617
Аз мисля, че не само децата в групите са намалени, а и самите групи като бройка в съответните градини. Има големи градини строени преди 100 години, които са затворени половината например вторият етаж не функционира от времето когато децата са били малко и сега не ги пускат пак, а защо?!?!?!?! Смятам, че общинарите, засегнатите министри и директорките на детските градини, могат да измислят отваряне на поне още една две групи плус. Може и да са сборни и когато имат занимания т.е. учат децата от сборнитегрупи ще са си при връстниците а после са обяд и спане ще се връщат в цборнатагрупа.
А като училищната група е задължителна трябва да мине към училището, където децата ще се обучават, в детската градина само ще се хранят и спят ( е това е само за градините, които са близко до училище, ама те предполагам че не са само една и две)
Колкото до критериите за прием на деца, аз мисля че трябва да останат основните ( сирак, др дете с увреждане в семейството, инвалидност на родител/и или настойник, многодетните семейства, близнаци и породени) Другите си кандидатсват на общи начала. Ама и този електронен вариант не е мн честен спрямо хората които не са сварзани с интернет и т.н.
А ако има такива незнам как се процедира

# 618
  • София
Чета, чета и не мога да намеря отговор на въпроса кое е основанието/ мотива, наречете го, както искате, да има предимство за местожителство! Защото основанието "Нямам село" е същото като "Нямам баба". Аз пък нямам и двете, имам ли двойно предимство???

Къде са тези градини, строени преди сто години???

# 619
Тъй като доходите не могат да се докажат мисля, че можем да отсеем поне тези, които са собственици на фирма, без значение бащата или майката. Само идея, без нападки моля.  baby_neutral

# 620
Чета, чета и не мога да намеря отговор на въпроса кое е основанието/ мотива, наречете го, както искате, да има предимство за местожителство! Защото основанието "Нямам село" е същото като "Нямам баба". Аз пък нямам и двете, имам ли двойно предимство???

Основанието е това, че след като няма места за всички трябва да има критерии, по които някои да се ползват от услугата на общинските детски градини.  Справедливо е тези, които по-дълго са живели в София да имат  повече точки. Забележете, че това е критерий т.е. това не значи, че децата на тези хора автоматично влизат в ДГ. Може по друг критерий те да не получат никакви точки. Може някой дошъл вчера от "еди къде си" с многолюдната си фамилия да измести софиянеца. Аз мисля, че основният проблем на града ни е безразборното строителство, прииждането на хора без да се осигури нормален начин на живот за тези хора и влошавайки живота на хората, които са родени тук. Говоря за ДГ, инфраструктура и т.н., но да не измествам темата. Не става дума за "дишаме им въздуха", дишайте го, щом ви харесва, има за всички!

# 621
  • София

Основанието е това, че след като няма места за всички трябва да има критерии, по които някои да се ползват от услугата на общинските детски градини.  Справедливо е тези, които по-дълго са живели в София да имат  повече точки. Забележете, че това е критерий т.е. това не значи, че децата на тези хора автоматично влизат в ДГ. Може по друг критерий те да не получат никакви точки. Може някой дошъл вчера от "еди къде си" с многолюдната си фамилия да измести софиянеца. Аз мисля, че основният проблем на града ни е безразборното строителство, прииждането на хора без да се осигури нормален начин на живот за тези хора и влошавайки живота на хората, които са родени тук. Говоря за ДГ, инфраструктура и т.н., но да не измествам темата. Не става дума за "дишаме им въздуха", дишайте го, щом ви харесва, има за всички!
Защо да е справедливо, кое определя правотата на подобен фактор? Живели са по-дълго - повече са свикнали или живели са по-дълго - повече данъци са платили в общината, или живели са по-дълго - повече пъти са гласували за кмет... Кое е основанието?

# 622

[/quote]
Защо да е справедливо, кое определя правотата на подобен фактор? Живели са по-дълго - повече са свикнали или живели са по-дълго - повече данъци са платили в общината, или живели са по-дълго - повече пъти са гласували за кмет... Кое е основанието?
[/quote]
Всичко гореизброено може да е основание, може да е основание и това , че трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин за неудобствата, които им причиняват новодошлите. Едно от които е, че няма места в ДГ.
Освен това, кое е справедливо и кое не е субективно мнение на всеки. Моето е такова.

# 623
За постоянния адрес е много спорен въпроса, но за настоящ адрес - това според мен си е просто задължително условие, и то по закон - отиваш да живееш някъде за по-дълъг перод, че и детето си искаш да дадеш на градина - ами длъжен си да си смениш официално настоящия адрес. Вярно, че става лесно и бързо и всеки ще го направи за час, но трябва да го има според мен. Peace

# 624
  • София
tini-mini, за какъв настоящ адрес говориш, тук някои хора споменават месторождение на родителите!!! Иначе съм съгласна с теб, но точно поради лесната му смяна, не мисля, че по някакъв начин ще се отрази на класацията или приема...
Ще ме извините, но по никакъв начин не мога да приема, че някои трябва
да бъдат компенсирани по някакъв начин за неудобствата, които им причиняват новодошлите.
... Даже не мога да повярвам, че някой си го мисли!
По въпроса за данъците единствено може да се приеме, че има някакво основание, но единствените данъци, които отиват директно в общината са местните. Те обаче не се плащат по никаква адресна регистрация, плащат се за собственост и може даже и да не живееш тук, а да си плащаш данък на общината. От друга страна, съвсем не е задължително ако си роден в София, да имаш собственост тук. Моето лично мнение обаче съвпада с мнението на blanc - не може от това да се определя кой да бъде приет в градина и кой не!
За гласуването няма да коментирам - не е задължително и е факт, че много хора не гласуват изобщо, независимо, че имат такава възможност като постоянни жители на София.

# 625
От няколко години се знае, че местата в детските заведения не стигат. Вместо общината да се вземат в ръце и да се погрижат за този проблем, те измислиха някаква идиотска система. По какъвто и начин да приемат децата, местата просто не стигат. Живея в ж.к. "Младост". В този комплекс има една голяма бивша детска градина, която е необитаема и се руши от години, в друга бивша детска градина се помещават "Социални грижи", частна детска градина "Меридиан 22" и "Еспа" също са в сградите на бивши детски градини. Това са сградите за които знам, а може да има й още. А в цяла София не се знае колко са. За толкова време можеше да се ремонтира, оборудват, да се назначи персонал (нали има голяма безработица) и сега да не се водят тези дискусии.  За догодина ще е същия хаос. Винаги ще има ощетени деца и семейства.  За мен това е дискриминация към нормалните семейства и деца. В Столична община трябва да помислят по въпроса защо са там и за какво сме ги избрали, да работят за нашите или за техните си интереси. И някой да си даде труда да ни каже, какво да правим с всички неприети деца?

# 626
Didia, съжалявам, ако те засегна това предложение знам, че на чужд гръб и с 100 тояги са малко.
Споделям впечатления, забелязвам как групите до скоро се раздувах до максимум(не казвам, че правилно), а изведнъж вместо 35 деца се обявява прием за 25.
Конкретно при синът ми започнаха 33 деца сега са 27 и е обявен 0 бр. свободни - това са 6 деца по-малко.

Desem , не се чувствам засегната и това което казваш за "до сега" е точно така , но не съм съгласна отново да е същото.Да строят градини ,да търсят персонал и всичко останало ,но не да претоварват групите и да ми дават акъл на колко етажа да слагам гардеробчетата за дрехите на децата,защото ако падне някое върху дете нито общината,нито директора ще е отговорен.На топа на устата съм аз и вече не съм съгласна на повишения риск от увеличения брой деца.Да съм жива и здрава догодина взимам първа група и няма да отстъпя от бройката 25.Никой не ме жали,че имам три деца със СОП в момента и брой 29 що пък аз трябва да си слагам главата в торбата?Нарушено е условието ,че ДОРИ с едно дете със СОП групата трялбва да е 16,а при мен са 3.Дано ме разбирате за какво говоря. Още от сега следя приема на децата от набора ,който ще взема и евала на шефа спазва си стриктно заявените места и приетите деца,което значи,че ще влезем в тези 25. Peace

# 627
Помолих няколко пъти да не пълним темата със странични неща
Модератора също писа, че се въздържаме от триене за да се запазят максимално настроенията по този въпрос, но всичко извън критериите за прием си е спам
Строителството на нови градини и качеството на грижите за децата  е много, ама много важно, но в тази тема фокусът е друг!
Дидиа, радвам се че се включваш, моля те да пишеш по темата, какво мислите ти и колегите ти, семейството ти?
Да, смята, че настоящ адрес е задължителен критерии, но за да няма спорове, да има срок- 1,3, 5 или определен брой години

# 628
  • София
Кога ще е тазседмичната среща на работната група?

# 629
  • София
Опитвам се да следя темата. Може и да съм пропуснала, но предлагам деца родени в началото на годината да могат да кандидатстват за група в детска градина с предходния набор. Дъщеря ми е родена на 01.02.2006г., говори със сложни изречения, облича се, съблича се, обува се и се храни самостоятелно. От какъв зор тя зъдължително трябва да посещава детска ясла, където всъщност не сме приети, а в първа градинска група всички приети са с вх. № с по-късен час от нашия. В крайна сметка нека родителите да преценят дали детето им е за градина или ясла.

Общи условия

Активация на акаунт