Отговори
# 645
  • в моя свят на мир и любов
Според мен трябва да се върне старата система за приемане в Детските градини както и софийското жителството. Едно време трябва да живееш минимум 5 години за да получиш жителство, а детските градини са били районирани. Детската градина в която съм ходила е  близо до нас. Майка ми ме е водила първа на детска градина още в 7:00ч и след това е бързала до другия край на София на работа, а след това ме е взимала последна. Тя никога не се е оплаквала за тичането.

Не се оплаквала, защото не е имала избор. Както и заради много други предимства, които е ползвала.
Сега обаче смятам, че сме си заслужили правото на избор. Ти може и да си малка и да не помниш, но по-дълго живелите знаят колко е ценно това да имаш избор.  Peace
И нека не сравняваме живота отпреди 30 години със днешния, защото общите черти са много малко.

Все пак Плодовата фея не склони да провени въпросите на анкетата. Thinking

# 646
За мен въпроса за районирането е спорен. Защото изникнаха цели нови райони, в които изобщо няма градини, напр. Манастирски ливади. Какво ще правят децата живеещи там? Няма да имат право на градина или ще ги прибавим към района на други градини в по-стари квартали като Борово и Павлово  newsm78? 'Щото то за това в 8 ОДЗ се влиза само с предимство, не може една градина да има район голям колкото половин Младост (образно казано  Wink ).
Замислете се като искате райониране какво всъщност ще направи общината. Бюрократите няма да отрежат Манастирските ливади от градини, а ще разкроят районите така, че да има градина, но после да няма хрън мрън като се окажете в кофти район. И в него има липса на 1000 места, пък някъде има места колкото са децата, но вие нямата право да кандидатствате там.

# 647
  • Sofia
Тъй като доходите не могат да се докажат мисля, че можем да отсеем поне тези, които са собственици на фирма, без значение бащата или майката. Само идея, без нападки моля.  baby_neutral
Аз писах и в друга тема за това. Не виждам с какви очи се иска точно децата на хората с високи доходи, които плащат огромни данъци на държавата да нямат право на социални придобивки? Не знам вие какви данъци плащате, но аз знам ние какви плащаме и повярвайте, направо ме заболява главата като си помисля...Не може някой, който разчита само на това, че държавата му е длъжна, да има предимство пред мен, след като се скъсвам от работа, защото мисля, че така е нормално...
  П.С. Детето ми е прието, но просто не се сдържах....А ме засяга, защото аз работя, плащайки данък върху цялата си заплата ooooh!, а таткото ни е собственик на фирма.

# 648
  • София
Тъй като доходите не могат да се докажат мисля, че можем да отсеем поне тези, които са собственици на фирма, без значение бащата или майката. Само идея, без нападки моля.  baby_neutral
Аз писах и в друга тема за това. Не виждам с какви очи се иска точно децата на хората с високи доходи, които плащат огромни данъци на държавата да нямат право на социални придобивки? Не знам вие какви данъци плащате, но аз знам ние какви плащаме и повярвайте, направо ме заболява главата като си помисля...Не може някой, който разчита само на това, че държавата му е длъжна, да има предимство пред мен, след като се скъсвам от работа, защото мисля, че така е нормално...
  П.С. Детето ми е прието, но  просто не се сдържах....А ме засяга, защото аз работя, плащайки данък върху цялата си заплата ooooh!, а таткото ни е собственик на фирма.
Жана newsm10

# 649
  П.С. Детето ми е прието, но просто не се сдържах....А ме засяга, защото аз работя, плащайки данък върху цялата си заплата ooooh!, а таткото ни е собственик на фирма.
Жана, разбирам те прекрасно, но ти отричаш принципите на социалната държава, а нашата се пише за такава. Друг е въпроса до колко е. Всеки дава според възможностите си, а ползва според нуждите си. А нуждите на бедните са по-големи от възможностите им, затова и държавата ги подпомага.

# 650
  • София
Лошото е, че в България трудно се доказва кой точно е беден и кой не. И понякога държавата подпомага хора, които определено нямат нужда, а забравя истински нуждаещите се.
Точно затова почти никой не иска да приеме критерият доход.

# 651
  • Sofia
Извинявам се на "бедните" тогава... Laughing
 Просто ми се стори лоша идея това да се делят децата според доходите на родителите...А и наистина кой е беден и кой не в България е доста размито понятие...

# 652
  • в моя свят на мир и любов
Жана, разбирам те прекрасно, но ти отричаш принципите на социалната държава, а нашата се пише за такава. Друг е въпроса до колко е. Всеки дава според възможностите си, а ползва според нуждите си. А нуждите на бедните са по-големи от възможностите им, затова и държавата ги подпомага.
[/quote]

Joy Joy, Ellypr, това е основният принцип на комунизма, а доколкото ми е известно ние в момента категорично го отричаме. Поне така се твърди след 1989 година.
Освен това социална държава съвсем не означава всеки да работи колкото може/иска/, а пък да получава от каквото има нужда. Има съвсем други принципи и измерения.

Колкото до въпроса кой е беден и кой богат, това е много относително понятие. И бих казала твърде непостояно е финансовото състояние на семействата в днешно време.

# 653

Все пак Плодовата фея не склони да провени въпросите на анкетата. Thinking
Какво искаш да се промени?!В анкетата вече се гласува, смяташ ли че е коректно да я променя сега newsm78

# 654
  • София
Московския опит ми дападна - мерси бобип!

# 655
За мен въпроса за районирането е спорен. Защото изникнаха цели нови райони, в които изобщо няма градини, напр. Манастирски ливади. Какво ще правят децата живеещи там? Няма да имат право на градина или ще ги прибавим към района на други градини в по-стари квартали като Борово и Павлово  newsm78? 'Щото то за това в 8 ОДЗ се влиза само с предимство, не може една градина да има район голям колкото половин Младост (образно казано  Wink ).
Замислете се като искате райониране какво всъщност ще направи общината. Бюрократите няма да отрежат Манастирските ливади от градини, а ще разкроят районите така, че да има градина, но после да няма хрън мрън като се окажете в кофти район. И в него има липса на 1000 места, пък някъде има места колкото са децата, но вие нямата право да кандидатствате там.
Ще имате право да кандидатсвате навсякъде, където желаете, просто за някои райони ще имате повече точки, за други- не
Поне аз така го разбирам
(Иначе работя точно в Манастирски ливади и знам за какво става въпрос тук)

# 656
  • София
Колкото повече следя темата, толкова повече ми става ясни, че "справедливи" критерии няма.
За мен се оформят следните важни критерии, по които трябва да се набират точки:
Адресна регистрация в София, поне 1 година.
Райониране - задължително.
 В новите квартали, както общината носи отговорност за лошата инфраструктора, така и хората с мълчанието си и пълното безразличие.
Манастирски ливади не е заселен насила. Колко хора са отделили от безценното си време поне веднъж да задат въпрос към отдел "Образование"  -  къде е училището и детската градина на този нов, с  50 000 жители  квартал.
Справка за осигуровки от НОИ.
В този град има хиляди работещи без договори, без да внасят една стотинка данък. Здравното осигуряване за децата им е безплатно.
Какво още да изплащат редовните данъкоплатци на тези хора?
По-висока такса за детската градина.
Сигурна съм, че след покачване на таксата, ще има отлив от кандидастванията и изведнъж ще се намерят и баби и какви ли не решения.
Неможе таксата да е толкова ниска - по-малко е отколкото разходите за кафе и цигари месечно на хиляди родители.
Сигурна съм, че веднага ще се напишат примери , които са изключение, но общината трябва да създаде регламен за хиляди деца, а не за частни случай.

# 657
аз нямам баба на разположение и не мисля че дори и да има такава е длъжна да гледа детето за да освободи място за друго дете

и аз съм с тези който твърдят че не може на всеки според нуждите да се дава, а пак той да работи както ми изнася

# 658
А,тя писа,че е в отпуск Simple Smile  А децата са нейните...
(Дидия,извинявай!)
Точно така .В отпуск съм и децата са моите,но имам два компютъра в ДГ и не пиша от тях защото ги ползвам за други работи.Половин ден в къщи ми стига да си свърша работата на компа. Laughing Peace Извинявам се за офа!
              Прочетох за бележчиците за жителство,тези дето ги издава общината и направо ме втресе.Трябва да си ги издаваме поне година по-рано за да не пропуснем сроковете за кандидатдстване.Толкова са бавни.Преди регистрираш фирма за 1 час сега най-малко за 40 дни.Така е и с бележките и май адресната регистрация ще създаде проблеми.

# 659
  • София
И освен това живо ме интересува защо отпадна идеята с адресната регистрация. Не може аз, която цял живот живея в този квартал да водя детето си на ясла в другия край на София, защото на някой си му е по-удобно да води детето в ОДЗ близо до работата му или който живее от 6 месеца на квартира в съседния вход и след още 6 месеца ще се премести в другия край на София.  Naughty

По този въпрос взех отношение и в една от предните теми и тук ще се повторя:
1. Защото в последните години инфраструктурното развитие на София куца здраво, има райони в които няма ОДЗ-та, а яслите и градините не са една до друга и по този начин семействата с две, три и повече деца на възраст за градина или ясла трябва да хвърчат в единя край на София за едното дете и в другия за другото.
2. Не всеки може да си намери работа близо до вкъщи или в неговия район и е по удобно за родителя независимо с едно, две или повече деца,  ДЗ да е близо или попът за работа, защото в тези задръствания никой не знае кога ще успее да се прибере.
3. Представете си, че поставят такова ограничение при кандидатстване за работа.

Ами ок, ама работа се сменя. Не работиш цял живот на едно и също място. Така че продължавам да съм на същото мнение.

това че ти цял живот живееш на едно място си е твой избор, това не ти дава повече права от този който е решил да не живее с родителите си, например

Аз НЕ живея с родителите си от 10 години. И въобще не ме интересува кой къде живее и с кого. Интересува ме детето ми да не ходи на ясла и респективно градина на другия край на София, защото местата в близките такива са заети от хора, неживеещи в този квартал.
Също така изобщо не ангажирам никого с моето мнение, попитах, ако някой знае защо не е възприета идеята за адресната регистрация на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт