Отговори
# 690
Ако е с адрес по ЛК- да не е променян поне от еди колко си години
Ако е с настоящ адрес- също, има бележчици , издавани от общината

Еееее и така някак си не се получава, защото ако скоро съм се омъжила и съм си сменила личната карта, а някой я е загубил какво става  получавапо малко точки  newsm78

# 691
смятам, че независимо от дохода, работещи или не работещи ,бедни или богати,родителите на тези деца са добросъвестно си плащат данъци , всеки има право да се ползва от детска градина.защо трябва да съществуват критерии и предимства ? просто са недостатъчни местата и трябва да се търси отговорност на държавниците.
като предложение имам - правото на строеж на нови кооперации да бъде давано на предприемачи при условие,че на 5 нови блока се постои и нова детска градина.в крайна сметка във всяка кутийка се нанася ново семейство= дете

# 692
  • Върху лъчите на Слънцето.
Може би не е зле да се пусне една анкета с различните опции за точкуване и с предложения за критерии, нещо от сорта :
- за местожителство
- за многодетни
- за т.н...
за да се види по-систематизирано какви са настроенията, защото вече стана боза, с извинение.

# 693
  • София
По N-твам : местоживене/местожителство - ЗА, до толкова колкото да има някаква статистика, с малък срок мах 1 година ... и толкова е много... Хора живеем в 21век хората се местят не сме крепостни

Не бих могла да го кажа по-добре!

Ако за момент погледнете по-далече от носа си, може да се замислите какви са обществено значимите причини да има такъв критерий... Аз се сещам само за следните две:
  • Ако общината знае колко са всички деца в града и къде живеят, може да се справи по-добре с планирането на инфраструктура
  • Ако децата ходят на ДЯ/ДГ в близост до дома си, това би могло да има малък положителен ефект върху трафика (мама не ме вози и до градината) и върху здравето на децата (по-малко деца ще ловят вируси в градския транспорт и ще се разболяват, чакайки по спирките).
Следователно, в обществен интерес е да има критерий по адресна регистрация. Но за да не бъде дискриминативен, той трябва да има минимални стойности - настоящ или постоянен адрес в града (не непременно постоянен) и за не повече от 1 година назад (това единствено с цел предотвратяване на злоупотреби като регистрация на адрес срещу желаната градина два дни преди класирането). Заради втората причина по-горе, добре е да има бонус за адрес в района на градината, макар и малък. Защо да го има - ще подобри шансовете на хората в район с градини да се класират за  градината срещу тях И ще даде стимул на хората в нови райони без инфраструктира да си я искат от общината, тя им се полага.

Следните неща според мен не може да са валидни основания за въвеждане на критерий за адресна регистрация:
  • "плащам данъци тук". Само местните данъци за имот отиват в тази община. Такива данъци плащат и много собственици без регистрация тук.
  • "имам постоянен адрес от 200 г." Браво, но не виждам с какво това те прави по-добър от някой, който също пребивава съвсем законно в града, сиреч гражданин е на страната, която по конституция забранява дискриминация на основа местоживеене и надлежно се е регистрирал в общината, че живее тук.
  • "семейството ми живее тук от втори век пр.Хр." Това е толкова тесногръдо, че отказвам да си хабя съня за него.

# 694
Привет мами!
Тази анкета може и да е боза, но  в нея има 3 въпроса:
да има или да няма
постоянен и/или временен адрес
за колко време назад да се гледа
Така че процентите не могат да са 100%, а всеки има право на 5 гласа, макар че май трябваше да са 3, но не могада го сменя
Малко по- късно ще пусна анкета за само "да " или "не", а утре например за постоянен временен адрес, а вдругиден за срока, така ще ви е по- ясно може би

и едно уточнение- всеки ще има право да си кандидатсва където иска, просто ще има точка за най- близката градина(1 вариант) или пък ще има точка за всички градини на територията на София (2 вариант) или нещо подобно. Никой никого не спира да се мести или нещо подобно, нито пък тази точка ще гарантира приема директно в Дг- напротив, възможно е други критерии да имат по- голяма тежест от този например

Мармотче- това за трафика и планирането много ми хареса! Peace

# 695
От другата тема, отговор на кг.софиа.бг:
"Списъците на чакащите (опашките) ще се запазят, докато е валиден сегашния регламент. При приемане на новия регламент (надяваме се, през есента на 2008 г.), опашките ще се пренаредят в съответствие с него.

Всеки родител ще има възможност (още с раждането на детето) да обяви в кои градини желае да постъпи и кога (и да поддържа тези желания актуални). Всеки ще трябва да попълни редица от лични данни според новия регламент (и да поддържа тези данни актуални). Ако се приеме точкова система, точките за всяко дете ще бъдат определяни на основа на тези лични данни. Възможно е да се изисква доказване на обстоятелства преди самото класиране. Системата ще поддържа актуални списъци на чакащите и ще класира децата при освобождаване на места (или текущо, или на „випуск” за септември месец). Възможно е да се наложи избор чрез жребии между деца, които имат еднакъв брой точки. Това е (единственото?) справедливо решение за избор между деца при равни други условия.

Новият регламент е все още в идейна фаза. Тепърва трябва да се дискутират параметрите, сравнителните им тежести, кои да са абсолютни, кои относителни и т.н. Надяваме се, че процесът по създаване и приемане на новия регламент ще бъде осъществен с участието на всички заинтересувани групи – родители, директори, общински администратори и др. Трябва да намерим добър баланс между индивидуалните и обществени интереси!

Екип на кг.софия.бг"

# 696
Готово:големият въпрос е поставен в анкетата Peace

# 697
  • София
Гласувах-ДА-обаче местожителство в изобщо в София и най-много една година да се изисква. Достатъчно е.

# 698
  • София
Против да се отчита семейното благополучие на родителите.
Много често именно тези ротели правят големи неща.
Цялата градина на детото ми е ремонтирана - настилки в стаите, санитарните помешения, дограма...., групата им е мого хубава, но... сега синът ми е в сборна група и вчера влязох, за да му взема нещата, ами падна ми ченето.
В тази група със средства на един от родителеите са подменени и всики шкафчета и разликата е поразителна.
Човекът милейки за своето направил нещо и за останалите.
Знам и за случаи, в които хора червиви от пари дават колкото социално слаб, не влагам нищо лошо в тези думи, но тези хора също отделят за да подобрят средата.

# 699
Знаете ли нямам нищо лично спрямо хората от провинцията, които са дошли тук в "голямото село" за да намерят късмета си, но мисля, че не  е нужно да се оплаквате, че затова , че сте успели по-късно да регистрирате детето си ще бъдете принудени да изпратите децата си при своите родители по родните ви места, защото моите родители са дошли в София още през 60 години първо са били ученици, а после и работници и са минали по същия път. Брат ми е роден 1973 година и независимо от обстоятелството, че родителите ми са живеели в София, са били принудени да го дадът на седмична ясла и то не в София, защото не е имало места, а на село на 50 км. от София и да ходят да виждат детето си когато могат, защото са можели да го взимат само събота и неделя и то ако случайно се улучи да почиват тогава поради факта, че са работели на непрекъснат график. Едва когато майка ми е забраменняла с мен са си взели детето при тях в София тоест почти 2 години са били на този режим да го виждат когато могат. Аз не съм ходела на ясла, защото не съм била приета и майка ми е била принудена да седи в къщи и да ме гледа. Не мисля, че времето на родителите ни е било по-лесно от сегашното, защото лично моите родители са били далеч от своите родители, живели са на квартира, но въпреки това не са се отказали да имат и второ дете. Така, че мисля, че човек преди да претприеме каквато и да е стъпка за своето бъдеще далеч от родното място трябва да си направи добре сматка какви са плюсовете и минусите и какви несгоди ще трябва да претърпи. Явно тези от Вас , които се оплакват не са имали примера пред себе си. Е аз, а сигурно и много други като мен са имали примера на родителите си и са направили равносметка къде да се реализират в живота, аз лично живея със свекърва си, а родителите ми живет в блок срещу нас. Затова най-удобна е градината срещу родителите ми и срещу нас и не съм съгласна някое дете, чиито родители живеят в София от 6 години да заемат мястото, което може да заемем ние, които сме родени тук и живеем в София повече от 30 години. Мисля, че щяхте да бъдете в подобно положение ако случайно имахте дете и заминете за чужбина и на първо време не може да вземете и детето си с Вас.          

# 700
  • София
Забравих вчера да благодаря на Didia за споделената гледна точка на човек отвътре, за мен беше полезно. Намирам нейните критерии за много разумни, изключая точките за студенти, и то заради лесните измами по този показател.

Плодова фея, благодаря за новата анкета!
Май наистина с последователни анкети по всеки подвъпрос ще се придобие по-ясна представа за нагласите на аудиторията.

Ако ми позволиш едно предложение за следващите анкети на тема местоживеене, предлагам да са:

Ако има критерий по местоживеене, по какъв адрес да бъде
1. По постоянен ИЛИ настоящ
2. Само по постоянен
3. Да няма критерий по местоживеене

Според мен тези две комбинации на адреси изчерпват всички валидни случаи, защото:
- "само по настоящ" никъде не съм виждала да се ползва, той винаги само допълва постоянния. Още повече, ако съвпадат, ти е все тая по какъв. Ако не съвпадат и постоянният е другаде, а настоящият в Сф, то "по постоянен ИЛИ настоящ" те устройва. Ако не съвпадат и постоянният е в Сф, а настоящият другаде, то явно си един от следните случаи - или не живееш в Сф и няма да кандидатстваш за ДГ тук, или работиш сезонно където си регистрирал настоящ адрес, но дългосрочно си в Сф, следователно съвсем разумно е детето да има право да кандидатства за ДГ тук. Затова няма смисъл от точка "само по настоящ"
- "по постоянен И настоящ" от практическа гледна точка е същото като "по постоянен". Вече писах за рядкото изключение пост тук, настоящ другаде.

Ако има критерий по местоживеене, за какъв срок да бъде
1. Поне 1г
2. Поне 3г
3. Поне 5г
4. Да няма критерий по местоживеене

И още един аспект, който се обсъжда:
Ако има критерий по местоживеене, да се дават ли допълнителни точки за адрес в близост до градината
1. Да
2. Не

# 701
ОК!
Ако и другите са съгласни, следващата анкета ще е тази:Ако има критерий по местоживеене, по какъв адрес да бъде
2. Само по постоянен

За мен анкетата дотук върви доста показателно... Whistling

# 702
  • София
Така е!
Аз мисля, че може анкетата да съдържа и трите анкетки с разрешение за три отговора! поне доколкото ми е известно! Така ще има и повече време за анкетата! Не за по ден анкета!

# 703
  • София
Знаете ли нямам нищо лично спрямо хората от провинцията, които са дошли тук в "голямото село" за да намерят късмета си, но мисля, че не  е нужно да се оплаквате, че затова , че сте успели по-късно да регистрирате детето си ще бъдете принудени да изпратите децата си при своите родители по родните ви места, защото моите родители са дошли в София още през 60 години първо са били ученици, а после и работници и са минали по същия път. Брат ми е роден 1973 година и независимо от обстоятелството, че родителите ми са живеели в София, са били принудени да го дадът на седмична ясла и то не в София, защото не е имало места, а на село на 50 км. от София и да ходят да виждат детето си когато могат, защото са можели да го взимат само събота и неделя и то ако случайно се улучи да почиват тогава поради факта, че са работели на непрекъснат график. Едва когато майка ми е забраменняла с мен са си взели детето при тях в София тоест почти 2 години са били на този режим да го виждат когато могат. Аз не съм ходела на ясла, защото не съм била приета и майка ми е била принудена да седи в къщи и да ме гледа. Не мисля, че времето на родителите ни е било по-лесно от сегашното, защото лично моите родители са били далеч от своите родители, живели са на квартира, но въпреки това не са се отказали да имат и второ дете. Така, че мисля, че човек преди да претприеме каквато и да е стъпка за своето бъдеще далеч от родното място трябва да си направи добре сматка какви са плюсовете и минусите и какви несгоди ще трябва да претърпи. Явно тези от Вас , които се оплакват не са имали примера пред себе си. Е аз, а сигурно и много други като мен са имали примера на родителите си и са направили равносметка къде да се реализират в живота, аз лично живея със свекърва си, а родителите ми живет в блок срещу нас. Затова най-удобна е градината срещу родителите ми и срещу нас и не съм съгласна някое дете, чиито родители живеят в София от 6 години да заемат мястото, което може да заемем ние, които сме родени тук и живеем в София повече от 30 години. Мисля, че щяхте да бъдете в подобно положение ако случайно имахте дете и заминете за чужбина и на първо време не може да вземете и детето си с Вас.           

Благодаря за споделената трогателна история! Ако все още не си наясно, живеем вече в 21 век, не в 60-те или 70-те години на миналия век. Писна ми вече от подобни изказвания! Сто пъти се призова да не се гледа само от СОБСТВЕНАТА КАМБАНАРИЯ. Защото ти може и да не си съгласна, дете на родители, живеещи от 6 г. да заемат вашето място (ама пък защо ли да е ваше, а?! Защото сте живеели от 30 г. и сте придобили право на собственост ли?), ама пък тези родители може да са платили доста повече данъци на тази държава от вас,а? А и не знам кой какви решения взема, но т.нар. от вас "пришълци" не си живеят с родителите, а са избрали самостоятелен живот. И вече наистина ми писна от подобни изказвания!!!!!

Децата са си деца - няма едно да е с повече права от другото. Престанете вече с това, защото така и ще възпитате децата, че за едните може, за другите не може.

# 704
  • София
ОК!
Ако и другите са съгласни, следващата анкета ще е тази:Ако има критерий по местоживеене, по какъв адрес да бъде
2. Само по постоянен

За мен анкетата дотук върви доста показателно... Whistling

Ще те помоля тази анкета да остане поне няколко дена, защото вчера ми направи впечатление, че анкетата (предишната), се измени драстично за няколо часа. Все още не може дасе говори з апоказателно мнение (предвид на малкото време, от което е пусната и малкото гласове).

И още един аспект, който се обсъжда:
Ако има критерий по местоживеене, да се дават ли допълнителни точки за адрес в близост до градината
1. Да
2. Не

Близост - какво се има предвид под това? В рамките на района 9конкретната община, напр. Младост, Люлин, Надежда) или??

Общи условия

Активация на акаунт