Отговори
# 855
ми да съм казала, че няма да има за работещи?!и няма да е предимство, а критерий, който носи точки
ама все пак започнахме да се концентрираме върху проблемите един по един- сега е този за жителството
така е по- лесно
помисли си наистина и пиши предложения от гледна точка на самотен родител  Hug

# 856
  • гр.София
 Аз съм" фалшив" самотен родител.Но нито съм плащала половин такса в градината,нито пък ще крия таткото. Понеже сме много ми се струва абсурдно да се приемат точки за такива родители.
 Предлагам,по предписание на социалните служби,които много добре си знаят бедстващите семейства и по техен сигнал САМО да се предлагат деца за записване с предимство в ДГ. И всеки случай да се провери от поне още една инстанция.
 Не знам,дали горното звучи въобще като реално.

# 857
  • София
Според мен ако в акта за раждане на детето пише "Баща - неизвестен", майката е наистина самотна. На мен ми се струва много дребнаво да се заяждаме за това дали тези жени живеят или не с някого, защото това не означава, че има наличие на още един родител. Отговорността на тези майки е само тяхна, никой друг не може да бъде задължен да я поеме. От друга страна, детето им има само тях!
Имам една такава приятелка и ви уверявам, че наистина и е ужасно трудно. Колкото и да е малка издръжката при развод, най-малкото има още един човек, родител, на когото може да се разчита при изникнал проблем, да поеме щафетата, когато се наложи и т.н.

# 858
Аз съм" фалшив" самотен родител.Но нито съм плащала половин такса в градината,нито пък ще крия таткото. Понеже сме много ми се струва абсурдно да се приемат точки за такива родители.
 Предлагам,по предписание на социалните служби,които много добре си знаят бедстващите семейства и по техен сигнал САМО да се предлагат деца за записване с предимство в ДГ. И всеки случай да се провери от поне още една инстанция.
 Не знам,дали горното звучи въобще като реално.
А дали не сме много работещите? Дали не сме много вителите на София? Има още много "дали". Казвам само, че трябва да има и някаква точка за това. А ако имаш само тази една единственна точка, то тогава пак ще си някаде на опашката, а не с предимство.
Колкото до местожителството- казала съм си думата.
Между другото току що видях, че сме приети в градината сега на 3-то класиране. Знаете ли, мами, бяхме 2-ра резерва, а сега като погледнах списъка с чакащите дечица, които са само с няколко минути разлика от нас и по-назад в списъка- РАЗПЛАКАХ СЕ!!!!
Докато ние тук се дърлим, то те остават без места  Close

# 859
Според мен ако в акта за раждане на детето пише "Баща - неизвестен", майката е наистина самотна. На мен ми се струва много дребнаво да се заяждаме за това дали тези жени живеят или не с някого, защото това не означава, че има наличие на още един родител. Отговорността на тези майки е само тяхна, никой друг не може да бъде задължен да я поеме. От друга страна, детето им има само тях!
Имам една такава приятелка и ви уверявам, че наистина и е ужасно трудно. Колкото и да е малка издръжката при развод, най-малкото има още един човек, родител, на когото може да се разчита при изникнал проблем, да поеме щафетата, когато се наложи и т.н.
Hug
Много точно казано

# 860
  • София
Майка винаги ми е казвала да търся градина близо до работата, защото ако ме задържат ще трябва още час докато се прибера и взема детето, иначе излизам от офиса и ако трябва с мен ще стои докато приключа.
Така че това с местоживеенето не работи много добре!
Е това вече съвсвм не го разбирам- ако аз съм шеф във фирма с офис и видя, че някакви деца се разхождат там и са го обърнали на детска градина, ще помоля работещите да престанат веднага или да си търсят друга работа. Дами, работното място не е детска площадка и не го изтъквайте като предимство някакво

Ако шефа ти те държи след работно време без да ти плаща двойна надница не само детска градина в офиса ще разреши....

# 861
  • София
С риск да ме обвинят в расизъм, но в кварталите близо до Илиенци ще ме разберат.
Смятам за редно да се приеме предимство само, ако поне един от родителите е български гражданин ( дори не временно прибиваващ)

Защо го казвам? от 18 места 15 са с предимство, половината от тях са на арабски и китайски семейства( многодетни) който са в БГ сигурно от 2-3 години. Правят си паричките на Илиенци а ние междувременно им гледаме децата. След няколко годнини вече ще са в друга страна, а ние цял живот сме си плащали данъците и ни се налага да останем в къщи да си гледаме децата, защото бройките са заети от " временно прибиваващи"

Съвсем друг е случая когато един от родителите е Българин. И той и неговите родители са допринесли да ги има тези градини!
Другото си е вид паразитивизъм.

# 862
Здравейте, много рядко пиша, но сега не се сдържах. Първо да уточня, че проблема с детските градини в момента не ме касае - голямата ще е първи клас, а малката е от миналата година в ясла на ОДЗ. Съчувствам на всички неприети дечица, но личното ми мнение е, че трябва да има безпорни предимства и тези деца да влизат в градините извън бройките за които се кандидатства.
Винаги е имало и ще има допълнителни места т.нар. директорски или кметски квоти. Нека от тях се възползват и наистина нуждаещи се деца, а именно:
* деца сираци
* деца на инвалиди
* деца от семейства с друго дете инвалид
* осиновени деца над определена възраст - предполагам всички сте съгласни, че те имат огромна нужда от социализация.
* деца инвалиди, за случаите когато се прецени че това ще е в полза на тяхното развитие
* деца на самотни майки, непризнати от бащата
* деца от доказано социално слаби семейства /може би някаква квота на социалните служби/
И моля ви не казвайте, че се отварят врати за злоупотреби! Нека гледаме на проблема по-глобално и не се караме за глупости - кой къде е роден, колко време дядо му  е живял в Лозенец и т.н. Всички деца са наши деца, за голяма част от тях няма места. НО ЗА НЯКОИ ОТ ТЯХ ХОДЕНЕТО НА ГРАДИНА Е ЖИЗНЕНОВАЖНО.

# 863
  • София
Дозата расизъм и шовинизъм в поста на х_diabet_mamaняма да коментирам. Но от поста вземам повод за едно друго предложение /може би вече обсъждано?, много съжалявам, но не съм наваксала с четенето на цялата тема/ - в крайна сметка е важно не само дадени родители да са живели някъде си, но и да са си дали лептата за това място. В смисъл - да са си платил данъците и съответно да го докажат.

Последна редакция: пт, 20 юни 2008, 21:58 от Rumya

# 864
Дозата расизъм и шовинизъм в поста на х_diabet_mamaняма да коментирам. Но от поста вземам повод за едно друго предложение /може би вече обсъждано?, много съжалявам, но не съм наваксала с четенето на цялата тема/ - в крайна сметка е важно не само дадени родители да са живели някъде си, но и да са си дали лептата за това място. В смисъл - да са си платил данъците и съответно да го докажат.

Това с данъците вече ми бърка...незнам къде. За какви данъци говорите бе. Аз съм родена и живяла само в Сф, но досега не съм внасяла нито лев. Плащат майка ми и баща ми като собственици на апартамент. Аз нямам нищо. Само една кола. Плащам само гражданска отговорност за колата и това е. За данъци, че някой се е осигурявал на пълна заплата... ooooh! какво общо с детските градини, какво давате като лепта  #Crazy Данъците не са по моята специалност, но мисля, че е тъпо като критерий.
За проблема с расизма мисля, че х_diabet_mama е права.

# 865
ако искате и по цвят на косата може да кандидатсваме, само моля да отбелязвате
1. защо предлагате този критерий
2. как наистина ще се доказва и няма да има злоупотреби и недоволни

за чуждите граждани- мисля че те разбирам, но е прекалено и няма да го уважат
за данъците- не съм съвсем компетентна, напиши повече аргументи и конкретно предложение, ако го мислиш сериозно

# 866
  • София
Не че мисля, че за чуждите граждани не "е тъпо", но в такъв случай, изобщо не разбирам позицията на всички за "местожителството" или там, каквато и да било необходимост от регистрация в София на български граждани! Ако едното е прекалено, другото какво е?

# 867
  • гр.София
 netta71,много се радвам,че е прието детенцето ти!

fire head- съгласна съм с изброените от теб:
* деца сираци
* деца на инвалиди
* деца от семейства с друго дете инвалид
* осиновени деца над определена възраст - предполагам всички сте съгласни, че те имат огромна нужда от социализация.
* деца инвалиди, за случаите когато се прецени че това ще е в полза на тяхното развитие

* деца на самотни майки, непризнати от бащата

( Макар,че познавам такава майка,с добра работа,нежелаеща бащата да участва в отглеждането,дала на детето фамилията на сем-вото си.Нито е нуждаеща се,нито ще се възползва.  Така че добре е и тук Социалните служби да имат думата,особено ако имат на учет такава майка)

* деца от доказано социално слаби семейства /може би някаква квота на социалните служби/

Последна редакция: сб, 21 юни 2008, 00:30 от blanc

# 868
  • София
По отношение данъците, вече съм се изказвала.
Плащането на данъци е нещо съвсем естествено навсякъде по света.
 Всеки, който и най-минималната заплата да получава, плаща данъци и осигуровки. Стига да е на някакъв регламентиран договор
По принцип има десетки хиляди хора в този град и тази държава, които през последните десет години не са внесли в хазната и една стотинка за  здравни, пенсионни, или каквито и да е осигуровки. За да има социални услуги, трябва да има и някакви пари идващи от някъде. Ако не плащаме, няма да работи системата. Няма да има средства за лечение, няма да има пенсии и т.н. С детските градини е същото. Не ни издържа Европа детските градини, а всяка община отделя средства от бюджета си.
За да има такъв критерии, обаче трябва да има свестна информационна система в НОИ - такава няма и доказана защита на личните данни и това го няма.
Затова според мен това неможе да бъде критерии в близките няколко години.
Също, като държава от европейския съюз неможем да си позволим да изхвърлим или неприемаме деца на чужди граждани в детските градини, поради недостиг на места.
Честно казано, хиляди българи живеят в други държави със семействата си. Те ползват всички социални блага и затова неможе да се гледа така повърхностно на проблема, тук.
Но, все пак има семейства с двойно гражданство или други случай, които заемат места нетрайно - живеят половин година тук, половин година другаде.
Те , използват разни варианти и фалшиви документи, за да запазят мястото на детето в съответната градина. Дори и да не го правят, спечелват това място, и си тръгвта след месец.
За мен тези случай трябва да бъдат отсеяни и да не се разиграват родители, деца и директори като маймуни, защото някой си има лични, неясни планове.

# 869
  • Върху лъчите на Слънцето.
А знаете ли колко социално слаби семейства всъщност не са такива? И понеже всичко в тая държава е неуредено, и понеже все ще има голям брой чакащи, и понеже живота ни се е превърнал в "пре... другарче" (извинете ме, но ми писна!) , и понеже каквото и да се измисли все ще има ощетени, то тогава ДА НЯМА предимства. Простия естествен подбор на природата - това е - кой как се уреди! Както и за всичко останало. Аман от предимства!!!

Общи условия

Активация на акаунт