Отговори
# 1 140
  • гр.София
 tralali,смяташ,че единственото решение е лотария за местата ли?

# 1 141
  • София
Публикациите на tralali като потребител в БГ-Мамма са само в темата за класирането 2008 и настоящата тема.
Лично на мен винаги ми е изглеждало странно да се регистрираш във форум, само за да пишеш в една определена тема.

# 1 142
tralali,смяташ,че единственото решение е лотария за местата ли?

Смятам, че "правилата" трябва да са съобразени със законите. Не съм адвокат - та мнението ми е и да и не - за всяка група във всяка градина може да се отделят по няколко места за хора с доказани проблеми (инвалиди, сираци), които да се гледат от комисия, а останалите - лотария. Това е някакъв компромисен вариант. Но е недопустимо сегашното положение, всички места да могат да се заемат от предимства и така на тези без предимства реално да им се отнема правото на държавна детска градина, което се дава на други.

Дискриминацията е очевидна, а не мисля че основното предимство "братче или сестриче в същата градина" изобщо се отнася до социално слаби или нуждаещи се слоеве от населението, още повече, че има дискриминация вътре в тази категория (двудетни семейства) - ако някой не е записал първото си дете по някаква причина миналата година сега е дискриминиран.

"ДИСКРИМИНАЦИЯТА е нееднакво отношение към различни групи от хора в обществото, което се изразява в ограничаване на права или в предоставяне на права и предимства, непризнати на останалите."

Конституцията ясно забранява това.

# 1 143
Публикациите на tralali като потребител в БГ-Мамма са само в темата за класирането 2008 и настоящата тема.
Лично на мен винаги ми е изглеждало странно да се регистрираш във форум, само за да пишеш в една определена тема.

Къде другаде предлагаш да пиша? Тук освен носталгия по АБПФК май има и активни разследващи полицаи. На мен ми е интересна и актуална темата за градините, но мога да ти споделя и цвета на бельото, само кажи точната тема, че не ми се търси.

# 1 144
  • Върху лъчите на Слънцето.
в анкетата лиспват два много важни избора за привилегии:
- праправнуци на АБПФК (за родените след 89 - Активни Борци Против Фашизма и Капитализма)
- деца от ромски произход
 Heart Eyes

ха дайте да добавим и децата на загиналите служители от системата на МВР...
и тези, които не сме многодетни, не сме роми, не сме инвалиди, не сме работещи (защото нямаме баби, които да гледат  децата ни, та ние да работим), не сме чеда на АБПФК, не сме работещи в ДЗ ... направо да не се натискаме да кандидатстваме! То за "привилегированите" местата няма да стигнат, та за нас ли...  #Cussing out
Извинявам се за сарказма, но на там вървят нещата, дори вече са такива - показват го класиранията! Само един пример : http://kg.sofia.bg/?page=stat-rating&stat=YTo1OntzOjk6InJhdG … 0IjtzOjA6IiI7fQ==

# 1 145
То да беше само тази. В обществото обикновено има и толерантност (т.е. един вид снисхождение от сорта "ок минавайте като сте с предимство"), обаче след като въведоха и това да може да се разместват по градините и пак да ползват предимство вече преля чашата. Примерно нас (без предимство) ни бяха приели в една градина в която решихме да не записваме, и сега като ни махнаха, на наше място се е набутало дете с предимство, вместо да мине някое от опашката без предимство, което е било след нас... От друга страна ние щяхме да сме приети в градината по първо желание, ако не се бяха появили някакви хвърчащи кандидати с предимства, вече записани другаде.
Така че в гениалния пример с плюсчетата и минусчетата на сирма как родителите били по-доволни при нововъведението, ако се добави и фактора "предимство" и качеството (отбелязано с "@#$@!#!$") = псуващи родители, ще се получи грозен извод Simple Smile
А той е, че при класиране не би трябвало да има предимства.

# 1 146
  • София
в анкетата лиспват два много важни избора за привилегии:
- праправнуци на АБПФК (за родените след 89 - Активни Борци Против Фашизма и Капитализма)
- деца от ромски произход
 Heart Eyes

ха дайте да добавим и децата на загиналите служители от системата на МВР...

Всъщност това е добо предложение - децата на загиналите служители от системата на МВР. Предлагам да се добави към критериите.

Гледам много страсти пак има - за съжаление, поради създалата се обстановка, май и на мен ми изглежда, че една лотария е единственото решение, за да няма сърдите - въпрос на късмет ще е, няма предимства, подкупи и т.н. SadSadSadSad Много ми е тъжно да ви кажа. Защото като чета, всички имат право - и многодетните, и близнаците, и семействата с едно дете, и инвалидите, и сираците. За мен това е омагьосан кръг.

И най-тъжното е, че толкова деца оставан без детска градина, а ние тук, родителите, само се нападаме един друг и се обиждаме. Тралали може да си пише само в една тема, не виждам проблем в това (познавам много хора, които основно четат този форум, без да пишат в много теми).

# 1 147
  • Върху лъчите на Слънцето.
Точно за това вече започвам да си мисля, ( и не за първи път ще го напиша) че трябва да се премахнат всички привилегии  и "кой как се уреди"! Да ме прощават инвалидите, многодетните, близнилите и т.н. и т.н., ама вашите деца не са нещо повече от моето!

# 1 148
Точно за това вече започвам да си мисля, ( и не за първи път ще го напиша) че трябва да се премахнат всички привилегии  и "кой как се уреди"! Да ме прощават инвалидите, многодетните, близнилите и т.н. и т.н., ама вашите деца не са нещо повече от моето!
мйчета, моля ви да се сетите защо започнахме темата!
Тези критерии и тази система е предложена от общината и аз се радвам, че имаме възможност за дискусия на раб срещи, защото това не е малко! Можем да си кажем мнението! Но моля ви се, лотария не е начина!
Тук не става въпрос за дискриминация, а дори и да става- не си насочвай енергията към нас- ние само даваме предложения и дискутираме критерии, наложени от общината! Решението обаче се взима не от нас- родителите в този форум, а от СОС! Тези анкети аз ги предоставям на общината и аз ги ползвам, за да се ориентирам в нагласите на родителите съвсем неофициално и анонимно!Не съм обвързана с никое сдружение или асоциация !
Идеята е да се приемат директно деца с член на семейството- инвалид(родител или друго дете, без баби и лели), както и деца сираци
Останалите- по точки
Точките- по тези КРИТЕРИИ, не ПРЕДИМСТВА!
един средностатистически родител може да набере с лекота нужните точки:жител на София и работещ
близнаци, многодетни, породени- ОК, по- особени случаи са, даваме им точки, не директен прием както досега- така мисля е по-справедливо
също и осиновени и приемни семейства
деца от ясла- обосновала съм се, няма пак да пиша
райониране- малко ме притеснява как ще го направят, но едва ли ще е драстично щом за постоянен адрес искат 1-2 години

работещи в просветата- е малко много ми идва, ама дано на раб среща успеем да се наложим по тоя въпрос!
социален критерии- такъв отпор имаше от директорките, че не вярвам да го приемат, не знам за добро или за лошо
самотни родители- същото, ама и сами сме си виновни с тия шашми на дребно...
но за инвалидите- е , не мога да се съглася, че има фалшиви инвалиди, а и да има, не вярвам да са стотици хиляди, както самотните майки все пак

# 1 149
  • София
Все още се сещам за какво точно е темата, но колкото повече мисля, толкова повече не виждам смисъла, защото се опитваме да направим чудеса - да измислим "справедлив" начин как да се запълнят N места, докато желаещите са N+няколко хиляди. Както и да го измислим, пак ще влязат децата, които и сега са с предимство. И пак хиляди ще са аут, и хиляди родители ще се почувстват дискриминирани.

А за фалшивите инвалиди - ами има, защото не мога да се съглася, че истинските инвалиди карат коли за по стотици хиляди (а тов апоне съм го виждала ежедневно на Раковска). Не знам колко са фалшивите като процент от цялото, но ги има. Но това не значи да изключим инвалидите, в никакъв случай.

Социалния критерии не го разбирам какво значи.

Също не съм съгласна с работещите в просветата, твърде общо идва. За работещите в конкретното детско заведение да, но иначе не  Naughty

# 1 150
Майчета, всички, на коит им пука- ами хайде да работим И по разкриването на нови места!
Да започнем от районните кметове, както писа шапчицата
Те предлагат ремонти, строежи на нови градини, заграбват парцелите за градини, изобщо с тях трябва да се занимаем доста обстойно
Това става най- лесно , ако мами от района се захванат ПОСТОЯННО обаче!
Проверете терените, изискайте среща с кмета, с отговорника по образованието, говорете с директорки за техните виждания за разширение, за освобождаване на помещения и т н
Отделно да подготвим натиск на архитекта за терените- натиск по- отгоре
Също и фандъкова- изглежда се опитва нещо да направи, ама малко по- бързичко трябва да стане! Че то и за внуците ни няма да построят тия градини  Crazy

Докато направим тези неща ЗАЕДНО с ВАС, все пак ще има нови критерии, които обсъдихме дотук
Има още 9 дни да давате предложения!Ако желаете- пишете

# 1 151
  • София
Тралали, говориш глупости. Какво значи дискриминация в случая? Винаги когато има прием на определени бройки, които надвишават свободните места, има някакви критерии. В училище как са с предимство живеещите в района и имащи братя и сестри в същото у-ще? Това пак ли е дискриминация? Или баловете във висшите училища? Като кандидатстваш за работа с още пет човека, пак има критерии. Които ги покрива най-добре, той е назначен. Ти дискриминирана ли си в случая, че не отговаряш на някой критерии? Трябва да има ясна система за прием, а лотарията не е такава.
Иначе колкото до горните критерии, гласувах, но някои не са много ясни. Например социалният.
А и това за приемните семейства-на тях не им ли плащат нещо като заплата, за да се грижат за детето?

# 1 152
Моето предложение беше за деца осиновени и в приемни семейства, особено ако са осиновени като по- големи- над 3 год, да се дават доп точки, защото все пак няма допълнителен отпуск за гледане на детето поради осиновяване, а и тези случаи не са толкова много
не знам защо остана само приемни семейства newsm78

# 1 153
Майчета, всички, на коит им пука- ами хайде да работим И по разкриването на нови места!
Да започнем от районните кметове, както писа шапчицата
Те предлагат ремонти, строежи на нови градини, заграбват парцелите за градини, изобщо с тях трябва да се занимаем доста обстойно
Това става най- лесно , ако мами от района се захванат ПОСТОЯННО обаче!
Проверете терените, изискайте среща с кмета, с отговорника по образованието, говорете с директорки за техните виждания за разширение, за освобождаване на помещения и т н
Отделно да подготвим натиск на архитекта за терените- натиск по- отгоре
Също и фандъкова- изглежда се опитва нещо да направи, ама малко по- бързичко трябва да стане! Че то и за внуците ни няма да построят тия градини  Crazy

Докато направим тези неща ЗАЕДНО с ВАС, все пак ще има нови критерии, които обсъдихме дотук
Има още 9 дни да давате предложения!Ако желаете- пишете
Сьгласна сьм Peace

# 1 154
Аз съм много,много против така наречената лотария , която се обсъжда тук.  Да вземат да пуснат после и втори "тото" шанс . Ама,  моля ви се какви са тези бисери??!  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт