Отговори
# 1 320
  • София
Съжалявам за 3те поредни поста - но това е напълно различна идея, затова я оставям в отделен пост.

Проблемът с местата в ДЗ е в мястото и персонала, нали така, не в кухните. А главният проблем в ЧДЗ е цената - не малка част от която се формира от храната. В повечето случаи ЧДЗ си нямат собствена кухня, а и да имат, имат по - малко деца и, съответно, цените на продуктите не са цени на едро...

На кратко казано, ДЗ могат да б бъдат задължени да приготвят и доставят храна и за ЧДЗ в района - така, както го правят за децата до 2 години, като порциите са еднакви с тези за дечицата в общинските заведения. За това те няма да получават никакво заплащане от ЧДЗ, а само допълнителни държавни субсидии, които ще са коригирани и допълнени от Общинския (или Републикански, ама май са само общински) бюджет със сумата, която иначе се заплаща от родителите на децата в общинските ДЗ. Така кухните няма да са ощетени, а родителите, чиито деца не са успели да се класират за общинско ДЗ ще получат поне някаква компенсация срещу данъците си. Съответно ЧДЗ няма да имат право да залагат в изчисленията за такси (както и във финансовите си отчети) разходи за храна. (Освен, ако някой родител не държи храната за детето му да бъде поръчана, примерно, от Ози или другаде - ама малко се съмнявам, че ще е често срещано явление).
Очевидно предложението ми за еднаква компенсация и финансиране на всички деца - и влезлите, и онези с по - малък късмет, не беше добре посрещната, какво ще кажете за тази?

# 1 321
  • Върху лъчите на Слънцето.

Да си представим следната ситуация. Семейство с 2 деца има общ (брутен) доход от... да речем, 2000 лв. Което, по принцип, е добър доход. От тях месечно за данъци плаща 200 лв., което (струва ми се) е издръжката на 2 (може би на едно да е по - реалистично, не знам) деца в ДЗ. Само че точно на това семейство децата не са попаднали в ДЗ. И за двете деца семейството в частно ДЗ е принудено да плаща 800 лв. Така... Значи, станаха 2000 - 200 = 1800 лв. Сега ме мързи да смятам точно колко са осигуровките върху тази сума, пък и зависи дали са самоосигуряващи се (към 32... ако не са станали 34 %), или работят на трудов договор, така че нека предположим някаква средна стойност от 20 %. И така, станаха 1800 - (.2*1800) = 1440. Да предположим, че нашето младо семейство е закупило жилище с ипотека или плаща наем - все някъде трябва да живее, нали? И в двата случая дава към 500 лв. на месец за това. Значи, 1400 - 500 = 940. Сега да не забравяме таксата в ДЗ - понеже ако не работят, няма да имат и този висок доход, нали? И така: 940 - 800 = 140 лв. месечно за режийни, храна (вкл. на децата), транспорт, сметки - абе, каквото си искате, както щете, така ги харчете.

Да разгледаме сега семейството с 2 деца, които има доход от 600 лв. Децата са в Държавно ДЗ, понеже имат нисък доход - онова, горното семейство, дето плаща издръжката на 2 деца в Д ДЗ, плаща за издръжката на двете (или поне на едното) им дечица там. И така, те имат 600 - 60 = 540. Да махнем и осигуровките: 540*0.8 = 430. Сега да намалим с разходите за държавно ДЗ: 430 - 40 = 390. Нашето семейство, понеже е бедно, социално слабо и т.н. и има доход под 450 лв. на работещ член от семейството, е е докопало до общинско жилище и плаща, примерно, 80 лв. наем. 390 - 80 = 312 лв.

Т.е, децата на второто, бедното семейство, ефективно разполагат със  172 лв. ПОВЕЧЕ от децата на богатото семейство, което плаща разходите на бедното! (И тук без да споменаване евентуални помощи за увеличената цена на тока и др. подобни).

И какво сега, това справедливо ли е?
Разчетите ми са напълно реалистични. Нищичко измислено няма в тях.

И не е ли по - справедливо в такъв случай И ДВЕТЕ семейства да получат, примерно, по 200 (или 300, или повече, не знам какви са разчетите за издръжка на дете в ДЗ) лв. месечно "на ръка"?

Пълна измислица. Първо това, че богатия плаща 800лв за ЧДГ си е негов проблем. Все едно някой да ми каже, че едно семейство излиза, че е по-бедно защото детето учи в университет в чужбина, а детето в другото семейство учи в БГ.  Crazy
Бедните, които са се уредили в общинско жилище също са малко. Все пак там играят парите иначе чакаш 15 години.
Това, че богатия може да си позволи да плаща кредит за жилище пак си е негов проблем. Аз пък искам да карам кола за 100 000 лв и съм теглила кредит. Сиреч видите ли много съм бедна.
Друг е момента, че някои хора плащат кредит за ново жилище изплащайки го с наем от друго.

Не, не си ме разбрала. Моето хипотетично семейство не плаща по 800 лв. за частна градина, понеже иска по - добро, понеже може да си го позволи или нещо подобно. Просто понеже има 2 деца, които някой трябва да гледа, докато децата на социално слабото семейство с безработен член на семейството, който ходи на интервюта от време на време са заели местата в общинската градина и за тях (децата на "богатото" семейство) не са останали места. Нямат избор.
А по въпроса за кредита - дали ще дават по 500 лв. за да погасяват кредит за собствено жилище или ще ги дават за наем за жилище е все едно, нали някъде трябва да живеят? А с този доход общинско жилище под наем определено няма да получат.

...но могат да идат да живеят с едните родители - при баба и дядо, за да не плащат наем или каквото там... щом са толкова на зор.

# 1 322

Няма какво да го коментираме, случаи каквито ти описваш и каквито аз ги има под път и над път. Само ще кажа, че това, което аз имах предвид като казвам "богатите" е родители с доходи над тия 2000 лв, т.е. не просто са само на една заплата, а или на доста добра заплата или собственици на бизнес.  Въпреки доброто си финасово състояние и те също кандидатстват за държавни ДЗ.

# 1 323
  • в моя свят на мир и любов

Да се гледа в чуждата паница и да се прави сметка на чуждите доходи е доста невъзпитано и дребнаво, даже бих казала грозно.

katiABV, идеята да се финансира част от таксата за ЧДГ е обсъждана и преди това, но не срещна последователи.

Първо, защото тази тема е за критерии, по които едни деца да влязат, а други да не влязат в ДГ през 2009г. А не за предложения какво да се прави в бъдеще.

И, второ, защото все ще се намерят хора, които първо реват за да им приемат децата в ДГ, а после реват, че другите са си записали децата в ЧДГ, че и ще ги финансират за това.

Просто не може да се угоди на всички претенции.

# 1 324
  • София
Съжалявам за 3те поредни поста - но това е напълно различна идея, затова я оставям в отделен пост.

Проблемът с местата в ДЗ е в мястото и персонала, нали така, не в кухните. А главният проблем в ЧДЗ е цената - не малка част от която се формира от храната. В повечето случаи ЧДЗ си нямат собствена кухня, а и да имат, имат по - малко деца и, съответно, цените на продуктите не са цени на едро...

На кратко казано, ДЗ могат да б бъдат задължени да приготвят и доставят храна и за ЧДЗ в района - така, както го правят за децата до 2 години, като порциите са еднакви с тези за дечицата в общинските заведения. За това те няма да получават никакво заплащане от ЧДЗ, а само допълнителни държавни субсидии, които ще са коригирани и допълнени от Общинския (или Републикански, ама май са само общински) бюджет със сумата, която иначе се заплаща от родителите на децата в общинските ДЗ. Така кухните няма да са ощетени, а родителите, чиито деца не са успели да се класират за общинско ДЗ ще получат поне някаква компенсация срещу данъците си. Съответно ЧДЗ няма да имат право да залагат в изчисленията за такси (както и във финансовите си отчети) разходи за храна. (Освен, ако някой родител не държи храната за детето му да бъде поръчана, примерно, от Ози или другаде - ама малко се съмнявам, че ще е често срещано явление).
Очевидно предложението ми за еднаква компенсация и финансиране на всички деца - и влезлите, и онези с по - малък късмет, не беше добре посрещната, какво ще кажете за тази?

В ЧДГ таксата за храната е 10 % от таксата за самата градина, така че не е кой знае какъв разход. Пример, там където сме ние таксата е 275лв, а за храна се доплаща 30лв.

# 1 325
  • София

определено няма да получат.

...но могат да идат да живеят с едните родители - при баба и дядо, за да не плащат наем или каквото там... щом са толкова на зор.

Стига вече с тези хипотетични ситуации. То е ясно, че ако чак толквоа едно семейство е на зор, ще се нагъчкат в двустен апартамент 60 квадрата 5-6 души. Но това не е нормално, нали?

Няма какво да го коментираме, случаи каквито ти описваш и каквито аз ги има под път и над път. Само ще кажа, че това, което аз имах предвид като казвам "богатите" е родители с доходи над тия 2000 лв, т.е. не просто са само на една заплата, а или на доста добра заплата или собственици на бизнес.  Въпреки доброто си финасово състояние и те също кандидатстват за държавни ДЗ.

Доход от 2000- 2500 лв. месечно не мисля,ч е е доход на богато семейство! А и защо тези  "богати" д ане кандидатстват за държавна ДГ??? Къде има ограничение за това? Нали всички си плащат данъците, нали децата ни са равни? Все пак държавната ДГ не е социално заведение само за социално слаби семейства!

А относно хранат на ЧДГ - не знам какво точно се дава за храна там, но не мисля, че таксата, т.е. голяма част от техните такси се формират от храната. В нея се формира и наем сгради, консумативи, печалба не на последно място и други такива. Но от друга страна за Бургас ми казаха, че ЧДГ струва 200 лв. на месец, в София е от 450 лв. нагоре. Е, от къде идва тази разлика?!

От друга страна, наскоро една приятелка ми разказа за неин колега, чието дете посещава ЧДГ. Та, човека на морето открил разлика между уменията на неговото дете и другите деца и определено се зачудил какво точно ги учат в ЧДГ и защо детето му изглеждало "по-назад" от другите деца. Това е само пример, за тези които смятат държавните ДГ само и единствено за място, където се плаща малка такса.

# 1 326
  • София

Да си представим следната ситуация. Семейство с 2 деца има общ (брутен) доход от... да речем, 2000 лв. Което, по принцип, е добър доход. От тях месечно за данъци плаща 200 лв., което (струва ми се) е издръжката на 2 (може би на едно да е по - реалистично, не знам) деца в ДЗ. Само че точно на това семейство децата не са попаднали в ДЗ. И за двете деца семейството в частно ДЗ е принудено да плаща 800 лв. Така... Значи, станаха 2000 - 200 = 1800 лв. Сега ме мързи да смятам точно колко са осигуровките върху тази сума, пък и зависи дали са самоосигуряващи се (към 32... ако не са станали 34 %), или работят на трудов договор, така че нека предположим някаква средна стойност от 20 %. И така, станаха 1800 - (.2*1800) = 1440. Да предположим, че нашето младо семейство е закупило жилище с ипотека или плаща наем - все някъде трябва да живее, нали? И в двата случая дава към 500 лв. на месец за това. Значи, 1400 - 500 = 940. Сега да не забравяме таксата в ДЗ - понеже ако не работят, няма да имат и този висок доход, нали? И така: 940 - 800 = 140 лв. месечно за режийни, храна (вкл. на децата), транспорт, сметки - абе, каквото си искате, както щете, така ги харчете.

Да разгледаме сега семейството с 2 деца, които има доход от 600 лв. Децата са в Държавно ДЗ, понеже имат нисък доход - онова, горното семейство, дето плаща издръжката на 2 деца в Д ДЗ, плаща за издръжката на двете (или поне на едното) им дечица там. И така, те имат 600 - 60 = 540. Да махнем и осигуровките: 540*0.8 = 430. Сега да намалим с разходите за държавно ДЗ: 430 - 40 = 390. Нашето семейство, понеже е бедно, социално слабо и т.н. и има доход под 450 лв. на работещ член от семейството, е е докопало до общинско жилище и плаща, примерно, 80 лв. наем. 390 - 80 = 312 лв.

Т.е, децата на второто, бедното семейство, ефективно разполагат със  172 лв. ПОВЕЧЕ от децата на богатото семейство, което плаща разходите на бедното! (И тук без да споменаване евентуални помощи за увеличената цена на тока и др. подобни).

И какво сега, това справедливо ли е?
Разчетите ми са напълно реалистични. Нищичко измислено няма в тях.

И не е ли по - справедливо в такъв случай И ДВЕТЕ семейства да получат, примерно, по 200 (или 300, или повече, не знам какви са разчетите за издръжка на дете в ДЗ) лв. месечно "на ръка"?

Пълна измислица. Първо това, че богатия плаща 800лв за ЧДГ си е негов проблем. Все едно някой да ми каже, че едно семейство излиза, че е по-бедно защото детето учи в университет в чужбина, а детето в другото семейство учи в БГ.  Crazy
Бедните, които са се уредили в общинско жилище също са малко. Все пак там играят парите иначе чакаш 15 години.
Това, че богатия може да си позволи да плаща кредит за жилище пак си е негов проблем. Аз пък искам да карам кола за 100 000 лв и съм теглила кредит. Сиреч видите ли много съм бедна.
Друг е момента, че някои хора плащат кредит за ново жилище изплащайки го с наем от друго.

Не, не си ме разбрала. Моето хипотетично семейство не плаща по 800 лв. за частна градина, понеже иска по - добро, понеже може да си го позволи или нещо подобно. Просто понеже има 2 деца, които някой трябва да гледа, докато децата на социално слабото семейство с безработен член на семейството, който ходи на интервюта от време на време са заели местата в общинската градина и за тях (децата на "богатото" семейство) не са останали места. Нямат избор.
А по въпроса за кредита - дали ще дават по 500 лв. за да погасяват кредит за собствено жилище или ще ги дават за наем за жилище е все едно, нали някъде трябва да живеят? А с този доход общинско жилище под наем определено няма да получат.

Не, не могат. Там са брата или сестрата - с доход от 700 лв. за семейството... Или изобщо не могат - няма място, не се разбират, не ги искат, изобщо, това звучи доста смешно - да ги накараме да просят, за да могат да плащат на "бедните"!?

Храната била малка част от разходите - добре, но е разход, който лесно може да се компенсира.
ЧДГ плащат наем или строят сгради - вярно, но част от тях се помещават в бивши ДГ. И някак няма логика да плащат наем. Тази база е строена със средства от Държавния и Общинския Бюджети. С данъците на родителите ни - на бабите и дядовците на децата ни - и са дадени именно за ДЗ. Няма особена логика майка ми, чийто внук (племенникът ми) не се е класирал в общинско ДЗ да е платила за построяването на дадена сграда, а после да бъде принудена да плаща и наем за нея, нали?.. Логично би било наемът на сгради за ДЗ, които не се използват по предназначение, да бъде увеличен 10 пъти, а изцяло премахнат за ДЗ - били те общински или частни. Така Община Слатина, Социални Грижи Младост, НАП Младост и др. ще бъдат принудени да плащат по - висок от пазарния наем за това, че използват пространството на децата ни, а luda (предварително моля за извинение ако не съм запомнила правилно кой беше в това тежко положение) ще плаща по - ниска такса за това, че дечицата й посещават ЧДЗ, понеже местата в общинските не са стигнали за тях...

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 15:07 от katiABV

# 1 327
  • София
ето май, че пак се отклонихме.

КатиABV аз мисля, че идеята ти за детската кухня е добра, независимо какъв процент от таксата се покрива по този начин. Възможно е и още идеи да се включат, но мисля, че просто трябва да се направи нова тема - точно с предложения как да решим недостига с места за ДГ и техните алтернативи - и там да се включваме с подобни предложения към общината. Там да влезе и за заплащането на служителите - че доколкото знам с 300 лева - трудно се живее....трябва да си влюбен в тази професия, за да я работиш...и тн.

Като чета постовете и си мисля, че съвсем се проявиха типичните ни български черти - да гледаме в паничката на другия...Това изказване за даване на детето при баба и дядо, местене да се живее при тях....абе защо тогава не върнем началните години на соца в Русия- по-две -три семейства в едно жилище - и наем и кредит няма да плащат. Общинските детски градини не са социални домове. Дори и хора с по 500 000 хиляди доход - пак ако искат могат да си кандидатстват, пък и могат да си се класират - това си  е тяхно право и ние нямаме никакво право да го отменяме. Ами те да откажат да плащат данъци и такси към общината в такъв случай. Все пак техните имоти са с високи данъчни оценки, карат по -скъпи коли, следователно и по-високи данъци към общината дължат. Доходът - отива в държавния бюджет.....   

# 1 328
Моля, върнете се в началото на темата и прочетете за какво е!

# 1 329
ninyo, ако си имаш вх. номер трябва да ти отговорят до 1 месец. Ако не пиши пак, като им цитираш този номер и че нямаш отговор.
Благодаря аз си имам входящ номер и ще пиша пак Simple Smile

# 1 330
Аз не съм съгласна децата на персонала на дадена детска градина да ги приемат с предимство, а още по - малко внуците или всички деца в просветата. Така мисля защото, не само тези родители са от  6h на работа сутрин, ама детето/цата имат и втори родител и като са по - рано на работа или по до късно се включва и той. Ако и двамата родители работят в дадена детска градина ОК даги приемат с предимство или там допълнително точки.
Колкото до студентите за тях не трябва да важи правилото за постоянния адрес, защото в крайна сметка се образоват учат в София защото в някое по малко населено място няма университет. А и студентите учещи редовно и с малки деца не са кой знае колко, значи сега като се замисля и двамата родители трябва да са студенти и то редовно (или поне единият да е редовно), за да получат допълнително точки и то не само тези от студентски град.
А за децата на приемните семейства трябва да има бонус, защото те се нуждаят от това да са сред други деца, по по различен начин от сиропиталищата.

# 1 331
  • София
Е-е.
Всички деца имат нужда от контакт с други деца.. очевидно не на всички може да се осигури точно този вид контакт. От друга страна, децата в приемни семейства имат, общо взето, по - голяма нужда от контакт с приемните си семейства, от колкото - децата, отглеждани в собственото си семейство. И, до колкото ми е известно, приемните семейства получават все пак някаква помощ от държавата за отглеждането на тези дечица, за разлика от обикновените семейства... Мисълта ми е, че би било по - лесно от една страна и по - смислено - от друга - приемния родител да отглежда детето в домашни условия, от колкото родния.

# 1 332
  • София
1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години   104 (65,8%)
2. Райониране  79 (50%)
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %   93 (58,86%)
4. Брат/сестра в съответното ДЗ   97 (61,39%)
5. Близнаци   98 (62,03%)
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години   96 (60,76%)
7. Работещи родители   85 (53,8%)
8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета  22 (13,92%)
9. Деца сираци и полусираци  95 (60,13%)
10. Деца в приемни семейства   42 (26,58%)
11. Редовни студенти   33 (20,88%)
12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта  59 (37,34%)
13. Социален критерий  23 (15,56%)
14. Породени деца  55 (34,81%)
15.децата с баща неизвестен  34 (21,52%)
 Изтрий глас

Общ брой гласове: 158

Анкетата в проценти към момента!

# 1 333
1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години   104 (65,8%)
2. Райониране  79 (50%)
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %   93 (58,86%)
4. Брат/сестра в съответното ДЗ   97 (61,39%)
5. Близнаци   98 (62,03%)
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години   96 (60,76%)
7. Работещи родители   85 (53,8%)
8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета  22 (13,92%)
9. Деца сираци и полусираци  95 (60,13%)
10. Деца в приемни семейства   42 (26,58%)
11. Редовни студенти   33 (20,88%)
12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта  59 (37,34%)
13. Социален критерий  23 (15,56%)
14. Породени деца  55 (34,81%)
15.децата с баща неизвестен  34 (21,52%)
 Изтрий глас

Общ брой гласове: 158

Анкетата в проценти към момента!

И някой ще обьрне ли внимание от Общината? Wink

# 1 334
  • София
Ами... Както казваше Академик Малиновски, "Никой не е получил повече, отколкото е поискал".

Общи условия

Активация на акаунт