Отговори
# 1 305
Ти, като отидеш в магазина, да не би да носиш бележка за дохода си и според нея да ти продават хляба за 1 или за 5лв.

Това е глупост някаква.

Ми приемам че хляба се продава на реална цена и всички независимо от дохода си го плащат на реална цена. Ако махнат субсидята за ДГ аз лично ще понеса реалната цена, а останалите дали биха я понесли?

# 1 306
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аз пък съм против да се плащат различни такси за една и съща услуга.

Ако аз плащам 3 пъти по-висока такса от твоята, детето ми три пъти по-добра услуга ли ще получи?

Ти, като отидеш в магазина, да не би да носиш бележка за дохода си и според нея да ти продават хляба за 1 или за 5лв.

Това е глупост някаква.

Но ако се замислим още-по-встрани от темата - има магазини и магазини - в зависимост от "джоба". Едни хора се обличат от "Илиянци", а други от "Витошка". Та така е и с общинските ДЗ и ЧДГ.
 Аз също мисля, че таксата трябва да е еднаква за всички.

# 1 307
И на Илиянци никой не ти субсидира цената. И обикновено плащаш различно за различно качество.
За съжаление при ДГ разликата в цените не е поради по-високото качество на услугата, а по други причини. Ако гласувам за социалния критерий и в играта влязат доходите, откъде накъде ще бъда длъжна да плащам десет пъти по-висока цена за едно и също нещо. Не са много хората, които ще преглътнат лесно 400-500 лв. вместо 40-50 лв. в името на голия престиж. Просто липсва средно положение. И друг път съм го казвала.

Съгласна съм, че таксата трябва да е еднаква за всички, но нека поне покрива себестойността на услугата. И може да се въведе система като енергийните помощи, която да облекчава плащането и за определени групи хора. Съжалявам че пиша малко не по темата, но мисля ще дойде момента, в който размера на таксата и доходите също ще бъдат обсъждани, независимо дали във връзка със социален критерий за прием или по някаква друга причина.

Blanc , благодаря за инфото. Доста разочароващо е дори и за върл идеалист като мен.

# 1 308
  • София
Не е по критериите, но...

Четох някъде тук или в протокола от обсъждането, че нямало да се пипат цените на ДГ.
Но аз питам защо?
И ето моето мнение За вдигане а цените.
Едно дете струва на месец 100 лв. на общината (примерно), аз плащам 40 лв.... извинявам се, но на мен ми е по-скъпо детето да ми е вкъщи и да го водя на площадката от колкото на градината
Сега има регламент да е минимум 20лв., но ако представя мед. бележка за целия месец май не се плащат тези пари..
Според мен трябва да е наистина твърда тази сума, един вид като абонамент, т.е. 20лв + дни*20/месец и ако детето ходи 1/2 месеца няма да плати 20 лв., а 30 лв.

Ако се промени съотношението, което общината:родителя плаща ще се икономисат пари(на общината), които могат да се използват за нови градини/за ремонти.

Естествено за тези които не могат да си позволят сумата (примерно многодетните семейства...) може да има някакви критерии, по които да намалява или да се освобождават от такса, но някой трябва да дава тези пари (както е при ЗК)
Ходи, не ходи общината си плаща парите, ние не обаче.
Я си представете, че общината си спести тези пари дали директорките няма да се замислят, за често отсъстващите деца.

Предполагам, че с новата Система, която не само за класиране ще могат да се менажират по-добре нещата newsm78

# 1 309

Я си представете, че общината си спести тези пари дали директорките няма да се замислят, за често отсъстващите деца.

Предполагам, че с новата Система, която не само за класиране ще могат да се менажират по-добре нещата newsm78

Бих казала, че няма да е лошо и заплатата на директорите да зависи от посещаемостта в градината.

# 1 310

Бих казала, че няма да е лошо и заплатата на директорите да зависи от посещаемостта в градината.
Ей това ме изкефи newsm20

# 1 311
И мен. Интересна идея. Но за съжаление не е много по темата и не е редно да я обсъждаме тук.

# 1 312
  • Върху лъчите на Слънцето.
Според мен трябва да е наистина твърда тази сума, един вид като абонамент, т.е. 20лв + дни*20/месец и ако детето ходи 1/2 месеца няма да плати 20 лв., а 30 лв.

Ако се промени съотношението, което общината:родителя плаща ще се икономисат пари(на общината), които могат да се използват за нови градини/за ремонти.

Да, много добра логика  Peace, но не и в България Naughty! Това тук е неосъществимо! Кой знае за какво ще отидат тези пари ,но в никакъв случай няма да са за децата - независимо под каква форма - дали за нови ДЗ или за храна, материална база и пр.  Tired

# 1 313
  • София
То е повече от ясно, че икономисаните пари няма да отидат за нови ДГ. Но определено идеята за плащане на таксата, независино дали детето посещава или отсъства по някаква причина е добра. Но... таксите отиват в общинския бюджет, а не в този на ДГ, та по тази логика на директорката и персонала им е все тая дали и колко деца отсъстват. Както и преди писах - ЗА съм увеличение на таксата (лично смятам,че 40 лв. е една смешна сума за такава такса, по-реално ми се струва да е от порядъка на 100-150 лв., но ми е ясно, че не може таксата да се увеличи драстично в пъти), но само ако това увеличение остава за бюджета на ДГ. Но май това е все още в сферата на добрите пожелания. Честно казано ми е интересно какво мисли Общината за проблема с персонала и неговото мотивиране, защото това не е проблем за пренебрегване. И трябва да се реши колкото се може по-бързо, защото да не се озовем в ситуация, че дори и за малкото деца, посещаващи ДГ няма кой да се грижи адекватно (защото една жена каквото и да направи не може да положи адекватни грижи за 25-30 деца едновремено).

# 1 314
Майчета, всички, на коит им пука- ами хайде да работим И по разкриването на нови места!
Да започнем от районните кметове, както писа шапчицата
Те предлагат ремонти, строежи на нови градини, заграбват парцелите за градини, изобщо с тях трябва да се занимаем доста обстойно
Това става най- лесно , ако мами от района се захванат ПОСТОЯННО обаче!
Проверете терените, изискайте среща с кмета, с отговорника по образованието, говорете с директорки за техните виждания за разширение, за освобождаване на помещения и т н
Отделно да подготвим натиск на архитекта за терените- натиск по- отгоре
Също и фандъкова- изглежда се опитва нещо да направи, ама малко по- бързичко трябва да стане! Че то и за внуците ни няма да построят тия градини  Crazy

Докато направим тези неща ЗАЕДНО с ВАС, все пак ще има нови критерии, които обсъдихме дотук
Има още 9 дни да давате предложения!Ако желаете- пишете
Аз са кажа, че писах на наяия районен кмет, на община възраждане по няколко въпроса, които ме интересуваха, ама да ви кажа че вече 10 дена нямам отговор, сигурно не съм единствената, ама.... все пак съм избирател, жител на района и въпросите не са ми маловажни.

# 1 315
  • София
ninyo, ако си имаш вх. номер трябва да ти отговорят до 1 месец. Ако не пиши пак, като им цитираш този номер и че нямаш отговор.

# 1 316
Колкото и да мислим критерии, в нашата държава всичко е "извратено".
1. Можеш да се регистрираш където си искаш, че живееш.
2. Почти никой не декларира реалните си доходи, освен работещите на държавна работа.
3. Да не говорим за "неизвестните бащи" и разведени родители.
Винаги ще има ощетени и недоволни.
Колкото и да се увеличи таксата за ДГ, парите ще отидат или в някой джоб или по друго предназначение, а за много семейства всеки един лев отгоре им е проблем. Аз съм сигурна, че във всяка една община има достатъчно пари за детските заведения и училища, но или директорите не си правят труда да си ги вземат и вложат по предназначение или от общините се правят на "ухапани".

# 1 317
Monkita, като се замисля май си напълно права за съжаление.

# 1 318
  • София

Да си представим следната ситуация. Семейство с 2 деца има общ (брутен) доход от... да речем, 2000 лв. Което, по принцип, е добър доход. От тях месечно за данъци плаща 200 лв., което (струва ми се) е издръжката на 2 (може би на едно да е по - реалистично, не знам) деца в ДЗ. Само че точно на това семейство децата не са попаднали в ДЗ. И за двете деца семейството в частно ДЗ е принудено да плаща 800 лв. Така... Значи, станаха 2000 - 200 = 1800 лв. Сега ме мързи да смятам точно колко са осигуровките върху тази сума, пък и зависи дали са самоосигуряващи се (към 32... ако не са станали 34 %), или работят на трудов договор, така че нека предположим някаква средна стойност от 20 %. И така, станаха 1800 - (.2*1800) = 1440. Да предположим, че нашето младо семейство е закупило жилище с ипотека или плаща наем - все някъде трябва да живее, нали? И в двата случая дава към 500 лв. на месец за това. Значи, 1400 - 500 = 940. Сега да не забравяме таксата в ДЗ - понеже ако не работят, няма да имат и този висок доход, нали? И така: 940 - 800 = 140 лв. месечно за режийни, храна (вкл. на децата), транспорт, сметки - абе, каквото си искате, както щете, така ги харчете.

Да разгледаме сега семейството с 2 деца, които има доход от 600 лв. Децата са в Държавно ДЗ, понеже имат нисък доход - онова, горното семейство, дето плаща издръжката на 2 деца в Д ДЗ, плаща за издръжката на двете (или поне на едното) им дечица там. И така, те имат 600 - 60 = 540. Да махнем и осигуровките: 540*0.8 = 430. Сега да намалим с разходите за държавно ДЗ: 430 - 40 = 390. Нашето семейство, понеже е бедно, социално слабо и т.н. и има доход под 450 лв. на работещ член от семейството, е е докопало до общинско жилище и плаща, примерно, 80 лв. наем. 390 - 80 = 312 лв.

Т.е, децата на второто, бедното семейство, ефективно разполагат със  172 лв. ПОВЕЧЕ от децата на богатото семейство, което плаща разходите на бедното! (И тук без да споменаване евентуални помощи за увеличената цена на тока и др. подобни).

И какво сега, това справедливо ли е?
Разчетите ми са напълно реалистични. Нищичко измислено няма в тях.

И не е ли по - справедливо в такъв случай И ДВЕТЕ семейства да получат, примерно, по 200 (или 300, или повече, не знам какви са разчетите за издръжка на дете в ДЗ) лв. месечно "на ръка"?

Пълна измислица. Първо това, че богатия плаща 800лв за ЧДГ си е негов проблем. Все едно някой да ми каже, че едно семейство излиза, че е по-бедно защото детето учи в университет в чужбина, а детето в другото семейство учи в БГ.  Crazy
Бедните, които са се уредили в общинско жилище също са малко. Все пак там играят парите иначе чакаш 15 години.
Това, че богатия може да си позволи да плаща кредит за жилище пак си е негов проблем. Аз пък искам да карам кола за 100 000 лв и съм теглила кредит. Сиреч видите ли много съм бедна.
Друг е момента, че някои хора плащат кредит за ново жилище изплащайки го с наем от друго.

Не, не си ме разбрала. Моето хипотетично семейство не плаща по 800 лв. за частна градина, понеже иска по - добро, понеже може да си го позволи или нещо подобно. Просто понеже има 2 деца, които някой трябва да гледа, докато децата на социално слабото семейство с безработен член на семейството, който ходи на интервюта от време на време са заели местата в общинската градина и за тях (децата на "богатото" семейство) не са останали места. Нямат избор.
А по въпроса за кредита - дали ще дават по 500 лв. за да погасяват кредит за собствено жилище или ще ги дават за наем за жилище е все едно, нали някъде трябва да живеят? А с този доход общинско жилище под наем определено няма да получат.

# 1 319
  • София
Относно това, че богатия е принуден да си дава децата на ЧДГ  -  има ли кой да си дава децата на ЧДГ ако дохода на майката \заплатата\ не надвишава значително тия 800лв? Защото в противен случай може да се спекулира с това, че децата са на ЧДГ.

Разбира се, че ще предпочете да дават цялата - или дори повече - заплата, но да запазят работата, както и квалификацията... стискайки зъби и надявайки се на прекрасния ден, в който горките дечица бъдат принудени да тръгнат на 6 - или дори по - рано, ако вземат да разрешат - на училище не защото така биха искали, а защото едва издържат финансово.

Относно това, че богатия е принуден да си дава децата на ЧДГ  -  има ли кой да си дава децата на ЧДГ ако дохода на майката \заплатата\ не надвишава значително тия 800лв? Защото в противен случай може да се спекулира с това, че децата са на ЧДГ.

И аз не мисля. Нито кой колко взема, нито кой колко харчи. Ако някой има по-висок доход, значи повече е и дал, за да функционират тези заведения. И има право да ползва част от средствата, с които е обогатил останалите граждани - поне толкова голямо право, колкото и останалите.

Общи условия

Активация на акаунт