Отговори
# 1 710
  • София
Ели, мислех да пиша, ама ти ме изпревари - покрепям те напълно!
Сега излизам, но като се върна мисля да направя разиграване с ново точкуване, както и без спорните критерии да видим какво ще стане!

# 1 711
И аз излизам.

Пак повтарям молбата към присъствалите на работната среща. Пуснах ви протокола за допълнения и забележки. Моля ви да го погледнете при първа възможност, за да си приключа този ангажимент.

# 1 712
  • София
Думата "тръшкам" не ми допада, честно казано. И не се сърдя, по-скоро се дразня от острия и нападателен тон. Предпочитам конструктивната дискусия. Но както и да е, да не изместваме темата.

Аз също подкрепям мнението ти за близнаците - ако влезе единия, влиза и другия. Същото смятм за удачно и за породениете деца.

Колкото до брат/сестра в същото ДЗ - до сега винаги съм го подкрепяла, само защото смятам за логично родителите да водят децата си в едно ДЗ, т.е. удобството. Има логика и в думите на Шапчица за влагането на средства, но не го приемам напълно.

Но след като вече има система от критерии с точки и стават видни някой недостатъци и то сериозни, поне според мен, мисля, че трябва да се ревизират някой от критериите (или да се допълнят), въпреки че не виждам как ще стане, честно казано  Confused
Недостатъци: за да не използваме думата дискриминирана, но да кажем поставяне в неравностойно положение на обикновените семейства с едно дете и с две деца с голяма разлика. Под "обикновено семейство" визирам такова без родител инвалид, дете инвалид, многодетно, близнаци/тризнаци/многознаци.

Против съм и критерия за работещи родители, защото считам,ч е так асе ощетяват безработни родители, които принудени да останат да си гледат децата, няма да могат да си намерят работа.

В крайна сметка излиза, че съм против тези критерии, които дават лично на мен точки  Tired

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 13:12 от catty m

# 1 713

все още ме притеснява случая с майките на деца, родени в началото на годината. За тях приема септември след навършване на 3 г. е доста след изтичане на майчинството и на практика е много кофти, освен ако не са в ОДЗ, а не винаги е така. Вкл има и луфт между ясла  и градина[/quote]

Искам само да отговоря, че г-жа Минчева спомена, че се разработва в програмата опция, при която ако преценят родителите биха могли да си пуснат децата на ЦДГ на 2,5г. Изчакваха само потвърждение дали е възможно това да бъде осъществено. Така че децата които са родени в началото на годината да могат на 2г и 6мес и нагоре да кандидатстват и съответно да посещават ЦДГ. Това е само при желание от страна на родителите - ако те преценят, че физическото и психическото развитие на детето им позволява.
Дано да съм станала ясна. 

# 1 714
Ясно ми е това, нали от месеци съм провела с тях сума ти срещи точно по този въпрос. Това им го предложихме с една друга мама още февруари месец, но ...както и да е, проблема го има, преди той се решаваше като се приемаха деца и юни месец, а сега се приемат само септември, макар че  в детската градина учебна година няма. Но пък предучилищниците имат право да стоят до септември(макар че на мен и на колежките ми в три различни градини ни беше заявено категорично че не е вярно това, ама щом споменах  минчева изведнъж стана вярно  ooooh!). Така реално група се освобождава септември. Дано да съм ясна.Има и други проблеми около този прием, ако на някой му е интересно, да пиша...

За критериите...нали сте видяли анкетата, резултатите...какво се подкрепя(макар че не сме представителна извадка за София).
Мисля че единият път е да се намалят критериите до безспорните фаворити или до недискриминиращите.
Другият е да се въведат още повече критерии, за да се разбият точките, даже да са например  по 100 бална система, като % и всеки да събира по много- много критерии точки.
Времето засега отпада като единствен и основен критерий.

# 1 715
  • София
Lovi-татко.
Честно казано не мога да те разбера.

Недостатъци: за да не използваме думата дискриминирана, но да кажем поставяне в неравностойно положение на обикновените семейства с едно дете и с две деца с голяма разлика. Под "обикновено семейство" визирам такова без родител инвалид, дете инвалид, многодетно, близнаци/тризнаци/многознаци.

Кое е обикновенното семейство? Това с едно (две деца между които разликата е голяма), или семейство с "без родител инвалид, дете инвалид, многодетно, близнаци/тризнаци/многознаци".

# 1 716
За изписването и изключването- почти нищо никъде не пише, но може да е уредено във вътрешния правилник, аз говорих с Минчева точно за това.По принцип е много трудно да се изключи дете от ДГ.По-трудно, отколкото от училище. В повечето градини са си приели това за таксите като правило. Може и да се приеме това за агресивното поведение. Но като цяло, в общия случай няма регламентирано да се изписва дете преди постъпване в 1 клас.

# 1 717
  • София
Lovi-татко.
Честно казано не мога да те разбера.

Кое е обикновенното семейство? Това с едно (две деца между които разликата е голяма), или семейство с "без родител инвалид, дете инвалид, многодетно, близнаци/тризнаци/многознаци".

Не съм се изразила ясно, извинявам се. Имам предвид семейства с едно дете или 2 деца с голяма разлика.

# 1 718
Искате ли да пусна отново анкета? За спорните критерии?За кои искате?

# 1 719
Catty m - днес не ти е ден. Сърдиш се на всички. Къде го видя моя остър тон. Със сигурност не съм искала да те нападам и се извинявам че така си ме разбрала. Ясно е че нещата трябва да се мислят още, но нека поне да е на някаква практическа база.

Аз моето мнение за близнаците и брат/сестра в ДЗ не съм си променила. Второто си го поддържам от месеци.

За близнаците - казах си мнението на работната среща - да няма точки и ако единият влезе да влезе и другият. Обсъди се. Прие се друго.

За породените - бих подкрепила Куки, която предишния път предложи или се опита да предложи вариант подобен на близнаците, но второто дете да се приема само ако във възрастовата му група има свободно място. Т.е. пак да не се дават точки за това.

За брат/сестра в ДЗ и в други теми съм си писала мнението, но за първи път виждам някаква по-масова подкрепа. За мен при сегашното класиране това беше най-необоснованото предимство. Ако зависи само от мен - няма да фигурира в списъка с критериите.

Ели, съжалявам, че не те подкрепих за критерия брат/сестра в същото ДЗ. Просто влязох в проблема в движение Embarassed За близнаците обаче съм склонна да има някакви точки, макар и не много. Мотивите ми са, че е много по-трудно да се намери детегледачка за две деца, или пък да се заплатят две такси в частна детска градина едновременно. Освен това близнаците са нещо, което не може да бъде планирано и затова смятам, че е необходима малка подкрепа.
Ще ти пратя протокола до края на деня.

# 1 720
  • гр.София
 Ели( Хриса) , извинявай,нямах интернет 3 дни. Ще си погледна пощата и ще видя протокола. Трябва ми малко време.

# 1 721
Пускам нещо интересно от другия форум и благодаря на Цвета Попова че отделя време и дойде на срещите и доста помогна като юрист, макар че общината трябваше да си осигури такъв според мен, ама... http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=budeshtimaiki&Number= … mp;sb=5&part= 
И да ви напомня за случая в Красно село, какво можем да направим?

# 1 722
Пускам нещо интересно от другия форум и благодаря на Цвета Попова че отделя време и дойде на срещите и доста помогна като юрист, макар че общината трябваше да си осигури такъв според мен, ама... http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=budeshtimaiki&Number= … mp;sb=5&part= 
И да ви напомня за случая в Красно село, какво можем да направим?

Пусни тема. На първо време ще пишем там. Аз не бях разбрала точно какъв е казуса, когато го гледах по ТВ. Явно показването е било тенденциозно. Може би и други хора не са разбрали.

Сетих се да допълня още нещо. Така както е предложението за точкуване, близнаците в многодетните семейства получават точки за близнаци и затова, че са в многодетно семейство. Според мен трябва да се разделят нещата и точките за близнаци (ако се приеме да има такива) да се ползват само от близнаците, които не са в многодетни семейства, а пък другите да се точкуват както всички многодетни.
Разбрахте ли какво предлагам?

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 14:41 от *Галя*

# 1 723
здравеите и от мен и аз съм на същото мнение като Касандра.Трябва да се надигнем всички маики и трябва да направин нещо,защото никои няма да направи нищо за нашите деца.Всеки гледа да си гушне парите и не му пука за децата.Пишете ако някои има някаква идея какво да направим.

# 1 724
  • София
Сега ще изчета темата в дира!
А коя беше Галя и коя Бланк на срещата?

Общи условия

Активация на акаунт