Отговори
# 1 740
Майчета,отново пиша свой стар пост,заради тези които напомнят че е важно да се борим за места,а не за критерии...

Ето в момента един човек от Младост се е нагърбил със задачата да спре безумното застрояваяне на своя квартал  bouquet  bouquet  bouquetТова е за нас единственното решение на нашите проблеми,да го подкрепим,и да разширим дейността му за цяла София,така че ако не спрем самото застрояване,то поне да накараме упрлавляващите да спазвант нормативните актове които определят на каква застроена площ за жилища,се полага ДГ,училище,читалище,детски площадки,паркинги и др.инфраструктура!Докато това нещо НЕ се случи,каквото и да правим,каквито и критерии да измисляме,винаги ще има деца отвън,и недоволни!!!Това е единственното глобално решение на проблема,и то е много просто-ПРОСТО ДА СПАЗВАТ ЗАКОНОВИТЕ РАМКИ!!!

АБСОЛЮТНО!

Мисля,че това за което трябва да се борим е НОВИ детски градини (или ремонтирани стари), и места за ВИСЧКИ деца.. Критериите, които и досега съществуват са съвсем достатъчни, ако има места. Нека борбата на майките да е за по-елитна детска градина, а не за каква да е .. и къде да е.. само да е прието детето..

# 1 741
Ами ако кажем така: ползва се точка за близнаци или многодетни или брат-сестра, но тези точки са например 2-4 макс.Ако попадаш в повече от една от тези групи, не ползваш повече точки.
За повечето места в ДГ- да, това е основната борба. Тук дискутираме прием2009, за който няма да има все още много места. Иначе никой не е казал, че не се борим за повече ДГ и за подобрение на условията в тях- напротив!!! Пише  го и  в първия пост!!! Моля да го прочетете преди да пишете Hug

# 1 742
Ами ако кажем така: ползва се точка за близнаци или многодетни или брат-сестра, но тези точки са например 2-4 макс.Ако попадаш в повече от една от тези групи, не ползваш повече точки.

Не е добре, защото почти всички ще имат еднакъв брой точки и точкуването съвсем ще се обезмисли.

# 1 743

Не е добре, защото почти всички ще имат еднакъв брой точки и точкуването съвсем ще се обезмисли.

Da Rolling Eyes
тогава различен брой точки, но все пак само от едната група по избор  newsm78

# 1 744
Щурчо, съсредоточи се върху темата. Очевидно си свежа глава и можеш да помогнеш. В краткосрочен план (месец - два) трябва да се обсъдят критериите. В по-дългосрочен план се пристъпва към проблема с откриване на нови места.

Никой не е зарязал борбата за нови ДГ, но там проблемът е доста по-комплексен и процесът ще се проточи. За туй сега дъвчем критериите.

По въпроса за Варненската система - не е лоша, но терминът "прилежаща територия" се оказа препъни камък. Аз поне никъде не съм попадала на определение за прилежаща територия. И като термин по документи не го видях. Тук по темите също има писано доста по въпроса.
За децата с тежки хронични заболявания - това нали не са деца със СОП. Защото те (доколкото разбрах) влизат по друга процедура. Не помня да сме обсъждали хронично болните деца. Може би бъркам.
За деца на редовни студенти, дете/брат в ДЗ и приемни семейства сме ги обсъждали. С тази разлика че при варненския вариант критерия за дете/брат в ДЗ на мен ми звучи още по нелогично като формулировка.

И другата разлика е че варненската система е списък от предимства с различна тежест, а ние говорим за критерии и точкуване.
Щурчо, каквото сме се сетили сме предъвкали. Дай конкретно по нашите критерии и точки каквото можем да направим.

# 1 745
Исках само да уточня, че говорихме на работната среща, макар и съвсем кратко за хронично болните деца. Грубо, те се делят на две групи - едните, които се нуждаят от специализирани грижи /за тях има и специализирани ДЗ/, и втората група, която могат да посещават "обикновени" ДЗ. При вторите - просто родителите представят мед.картон на детето и предупреждават. За първата група - ако настъпи момент, след известно време, когато детето може да ходи на "обикновено" ДЗ, минава в особените случаи. То се приема в квотата, тъй като има нужда от социализация и контакт с другите деца без заболяване. Поне това обсъдихме с директорките след като някой зададе въпроса какви точно са "особените случаи". но не съм сигурна дали на практика наистина е така.

# 1 746
Щурчо, съсредоточи се върху темата. Очевидно си свежа глава и можеш да помогнеш. В краткосрочен план (месец - два) трябва да се обсъдят критериите. В по-дългосрочен план се пристъпва към проблема с откриване на нови места.

Никой не е зарязал борбата за нови ДГ, но там проблемът е доста по-комплексен и процесът ще се проточи. За туй сега дъвчем критериите.

По въпроса за Варненската система - не е лоша, но терминът "прилежаща територия" се оказа препъни камък. Аз поне никъде не съм попадала на определение за прилежаща територия. И като термин по документи не го видях. Тук по темите също има писано доста по въпроса.
За децата с тежки хронични заболявания - това нали не са деца със СОП. Защото те (доколкото разбрах) влизат по друга процедура. Не помня да сме обсъждали хронично болните деца. Може би бъркам.
За деца на редовни студенти, дете/брат в ДЗ и приемни семейства сме ги обсъждали. С тази разлика че при варненския вариант критерия за дете/брат в ДЗ на мен ми звучи още по нелогично като формулировка.

И другата разлика е че варненската система е списък от предимства с различна тежест, а ние говорим за критерии и точкуване.
Щурчо, каквото сме се сетили сме предъвкали. Дай конкретно по нашите критерии и точки каквото можем да направим.

Виж, на мен това точкуване нещо не ми допадна..да си призная..
Защото..примерно..как да докажа,че живея на този адрес, след като нямам адресна регистрация тук ? Виж..опираме до бумащината.. И..ако кандидатствам по постоянен адрес (защото друг не съм имала никога).. то.. детето ми ще е прието в още по-елитна и хубава градина , ама..няма да ми е толкова удобна..( до Плиска)
За живеещ в София, предполагам е по същия начин. Има хора, които живеят тук без регистрация..
Как ще кандидатства дете, чиято адресна  регистрация е ...в Бургас например?(не,че не може предишния ден да си направи една...ама...нещо не е съвсем ..)
Другото дето не го разбирам..защо децата на които родителите са заети в образованието имат предимство? Някак...не го разбрах..може и да е обяснено по-напред в страниците..

Обещавам да помисля обаче..какво точно не ми харесва.. и..какво може да се добави също..Темата много ме вълнува и ще я следя с интерес..

# 1 747
Няколко страници назад е цитиран закона, според който всеки, който живее например в София, е длъжен да се регистрира.Върни се и го прочети, защото все пак се предполага че изказваш мнение след като си се запознала с поне част от нещата, които ги пише в темата( в случай че не знаеш че по закон си длъжна да си регистрираш детето и себе си). Ако се затрудниш, ще ти го намеря аз.
Идеята за елитна градина е чудесна, в случая за тази година ако се сетиш как ще стане- пиши. Ако си пишеш по принцип някакви идеи, има друга тема.

# 1 748

Има си закон за гражданската регистрация, и според него:
Адресната регистрация представлява отразяване на постоянния и настоящия адрес на лицето в регистрите на общината.

Всяко лице има личен регистрационен картон по постоянния си адрес.
постоянения адрес се заявява от лицето чрез подаване на заявление до общинската администрация. Постоянният и настоящият могат да се различават. 
Всяко лице може да има само един настоящ адрес. Настоящият адрес се заявява от лицето в съответната община, към която се намира съотвения адрес, чрез подаване на адресна карта. Това също трябва да се отбележи в регистрите на съответната община.   
Така че на мен не ми е ясно защо са ви казали, че не могат да проверят дали е така????.
Друг е въпросът, че лицата не подават адресни карти и съответно всъщност нямат настоящ адрес така както си мислят по смисъла на закона.

# 1 749
  • София
Щурчо, радвам се, че дойде в нашата тема! Има от дира още едно момиче с добри идеи и нахъсано, но имало бан тука и дори не може да чете! Банна бил на мъжа и, всъшност, но...!

А Феичката е Мамаваси, нали? Мисля, че сме се сблъсквали в дира и преди, но не се сещам по какъв повод!

По същесттво! Идеята на Лови-татко е добра! Май само така гарантираме прием и на обикновенните деца и на тези с предимства! Защото от разиграния от мен вариант, пак си приемаме деца с предимства - далеч не лазиграх всички, а и може да бъда атакувана за толериране на определени критерии за сметка на други!

Куки, какво се разбрахте с Мамата от дира?

# 1 750
  • гр.София
 По идеята на Lovi-татко в групата (квотата) на деца,класирани само по жилищна регистрация ще изплуват отпред тези с най-дълга регистрация.И ще запълнят местата. Та ако се приеме тази идея трябва да отпаднат сроковете-а да се иска изобщо някаква регистрация,независимо откога е.

# 1 751
  • София
Да, но по този начин няма ли да играе пак главно времето?

# 1 752
  • София
Куки, какво се разбрахте с Мамата от дира?

Аз ще подготвя нещата следващата седмица и ще направим обща петиция и каквото е нужно с подкрепата и на мамите от дира, и на вас Peace Но това ще стане след средата на следващата седмица, ще пусна тема когато сме готови, а ако вие имате предложения кажете да ги включим, аз имам да проучвам разни неща преди това

# 1 753
Куки, не се сещам конкретно за някакви предложения. Но ако нещо може да се помогне по проучванията ни кажи. Аз чистосърдечно си признавам, че нямам време да пиша, но ще чета и редактирам и ако мога и с нещо ще друго помогна (дет да не отнема страшно много време).
Само си мисля за петицията - обща ли ще бъде някаква или ще се концентрираме върху казуса с Красно село.
Защото на мен ми се струва, че е редно в началото да се фокусираме повече върху конкретния казус и после да вървим към по-общото. Или да използваме конкретния казус за обосновка на общата позиция.

# 1 754
Щурчо, радвам се, че дойде в нашата тема! Има от дира още едно момиче с добри идеи и нахъсано, но имало бан тука и дори не може да чете! Банна бил на мъжа и, всъшност, но...!

......

По същесттво! Идеята на Лови-татко е добра! Май само така гарантираме прием и на обикновенните деца и на тези с предимства! Защото от разиграния от мен вариант, пак си приемаме деца с предимства - далеч не лазиграх всички, а и може да бъда атакувана за толериране на определени критерии за сметка на други!

.......

Благодаря ти. Мамата от Дир.бг, чийто съпруг има бан тук по АйПи, е страхотно инициативна мама и наистина би било хубаво да можеше да чете и пише тук..
Съгласна съм с това, че децата без предимства също трябва да имат шанс.Трябва хубаво да се обмислят квотите.

Няколко страници назад е цитиран закона, според който всеки, който живее например в София, е длъжен да се регистрира.Върни се и го прочети, защото все пак се предполага че изказваш мнение след като си се запознала с поне част от нещата, които ги пише в темата( в случай че не знаеш че по закон си длъжна да си регистрираш детето и себе си). Ако се затрудниш, ще ти го намеря аз.
Идеята за елитна градина е чудесна, в случая за тази година ако се сетиш как ще стане- пиши. Ако си пишеш по принцип някакви идеи, има друга тема.

Виж, запозната съм със закона. Както и с това, че не се спазва от всички, понеже никой не следи за спазването му.. Но приемам, че в детските ясли и градини ще приемаме само деца, чиито родители го спазват..
В този смисъл излиза,че всички са с предимство по местожителство и/или по район на местоживеене. Тогава се обезсмисля това с правата на децата без предимства.(ще останат ли такива изобщо?)
Опитвам се да не пиша по-принцип, а да давам конструктивни предложения. Като начало казвам какво ме притеснява във вече дадените. Ако "сътворя" някакви допълнителни, ще ги споделя с удоволствие.

.. Каквото и да измислим тук, няма да удовлетворим всички навярно. Недоволните ще са със сигурност по-малко от тази година..

Общи условия

Активация на акаунт