Отговори
# 1 875
Вижте сега, още не се знае дали ще приемат изобщо критериите за район и за работещ родител, освен това местожителство ще се доказва с ЛК или документ от общината.Как ще се доказва местоположението на работата ви?

Моите уважения към усилията ви, но...аман от Доказателства.Реално, на мен, когато записах голямата ми искаха служебна бележка-та там си пише къде работя... Confused

# 1 876
  • София
Получих списъка с групите, които ще бъдат поетапно ремонтирани и обзаведени за новата 2008/09 година от Минчева, ето ги.

НОВИ ГРУПИ ЗА 2008/09 ГОДИНА

РАЙОН   ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ   БРОЙ ГРУПИ
КРАСНО СЕЛО            ЦДГ № 124            1 група
ВЪЗРАЖДАНЕ             ОДЗ № 120            1 група
ОБОРИЩЕ                 ОДЗ № 60              1 група
СЕРДИКА                    ОДЗ № 48              1 група
ИЗГРЕВ                       ОДЗ № 29               2 групи
                                  ОДЗ № 34               4 групи (1 яслена и 3 градински)
ТРИАДИЦА                 ОДЗ № 7                  2 групи (1 яслена и 1 градинска)
                                  ЦДГ № 129              2 групи
ИСКЪР                       ОДЗ № 13                1 група
МЛАДОСТ                  ОДЗ № 17                2 групи
                                 ОДЗ № 26                6 групи
                                 ЦДГ № 178               2 групи
СТУДЕНТСКИ             ОДЗ № 10                1 група
                                 ОДЗ № 16                1 група
ОВЧА КУПЕЛ              ЦДГ № 9                  2 групи
                                 ЦДГ № 161              2 групи
НОВИ ИСКЪР             ЦДГ № 2 – филиал  1 група
                                 ОДЗ № 57               1 група
КРЕМИКОВЦИ            ОДЗ № 94                1 група
                                 ЦДГ № 146              1 група
ПАНЧАРЕВО              ЦДГ № 15                1 група
                                 ЦДГ № 180              1 група
                                 ЦДГ № 3 – с. Казичене 1 група

# 1 877
Благодаря, Куки. Дано по-скоро ги пуснат и  да зарадват част от родителите. За съжаление аз не съм от чакащите за обявените групи.

Simple Smile

# 1 878
Моите уважения към усилията ви, но...аман от Доказателства.Реално, на мен, когато записах голямата ми искаха служебна бележка-та там си пише къде работя... Confused

Пенелъпи, това за работещите родители и служебните бележки нещо няма тежест пред директорите. И съвсем логично. Ти си съвестен човек - занесла си истинска бележка. Но бележките от работодател като доказателствен документ са доста компрометирани поради чести злоупотреби. Пак за съжаление, не е измислена някаква сравнително бърза процедура за проверка на тези бележки. И на практика директорът на ДЗ ще предполага че една бележка е фалшива, но нищо няма да може да направи. Ето защо е приемливо да се потърси вариант държавна институция да издава документ, който да удостоверява че родителят работи (ако се приеме този критерий). Мисля че НАП и НОИ имат бази данни, които позволяват това.

Чистосърдечно ти признавам че мога (не че бих го направила) да ти издам каквато искаш служебна бележка. И какво като ще ми пише фирмата - дали някой ще ми потърси отговорност? И дали някой ще ми изключи детето от ДГ ако случайно се окаже че съм представила документ с невярно съдържание?

# 1 879
Съгласна съм с казаното от Ели и с това държавна институция да може да издава съответната бележка. Само не знам как стои въпроса с фирми, които са с регистрирано седалище на едно място, пък офис или цех на друго (моята не е в тази графа, но все пак)  newsm78

# 1 880
  • Върху лъчите на Слънцето.
От Протокол №10/19.07.2008 г. на работната група:
"Г-жа Минчева: Сега да разгледаме начините за доказване , а именно :

1. Постоянна адресна регистрация в София - С ЛИЧНА КАРТА.

2.Деца, живеещи в района на детската градина - АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ.

3.Брат или сестра в същото детско заведение - С УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА РАЖДАНЕ.

4.Близнаци и тризнаци- С УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА РАЖДАНЕ.

5.Многодетни семейства с три и повече деца до 18 години - С УДОСТОВЕРЕНИЯТА ЗА РАЖДАНЕ

6.Деца на двама работещи родители - ОТПАДА

7.Деца, чиито родители са студенти - С УВЕРЕНИЕ ОТ ВУЗ

8.Деца на работещи служители в системата на народната просвета - С ТРУДОВ ДОГОВОР

9.Деца, на които поне един от родителите или дете от семейството е с инвалидност от 71% до 100 % - РЕШЕНИЕ НА ТЕЛК

10.Деца-сираци и полусираци - УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ.

11.Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство- ОТПАДА

12.Деца, посещаващи самостоятелни ясли на територията на гр. София - ОТПАДА

13.Деца на социално-слаби семейства - ще се коментира и за в бъдеще.

Г-жа Минчева : Трябва да се помисли за тежестта на критериите и дали да има квота."

# 1 881

Пенелъпи, това за работещите родители и служебните бележки нещо няма тежест пред директорите. И съвсем логично. Ти си съвестен човек - занесла си истинска бележка. Но бележките от работодател като доказателствен документ са доста компрометирани поради чести злоупотреби. Пак за съжаление, не е измислена някаква сравнително бърза процедура за проверка на тези бележки. И на практика директорът на ДЗ ще предполага че една бележка е фалшива, но нищо няма да може да направи. Ето защо е приемливо да се потърси вариант държавна институция да издава документ, който да удостоверява че родителят работи (ако се приеме този критерий). Мисля че НАП и НОИ имат бази данни, които позволяват това.

Чистосърдечно ти признавам че мога (не че бих го направила) да ти издам каквато искаш служебна бележка. И какво като ще ми пише фирмата - дали някой ще ми потърси отговорност? И дали някой ще ми изключи детето от ДГ ако случайно се окаже че съм представила документ с невярно съдържание?

оки де...ама аз и фалшива бележка от ВУЗ мога да издам Mr. Green
мога и трудова книжка сама да си попълня ...за служители от системата -трудов договор, че моят не важи ли? newsm78

# 1 882
четох част от мненията и никъде не видях поставен въпроса за една от най-уязвимите групи, тази на самотните майки. говорим за тези, които реално отглеждат децата си сами и могат да докажат това с документ за издръжка от бащата,а не за тези които просто нямат брак с мъжа, с когото живеят.
този форум е доказателство, че принудените сами да се справят с отглеждането на децата си изобщо не са малко. но тази група няма никакви предимства, въпреки че реално детето на такава майка е полусирак.
моя случай е такъв-сама си гелдам детето, никаква финансива помощ от бащата, макар че в момента го съдя за издръжка-не че ще разчитам на законно установената сума между 30 и 80 лв, но това доказва,че наистина съм самотна майка.
и така: въпросът е оттук  накъде с дете  което другата година ще е на възраст за градина? не работя за да го гледам, естествено, нямам доходи за да му наемам детегледачки, да не говорим за частна дг. майка ми работи, но дори да имаше желание да напусне работа за да гледа детето, тя физически не може да се справи с него, има телк-дори не говоря за острите ни противоречия относно възпитанието.
много са като мен,всеки си има драма, но ме удивлява, че за тази голяма и уязвима група няма дори намек. 
ако има пак обсъждания на разни групи ще направя всичко възможно да дойда за да бъда представител на самотните майки. но интересно ми е наистина ли никой не е обсъждал, че има и такава извадка от обществото?

# 1 883
                       evitaperoni  , без да се обиждаш ,но под "самотен родител" се разбира не родител сам отглеждащ детето си , а когато има записано в акта за раждане "баща-неизвестен".Всички сами отглеждащи децата си не могат да докажат с документ за издръжка , че са самотни родители поради простата причина , че колкото и малка да е издръжката от бащата документа доказва,че той се грижи за детето.Дори да не получаваш редовно издръжката си бащата фигурира .

# 1 884
А как реши, а и си се обидила даже, че не е обсъждан въпроса като не си прочела цялата тема?  ooooh!

# 1 885
*да прочетеш 95 страници?ми нали до септември време няма да ти стигне, не нападайте хората, сега вижда темата, абсурдно е да изете всичко, еле па старите теми назад.
Извинете за офф-а
**на наистина самотните майки им орязаха още миналата година правата, заради псевдо-самотните такива.Много несключили брак, но Заедно живеещи като семейство родители си ползваха половин такса в градина и др. "благинки", та се оказа тесничко-всяка втора майка се оказваше самотна.Еми... Whistling

# 1 886
знам, че заради псевдосамотните отрязаха "привилегиите" на всички майки с припознати деца. знам, че имаше много, които не сключваха брак и заради половината такса детска градина.
но проблема на жените, които са сами в отглеждането, въпреки че бащата е благоволил да даде святото си име на детето, си остава. и те са тези, които трябва да имат някаква помощ и подкрепа. могат да бъдат разграничени от желаещите да се облажат именно чрез получаваната издръжка, която на всички е ясно, че е повече от символична-нека да не става аргумент, че не са сами и имат финансова помощ.
така че е време да се помисли и за тях.
измамници, или да ги наречем хора възползващи се от системата, винаги ще има-моя позната живее с бащата на детето си без той да е дал името си, защото са запознати с привилегиите, които това дава. трябва ли сега да се лишат от предимство децата с баща неизвестен заради такива като тях?

# 1 887
Обсъждали сме вариант социалните да предлагат такива случаи, които да бъдат приети с предимство, ама тъй като и при тях постоянно стават злоупотреби, решихме да няма такава точка. Това се подкрепи от директорките, които за съжаление казаха че страшно много се злоупотребява със статута на самотните майки.Съжалявам, знам че има и несраведливо ощетени майки. Като работеща самотна майка, би следвало да ползваш точки като работещ родител.

# 1 888
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аз доколкото разбрах от последния публикуван протокол критерият работещи родители отпада.

# 1 889
за мен е нормално критерий работещ родител да отпадне. тези, които работят, теоретично би следвало да могат да си позволят като вариант частна дг или гледачка. а неработещите са такива, които си гледат децата и за да тръгнат на работа и да могат да си позволяват екстри е необходимо детето им да е прието. чела съм изказвания, че еди кой си си пуснал детето на дг и после не работел, а по цял ден висял в местното барче-и заради това неработещите се оказват на последно място в колонката за приемане. моя случай, както и многобройните примери които виждам около себе си е, че поради липса на друга алтернатива си стоим вкъщи да си гледаме децата.
и отново на въпроса, който ме вълнува-за мен е задължително да влезе като предимство статута на самотните майки. пак казвам-има начини той да се докаже, както има начини и за злоупотреби с част от другите предимства. явно ще трябва да създам едно лоби на самотните майки, не само зашото аз съм такава, но и защото каузата е справедлива-не може системата да си затваря очите и да сме изоставени отвсякъде.
при следващо обсъждане ще трябва да се появя за да защитя интересите на тази уязвима група, както всички вие се борите за собствените си интереси и на второ място за това което считате за справедливо.

Общи условия

Активация на акаунт