Отговори
# 1 905
Вени- ще те гледаме, сигурна съм че си се справила добре  Hug Peace

# 1 906
  • София

И аз съм сигурна  Peace

# 1 907
  • София
Ами, не беше трудно, жената беше доста мила, каза ми за какво ще говорим - аз знаех и от Куки, де и като ми зададе въпроса веднага ми дойде какво да кажа! Странно, защото преди това идея си нямах какво да говоря!

# 1 908
  • Върху лъчите на Слънцето.
Квотният принцип явно няма много фенове Confused

Все пак четящите и пишещите тук не са всички родители. Ако сме повече, и процентите ще са повече. Това е просто ориентировъчно за нашето мини-общество. И все пак важното е, че поне половината (дори и малко от горе Hug), са съгласни с този пронцип.

# 1 909

За новините от 19,15 става въпрос, нали? Ние ще сме на разходка, та се питам дали и в нета ще може да се гледа запис по-късно?! newsm78

# 1 910
  • гр.София
 Вени,драго ми беше да те видя в новините.
 Показаните сервизни помещения в ЦДГ Буката бяха  Sick

Гневна, ако има линк-ще го пуснем тук.

А за процентите-надявах се да сме съкрушително мнозинство Simple Smile Но в никакъв случай не оспорвам резултатите Simple Smile

# 1 911
  • София
Вени, гледах те, супер беше  Peace , макар че подозирам, че са изрязали голяма част от думите ти

# 1 912
Аз пак пропуснах новините. То какво ли не пропускам вече.

Иначе и аз съм леко изненадана от подкрепата за квотите. Все още съм много раздвоена и честно казано и за лотарията бях много раздвоена.

Само си мисля че при квотен принцип как ще си определя къде имам по-големи шансове - май в квотата с критериите ще съм на опашката, но пък в другата квота как ще ме избират - пак ли ще се боря с Интернета или ще направим томбола примерно. Т.е. пак ще съм на опашката вероятно. Та затуй съм много раздвоена.

Лови - татко, извинявай ако си писал за това. Всичко чета, но не всичко запомням.

# 1 913
  • София
Има то в сайта на БТВ, аз също не го гледах, че по това време сме навън! Иначе наистина е бая орязано, омешано с друго - нормално за репортаж, де!
http://btv.bg/videos/?video_id=4303&section_id=1

# 1 914
Вени, благодаря за линка! Hug
Жалко, че е толкова орязано...
Ти и децата сте чудесни!  bouquet

# 1 915
  • София
Lovi-татко.
Анкетата приключи. Винаги ще има за и против. Резултатите са си резултати. И все пак.. Нека нашето мини общество да продължи да работи, т.е. да дава идеи.
Нищо не ни пречи да доразвием критериите (независимо дали ще са в състава на квотния принцип, или не).
Поне нещо сме започнали, така че давайте идеи за развиване на критериите, като за удобство можем да ги подреждаме като точките от квотната идея.
т. 1 - какво разбираме под абсолютно предимство?
т. 2 - какви да са критериите за жителство (град, район, община, квартал, близост до ДЗ и т.н.)
т. 3 - какви да са тези останали критерии (предимства, работещи, студенти, братя/сестри и т.н.)
Иначе за процентното съотношение 10/45/45 то не е заковано да е такова. Според мен може да се променя. Евентуално след събеседване с директорките и отдел "Образование" може да се помисли в какво съотношение да бъде. И дали да бъде константа за цяла София, или да се изменя по райони, в зависимост от натовареността.
Ели - мисля си, че не е необходимо много да се раздвояваш. Ако нямаш някаква възможност за кандидатстване с предимство, то единствено ти остава да се запишеш по т.2. 

# 1 916
Аз все така не съм съгласна с този квотен принцип. Изобщо. Не поради някакви лични причини.
Например в ОДЗ за 1 група има 2-5 места обикновено, как ще се разпределят по квотите?Ами децата, некласирани по абсолютно предимство, които участват после на общо основание...как ще съберат повече точки от някой с постоянен адрес в София и района?
Все си мисля че жителство в София трябва да важи за всички квоти, точки, изисквания, предимства или както и да го наречем! От там нататък ако искате ги разделете на 25 квоти и критерии, но това да важи за всички!
Трябва малко да се съсредоточим в районирането: не забравяйте колко проблеми поставя то, само няколко ще спомена: 1. неравномерно разпределение на ОДЗ и ЦДГ/ясли в районите(Лозенец, Манастирски ливади, Бояна и др.)!!!
2. гранични райони(живееш в един район, но ти е близо друг)
3.месторабота
4.доказване на жителство в района- постоянен, настоящ адрес;документи, бележки;на единия родител или само на майката и т.н.
5. райони с особено голям недостиг на места- Люлин, Младост и др., какъв ще ти е стимула да кандидатсваш за място там по жителство

# 1 917
  • София
Lovi- мама
Вени*, успях да гледам новините и бяхте страхотни   bouquet.

# 1 918
  • София
Lovi-татко.
Честно казано се уморих да повтарям едно и също нещо няколко пъти и формулирано по различен начин за да се разберем.
Сега ще "повикам" в темата.
СПРЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ САМО ОТ СОБСТВЕНАТА ГЛЕДНА ТОЧКА.
ПРИ НЕДОСТИГА НА МЕСТА ВИНАГИ ЩЕ ИМА НЕУСПЯЛИ ДА СЕ КЛАСИРАТ В ДЗ.
ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СТАНЕТЕ СПРАВЕДЛИВИ.
Загрижили сме се да осигурим нормално кандидатстване на родителите за 2009 г. Нищо няма да се получи, ако не се разберем помежду си.
За последен път го повтарям: АКО ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ РОДИТЕЛИТЕ ИМАТ САМО ЖИТЕЛСТВО В СОФИЯ, БЕЗ КАКВАТО И ДА Е ДРУГА ПРИВИЛЕГИЯ, ТО КЛАСИРАНЕТО ИМ Е ВИНАГИ Е НА ОПАШКАТА СЛЕД ВСЯКО ЕДНО ДРУГО ПРЕДИМСТВО (НЕЗАВИСИМО СПРАВЕДЛИВО ИЛИ НЕ). СЪС СИГУРНОСТ ТЕ НЯМА ДА ДОЧАКАТ ВЛИЗАНЕ В ДЕТСКА ГРАДИНА.
Не се опитвам непременно да наложа квотния принцип, просто ми се струва че той дава поне една искрица надежда и на обикновенните родители, да се надяват да запишат детето си в детско заведение. В предния пост Ви написах именно това - независимо дали ще се ползва квотния принцип или не, трябва да се изяснят критериите.
На работната среща именно от опита на директорките определихме квота от 10% за приемане на деца с абсолютно предимство. Това означава че, дори в група със свободни 2-5 места, ще може да се приеме такова дете. Обикновенно такива деца се не повече от 1-2 кандидатстващи за ДЗ.
Аз все така не съм съгласна с този квотен принцип. Изобщо. Не поради някакви лични причини.
Например в ОДЗ за 1 група има 2-5 места обикновено, как ще се разпределят по квотите?Ами децата, некласирани по абсолютно предимство, които участват после на общо основание...как ще съберат повече точки от някой с постоянен адрес в София и района?
Все си мисля че жителство в София трябва да важи за всички квоти, точки, изисквания, предимства или както и да го наречем! От там нататък ако искате ги разделете на 25 квоти и критерии, но това да важи за всички!
Трябва малко да се съсредоточим в районирането: не забравяйте колко проблеми поставя то, само няколко ще спомена: 1. неравномерно разпределение на ОДЗ и ЦДГ/ясли в районите(Лозенец, Манастирски ливади, Бояна и др.)!!!
2. гранични райони(живееш в един район, но ти е близо друг)
3.месторабота
4.доказване на жителство в района- постоянен, настоящ адрес;документи, бележки;на единия родител или само на майката и т.н.
5. райони с особено голям недостиг на места- Люлин, Младост и др., какъв ще ти е стимула да кандидатсваш за място там по жителство
По всички точки РАЙОН+ПРЕДИМСТВО=ГАРАНТИРАНО ВЛИЗАНЕ.
Тогава какъв е смисъла например от т.5? При особено големият недостиг на места в тези райони, там се класират и записват деца с предимства. Тогава какъв е смисъла да кандидатстваш там по само по район, като със сигурност нямаш никакъв шанс?
Но ако знаеш че има процент за  разпределение на места за кандидастващи само по район - не мислиш ли, че имаш дори и 1% шанс по-голям от прединия пример.
По т.1 - В Бояна няма нищо - дори я няма в списъка с ДЗ. Манастирски ливади също липсват. Разчита се на район Витоша който обхваща - Владая, Павлово, Бояна, Симеоново, Драгалевци и Княжево. И това ако не е натоварен район - здраве му кажи.
По т.2 и т.3 - Защо постоянно говорим за удобството на родителите? Ако детето е прието в съседен квартал, а не в ДЗ до блока - няма ли да го водят там? Или тези родители ще се откажат, като осъзнават че повече няма да имат такъв шанс?
Добавям - по т.4 - МАЙКИ тези деца имат и ТАТКОВЦИ. Стига сте ги пренебрегвали като родители. А ако оставим критерия по документи на родителите (един от двамата), така поне се дава шанс за кандидастване в два района (ако са с различна адресна регистрация).

Последна редакция: ср, 06 авг 2008, 10:41 от Lovi

# 1 919
Нали точно това искам да обсъдим, в идеалния случай даваме предимство на живеещите в района и сме много щастливи. На практика обаче се оказва че не е много възможно и може да породи повече проблеми, отколкото да реши.Не искам да се отказвам от този критерий обаче, а да го обмислим и разиграем в детайли!А не после да се чудим "как да оправим нещата" !
За квотния принцип: все така смятам, че е задължително за всички да имат регистрация в София, дори да е от вчера и да е само по настоящ адрес. От там нататък смятам че е справедливо да се ползват определените с повече точки с по- голям шанс(както знаете нямам нито близнаци, нито три деца, нито някакво предимство пред другите освен дете в ясла, макар че тази точка според мен ще отпадне в крайна сметка). Не съм съгласна че трябва да има шанс за всички, защото в крайна сметка сме излъчил кои са по- нуждаещи се от точки и от градина. Аз така го разбирам. Тоест ако си софийски жител и имаш и покриваш и някой от другите критерии, имаш повече точки и повече шанс.Ако не ви се иска така, да махнем спорните критерии от нашето предложение: близнаци, брат/сестра в градината, ясла.Оставяме само тези, които компенсират обратната дискриминация и готово.
По твоето предложение в квотата , която кандидатства само по точки за жителство и район, винаги ще има вторично разпределение по време, нали така?Иначе как ще ги подредят?

Общи условия

Активация на акаунт