Отговори
# 1 935
  • София
Да видим дали ще стане нещо:

Кликнете върху снимката, за да се отвори по-голяма!

# 1 936
  • гр.София
 Вени, липсват и в двете квоти варианти,в които не кандидатстваш в градина от района.
 При Лови-татко е даден и такъв вариант.

И отново ти предлагам да вдигнеш точките на персонала от детската градина.
 Или той да мине към специалните случаи.

Галя,трудно ми е да приема,например,че родители с критерия брат(сестра) са по-нуждаещи се от мен.

# 1 937
Blanc, критерият брат(сестра) в същата градина въобще не трябва да бъде разглеждан като критерий за прием с предимство. Той е останал от времето, когато въпросът беше В коя ДГ ще си запиша детето?, а сега въпросът е Дали ще има място в ДГ за моето дете? и въобще не бива да е предмет на обсъждане.

# 1 938
  • София
Гале, не, просто няма да те приемат, ако свърши квотата - нали искаме да има места и за тези без предимства!
Иначе идеята е, да се кандидатства само с предимства или само като обикновен!

Да де, обаче нали затова някои социални групи са определени като нуждаещи се от по-голяма подкрепа. Къде отива подкрепата след като за съответната група също има квота?
Знам, че на хората, които не са в тези групи им е криво, че не могат да получат повече точки, за да са по-сигурни, че децата им ще бъдат приети в ДГ, но при такава остра липса на места, първо се дава ред на тези, които попадат в тези групи и след това на останалите. Защото вие тук гледате нещата от субективна гледна точка - как да натамъним критериите, че да се доредим ние, а не как е възможно най-справедливо да стане разпределението в дадената ситуация.
Lovi-татко.
Ние тук, както се изразяваш, гледаме нещата от субективна гледна точка, как да ги натъкмим за да се доредим.
Мерси за доверието.
Както казах и по-назад, вземи и прочети поне част от темата за да видиш, че това не е точно така. Ще поясня малко. На базата на статистиката от кандидатстването тази година и опита на директорките се изясни, че такива социални групи са определен процент от общите кандидатстващи. Именно затова например се определи този процент - 10% за специален прием. Макар че, статистиката показа, че това са около 3 % се избра да има гаранция 10%. И това беше описано в темата. Същото се отнася и за другите проценти. Никой не е заковал да бъдат 45% на 45%. Може да се промени.
Всички които са се насочили към ДЗ са нуждаещи се. И трябва да се стремим да удовлетворим голяма част от тях при този остър недостиг на места.

Вени, отлично си се справила. Благодаря и на всички останали които конструктивно се борят да бъдем по-справедливи. Наистина в спора се ражда истината, макар че, понякога може да прехвърчат искри.

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 00:35 от Lovi

# 1 939
Blanc, критерият брат(сестра) в същата градина въобще не трябва да бъде разглеждан като критерий за прием с предимство. Той е останал от времето, когато въпросът беше В коя ДГ ще си запиша детето?, а сега въпросът е Дали ще има място в ДГ за моето дете? и въобще не бива да е предмет на обсъждане.

Ура. Някъде по предишните страници бях пуснала статистика че точно по този критерий процентът на влезлите в ДГ е много висок, а нуждата не е по-основателна отколкото на всички останали кандидати.
Но пък е гледано удобството на родителите. И по някаква незнайна причина се счита че при двама родители, само единият води децата на ДГ и трябва за туй да му осигурим удобство.
Както каза Лови - татко - и татковците участват. Поне нашият също - води каката на училище. Аз пък ще водя дребното на ДГ и ще се оправим.
Мисля че ако това отпадне като критерий - шансът на обикновените става значително по-голям.

# 1 940
  • София
Определно, но ме съмнява, че ще отпадне. Наистина защо и двамата родители да не поемат задължението да водят детето си, но както и да е! Никой не ни пита нас с по-големи как ще се справяме!
Галя, не си права - тук има хора, чиито деца са приети, но въпреки това още се занимават с проблема!

Лови - татко, мерси!

Бланк, ами не съм, защото те събират по-малко точки от тези, чиито варианти съм разиграла! А тези точки за персонала са достатъчни, за да влязат децата им! Пък тях ще ги приемат така или иначе!

# 1 941
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не съм съгласна че трябва да има шанс за всички

Sick #Crazy и това са думи, на човек, който твърди, че не гледа само собственият си интерес... newsm78 И, Фечке, как да нямаш предимство, ти имаш едно от любимите на някои от вас предимства - работещите родители!

Lovi - татко, забелязала съм, че в тази тема ако някой изкаже малко по-различно менние, или мнение неудобно на мнозинството, то той става мишена за всичките им нападки. Ето за това вече избягвам да пиша! По-назад бях предложила нещо, заради което ми се нахвърлиха. И мисля, че никой не е обърнал внимание в крайна сметка, защото предложението не допадна на част от "водещата група" и се съмнявам, че на работната среща изобщо някой е споменал нещо, въпреки, че уж не се съгласили. Тогава защо да се хабя?!

# 1 942
Имам впредвид, че не съм съгласна, че трябва да има РАВЕН шанс за всички, защото някои в крайна сметка са по- особени случаи! Най- сериозните ги отделяме като абсолютни предимства, и смятам че случаите, на които сме се спряли, са много по- справедливи, от абсолютните предимства в сегашното класиране.Останалите критерии ми се струват достатъчно справедливи също, макар че наистина брат/сестра  и близнаци/породени не са кой знае какви тежки случаи, та да са нещо повече от другите, но все пак ми се иска да останат.
Извинявам се, ако съм ви объркала нещо с постовете си. Последната среща доста ме смути, идеите за жребий и за отпадане на някои критерии доста ме изненадаха.
На мен варианта на Вени ми допадна, А варианта на Лови татко- само ако се включи соф. регистрация навсякъде, във всички квоти. Галя- и мен това ме смущава с тия квоти, в крайна сметка така ще останат ощетени много семейства с реално по- голяма нужда от ДГ. Донякъде можем да го избегнем, ако елиминираме брат/сестра изобщо или силно намалим точките.за близнаци не съм съгласна да ги махаме.Те не са и толкова много, а наистина са си особен случай за отглеждане.

# 1 943
Вени, влязох в проблема малко в движение (някои от вас знаят по каква причина), но смятам да остана и да се боря този критерий  (брат-сестра в същата ДГ) да отпадне.
Моето дете също е прието в ДГ за моя голяма изненада, точно по тази безумна система, без никакво предимство.
Чудно ми е обаче защо толкова малко родители на деца, които ще кандидатстват догодина, участват активно в обсъждането?
Лови - татко, къде видя искри? Повярвай ми, аз говоря (пиша) съвсем спокойно и се старая да изложа мнение, което да е разумно и да ползва повече хора. Никога не пиша в някоя тема, просто за да противореча на някого или да участвам в спор. Умишлено не използвам емотикони, за да няма излишни страсти.

Плодова фея, трябва да има шанс за достъп за всички. Повярвай ми, хората се нуждаят от доспът до ДГ по много причини. Естествено, ще има степенуване по определени критерии, обаче то не бива да отрязва шанса на някой, а просто да го намалява.

С Плодовата фея сме писали заедно. Разбрах те.

# 1 944
По-назад бях предложила нещо, заради което ми се нахвърлиха. И мисля, че никой не е обърнал внимание в крайна сметка, защото предложението не допадна на част от "водещата група" и се съмнявам, че на работната среща изобщо някой е споменал нещо, въпреки, че уж не се съгласили. Тогава защо да се хабя?!
Защо не идваш на работните срещи?! Ние, работещите родители, как така ходим?!В работно време?!Водещата група Лови, куки, шапчицата и други губят време, средства и нерви да се борят за всички, а накрая ги нападат и обиждат тях, вместо да се вдигнем всички и идем в общината!Ако не бяха работните групи, положението щеше да е 1000 пъти по- зле!Нещата не могат да се решат с магическа пръчица и напредъкът е бавен, наистина,но има!

# 1 945
  • София
Lovi-татко.
Галя - искрите са между мен и Плодовата фея. Докато се уточним и постигнем съгласие.
Само че, имам една молба към теб - би ли ми обяснила това:
"Защото вие тук гледате нещата от субективна гледна точка - как да натамъним критериите, че да се доредим ние, а не как е възможно най-справедливо да стане разпределението в дадената ситуация."
Гневна - не се притеснявай да защитаваш позициите си. Никой от нас (тук пишещите) не е привилигерован, или пък да е от отбрано общество. Просто сме обикновенни, уморени родители.

# 1 946
Да, и май единствените, които все още се интересуват от темата...Лови- мисля че няма точно искри, а обсъждане, нали така...май в случая може да има много гледни точки, все правилни...Моля ви да помислим наистина по въпроса с районите! За моят район, ако има точки за децата от яслите, няма да има други проблеми. Но какво правим с районите без ДГ , както и с районите с най- голям наплив?

# 1 947
За да разведря обстановката един въпрос: аз като съм работеща, съм и осигурена, получавам ли точки по двата критерия или само по единия

# 1 948
  • София
Работеща и осигурена е едно и също, просто на едното място съм написала едното, на другото друго!

Гневна, кое предложение имаш предвид, че не сме му обърнали внимание? Кажи го пак, моля те!

# 1 949
  • Върху лъчите на Слънцето.
Защо не идваш на работните срещи?!

Че тогава да дойда с малкия, да го гоня из стаята, да пречим на всички и нищо да не разбера, да ме изгонят или любезно да ме помолят да напусна...  Embarassed ooooh!
Да ми е жив и здрав, но на едно място не се задържа... не напразно съм го кръстила "щурчо"  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт