Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Знаете ли нещо повече за хормона прогестерон?

 • 17 763
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 502
Задавам ви този вапрос,защото не можах да намеря много материали по тази тема. Направо бях шокирана за нещастието на Стефи,за което искрено и съчувствам. При първата ми бременност,бях в 6г.с. когато също получих кървене. Ходих на доктор и ми казаха,че  количеството на прогестерона ми било в по-малки количества и ми предписаха таблетки,слава богу всичко си тръгна както трябва. Само, че сега се питам,дали това не е причина да не успея да забременея,при условие,че имам много точен мензис и смятам,че уцелваме датата на овулацията,а нещо не се получава. Знае ли някой нещо по въпроса, дали да ходя на доктор?


Поздравина всички:   55

# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Цитат
Под влияние на фоликуло-стимулиращия хормон, отделящ се от хипофизната жлеза, в яйчника започват едновременно да узряват няколко яйцеклетки, които се обграждат от слой мехурчести клетки. По такъв начин се образуват няколко яйчникови фоликули. От тях само един достиги до повърхността на яйчника, разпуква се и отделя зрялата яйцеклетка, която попада в маточната тръба /този процес се нарича овулация/. След разпукването на фоликула в него под влияние на лутеинизиращ хормон /отделян от хипофизата/ се образува т.н. жълто тяло. То от своя страна продуцира хормони /естрогени и прогестерон/, които подготвят маточната лигавица за приемане на оплодената яйцеклетка. Лигавицата на матката се разраства, подобрява се кръвоснабдяването й. В преобладаващата част от случаите зрялата яйцеклетка остава неоплодена, жълтото тяло регресира, а маточната лигавица поради рязкото спадане на продукцията на есрогени и прогестерон остава с намалено кръвоснабдяване. Това води до деструкция на повърхностния слой на маточната лигавица и кръвотечение - т.е. менструално кръвотечение /менструация, мензис

а ето и цялата статия:
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=52

# 2
 • Мнения: 1 502
Мерси,ще я прочета!

Поздрав:  55

# 3
 • Мнения: 920
Mama Vessi обсъждане за хормоните може да се намери и тук:

http://bg-mamma.com/phorum/viewtopic.php?t=1549&sid=f338ae66 … 6a788da977aa5b360

# 4
 • Мнения: 4 322
Ето още нещо за женския цикъл:

Първа част на цикъла.

Първи ден - При липсата на бременност маточната лигавица се отстранява . Тези месечни кръвотечения траят от три до пет дни. Денят, в който започват менструалните кръвотечения се счита за първи ден от цикъла.
Втори - пети ден - Падането на нивото на хормоните води след себе си до отделянето на маточната мукоза, примесена с кръв. Менструалното кръвотечение трае от 3 до 5 дни.
Шести - Четиринадесети  ден - Фоликулостимулиращият хормон (FSH) провокира в яйчниците узряването на една малка везикула, съдържаща яйцеклетката( фоликула ) и предизвиква продукцията на естроген  - вид полов хормон. Възстановяването на маточната лигавица се извършва през тази фаза. Лигавицата се подготвя така, че да може да приеме яйцеклетката в случай на оплождане. Именно естрогенът е отговорен за този процес. Към края на първата половина на цикъл, нивото на лутеинизиращия хормон  се покачва и провокира спукване на фоликула ( овулация ). Гъстият мукус, който обикновено затваря херметически отвора на шийката на матката, се втечнява преди овулацията, за да улесни проникването на мъжката семенна течност.

Овулацията
Четиринадесети ден -   Овулацията е централното събитие във всеки цикъл. Узрялата яйцеклетка е освободена от яйчника и се насочва към матката, преминавайки през маточната тръба. Незабавно след това маточната мукоза започва да се изменя под влиянието на хормона прогестерон, за да осигури оптималната среда за оплодената яйцеклетка. Трайността на живота на яйцеклетката е само от 12 до 24 часа. Веднага след овулацията, телесната температура, измерена сутрин преди ставане, се покачва с 0,5ºС.

Втора част на цикъла
Петнадесети - двадесет и осми ден - Ако яйцеклетката не е била оплодена, отделянето на прогестерон  временно се преустановява. Изменението на маточната мукоза спира вследствие намаляване  нивото на тези хормони. В крайна сметка кръвотечението откъсва лигавицата, която се отделя с менструалната кръв. Започва.един нов цикъл . Ако яйцеклетката е била оплодена, тя се имплантира в маточната лигавица. И тъй като в този момент лигавицата изпълнява определени важни функции , тя не се отстранява от месечните кръвотечения. Менструацията не настъпва. В началото на бременността хормонът HCG се отделя в големи количества и може да се установи в урината още в предполагаемия първи ден на менструацията. Първата половина на цикъла може да бъде различна при различните жени и различните по продължителност цикли, за разлика от втората половина на цикъла ( от овулацията до началото на менструацията ), която  е точно четиринадесет дни.

Още малко за хормоните (може и да се повтарям):

FSH (Фоликулостимулиращ хормон) - Предизвиква узряването на яйцеклетката (фоликула) в яйчниците и отделянето на естроген от зреещата  фоликула
LH   (Лутеинизиращ хормон) - Благоприятства узряването на яйцеклетката и предизвиква овулацията.
Естроген - Предизвиква растежа на женските полови органи и на маточната лигавица.
Прогестерон - Предизвиква изменение на секреторната активност на маточната лигавица след овулация. Тази секреторна активност на лигавицата е необходима при бременност.

# 5
Здравейте! Аз искам да ви попитам дали има странични действия хормона прогестерон. И изобщо регулира ли цикъла или не?

# 6
 • Мнения: 920
За регулиране - регулира го...но че се напълнява от пиенето на прогестерон - напълнява се!

Днес това ми е черната тема....за 6-те месеца в които се регулирам с прогестерон съм трупнала килца Imp

# 7
 • Мнения: 1 502
Благодаря ви мамчета, голу-горе получих някаква представа. Въпреки всичко се чудя дали да не си направя изследвания,за да разбера в какви граници са ми хормоните, е ако не сам бременна и този месец,трябва да ми дойде около 30.05,така че все още има надежда.


Поздрави:  55

# 8
 • Мнения: 920
Mama Vessi стискам палци да е този месец!!

Общи условия

Активация на акаунт