СНБМ - инициативи - 22 част

• 21 884
  • 481
  •   1
Отговори
# 210
Хриси, нали говорихме все пак да си получава майката освен заплатата през първите 315 дни и една МРЗ. Или нещо не сме се разбрали. И точно тази заплата да се използва ако майката реши да наеме домашна помощница през първите 9 месеца. Може да е пак по програмата с бавачките, но жената трябва да може да помага в домакинството.

Ако майката се върне на работа след първите 9 месеца нали пак ще получава заплатата си плюс половината майчинство, т.е. пак повече от заплатата си. /Всъщност ако се приеме, че майките на близнаци например биха имали право на двойно обезщетение, то връщайки се на работа те биха получавали точно заплатата си плюс едно ЦЯЛО майчинство, нали така? newsm78 И това трябва да се говори./ Ако все пак мислиш, че в този си вид е напълно оборимо нека да е без това, но аз мисля, че е редно. В Германия и Австрия даже им дават на майките на близнаци двоен трудов стаж освен другите екстри. И практиката на кметство и фирми е да дават допълнително помощи във вид на памперси и т.н.

Ето и какво съм писала в писмото, дето мислехме да го пращаме:

Смятаме че е спроведливо майката на близнаци  и многознаци да получава освен полагащото се обезщетение за бременност и раждане през първите 315 дни, също по едно допълнително минимално обезщетение за бременност и раждане (по една минимална работна работна заплата) месечно през целият този период  (315 дни), както и допълнително обезщетение за отглеждане на дете (220 лв. за 2008г.) за всяко следващо дете от същата бременност през целия останал период от майчинството.

Оценяваме реалистично факта, че едно предложение за по-дълъг период на майчинство не би могло да бъде прието на този етап, но смятаме, че по пример на Австрия и Германия едно предложение за двоен трудов стаж (или ако случаят е с майка на многознаци съответно умножен по броя на децата, родени от една и съща бременност)  по време на срока на майчинството е наистина реалистично и необходимо.

Така или иначе майката има право само на едно майчинство като време, нека поне да е измислено докрай откъм финансова гледна точка. Това си мисля аз.

Ако искаш виж и коментарите в близнашката тема ако ще са ти от полза.

По отношение на бащинството съм съгласна с теб напълно. И от финансова гледна точка. И за двамата души за срещи също Heart Eyes

# 211
# 212
въпреки че не забелязвам какъвто и да е интерес към проекта за онлайн заетост на майките в майчинство, да ви кажа, че утре в "Часът на мама" ще излъчат първото предаване по темата

# 213
Момичета, за срещата в петък искам ясна позиция:
1) относно отпуска за бащата предлагам да може да се ползва до изтичане на болничните на майката - тоест до 135-ия ден. Идеята ми е че до тогава майката се води в болничен, а след това до 315-ия вече е отпуск, независимо, че се води обезщетение за бременност и раждане.

С това съм съгласна. Тъпо е да се поставя ограничение кога точно да я ползва тази отпуска таткото - предложения от рода до 15 ден на детето са ми неприемливи.
Трябва и ясно да се определи броя допълнителни дни, които се полагат на таткото и минимума да е 15 работни дни. (Питай ги дали това може да влезе в сила от другата седмица, че и моя татко да се възползва  Mr. Green Wink )

2) какво ни е мнението относно взимането на обезщетение за бременност и раждане от бащата (как звучи само а  Laughing) ? Не говоря за задължително, а за доброволно, тоест ако в някой момент на майката й се наложи да се върне на работа, бащата да си остане в къщи. Ако сме съгласни да има такъв вариант той за всичките 315 дни ли да важи? А и стои въпроса за това какво обезщетение да му се плаща няма логика да получава обезщетението на майката, а тя да получава заплата.По-скоро да получава 90 % от неговата заплата.

Тук нали имаш предвид прехвърлянето на майчинството на таткото още през първите 315 дни нали? Мисля, че е би трябвало да се ползва със същите права като майката - всичките 315 дни и 90 % от неговата заплата.

3)относно близнаците , с Кали говорихме да искаме двойно/тройно и ... обезщетение, но говорим за обезщетението за отглеждане на малко дете, тоест това, което в момента е 220лв. През 315-те дни майката да си взима едно обезщетение, защото то е обвързано със заплатата и действително няма логика да е по-голямо, защото като се върне на работа майката няма да й плащат повече за това , че има деца Confused Докато другото обезщетение няма връзка със заплатата и е наречено "обезщетение за отглеждане на дете тоест има логика да е умножено по броя на децата.
3) за близнаците с Кали и другите ни близнашки майки сте по-наясно и на мен ми е трудно да изразя мнение. Това, което предлагаш ми звучи логично и обосновано. От друга страна и логиката на Кали за това да искаме една МРЗ по време на 315те дни също ми звучи достатъчно вярна и обоснованаи ако мислите, че би минала като вариант аз силно я подкрепям.

Момичета, още нещо върху което искам сериозно да помислите.
Трябват ни поне двама души, които да могат поне от време на време да ходят по срещи през деня. Те трябва да са наясно с всички законодателни инициативи, по които работим. Имам предвид наясно в детайли. Инцидентно имам възможност да отида на тази среща, защото съм на обучение , а не на работа и ще избягам за 2 часа. Покрай обсъждането на бюджета и други законопроекти в комисии есента ще има много работа. Ако не им висим на главите нищо няма да постигнем. Моля ви наистина помислете кой може да се включи в тази дейност.

Ще се постарая да съм на линия и достатъчно наясно, за да ходя по срещи. Хриси, живот и здраве от август ще трябва да почнеш да ме въвеждаш малко в законовите положения - да ми ги разясниш малко повече, а аз обещавам да се напъна малко сивото вещество. Така че аз ще съм единия човек за наесен, още повече, че ще трябва да си вляза и в ролята, която ми определихте  Hug Е ще трябва да ме научиш и как да ги хапя разните депутати, че твоя стил няма равен, когато трябва да се постига успех  Heart Eyes

Момичета, една молба - малко по-активно в мненията, че рябва да изградим позиция до утре Hug

# 214
въпреки че не забелязвам какъвто и да е интерес към проекта за онлайн заетост на майките в майчинство, да ви кажа, че утре в "Часът на мама" ще излъчат първото предаване по темата
Можеш ли да ме светнеш в кратце на лични или на скайп за този проект. Имам нужда от обощено описание.

# 215
Момичета, още нещо върху което искам сериозно да помислите.
Трябват ни поне двама души, които да могат поне от време на време да ходят по срещи през деня. Те трябва да са наясно с всички законодателни инициативи, по които работим. Имам предвид наясно в детайли. Инцидентно имам възможност да отида на тази среща, защото съм на обучение , а не на работа и ще избягам за 2 часа. Покрай обсъждането на бюджета и други законопроекти в комисии есента ще има много работа. Ако не им висим на главите нищо няма да постигнем. Моля ви наистина помислете кой може да се включи в тази дейност.

Аз съм налична през сепември - ноември
Доли, ще ти пиша веднага Simple Smile

# 216
Забравих да кажа, че звънях на ФРГИ. Юнакът каза, че с изпратените докумнти всичко е ок и до другата седмица ще са ги прегледали и съответно ще ни уведомят за превода на парите. Хриско, оглеждай се за постъпления в сметката.

# 217
  • София
Ели, ако си приказвате по скайпа, ако може, включете ме и мене да чета довечера, че нямам време да изчета целия проект, иначе го погледнах и идеята ми допада.  Peace

# 218
Хриси, пуснала съм на мейла инфото са близнаците в Германия. Дано свърши работа!

# 219
Мога ли да ви помоля който е правил кнтакт с досегашни спонсори, да ми прати координати - идеята е да направим файл с имена и координати, за да поддържаме връзка с тях - сега напр. трябва да им пратим отчета от миналия празник и покана за идващия Simple Smile

# 220
Ели, ако си приказвате по скайпа, ако може, включете ме и мене...  Peace

И мен ме включете, моля! Проекта е много интересен, но за момента ми стават много задачките и затова не вземам отношение.  Peace

# 221
И аз бих се включила в проекта за онлайн заетост.

# 222
Момичета, днес си довърших и последната задачка преди отпуската (добре че беба е търпелива и ме оставя да си довърша нещата).
Та прегледах наличните заявления, които Таня ми даде и съм уточнила случая на всички пратили/ непратили хартиени заявления и платили/неплатили членския си внос.
Оправила съм данните в пространството за членове, така че може да ги видите.
В тая връзка да напомня, че всички срокове за плащане за членския внос вече минаха и много да помоля неплатилите да си оправят задължението в най-кратък срок. Ива вече е пускала напомнителни писма.

Има и няколко случая на хора, които не се плащали от миналата година и които според устава ни вече не са ни членове, но за тях на следващата среща на УС.

# 223
много се радвам че се включвате за проекта за онлайн заетост   Hug
има развитие, ще пиша утре, че сега трябва да излизам  Grinning

# 224
Момичета, много ми е неприятно да се правя на пъдар, но наистина ме принуждавате.
Разбирам, че всички сме заети, но в крайна сметка става дума за среща със зам.министър. Не мога да ида и да се изразявам личното мнение. Все пак решенията тук взимаме заедно. После някоя от вас ще каже, че не е съгласна с това което съм предложила от наше име.

Толкова съм натоварена тези дни, че ми иде да вия вече. Седнах на компютъра с идеята да обобщавам мнения  Tired

Общи условия

Активация на акаунт