Консултация с психолог - тема 2

• 58 425
  • 431
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Благодаря, Вероника.   bouquet

# 211
... Важна е позицията на бащата по въпроса-той е законът и правилата.Колкото до големият ви син-малко дистанция в отношенията между тях ще успокои и двамата-вероятно е прекалената привързаност в отношенията да тревожи по-малкият ви син и той да го изразява по този начин-лично пространство и за двамата.

Благодаря Вероника за бързият отговор   bouquet Да и аз съм на мнение, че е важна позицията на бащата и се стремим да изграждаме взаимно неговият авторитет. Когато посегна на баща си разбрахме,че нещата са тръгнали да излизат от контрол. Ситуацията тогава не е само един удар, а поредица. Баща им направил забележка на малчо (ние с баткото бяхме в кухнята,а те двамата в хола), и той се ядосал и ударил баща си. Съответно последния се същисал и го плеснал по ръката и му казал че той му е баща и т.н., но Стаф ударил отново баща си. Така около 10-15 пъти,единият удря, другият също. Смея да кажа,че ударите на съпруга ми бяха лекички,тези от синът ни с все сила, и от яд ревеше и тропаше с двата крака. Видях се в ужас,когато влязох в хола, за да видя защо пищи малкия. Оставих ги да се оправят сами. След мен и баща му се изнесе от хола. Поради липсата на публика ли, или поради друга причина, малко след това спря да плаче. От тогава не е посягал на баща си.
 Може би наистина ако има малко повече лично пространство, ще са по спокойни, но на този етап е невъзмовжно. Имаме си наша къща, но в момента и правим цялостен ремонт и сме се нанесли при свеки, че е на близо, но пък ни е доста тясно. Надяваме се да свършим с ремонта и да си влезем в нащата къща още в началото на лятото,ами до тогава ...
Интересуваме дали когато посяга, без значение на кого, как е по удачно да реагирам - да се скарам, да го залъжа и заиграя все едно нищо не е станало, да го накажа, или как... Или да се пробвам въпреки малкото пространство да им разпределя "Тук са твоите моливи и оцветявки и тук на тази масичка ще рисуваш ти, а на бюрото  са твоите неща." ?!

# 212
contesa -под дистанция имах предивид не  основно физическа,но и това е важно-всеки да има свой кът и свои занимания.Това,което ви препоръчвам е консултация с колега,който да види детето.Притеснително е,че детето посяга на авторитети.Една консултация  ще даде по-точна картина на ситуацията в семейството.Да се види кое е част от възрастова характеристика,какво могат родителите а направят,какво специалистът.Когато се стигне до това да удари е добре да му се каже ясно,че това не се позволява и вие като родители не позволявате и не толерирате това.Важно е той да разбере,че вие като родители не одобрявате това.В същото време нека получава внимание и в моментите,в които е кротък и тих-за да не се получава,че му се обръща внимание само като удря.При възможност направете консултация на живо.Успех!

# 213
  • София
Честита Коледа момичета!
Вероника, прочетох тук-там и имам един въпрос. По малкото, което писах за нашата ситуация се чудя дали сме за посещение при специалист с насоченост в психодрамата или позитивната психотерапия? Rolling Eyes На мен специално позитивна психотерапия ми "звучи" доста по обнадеждаващо. LaughingНе разбирам нищо от психология и много ми се иска да намеря най-подходящата терапия за мен и синът ми.

# 214
dama-спомням си,че ви препоръчах колегите от центъра за психосоциална подкрепа Simple Smile,психоаналитичната терапия работи успешно с малки деца.
Независимо към коя школа ще се ориентирате трябва да знаете,че личността на терапевта е от значение,в голям процент тя е тази,която лекува.Повечето специалсти  работят и с техники от психодрамата,когнитивно-поведенческата терапия,позитивната терапия,психоаналитичния поглед./Трябва да знаете,че позитивна терапия не идва от позитивен,а от позитум-което означава реалност,цялостност/
Дали лутането през отделните школи не е вашият начин да си дадете време и да се подготвите,да преодолеете страха си-който е типичен за всяка първа консултация.Фантазията винаги е по-страшна от реалността.Надявам се да намерите своя терапевт.Успех!

# 215
  • София
Вероника, вероятно сте права. Embarassed Страхувам се много и съм доста притеснена наистина. Как ще подейства на детето, на мен. Много неща предполагам в начина ни на живот и общуване ще се наложи вероятно да променим.Налага се детето и на диета да бъде подложено (тествахме го за алергии) и това....много ще ни се събере. Но вероятно това ще е преломен момент в живота ни в къщи. Но както се казва - Нова година - нов късмет. Laughing
От този център за сега съм се спряла на Мален Маленов или Диана Циркова. Просто все още се чудя дали мъж или жена ще е по-добре за момчето. като цяло той контактува повече с  мен, баба си. Може би един мъж в случая ще бъде силното рамо, от което едно момче винаги се е нуждаело. Rolling Eyes Да има спокойно на кого да се оплаче от мама. Mr. Green

# 216
dama-това са страховете,които всеки здрав човек изпитва при среща с непознат,стискам палци!

# 217
Здравейте,
от доста време обмислям дали да заведа дъщеря си на психолог и се радвам, че открих тази тема като първа стъпка.
Дъщеря ми е на 3г. и ходи на детска градина от 3 месеца. Много е контакна още от малка, може да брои до 10, има страхотно въображение, умее да се шегува, сама се облича.. с една дума е доста развита за възрастта си, така казват и учителките от ДГ. Проблемът е, че не яде само суха храна, банани и кисело мляко. В ДГ отказва да яде всичко освен хляб, бисквити и вода. Това положение е от близо 1г. и 6 месеца, когато беше при баба си във Варна и се разболя и се наложи да и дават лекарствата насила. Само да спомена, че тя е при другата си баба през седмицата (тя я води и на ДГ), а ние с мъжа ми си я взимаме през уикенда. Никога не е имала проблем да остава без нас, от бебе спи сама в стаята си и е много общителна. Незнам на какво се дължи това, притеснявам се да не се разболее сериозно, защото дори не иска да опита нова храна. Благодаря предварително за отговора и успешна и щастлива нова година ви пожелавам.

# 218
Исках да кажа, че не яде нищо друго освен суха храна и кисело мляко и банани понякога.

# 219
stel ,здравейте-има два пункта в ранното детски развитие,които са индикатор за конфликт при малкото дете-най-сероизно се засяга апетита и съня.Другият индикатор за възможен проблем е боледуването.Това,което мога да ви препоръчам е да заведете детето при детски психотерапевт-не психолог,а психотерапевт с аналитична насоченост.Не разбрах от кой град сте-ето това е темата за детските специалисти-
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=345496.msg9567312#msg9567312

# 220
Честита Нова Година на всички и от мен  bouquet Нека бъде здрава и щастлива Hug

Stel, твърде възможно е детето да е преживяло психотравматичен епизод (може би свързан с боледуването преди година и шест месеца) - често децата преживяват като травма случващото се в живота, дори това, което за възрастните не изглежда сериозна причина. Има случаи, при които травмата, преживяна в миналото, отключва подобни хранителни нарушения. Какво е състоянието на детето и какво точно е отключило този проблем може обаче да Ви каже само опитният терапевт. Вероника Ви е дала много ценен съвет - потърсете детски терапевт с аналитична насоченост, за да поработи с детето и да намерите заедно стратегия за преодоляване на проблема.

# 221
Благодаря много за бързите отговори Hug От София съм - в клиниката 'Св.Никола" предполагам, че има такива терапевти. Ще опитам да я заведа и после ще пиша резултата. Благодаря много отново.

# 222
Здравейте.
Незнам дали въпроса ми трябва да е към вас ,но...
Моята дъщеря е преждевременно родена точно 3 месеца преди термин. На 17.01 ще направи 1 год. кор. възраст.
Още от изписването й от болницата ни следи невролог в клиниката на д-р Чавдаров,включително и той. Имахме леко изоставане ,което наваксахме с гиманастика. Двигателно мисля ,че се развива нормално,вкл. и невролозите мислят така. Но ме притеснява ,че няма напредък в ученето на разни неща. Примерно да сочи разни предмети,като я питам къде са,да пляска с ръчички,въобще май нищо .От скоро прави боц . КАзва мама,баба,бебе,тата и т.н.,но не ги асоциира с човека. Опитвам се да я уча на разни неща,но без успех. Притеснително ли е според вас това ? Имаме ли нужда от консултация с психолог?
Благодаря ви предварително за отговора.
П.С. Знаете ли нещо за брейн бустер? Приложимо ли е в нашия случай?

# 223
Здравейте Midi4ka* -преждевременно родените деца имат нужда от повече време и внимание.Направете консултация с психолог-яснотата е за предпочитане пред тревогата на неизвестността.При всички случаи най-основното е вие самата да сте спокойна в отношенията си с детето и като цяло,да подсигурявата една среда,в която няма много резки промени.Брейн бустер ми е малко познато-ориентирана съм повече към терапевтично лечение,отколкото в търсене на биологични обяснения. Peace
На една годинка/49-52 седмица/ детето-
1.Пристъпва самостоятелно или с малко помощ
2.поставя две кубчета едно върху друго
3.Радва се,когато изпълни поставен задача
4.Произнася 4-5 смислени думи,като назовава с тях многократно едни и същи лица или предмети.
Това са общите норми,но те се индивидуални за всяко дете.

# 224
Много благодаря за бързия отговор Hug.
Наистина и на мен притеснението ми е много голямо. Но ми е интересно как може да се разбере дали има някакъв проблем когато детето е толкова малко. И на какво по -точно  обръща внимание психолога на тази възраст?
Това за нормите го знам. Изчела съм почти всичко на тази тема Embarassed.
 И още нещо-ако наистина има проблем,не дай Боже,какво е лечението?
Благодаря ви още веднъж  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт