ОКТОМВРИ вече наближава, а бебчо ритничета раздава ли, раздава.

• 12 160
  • 291
  •   1
Отговори
# 195
Леле днеска се разбих от писане  Crazy Само нещо, което мога да дам като съвет от личен опит е да си направите списък с покупките, да разглеждате и набелязвате, а след това част от нещата да ги разпределите по желаещи да помогнат баби, дядовци, приятели и роднини  Mr. Green Щото и аз се юрнах да купя всичко сама и след това хората видяха голям зор какво да подаряват  Grinning

# 196
  • в здрача
Момичета изчетох всичко, но вече забравих кой какво е писал, моля да ме извините. Болна съм и личната каза, че има опасност да развия синузит, а много трудно се лекува  и до края на седмицата ще си остана в къщи да се лекувам. Малко ми е шантаво, но не мога да се стърпя да не коментирам списъка.

СПИСЪК С НЕОБХОДИМИТЕ НЕЩА ЗА БЕБЕТО

За съня на бебето
•   Бебешко креватче
•   Скрин за дрешките
•   Матрак       
•   Гумиран непромокаем плик за матрака - много полезен в случай, че изпусне памперса - да, а първите 3 месеца това може да се случи често, защото акото особено на кърмените бебета не е твърдо.
•   Олекотена завивка - 1 бр.
•   Одеало тънко или пелена за завиване
•   Одеало дебело – за зимни сезон
- няма нужда от толкова много - една за лятото и едно одеало за зимата, а ако ползвате чувалчета забравете за одеалата. А ако решите да ползвате чувалчета, то от самото начало ги сложете. Моята красавица и досега си се развива, сякаш не търпи завивки върху себе си. Пробвах да я натикам в чувалче на 5 месеца, но изобщо не искаше, то рев, то няма заспиване, та се отказах от него.
•   Обиколник за креватче – 1 бр.
•   Спален комплект чаршафи (долен, горен и калъфчица) - 2 бр. - долните дори може да са повече или пък да слагате под бебето пелена, а под пелената от непромокаемата постелка, така не се налага да сменяте чаршафа при всяко изпускане на памперса. Както и да сложите върху възглавничката хавлиена кърпа или също пелена. Така като повърне не переш и възглавницата. А в началото се случва по малко да изпусне.
•   Бархетни пелени – 5-6 бр.
•   Тензухени пелени – 5-6 бр.
•   Непромокаеми постелки – слагат се на плота или шкафа за преобличане и повиване.
•   Термометър за стаята – 1 бр.
•   Плот за преповиване (или върху кошарата)   - непрактично, много бързо му отеснява, а и започва да шава.

Бебешки дрешки
•   Боди с дълъг ръкав – 4 бр. с копчета на дупето или отпред. - предпочитани копчета отпред
•   Боди с къс ръкав – 4 бр. с копчета на дупето или отпред. - не съм ползвала
•   Долни камизолки с връзки на гърба – мин. 2 бр. - не съм ползвала, дори не знам на какво му се вика камизолка
•   Долни камизолки с копче на рамото – мин. 2 бр. - същото
•   Блузки с дълъг ръкав- 2 бр.
- при условие, че ползваш боди, защо са ти и блузки. А бодитата са непрактични от гледна точка на това, че при един изпуснал памперс трябва да съблечеш цялото бебе. Аз така и не ги ползвах до годинката. Само блузки, които дори обръщах наобратно за да не й дразнят шевовете при това тип "облечи ме", защото ме беше страх да му надигам главичката и да я подмятам докато нахлузя блузката. Някои деца пък се плашат като им минава нещо покрай лицето и обличането става ад.  А блузката комбинирах с ританки. Върху тях през зимата обличах жилетчица и
•   Ританки - 4 бр. - моите дори бяха 3 бр.
•   Шапка – 2 бр. - само 1 бр за излизане навън, е една лятна и една зимна
•   Чорапи - 4 бр. - при условие, че имаш ританки, защо са ти и чорапи
•   Лигавници – 2 бр. - дори повече, защото докато се кърмехме слагах лигавник, че често "изпускаше" леко от устатата си
•   Пижамка – 2 бр. - не съм ползвала
•   Тирлички  - 2 бр. - с ластик, дори и повече
•   Ръкавички – 2 бр
•   Тоалет за изписване
•   Зимен космонавт - ако бебето се роди през зимния сезон.

По отношение на размерите, по-добре да се вземе директно по-големия размер - за 6-9 месеца. Някои бебета се раждат направо двумесечни 4-5 кг, а някак много бързо расте. Моята за първия месец качи 1,100 кг

За къпането на бебето
•   Ваничка или корито - ако може директно анатомично корито
•   Шезлонг за коритото ако не е анатомично
•   Каничка за поливане - става и обикновено канче което си ползвате
•   Сапунерка - само ако ще ползвате сапун, на моята кожата й беше някак суха и педиатърката каза да я мия само с хума, цялата, така отпадна и шампоана
•   Хавлиена кърпа или хавлиийка за баня – 2 бр.
•   Тензухени пелени - слагаме ги над кърпата и подсушаваме бебето първо с тензуха, защото попива добре и е много мекичък за кожата му. - може и без такива екстри
•   Термометър за вана - не съм ползвала - само термометъра на лакътя

Хигиенни средства и козметика за бебето
•   Бебешки сапун - не съм ползвала, и сега не ползвам
•   Бебешка пяна за баня - също
•   Шампоан за тяло и косичка - също
•   Бебешко олио - да или лосион
•   Крем против подсичане - да, и досега си го ползвам
•   Бебешка пудра - не съм ползвала, така си и остана и я изхвърлих
•   Мокри кърпички за дупе - да
•   Клечки за уши със и без ограничител - да, но може да ползвате и вашите
•   Педиатричен термометър - това пък какво е, ползвах си нашия термометър
•   Помпичка  за нос - също като пудрата, не я ползвах, не се е разболявала, това е да му изтеглиш сополите, подарих я на племенницата, а тя така я хареса, че накрая майка й й изтегли сополите с обикновена спринцовка
•   Физиологичен разтвор - това пък защо?
•   Лепенки за пъпче – може и да не потрябват – на доста бебета пъпчето им пада в болницата - не ни потрябваха, пъпа падна в болницата, така че почаайте до изписването
•   Спирт 90% и 70% за почистване на пъпчето - да
•   Памук -да
•   Ножичка за нокти - те са едни тъпи отпред и леко извити, но аз така и не успях да я ползвам, нещо не се справях с нея и ползвах моята си нокторезачка, виж когато порасна това й бе първата ножичка
•   Четка за косичка - не съм ползвала до годинката
•   Памперси - още за родилното трябват
•   Прах за пране за бебешки дрехи - да
•   Бебешки сапун за пране - да, натърквах петната от акита и сокчета първо с него преди да ги хвърля в пералнята

Принадлежности за приготвяне на храна за бебето
•   Помпа за гърди  - по-добре изчакайте, смених 5-6 помпи преди да ми пасне една, сякаш не обхващаха гърдите ми и си беше мъчение
•   Адаптирано мляко (за всеки случай) - 1 кутия - не съм вземала предварително, но както си решите
•   Шишета - ако няма да кърмите 4 бр. , ако кърмите 1 бр.  - на мен много ми допаднаха стъклените, лесно се мият. Имах едно голямо за водичката, едно малко за чайчето против колики и едно малко за сокчетата.
•   Стерилизатор - не съм ползвала
•   Четка за миене на шишета   -  да
•   Биберон залъгалка – 1-2 бр. - не бях предвиждала, поисках в родилно да ми купят, после купихме какви ли не видове, но ги изплюваше, само този който й бе в родилно - него. Не намерихме друг такъв, съвсем обикновен и простичък и така заряза на 5 месеца бибероните. Е като започнаха да излизат зъбите си ги търсеше и гризеше за да се почеше, та поне влязоха в употреба различна от игра.
•   Биберони за шише 0-4 м. – 2 бр. - да
•   Подгревател за шишета - дори не знам какво е
•   Електрическа кана за вода - не, ползвах си микровълновата
•   Стерилни торбички или кутии за замразяване на кърма - ? ползвах пластмасовите шишета, че ми се насъбраха
•   Сутиен за кърмене за мама - 2бр - не съм ползвала, карах с обикновен

Други необходими покупки
•   Детска количка -да
•   Бебешко столче за кола  - нямахме
•   Бейбифон    - при условие, че ще спи при вас - няма смисъл
•   Играчки за бебето според възрастта  - през първите месеци хич не са му нужни, после ще му подарят, бъдете сигурни, до първия рожден ден 1 играчка не бяхме купили, а събрахме един чувал с играчки
                кенгуру - да
                Музикална грачка за над леглото - важи това за играчките
                шезлонг - не съм ползвала
                активна гимнастика - ?
                спално чувалче - писах по-горе
                дъждобран за количката - не съм ползвала
                стойка за ваничката - не, коритото бе със стойка, но ми се падаше някак ниска като сложех малката вътре и директно центрирах коритото върху масата и така си я къпех, иначе кръста ме заболяваше от навеждането
                Подплънки за гърдите - ДА! много са удачни, защото отначало гърдите пускат кърма когато искаш и особено когато не искаш. Дори до 6-тия месец по време на интимни заигравки.
                Крем за зърна   - не съм ползвала
                Предпазители -силиконови за зърна - не съм ползвала
                столче за хранене - не сме ползвали
                стерилизиращ препарат- също

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 9 нови отговора. - започвам да чета

# 197
Оле и мен ме озорихте този път с темата.Много сте се разписали бе мамчета.Първо честито на мамите разбрали пола на бебенцата. HugМис Файри поведе пловдивските мами.Честита сватба и на Цвети, много любов и разбирателство ви пожелавам Hug
За раждането не съм притеснена отсега, посещавам курс за бремени и обиколих всички родилни домове в Пловдив и въобще не се стреснах, приемам всичко за нормало.Път който трябва да се извърви няма начин.
Манана голям сладур е малкия Hug
По отношение за колички засега само оглеждам из интернет но нищо конкретно не съм харесала първо трябва да ги видя на живо.По нататък за да не става дълъг поста ми ще споделям ккави полезни неща съм научила от курса за бремени.
Засега толкова от мен .Хубав вече Hugр сладурки

# 198
Момичета и мен ме хвана гадния вирус  Sad
Днес пазя леглото цял ден но ми омръзна и за малко станах да ви видя какво правите  Simple Smile
Пловдивчанки да се пазят,че чух вече за доста случаи на вируса ......
Сега не мога да се включа по никоя от темите,че бързам пак към леглото.
Дано утре живна малко  Praynig
Дъщерята и тя не е много добре,не иска нищо да яде освен солети.
А в събота  сме на сватба и много ми се ходи  Tired
лека вечер   bouquet

# 199
за съжаление този месец няма да мога да отида в деня на отворени врати в Тина Киркова ,на работа съм тогава ама може другия месец да уцеля някой ден,но за 19,06 за лекцията на списание 9 месеца мисля че мога да отида,даже утре мисля да пробвам да се запиша,Лекцията е за борбата с болката в родилната зала и мисля че ще е полезна,прави се в пицария Мис Каприс от 9,30 и входа е 4лв ,като имаш и консумация,ако се запиша утре ще докладвам и ако има и други мами от нашите ще се радвам да се запознаем.

# 200
Зори мила гадно че те е хванал грипа.Сигурно от малката ти дъщеричка си го прихванал.Бързо оздравяване ти пожелавам Hug

# 201
Сядам да напиша съкратен списък, по памет за най- необходимите неща през първите месец- два. Не претендирам за пълна изчерпателност, но го намирам меродавен. Важното като се приберете от родилния дом е да има бебето какво да яде, къде да спи, с какво да се облича, както и как да излиза навън. Затова количка, легло и кошница за кола не ги пиша по- надолу, те са си по подразбиране...
Важно е също да ви е удобно да го преобувате- дали ще е на плот, дали ще е на поставка- вие си решавате, след няколко месеца наистина ще ви е трудно да ги удържате на тях, но всяко нещо което облекчава младата майка го намирам добре дошло.

спешен списък за първия месец:

1.  памперси и мокри кърпички
2.  ръкавички (за да не се дере по лицето и очите) 2 чифта
3.  шапчица- 1 тънка и 1 дебела, малките бебетата се изстудяват основно откъм главата
4.  бебешка нокторезачка или ножичка
5.  достатъчно количество дрешки според сезона, първите 2 месеца много бързо наддават децата, в същото време докато са съвсем малки доста често се случват течове с памперсите, връщането на мляко продължава и по- дълго... абе с 2 думи в зависимост от това колко често ще перете, вземете се запасете, без да се увличате... същото се отнася и за чаршафите и завивките, оставете здравия разум да ви води при пазаруването.
6.  всякакви полезни неща за подлагане при преобуване (или под главата на бебока, в случай, че връща повечко мляко, ако искате да опазите чаршафите).
7.  крем за дупе най- добре с ланолин, а не с цинк
8.  термометър за вода и за стая
9.  ваничка и поливалка, както и помощник за поливането поне на първо време
10. физиологичен разтвор за нос и помпичка, по възможност с по- мек връх
11. бих препоръчала овлажнител за въздух, но е спорна тая покупка, особено ако простирате в същата стая.
12. детски прах за пране, колежките от другата ми отчетна бяха много доволни от "Сано  Максима", от омекотители аз и досега се въздържам
13. бебешко олио и бебешки шампоан за глава и тяло- качествени
14. ако страдате от колики- симетиконови бебешки капки и вибриращо шезлонгче може да са ви от полза
15. ланолинов крем за разранени зърна
16. помпа за гърди (хиперлактацията понякога води до задръствания, особено ако бебето се случи мързеливо на сукане), торбички за фризер за кърма, ако планирате да складирате.
17. биберон залъгалка за деца от 0 до 6 месеца- ако желаете.

Умишлено не написах бебешка пудра (нищо не заменя миенето след акане, и доброто подсушаване после, в случай на подсичане- мажа с крем за дупе) и клечки за уши, ако искате ми вярвайте, но досега никога не съм бъркала в ушите на дребния, а си е съвсем ок. В процеса на сукане сам изкарваше ушната кал и аз с кутре само я махах- подсушавам му ушите с кърпа след баня...

Май това ми се струва главното...

П.С. Редактирам за да добавя:
18. Компреси за гърди, които могат да се изстудяват в камерата и да се затоплят в микровълнова, за разни ситуации около големи и малки запушвания и стимулиране или не на лактацията.

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 22:00 от [sfkbfk]

# 202
Зори, мила, желая ти бързо оздравяване за теб и малката. Дано скоро да се похвалиш с добро здраве!

Тези подобрения и изменения на списъка с необходимите неща от мамите ми е много интересен и смятам, че доста ще ми помогне да избера подходящите неща за мен и бебо, както и правилните количества.
Виждам, че пишете за замразяване на кърмата - а тя колко време може да седи във фризера/хладилника без да се развали?

# 203
  • София
Зори, аз също желая бързо оздравяване на теб и дъщеричката ти!
radkakaka, аз ще ходя на тази лекция, записах се миналата седмица, ще ти пиша на лични!
Колко е хубаво да има кой да даде малко разяснения от опит по бебешкия списък  Hug
Манана, аз си мислех също да си направя списък кой какво да подари на бебето, вече отдавна ме питат така че съм изцяло ЗА!
Отивам да разгледам снимките....

# 204
  • София
Сев, на курсовете на 9 месеца казаха че във фризера може да стои 3 месеца, всяка опаковка се надписва с дата. Размразява се на стайна температура.

Зори, дано бързо се оправяте с малката, че много гадно.

# 205
Уаууу, 3 месеца ми се виждат много. Знам, че не е точно същото, ама на мен едно праясно мляко ми стоя 2 седмици във фризера и като го извадих вече беше развалено. Ама, щом на курса са го казали ...

# 206
  • София
Здравейте!

Първо да напиша каквото ми е в главата, за да не го забравя  Joy и после се връщам да дочета оставащите непрочетени страници.

Трикси - за Майчин дом спомена, че има ремонт; че има вип стаи и че бебетата могат да са при майката. Тъй като малко объркано го разбрах, нека да те попитам: Само във вип стаите ли бебчовците са с майките си и то през цялото денонощие ли?! Аз ще се запиша за ден на отворените врати за юли или август, но нека да поясниш. За мен е много важно бебето да е до мама от самото си раждане, а не нейде си по стаите в родилния дом. Мама и бебе имат много, много силна енергийна връзка и е хубаво то да усеща близостта на мама още от самото си появяване на "бял свят".

В Шейново бях през април, поради леко кървене за три дни и мога да ви уверя, че няма никакви хлебарки (имало е преди ремонта), сега след ремонта е много чисто. Но сградата е от старото строителство и баня не може да има във всяка стая. Това за бебетата е вярно - няколко пъти през деня нагоре надолу с асансъора - сви ми се сърцето за тези съвсем новички нежни същества как се раздрускват.

Северинка - ти беше споменала за НУК шишета или залъгалки! Днес проверих в кварталната аптека, където е добре заредено с какво ли не и видях , че Нук също имат стъклени шишета и тдва или три вида. Друго стъклено шише видях днес на Чико.  Аз твърдо съм се ориентирала към стъклените (въпреки че са по-тежички, но не много) и задължително с каучуков биберон.

Syconium -  за слинга можеш да видиш лично как се връзва (много е лесно) когато се организира нова среща на сайта Естествено. Срещите са им някъде на всеки месец по една.

Никози - никак не ми е и минало през ума мисъл за засягане. Няма за какво, аз си знам, че ходя през две три години на профилактичен зъболекарски преглед и точно поради тази причина, не съм го засекла този скрит кариес.

връщам се да дочета     

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 21:57 от shivani

# 207
Щрак Марийке на портрет,и аз да се тургна в албумчето.Да знаете с кой си имате работа,не за друго. newsm47
Предлагам да си мерим коремите на снимки на този етап и смятам да си покажа моя в албума утре,че сега вече ме мързи.
Зори,оздравявай бързо.
Мananaqстрашен сладур.Слуша ли?
Крисси и други плавдивски мами,кога предлагате да си направим една среща?Аз много не смея да се отварям ,че с този бъбрек предния път се отцепих от срещата.Но ми се ще да се видим и да се запознаем. newsm51
Лека от мен!

# 208
А и в албумчето с коремчетата има едно секси мамче с черен бански на плаж от камъни, да си напише именцето. Струва ми се че е Манана? newsm78

[/quote]
Благодаря ти много но маи не сам веЧе толкова секси  Wink. Тези подобрения на списака са страхотни и маи и аз ще изклюЧа някои неща. Елза успех с сватбата, в тези сайтове наистина има страхотни послания. Пуканка е направила  наистина страхотни покупки, аз маи от другата седмица ще поЧвам. На мамите с контракции поЧивайте повеЧе, то и аз ги имам ама откакто го давам по полека с Чистенето и поЧивам в повеЧе сам знаЧително по добре. Naughty

# 209
Здравейте момичета Hug
Честито на мамите, които са разбрали пола на бебчовците  bouquet
Зори да се оправяте бързо с детенце, много е гадно и двете едновременно да сте болни Outta Joint
Манана страшен сладур Heart Eyes
За раждането- момичета не го мислете толкова и не се самонавивайте колко трудно и болезнено ще бъде Naughtyколкото по-малко го мислите, толкова по- добре! като му дойде времето, всичко си идва отсамосебе си, така че притесненията са излишни, само се затормозявате. Hug
Енигма ти от коя Младост си? Аз съм от Младост 2 Flutter
За покупките- с първото бях си взела креватче, количка, дрешки и дръгите неща от първа необходимост, а след това в процеса на гледане и придобиване на опит се обзавеждаш и с останалото. Сега съм някак си по-спокойна и затова го давам по-леко. Всичко ще си купим рано или късно, нищо няма да избяга Hug и аз съм от тези дето обичат всичко предварително да е готово, ама сега чак се учудвам от себе си Thinking сигурно е защото повечето неща си ги имаме, та ще трябва само да допълним това=онова

Общи условия

Активация на акаунт