Машина за хляб - 11 част

• 96 892
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте!
Значи, притежавам Мулинекс 5000 от една седмица.
Правих си опити разни с хляб - справях се Simple Smile
Стигнах до кузанак .... и тук става някаква издънка.
Значи - вътрешно изглежда като хляб и не е сладък, а го правих по рецептата в книгата на машината.
Просто не е на влакънца както се продава в магазините...
Нещо явно бъркам някъде и се чудя дали не е в количеството на съставките.
Имам спомен, че грамажа за отделните компоненти не е еднакъв - демек брашно 100 гр не може да е същото количество като вода 100 мл в една чаша
....

Аз си мисля така като гледам снимките, че тук проблема е по скоро във втасването. В козунаците се използва мазнина, а в тези случаи се иска повече втасване. Въпреки че програмата за сладък хляб на мулинекса дава доста време за втасване. На мен лично козунаци с готова програма никога не са ми се получавали. И затова започнах да комбиниран тройно месене с програмата за месене и втасване, като на последното включване на програмата я оставям до края.

По рецептата на машината  наистина захарта е много малко и вкусът не е такъв какъвто е приемлив за нас българите. Освен бих искал да попитам дали случайно не сте получили твърдо тесто. Тестото за козунака според мен трябва да е много меко (е не каша но пък не и твърд пластелин).

....
Конци - с това нямах в предвид шаренииките от горе Wink, а съдържанието вътре да се дели леко, като от захарен памук, а не на трохи както е до сега ...
Още утре съм по пазара за мерилки

...
И аз това имам предвид под конци  Peace Явно се получават когато усучеш тестото.

И според мен влакнестата структура е въпрос на месене и по скоро усукване. В моята технология за правене на козунак в машината се опитах да разреша този въпрос, като след второто замесване накъсах тестото на дълги парчета, пуснах на трето месене и почнах да сипвам по малко мазнината. Някой тук спомена, че не го е правел това накъсване на тестото и нека да сподели каква е била ситуацията при него. Значи все си мисля, че мазнината е нож с две остриета, от една страна то определено има роля в вкуса и вида на козунака, ама пък от друга страна понякога много затруднява втасването и води до сбитост на печивото.

Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 23:00 от дядо хаджия

# 121
  • Силистра
Мали, човек да не отиде за седмица на село и вие се развихряте, но сега ще ви следя изкъсо   bouquet

# 122
  • Шумен
дядо хаджия, аз бях експериментатора, дето не късах топчета. Мазнината (св. мас на стайна Т) я напльоках без да я стопявам и не ми е пръскала. Едновременно добавях и брашно с лъжицата. И накрая преди последното втасване направих фитил и го усуках. Перфектни конци станаха Peace

# 123
дядо хаджия, аз бях експериментатора, дето не късах топчета. Мазнината (св. мас на стайна Т) я напльоках без да я стопявам и не ми е пръскала. Едновременно добавях и брашно с лъжицата. И накрая преди последното втасване направих фитил и го усуках. Перфектни конци станаха Peace
Здравейте
Тази хитрина с тройно месене  и усукване на фитил - не го знаех
Дайте по точно как го правите,защото и при мен козунака става като хляб  bouquet

# 124
  • София
Здравейте
Дайте по точно как го правите,защото и при мен козунака става като хляб  bouquet

По принцип говорим за това но идеята не е моя, а на Tandoori, само дето сега не мога да я намеря тука по форумите.

# 125
  • гр.Разград
Дядо Хаджия ти знаеш ли къде да видя как се слагат снимки?В една от темите бях видяла но сега не мога да открия

# 126
Здравейте

По принцип говорим за това но идеята не е моя, а на Tandoori, само дето сега не мога да я намеря тука по форумите.

Благодаря много.
Моята машина е Мулинекс 2000/малка/
става  ли  и с нея?  bouquet

# 127
  • София
Объркана е наистина, но пък стана страхотна.

Аз хубаво се нагласих да правя хляб, ама като почнах не намерих продуктите  и си викам ааа ще направя аз нещо та ако щееее ...

И отварям аз шкафа гледам един отворен пакет пшеничен грис (някъде около 400 грама) един отворен пакет брашно (около 100 на грама, ама той пък почти не ми трябваше). Викам си от това ще излезе нещо ама после ща го видим какво е.

Хванах аз гриста и я залях с около 150 - 200 милилитра топла вода и я забърках на гъсто тесто (то щото видях, че и прясното мляко го няма) и оставих гриса да се отпусне. После я турих в машината и си викам я чакай да взема назаем от внучката сухо мляко и аре прас 3-4 мерителни лъжици и от него, в знак на благодарност към сухото мляко чукнах и едно яйце. Пуснах на програмата за месене за да го забърка. После се сетих, че съм забравил да туря сол, захар и олио и спрях програмата да ги добавя (тамън се сетих, че и маята съм забравил). Добавих аз по една чаена лъжичка сол, две чаени лъжици захар и една супена лъжица олио (май бяха две оти на око ги сипах)

Тръгна дядо ви да взима сухата мая и ... а познайте от пръв път. Правилнооооо - не я намерих. Обаче пък намерих бакпулвер на д-р Йоткер и по съвместителство на втори трудов договор го бухнах при тестото и пуснах програмата за месене отново да си върши работата. Та значи целта е да се гони много меко и еластично тесто (да не е много твърдо ей оти после ще ядете тухла газобетонка). Омеси го значи машината и викам аре да му пусна 10-15 минути да си почине без да изключвам програмата (демек почна машинния процес на втасване - ама това не съм сигурен дали е нужно). Изключих програмата за месене и втасване.

После си намазах ръцете с олио, дигнах от едната страна тестото махнах бъркалката, айде по същия ред и другата, пооформих малко така на външен вид (като гледах да го намажа с олиото от ръцете ми навсякъде, включително и отдолу), взех една вилица направих там някакви шарки и накрая го набоцках отгоре и пуснах програмата за печене 40 минути на средно печене (демек на средно кафяво запичане). Когато клечката за зъби ми остана суха (аз винаги гледам в средата на проверявам) прецених, че содената питка се е изпекла.

Както се и очакваше за содена питка, не бухна чак толкова (май се надигна само един пръст или стана високо колкото клечка за зъби - оти с нея го боцках да видя дали се е изпекло)

Като се изпече го извадих наръсих го с вода и го завих с една хавлия да спи.

Та така обърканата содена питка стана нещо много хубаво на вкус. нещо наподобяващо на сбит козунак, но не глетаво.
Ей го на нашия герой на снимка.
Следващия експеримент, ще бъде хляб изцяло от грис ама с мая, а по следващия козунак.
Пробвайте и докладвайте каква е авата у вашето ТКЗС., Ади аз отивам на къра да полея доматите и да видя царевицата.
Приемаме съвети за подобрение, реконструкция и модернизация.
Апропо некой  чул ли е къде изчезна мома Пина.

---------------------------------------------------------------------------------------

....
Благодаря много.
става  ли  и с нея?  bouquet

Предполагам, че ще стане или поне не виждам причина да не стане.

Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 18:10 от дядо хаджия

# 128
Дядо Хаджия ти знаеш ли къде да видя как се слагат снимки?В една от темите бях видяла но сега не мога да открия

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4825.0 - Ето тук е обяснено.  Laughing

# 129
  • гр.Разград
Как'Сийка много ти благодаря!

# 130
  • гр.Разград
Моята машина още на ремонт.Казаха 4е електроника се скапа.Един месец ще бъде на ремонт.Месих хляба на MAX-MAMA на ръка,стана много вкусен,но месенето на ръка след машина е много голяма игра4ка.Липсва ми моята машинка.

# 131
Момичета бях изключена известно време сега влизам и успях да прочета всичко което сте писали до тук. Значи наистина не ми се виждат снимките но не знам защо когато ги качих се отваряха без проблем но багетите наистина ставот чудни децата ги обожават дори в момента съм пуснала да им направя за утре защото няма да съм в къщи а и малката  /15 г./ ми дъщеря изявява желание да се научи да ги правино като си помисля какви пари дадох за тази чудесия не ми се ще сама да действа с нея.Ще открия проблема със снимките и тогава ще Ви покажа всичко до момента което съм сътворила.Успехи на всички  Grinning

# 132
  • Шумен
става  ли  и с нея?  bouquet

Моята е същия модел. Става  Party

Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 21:44 от anomalia

# 133
  • Шумен
Намерих я идеята на Tandoori  Wink

# 134
  • София
Както ви обещах, поредния експеримент беше да се направи козунак, в който вместо брашно да се използва само грис без абсолютно никакво брашно.

За моя огромна радост стана и то страхотен козунак.
Ето го тук цял целиничък, а че даже тоя път си играх да го сплитам и сплитките се запазиха, а тук е разчупен още топъл топъл.

Основната технология и рецепта за приготвяне съм дал тук, като в самата рецепта има малки модификации. Отиде ми някъде около 600- 700 грама грис (за меко и еластично тесто), а мазнината намалих на 60 грама масло и 5-6 супени лъжици олио. След първото месене нямаше втасване, а направо накъсах тестото и добавих ванилията, а след второто месене имаше около 15 минути почивка и пак накъсване и се добавя мазнината (тоя път не ми се наложи да добавям грис). След третото месене без да изключвам програмата извадих тестото, сплетох го и го върнах да втасва обратно в машината (тоест до приключване на програмата за месене и втасване - или около 55 минути). Изпекох го в машината за 40 минути на средно положение.

Бе направо ви казвам нали красота и вкус. Пробвайте няма да съжалявате.

Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 22:55 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт