Машина за хляб - 11 част

  • 96 729
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 11 607

Явно може да се направи и в сач, нали? newsm78

Въх, оспамихме темата...извинявайте!

# 391
  • Мнения: 498
Мама Цоцоланка, азм като правя арабската питка, след разточването, я поръсвам със сух чесън или майорана или риган, (или микс от подправки) и нарсъвам със зехтин... стават невероятно вкусни и ароматни. А и така не хрупаш само "сух" хлебец  Party

# 392
  • Мнения: 11 743
Момичета - хлебарки....ако може едно линкче към рецепта за арабски хляб? Пък ако имате и опит...грешка няма да имате...Имам поръчка да видя как се прави и да направя за едни познати въпросния хляб..........Благодаря!

Маме, рецепти доста съм срещала, правила съм но къде е не мога да я намеря. Така или иначе се замесва обикновено хлебно тесто - брашно, вода, мая и сол (мая суха или жива нормално количество). След като замесиш се оставя да почива 10мин. После се дели на 6-7 топки, зависи колко ти е тестото. Топките почиват пак 20мин. После всяка се точи на кръг с дебелина 1см, да не е по-тънко, че става като вестник като се изпече! Точи се с брашно и се намазва с брашно от двете страни.
Докато точиш топката, във фурната трябва вече да имаш сложена тава, която да се е загряла до 180градуса. Тавата трябва да е много гореща, не само затоплена. Вадиш горещата тава, мяташ питката и затваряш фурната. Тавата я наръсваш с малко брашно, преди да сложиш питка, но след като е загрята. Става куха вътре, точно както оригиналните!  Peace Пече се бързо и трябва да се вади преди да се е зачервила, че тая коричка зачерви ли се, вече е изгоряла!

Нищо особено не е, не втасва, става бързо, само дето после всичко е в брашно.


А, то рецепта е дадена вече, сега видях, само да кажа, че много е туй втасване, туй печене и туй масло на тавата?! Аз съм правила и по тази технология станаха като от сирийската фурна.
Трилистник и аз имам, ама ми е с 6 листа! Не съм чела темата и не знам за какво става дума.

поправка - 2 трилистника, но са в една саксия и ми се губят - и двата са с по 5 листа, но 2-те листа на единият са клюмнали и отиват... Направо са палмовидни с толкова много големи, листа в една саксия Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 10:11 от pina

# 393
  • София
  • Мнения: 276
Аз правя през ден.
Но да ви питам и вас каква мая ползвате
на кубчетата или суха.

Аз до момента ползвам само суха мая....с кубчетата Embarassed не знам как се борави с машинката...нали не трябва да се смесва с течните съставки.....винаги отличен резултат!

Виждам, че коментирате Френския хляб и имам питане- става ли и прясно мляко( вместо сухо ?

# 394
  • Мнения: 3 036
Аз снощи правих хляб с прясно мляко,понеже нямах сухо и пак стана.
Но за френския не знам как ще стане.
Дори сложих и две лъжици кисело мляко във водата.
Страна разкошен.

# 395
  • Мнения: 65
geleva, хиляди благодарности от мое име и от името на съпруга ми за питката с грис !
Стана вълшебна, пухкава,мекичка ,а бе изобщо фантастична !!!
  PeaceHeart Eyes  bouquet

# 396
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 461
geleva, хиляди благодарности от мое име и от името на съпруга ми за питката с грис !
Стана вълшебна, пухкава,мекичка ,а бе изобщо фантастична !!!
  PeaceHeart Eyes  bouquet

Може ли да дадеш точните мерки на продуктите да я пробвам и аз.

# 397
  • Варна
  • Мнения: 4 817
Развълнуван съм от новия си хлебопекарен машин и идвам да чета как ще правя тестено изделие. Но понеже си взех стар модел машин, той няма упътване и програмите му са на френски езици. Някога бях срещала нечие обяснение кое какво значи, но ще се изуча и аз от някой приятелка.
Понеже съм нетърпелива да опека първата филия, някой да има рецепта за хляб с кълнове от леща? Crazy Щото са покълнали, но и ще цъфнат скоро.

# 398
  • София
  • Мнения: 3 872
babake , радвам се, че ви е харесала.  Hug
Ето още eдна тема за кифлички с тесто от грис: тук. Peace

Последна редакция: ср, 23 юли 2008, 21:31 от geleva

# 399
  • Мнения: 812
Небесна, по принцип не ти трябва специална рецепта. Към основната добави кълновете и ще се получи. Аз ползвам една рецепта, към която добавям каквото имам - лен, сусам, пшенични и овесени трици, белен слънчоглед и т.н. Обикновенно правя с бяло и ръжено брашно в съотношение 2:1, но най - често на око.   Wink На 400 гр. бяло слагам 200 ръжено и по 50 гр. от двата вида трици, а другите полезности са по около 25 - 30 гр. Получава се прилично хлебче (виж в подписа ми) Всеки път е различно - както дойде...

# 400
  • Варна
  • Мнения: 4 817
Лебедуне, ще ти изпробвам съветя вдругиден.
Сега нямах търпение и под опеката на кака Сийка чакам да се опече първия ми хляб в животя. Много съм въодушевен и доволен, ходя да му говоря, ще стане пръв хубавец! Нищо, че маята му е в негодност от половин век! Голяма радост, да ви кажа! Blush

# 401
  • Мнения: 65
geleva,непременно ще направя и кифличките с грис.Благодаря ти  !

Unknown lady, за питката с грис месих тестото в машината.Значи сложих 350 мл.прясно мляко /толкова имах/, мая 1/2 пакетче или 20 гр., която предварително разтворих в малко от млякото, 1 с.брашно и 1 чаена лъжичка захар/ като шупна, я изсипах при прясното мляко, 3 с.лъжици олио , 1 и половина к.л сол и отгоре 240 грама грис / толкова имах/ и 260 грама бяло брашно.При моята машина месенето и втасването е 1час 20 мин. Тестото ми беше доста мекичко и лепнеше.  Премесих на ръка с още около 50-60 грама брашно, оформих топчетата, както ги е показала geleva ,втасаха, на 180 градуса , после ги намазах с масло и после прощавай чиста съвест Laughing

# 402
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 461
Благодаря   bouquet утре ще я пробвам и аз.
Язък за чистата съвест и при мен  Mr. Green

# 403
  • Мнения: 498
Да кажа снощи какво тесто омесих, първо мислех да го оставя да се опече в машинката, ама се наду много и нямаше място, та го извадих и заформих питчици.

Давам приблизителни мерки на течността и брашното, защото накрая добавях още брашно, а млякото беше малко повече от половин кофичка.
300 гр. кисело мляко (при мен 3% неразредено)
2 с. л. зехтин
1 с. л. захар
1 с. л. сол
350 гр. бяло брашно
100 гр. грахам
100 гр. пълнозърнесто
маслини, лук, зелени чушки (маслинките бяха около 15-тина нормален размер, две глави среден лук и една нормлана по големина чушка, всичко в блендера на стино) +  поне още 50 гр. брашно, за да не стои водно на тестото (ако случайно маже под бърклаката докато меси прибавете още брашънце)
1/2 кубче мая, ама аз сложих малко повече.
Ако ви се прави на обикновен хляб, предполагам че може на всяка програма, иначе на месене + втасване и след това оформята с брашанце питките.

Забравих да кажа, че добавих и на око ръжени ядки, исках и слънчогледови да добавя, но бяха свършили. (Винаги добавям, било ръжени, овесени, ечемичени и т.н.)

# 404
  • София
  • Мнения: 2 129
Падна ми едната бъркалка, изхлузи се надолу (имам предвид оста, не перката)...ТСМ е машината. На някого да му се е случвало...май имаше нещо такова, но доста отдавна...Предполагам, че ще може да върти, но дали няма да тече...?

Общи условия

Активация на акаунт