Кипър - мечтана дестинация или пък тема с различна вариация (9)

• 18 835
  • 283
  •   1
Отговори
# 180
Мила ми Блонди и това ще стане!В плана за действие е да скокнем и до морето-но не се знае с точност,че има доста работа засега мъжо.    `Но просто няма начин да не дойдем  до морето да потопим гъзето`  Wink  Hug

# 181
  • Larnaca, Cyprus
ако на някой му е омръзнал спора да не чете
но аз като стара свекърва да се изкажа....така де да се научи блонди преди да дойде в Кипрото....виж ква съм добричка кви лесни песнички ти намирам.... Hug
Блонди Пее си го човека съвсем добре се чува.....Думите са....
Θα έφτανε....Ще е достатъчна
Πόσο πιο όμορφη Θα ήτανε.....колко по хубава ще бъде
най-странното е, че когато чета вестник или гледам тв на гръцки нищо не разбирам, ама тук давам "компетентни" обяснения.... hahaha hahaha
Joy Joyпък при мен е точно обратното както при Жужи значи като слушам всичко разбирам но немога да го напиша съвсем правилно.....а пък да го обясня на български с тоооолкова научни обосновани обяснения съвсем не ми се отдава може би причината е че при мен езика е научен от наизустяване и улучване значението на думите ....... Peace...дори понякога ми е трудно да се сетя за точната дума на български Mr. Green.....
Мириам мерси за кафенцето и закусчицата......аз си го сръбнах преди малко.. Laughing...а закусчицатат още сутринта ама кат се включвам чак сега Embarassed
Жужимоя големия ако разбере че ти харесват картинки от него няма да мога да се вредя на компа.... hahaha
Азднес правя едни фактури едни отчети ужас така съм изморена умствено че нямам думи ..... Mr. Green...ама държа се щото няма кой друг аз ги правя тия неща....
Някой моля да ме осени с идея как да откъсна малкия от електронните игри  Mr. Green значи като се залепи от сутрин до вечер Плай СТашън...ПСП.....и същото отново и отново ..като ги скрия реве неистово и си ги иска като му ги дам мир ама ще си развали очите..... Twisted Evil..само като идват съседчетата играят на футбол мнооого на 40 градуса в най голямато слънце на двора.... Sick..та се чудих кое от двете е по лошото... #Crazy #Crazy

# 182
докато си сътворя най-дългия пост във форума и кати ме изпревари! но все пак така и така съм го написал:

блонди, и аз като архимед мога да извикам еврика, защото ми просветна за каква форма става въпрос!

това е т.нар. условно наклонение, което се образува от продължителното минало време + частицата θα.
от своя страна миналото продължително се образува от сегашната основа + окончанията за минало време.

преди да е станало твърде сложно и неразбираемо, давам пример: глаголът в сег. време е φτάνω (означава много неща, като стигам, пристигам, постигам и т.н.) сегашната му основа е φταν, съответно миналото продължително е έφτανα (окончание за мин. време и едно допълнително е отпред, за да може ударението да е на третата сричка, броено отзад). това се превежда като "стигах" (за разлика от έφτασα, което е "стигнах"). и последно, съчетанието θα έφτανα се превежда като "бих стигнал". в случая, в песента, става въпрос за една дума и затова е θα έφτανε - накратко θα'φτανε - "би стигнала" (или там както звучи по-добре)

другото съкращение, според мен, е от θα ήτανε - θα΄τανε - "би била". като е-то накрая е за благозвучие, подобно на другите глаголи в това време.
http://www.xanthi.ilsp.gr/filog/ch6/gram/vpc6.asp - това са спомагателните глаголи в мин. продължително.
най-лесно се помни от израза θα ήθελα - "бих искал/а"

моя версия на превода:

и тази вечер безкрайна е нощта, и животът ми е за изхвърляне (на боклука) (т.е. не струва нищо)
и хиляди желания да имах, само едно бих осъществил
да беше тук, да беше тук

и тази нощ казвам, че няма да издържа, но и една твоя дума би стигнала (би била достатъчна)
и тази нощ, там навън, колко красива би станала
ако беше тук, ако беше тук

# 183
  • Larnaca, Cyprus
ПДД..поздравявам те за най дългия ти пост досега.... smile3501 smile3501
оправихме го тоя превод да му се невиди накрая smile3503 newsm10 newsm10
да пускам ли нова песничка- дразнител.... newsm53...айде като се вкючи Блонди ако има сили .....пускам нова... newsm44
другите дето учат език какво се правят на луди а не се включват в преводите.....ха

# 184
благодаря за оценката.

все пак да поздравя празнуващите годишнина - живи и здрави и винаги заедно!

а сега е време за сладоледче

# 185
добър ден и от нас!
Благодаря на всички ви за пожеланията Hug
Гери,аз и преди те питах,ама ти май не ми отговори,та да нахалствам пак: вие в Ларнака ли ще сте? Питам щото и ние ще сме там,та да вземем да си спретнем една срещичка в на Кати ресторантчето Peace
Айде лек ден на всички  bouquet

# 186
  • София
Заповядайте! То не бяха преводи, то не бяха спорове ooooh! Tired....хайде почивка за малко!

# 187
Блонди Пее си го човека съвсем добре се чува.....Думите са....
Θα έφτανε....Ще е достатъчна
Πόσο πιο όμορφη Θα ήτανε.....колко по хубава ще бъде

Абе Катенце, бе душко, как не разбираш, че ти можеш съвсем добре да си ги чуваш думите, защото знаеш езика.., пък аз тепърва го уча.., ич не съм сигурна дали добре дочувам и затова търся написан текста.., пък и там като има няк`ви съкратени комбинации на глаголни форми и времена... ииииииииии съвсем ставам #Silly    Така че, моля за малко по-снизходително отношение, пък! Embarassed    Айде, мяткай следващата песен, та да видим до къде ще я докарам... Rolling Eyes

ПДД, и друг път съм ти го казвала - имаш дарба да обясняваш, така че мерси ти много, че за да разясниш на горката блондинка направи такава "саможертва" Wink, та написа най-дългия пост в живота си!  bouquet Mr. Green

Муцинко, благодарско за сладоледа! Едно, че жегата голяма, второ че тия двамцата от Отбора на знаещите направо ме комплексираха hahaha hahaha ------ Щото работата става малко такава, че колкото повече уча, толкова по-малко имам чувството че знам Crazy Още малко и ще преоткрия великата Сократова сентенция: "Аз знам, че нищо не знам"!   Joy Joy   
Та, сладоледът ми дойде тамънка-на  да ми се охладят прегрелите реотани. Mr. Green

# 188
Хелоооооооооооуууууууу              newsm62

Добре че си дойде нашия тати че да седна да драсна някой ред.На малкия му е голям проблем жегата,неспира да мранка,гол по памперс е по цял ден и пак е крив.
Бягам аз ако мога по касно пак ще пиша. smile3539
P.S ама редовно ви следа писанията и ако разбирасе мога ще поздравя Антигона,много ще се радвам да я видя.Цунки        Stuck Out Tongue Winking Eye

# 189
  • Larnaca, Cyprus
муцкамммм сладоледчето мноого хубаво ммммерси.....  bouquet
Шанкулова ..Гери ще е в Ларнака и като нищо може да заповядате когато ви е удобно през ресторантчето ни...... Hug
Гугункамоите поздравления че успяваш да се включиш Hug Hugтака така връчвай бебчо на татко малко подрус подрус да се включваш и ти и мооооля моля поста поне четири пръста да е ..... Twisted Evil.....така де като е повече повечко се радваме Heart Eyes
Блондитъкмо се чудих с какво да те мъча с Ели Кокино или с Нино и избрах Нино хубава бавна лятна песничка в която има едно място което и аз немога да го преведа ще спорим обаче докато го разнищим нали.. newsm78
http://uk.youtube.com/watch?v=D955BM4eKYY&feature=related
и всички други които искат  да затвърдят езика може да се включват то само  така в спора се ражда истината Naughty Heart Eyes
между временно ще се опитам да намеря само текста за да се включи и пдд...намерих нещо но за съжаление компа ми не го отваря ако можеш пдд ще видиш текста....пепеляшка я беше изпратила тая страничка в предишната тема.....
http://www.kithara.vu/index.php?cmd=ai&art=ninpпесента е в колонката отдясно четвъртата отгоре надолу
Σα ναυαγοί (+t)
Някой моля да ме осени с идея как да откъсна малкия от електронните игри  Mr. Green значи като се залепи от сутрин до вечер Плай СТашън...ПСП.....и същото отново и отново ..като ги скрия реве неистово и си ги иска като му ги дам мир ама ще си развали очите..... Twisted Evil..само като идват съседчетата играят на футбол мнооого на 40 градуса в най голямато слънце на двора.... Sick..та се чудих кое от двете е по лошото... #Crazy #Crazy
а тук никой не ми отговаря Crossing Arms Crossing Arms

Последна редакция: чт, 26 юни 2008, 20:19 от Katy6

# 190

Ох, Катенце, много ти е неприятна дилемата - то между тия две възможности и аз не знам кое е по-малкото зло Rolling Eyes  На пръв поглед по-безопасно за здравето е да са си вкъщи на климатика, поне игрите подбирай да не са основани на насилие, че ги има такива дето направо могат да промият детското мозъче, да не говорим за формирането на някакви морални ценности и представи... #Cussing out  И ако разрешиш една идея да ти дам - що не пробваш да ги научиш да играят с баткото карти... или пък шах - още по-добре ---> хем тренировка за ума, хем в къщи на хладно.., та ако можеш да им предизвикаш интереса към нещо такова... newsm78  Май друга идея не ми идва /поне на първо четене/ ----------------------- Пък песента смятам я преведох, но една дума ми се опря сериозно и само догадки имам какво значи - μεσ'. Пак някакво съкращение от нещо е, ама от какво...---> предположението ми е, че идва от" μέσα"="сред".  Сега обаче не ми се пише целия превод, че нещо ми е много изморено... smile3507

Така че, пожелавам лека нощ на всички!

# 191
Добро утро приятелчета.Заповядайте,за всеки който иска,по едно такова    Здравейте и добре дошли и на новите в темата ни.Сиска съжалявам,че не се видяхме,истината е че не исках да те притеснявам излишно в последните дни преди да заминеш.Ще си пишем в skype  Hug .Да нагушкаш малкото геройче  Hug  Hug  Hug  .Радвам се че всички сте добре,гледам и спорове нищите тук,аз няма да се обаждам,че нямам никакво време,пък и има достатъчно много по-добри от мен тук   Mr. Green .Кати,душице,там няма ли затворени пространства,на хладно и на сянка,където да играят футбол.Друг вариянт е ако можете да сложите тента из целия двор(знам,че е голям ама....).Или пък да се събират много деца във вас и да се забавляват.Оф,незнам,ще видя и аз какво ще правя като пораснем,не че сега сме много кротки де.На всички желая спорен и прохладен ден  Hug .

# 192
Добро утро красиви дами и господа..

Цитат на: Katy6 в четвъртък, 26 юни 2008, 14:46
Да ти кажа,наистина трудно е в тая жегаи това сланце наван детето да се занимава с друго освен ел.игри и ТВ.Нямат ли някакжи центрове кадето да могат да лудуват наволя?          newsm78     Така поне ще е друго нещо,а и ти ще имаш свободно време.
Аз сега смятам да палня на малкия ваничката и да разхладя детето малко че е то не се живее тука.  bath1
Лек усмихнат ден       love001

# 193
кати, ама аз тази песен я имам и си я слушам в колата и много ми харесва. не знаех, че е на нино.
веднага захващам текста и ако всички думи ги има в речника, до обяд ще е готова

за юнаците не знам какво да посъветвам. защо не ги пробваш с други игри - тип конструктор, лего или нещо подобно. аз така съм си изкарал детството. само че тогава нямаше компютри...

# 194
  • Larnaca, Cyprus
добро утроооо
тихеримерси за кафенцето... Hug....затворени пространства за децата има има ама познай кво се играе вътре.............плай сташион..... smile3511..или електронни игри.....
или пък има едни съвсем за малки деца с разни топки пластмасови подобни на игрите вътре в мас доналдс... newsm47....не бързайте да порасвате че лошааа работа... #Crazy
гугунка..тва е идея да знаеш да взема и аз да им напълня ваната и да ги пусна вътре да правят каквото искат... smile3521...ама лошо после ще искат всеки ден пък с тоя режим на водата нашта вана е поооо голяма Joy Joy
блондивътре играааят играят и карти и не се сърди човече нооо искат мама да седне до тях и заедно ....ами мама че има работа кой го интересува....та обикновенно играят за десет минути с децата съседчета на карти бинго или там каквото искат и после айййде пак електрониките......трябва да се паркирвам до тях като някой стражар и ...стига с това играйте на това.....и обикновенно в крайна сметка бягат в съседската къща където не им се карат и ги оставят да правят каквото си поискат smile3514....направо единственното спасение е морето плажа и сините вълни май
А за песничката думата за която се чудиш е..
Μέσα στον όνειρο χαμένη.....в съня изгубени.....или ....Изгубени в съня....за по поетично... Peace
а мен ме тормози това.......μια πόλη μεσ' την τρέλα..... newsm78...как точно ще се преведе поетично направо нямам идея.... newsm78
пдд....добре казано....само че тогава нямаше компютри... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт