Кипър - мечтана дестинация или пък тема с различна вариация (9)

• 18 830
  • 283
  •   1
Отговори
# 195
ей ме на с един бърз буквален превод:

Σα ναυαγοί
Като корабокрушенци

Μια πόλη μεσ' στη τρέλα
Един град насред лудостта
μα εσύ καρδιά μου γέλα
но ти сърце мое излъгано
ξέχασε όλα τα παλιά
забрАви всичко старо

Πιασμένοι απ' το χέρι
Хванати за ръка
κι αυτό το καλοκαίρι
и това лято
θάλασσα ήλιος κι αγκαλιά
море, слънце и прегръдки

Σα ναυαγοί σαν Ροβινσώνες
Като корабокрушенци, като робинзоновци
δίχως νόμους και κανόνες
без закони и правила
σ' ένα νησί μαζί μου θα 'ρθεις
на един остров с мен ще дойдеш
που δεν το 'χει ούτε ο χάρτης
който дори го няма на картата

Σα ναυαγοί ερωτευμένοι
Като влюбени корабокрушенци
μέσα στ' όνειρο χαμένοι
насред мечтата загубени
θα ξεχάσουμε μωρό μου τα παλιά
ще забравим, мила, старото

Σα ναυαγοί σαν Ροβινσώνες
δίχως νόμους και κανόνες
σ' ένα νησί μαζί μου θα 'ρθεις
που δεν το 'χει ούτε ο χάρτης
Σα ναυαγοί ερωτευμένοι
μέσα στ' όνειρο χαμένοι
θα ξεχάσουμε μωρό μου τα παλιά

Μια πόλη μεσ στη τρέλα
στην αγκαλιά μου έλα
в обятията ми ела
τίποτα τώρα μη σκεφτείς
сега нищо недей да мислиш

Στο κύμα να χαθούμε
Във вълнАта да се изгубим
να ξαναγεννηθούμε
да се родим отново
φύγαμε όσο είναι νωρίς
тръгваме докато е рано

Σα ναυαγοί σαν Ροβινσώνες...
Като корабокрушенци, като робинзоновци

оставих и гръцкия текст, за да може да се сравнява. приемам всякакви коментари.

и мен ме озадачи това μια πόλη... оставих го буквално преведено, но си мисля, че имат предвид "насред лудницата в града" - нали искат да избягат на остров като Робинзон

# 196
Здравейте и от мен,дааааа в Ларнака сме,така че задължително ще се видим да се запознаем очи в очи....

Кати,аз немога да ти помогна защото тепърва навлизам в тайните на майчинството,така че по-опитните мамите да се изкажат...

Ние сме с една хрема и се борим с нея ама трудно става,милата се плаши,че неможе да си вземе въздух и ми идва да й изям сладкото носле....

Момичета трябва ни телевизор и маса,кажете къде да му кажа на моя мъж да ходи да ги купи....

# 197
Катееееееееееееееее,да познаваш някой от Куклен-например Шинка и Ваня?????????
щото мислим заедно да дойдем с Шинка и да те видим ако искаш де Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning

# 198
Ееееее, разгиле, здравейте и от мен!

Сутринта като спря тока, та сума ти време докат` го пуснат мина... newsm61 - скъсаха ми се нервичките направо!

Гледам, че вече сте оправили превода...

а мен ме тормози това.......μια πόλη μεσ' την τρέλα..... newsm78...как точно ще се преведе
Катенце, ми то нали и аз баш над това се чудех... Но и аз като ПДД си го докарах от към поетичност ---> "един град насред лудостта" или "на един град сред лудостта"...- нещо такова...
Само да си призная се поиздъних при превода на втория ред "μα εσύ καρδιά μου γέλα", защото това γέλα помислих че идва от глагола "смея се"-"γελώ"... и от там бях го превела като "но ти сърце мое се смееше"... демек градът като е полудял, то и сърцето един вид изперкало, та се смее на все лудостта Crazy Joy Joy  ...Но всичко друго ми е като на ПДД bowuu

Тихери, мила, това дето си ни го сервирала в чашката фрапенце ли е  Yum - оооохх, прохлада, ох, кеф! Mr. Green  Надявам се че всичко е наред с твоя дечко след онази злополука! Hug

Гери, как си, прихлопва ли ти вече сърчицето!  Kissing Heart Само 10 дни до полета... Май е време да включи Катето обратния брояч.

Приятен следобед и чао до по-късно!

# 199
блонди, права си - γελώ означава смея се, а второто му значение е лъжа. аз реших, че тук е второто. може да греша

με γελάς; (това е въпрос) се превежда като "лъжеш ли ме/бъзикаш ли се/шегуваш ли се?" и всякакви подобни вариации

# 200
  • Larnaca, Cyprus
гееееериииии...не ти ме разби окончателно smile3544 smile3544 smile3544...те хората казват че света е малък но толкова малък не съм очаквала да бъде....  love001
С Ваня и майка й Шинка се познаваме отдавна но загубихме връзка откакто Ваня замина и се ожени в гърция а майка й не съм я виждала от както дойдох в кипър .....много ама много ще се радвам да се видим.....отново.... newsm51 newsm51.....а какво стана с Ваня тя стана ли мама не стана ли как е още ли е в гърция малеее Гери разплака ме  newsm45 newsm45 newsm45едва успях да напиша поста newsm47
а за телевизор и маса искате втора употреба или нови.... newsm78
А сега е време за поредния ринг box...пдд ....блонди ......гооотовииии

# 201
Цитат
Σα ναυαγοί
Като корабокрушенци
Μια πόλη μεσ' στη τρέλα
μα εσύ καρδιά μου γέλα
но ти сърце мое излъгано
ξέχασε όλα τα παλιά
забрАви всичко старо
смей се(повелителна форма на глагола γελω/γελαω)
Между другото искам да те питам пдд как поставяме апостроф на думите.
Цитат
[Μια πόλη μεσ στη τρέλα
/quote]

Според мен за да се запази смисъла трябва да се преведе:
Един град пълен с лудост

# 202
блонди, права си - γελώ означава смея се, а второто му значение е лъжа. аз реших, че тук е второто. може да греша

με γελάς; (това е въпрос) се превежда като "лъжеш ли ме/бъзикаш ли се/шегуваш ли се?" и всякакви подобни вариации

Еееейй, ПДД, безценен си, знаеш ли?! Ко`ще правя без теб като заминеш в Кипрото... newsm78.., кой значи ще ме светва  Bulb на граматическите и прочие тънкости на гръцкия, при това с такъв отработен педагожки  umnikuu и научен подход... Wink- щото нали казваш, че там твоите хора нямат интернет у дома...  Освен пак от работното място да издебваш да се включваш...   Всъщност какво стана с твоята работа - намерили си нещо подходящо там вече или ще търсиш като отидеш на място? - Защото доколкото си спомням това ти беше водещата причина да не си заминал още...

А, докат пиша кво активизиране настанало.... Shocked
bouboulino, чакай сега че не съм сигурна дали те разбрах!... - Искаш да кажеш, че въпросният пасаж трябва да се преведе като "но ти сърце мое смей се!", така ли?

# 203
Цитат
bouboulino, чакай сега че не съм сигурна дали те разбрах!... - Искаш да кажеш, че въпросният пасаж трябва да се преведе като "но ти сърце мое смей се!", така ли?
Точно така γελα е повелителна форма на глагола γελω/γελαω

# 204
  • София
Аааааа, в час по гръцки сме!  smile3523 Браво на вас!

Аз само лекичко  ще ви замоля всеки да качи (който не е качил, де  Mr. Green) снимка на дечкото си,
че искам да ви изненадам в следващата тема.

# 205
Извинете ме за безударените думи,но не знам как да слагам ударения.
А пък в предишния ми пост съм питала за апостроф ooooh!,изкуках и аз в тая жега tooth ku-ku perko bambam

# 206
  • Larnaca, Cyprus
ооо става интересно намесва се и буболино
и аз много се измъчих с този пасаж и според мен се превежда така
един луд град
но ти сърце смей се

и се чудих така ли е не е ли newsm78...иначе всичко друго пдд е превел перффектно
муцка...тия дето са вътре стават ли ако не да ги щракна заедно  bouquet

# 207
  • София
Не стават, щотоне са добро качество.
Трябват ми в едър план, заедно или по отделно няма начение.
Има едни снимчици без име надетенцето в кукнделата.
Буболинке това твойта Ели лие или бъркам?! newsm78

Снимки от всички искам, моля! Naughty

# 208
Кати,ами да ти кажа как стана пък после с клюките...

Така,аз много си споделям с мойта свекърва и й разказвам за вас постоянно и форума и й викам-Сега като отидем в Кипър ще те водя в един ресторант на едно момиче от Пловдив,казва се Кати...И тя ми вика дали не е моята Катя....и ми казва,тя е женена за кипърец и има две момчета и аз й викам-Ами може и й показах твои снимки и тя те позна... smile3503

Искам да ти кажа,че жената много се развълнува,че си ти и ще те види,чак аз настръхнах..........

Та Кати,мойта свеки е твойта Шинка.. newsm44 newsm44

Ваня е добре и щяхме с малката да й ходим на гости преди да отида в Кипър ама нали Шинка идва с мен та,го оставихме за по-нататък тя да дойде хем да ми помогне малко....Разведе се с Янис и живее с сигурно знаеш за Бабис,та тя е снего,няма деца..
Елинор е първото внуче на Шинка и затова много се вълнува покрай нея....
Искаш ли да ти дам скайпа на Ваня да я изненадаш...Имаш много целувки и поздрави от Шинка...

# 209
  • София
Боооже колко е малък света наистина - Гери снаха на шинка?! Crazy

Общи условия

Активация на акаунт