Сдружение Шилер - какво е всъщност?

• 166 551
  • 1 108
  •   1
Отговори
# 900
Здравейте мами, току що видях в сайта ве4е  информация за дата на подаване на молбите...

# 901
Благодаря,

ако някой знае, къде е молбата която трябва да се подава, може ли да сложи линка?
До сега търсих и нищо не намерих.

# 902
  • София
  Миналата година имаше от къде да се свали и попълни през нета, но после се налагаше да има някакъв номер при завеждането в канцеларията и мисля че отново се попълваше. Потърси в сайта евентуално, но най-добре е на място да се вземе. Само да споделя, предната година попълних молбата малко след като започнаха да ги приемат и съответно после за изпита бяхме в едни от първите групи при явяването.

# 903
# 904
Здравейте,
благодаря за прикачения линк, но тази молба не е ли само за вече приети деца?

# 905
Здравейте!
Интересувам ме дали някой може да даде информация за нивото по Математика в това училище - има ли допълнителни школи по Математика ,печелят ли състезания ?След 7 клас имат ли шанс да се класиратв  Математически гимназии или само в Немски езикови?
Благодаря ви много!
Поздрави

# 906
Здравейте!
Интересувам ме дали някой може да даде информация за нивото по Математика в това училище - има ли допълнителни школи по Математика ,печелят ли състезания ?След 7 клас имат ли шанс да се класиратв  Математически гимназии или само в Немски езикови?
Благодаря ви много!
Поздрави

Нивото по математика е такова, каквото е нивото на учителя, който ще учи детето ви, да Ви е живо и здраво, след 8 години, когато ще е в седми клас. Вижте, сдружение Шилер се знимава с подбора и организацията на учителите по немски език и обучението по немски СЛЕД редовните занятия в иначе държавното 55-то (в нашия случай) училище, Вие сигурно ще сте в младост, тъй като, както разбирам там са вече само малките.  Просто Шилер организира учебния процес, в смисъл подбира и наема допълнително учителите, които са на работа в държавното училище и те работят с децата освен сутринта, по време на редовните занятия и следобяд до 4-ти клас всеки ден по два часа(готвят се за следващия ден), а другите два следобедни часа се водят от учител на Шилер по немски.
Така че, какво е нивото на предметите различни от немския не е пряко грижа на Шилер, каквито учители има в даденото училище (говорим за класовете след 4-ти клас, когато има различни по различните предмети), такива.
Моята дъщеря е в 7-ми клас в момента в 55-то, и по български и по математика имат чудесни преподаватели, много сериозни учители, но, пак казвам, те преподават на всички седмокласници, и май и на на по-ниски класове в 55-то, не само на двете паралелки Шилер в седми клас.

Това е една от причините след 4-ти клас да се редуцира броя на децата, в нашия случай от 3 паралелки останаха две. Вече от 5-ти клас и немския не е всеки ден, а два пъти в седмицата до 18.00 следобяд освен сутрешните нормани часове. Е, който остана си взе и втория сертификат за език, а сега ще държат в седми клас изпит и за трети, но други деца отидоха в други училища - в СМГ няколко, повечето по-наблизо до в къщи.
Но в класа на щерка ми две деца се върнаха обратно в 6-ти клас, погледнете напред в темата.
Всеки си преценя...
А за класиране след седми клас - имат шанс като всички други, моето дете ходи и на школа за допълнителна подготовка по български и математика за изпита, както всички. А за немска езикова класирането там не е с немски, а с български и математика,  а и аз лично не виждам особен смисъл да проспи две години в немска гимназия докато останалите, неучили езика стигнат нивото й, по-скоро ще кандидатства в английска испанска, френска, зависи какъв бал ще изкара...
Така че, ако желаете детето ви да учи в математическа гимназия, най-добре от 3-ти клас запишете детето на курсовете към СМГ за прием след 4-ти клас (ако не променят нещата дотогава) или директно в частната математическа гимназия (ако не бъркам, те май направиха прием и за по-малки деца, но дали от 1-ви клас трабва де провери). На състезания ходят както всички останали ученици в София.

Последна редакция: ср, 19 дек 2012, 11:36 от StefanB

# 907
Благодаря СтефанБ за обстойния отговор!
Доколкот разбирам от вашите думи това е държавно училище,което има извънкласна подготовка ,която се ръководи от дружението Шилер и самото дружение не може да контролира подготовката на държавното училище.Каква би молга да е разликата със един Алианс (немски език) в такъв случай?
Поздрави

# 908
Благодаря СтефанБ за обстойния отговор!
Доколкот разбирам от вашите думи това е държавно училище,което има извънкласна подготовка ,която се ръководи от дружението Шилер и самото дружение не може да контролира подготовката на държавното училище.Каква би молга да е разликата със един Алианс (немски език) в такъв случай?
Поздрави

Вижте, ще ви отговоря накратко, тъй като в темата е подрубно обяснено що е то Шилер, как работи , освен това има и сайт където нещата са описани, но накратко:
Шилер е сдружение, което се знимава с обучение по немски език. Сключили са договори с училища и детски градини (преди), а сега има в училището в младост отделен кът за малките и децата, които биват приети по тяхната програма започват от последната група на детската градина - това е подготвителната група за училището. В нея освен с другото, което се прави с всички деца в градините в БГ, се учи и немски и не два пъти или един път в седмицата по 45 мин, а всяка сутрин.
След детската градина децата минават тест по езика и тест за психологическа готовност (така беше преди 7 години, мисля че още ги ма и за 1-ви клас, не е само приемния тест преди градината). Издържалите теста формират паралелки първи клас, като класните им са начални учители, работещи в държавното училище, но те имат трудови отношения и с Шилер, като възпитатели, защо, защото пътвокласниците сутрин работят по държавната програма с учителите, след което обядват в училищния стол и след обяд имат още два модула - единия се води от същия този учител, но вече в ролята му на възпитател - готвят следващия ден, после междучасие и после идва учител по немски от Шилер, с когото всеки ден има занятие.
Така до 4-ти клас.
От 5-ти нагоре, до 7-ми, схемата е подобна, само дето вече занимания по немски сед обяд има вместо пет дни от седмицата, вече два, затова пък свободно избираемата сутрин е немски, така че общо часовете ако до 5-ти клас по езика са 12 седмично, след 5-ти клас са ако не бъркам 8. Всички останали премети се водят от учители на съответното училище, като в него няма само класове на Шилер, (поне така е в 55-то, там има по 7-8 класа от випуск, а сега в шести иседми клас са на Шилер само два).
А, който иска може да ползва и транспорт.
Това е накратко, в детайли прочетете назад.

И да го сравнявате с Алианса не е сериозно - не че в Алианс не работят добри преподаватели, но все пак как точно си представате водене и връщане на дете за да имате 10 часа език в Алианса седмично?? И това в продължение на 5 години?

# 909
Много ви благодаря!

# 910
Здравейте!
Записвам се да следя темата. Може ли някой да ми отговори каква е била таксата миналата година и колко се плаща допълнително за транспорт и храна? И предучилищната сигурно е само до обяд? Ох, и нямам представа близо ли са у-щата до метрото?

# 911
  • София, Младост 2
И двете училища са на спирки на метрото Simple Smile

Таксата е 150 лв на месец, плюс още грубо казано 20 лв на седмица за храна (това за ПГ, нагоре е по-малко) и винаги има и някакви допълнителни разходи.

Обучението е целодневно от ПГ - в ПГ са на училище от 8.20 до 16.50, в класовете просто са от 8 пак до 16.50.

Ако те интересуват други подробности, винаги можеш да ми звъннеш, ще се радвам да те чуя и да поговорим Hug

# 912
Здравейте!

Първо Честита Нова Година на всички! Да сме живи и здрави и много да ни радват децата!

Моето питане е във връзка с приема на деца в първи клас. Знам, че има бройки мисля и в двете училища и държи се приравнителен по немски. Не намирам обаче информация кога се подават молбите тази година и кога се очаква да бъдат тестовете.

# 913
  • София, Младост 2
Ако ще е директно за първи клас с изпит по немски, тогава някъде май месец, а самите тестове са през юни обикновено. Но за всеки случай се обади в сдружението, като мине ваканцията - някъде другата седмица, за да питаш да ти кажат точно.

# 914
Hedra, благодаря! исках само да се ориентирам, при всички положение ще звънна и ще искам среща директно за повече уточнения

Общи условия

Активация на акаунт