Сдружение Шилер - какво е всъщност?

• 166 516
  • 1 108
  •   1
Отговори
# 945
Здравейте, на всички! Прекрасна тема! Почти изчетох всичко. Въпросът ми към тези, които познават отблизо Шилер, на които децата им учат там, е: "Какво е обучението по всички други предмети, освен немския, в сравнение с обикновените квартални училища?" StefanB казва, че дъщеричката й е кандидатствала в СМГ и не са й стигнали стотни, а също, че като си види бала, дано да й стигне, ще кандидатства в Немската. Дори и да иска да учи език, детето се нуждае от добра обща подготовка по математика и български, за да може, дали след 5-ти, или след 7-ми клас, да продължи в по-добро училище по език. Затова ме вълнува този въпрос. Напълно осъзнавам, че Шилер организира обучението по немски. Но по-назад прочетох, че госпожите, които започват първи клас, имат договор и с Шилер. А и няколко майчета се оплакоха, че има текучество сред учителите. Аз лично, от тази гледна точка, се колебая между Шилер и 125 в Младост - какво е нивото на общото обучение. Детето ми е 2007 - сега ще кандидатства. Моля Ви, споделете и няколко думи за госпожите. Те в подготвителна група и в първи клас различни ли са?
Благодаря Ви предварително.

# 946
  • София, Младост 2
Подготовката по общообразователните предмети е като в по-добро квартално училище - и предвид че децата са подбирани, ученето също върви по-леко и по-бързо.

Госпожите в ПГ и в първи клас са различни.

# 947
Здравейте, бих искала да попитам има ли  "отворени врати" в Шилер newsm78. Изобщо имат ли такава практика?

# 948
  • София
Здравейте, аз искам да попитам за теста за предучилищна - в частта, в която децата решават сами как разбират какво трябва да се прави във всяка задача като не могат да четат. Някой обяснява ли им или сами трябва да разберат какво се иска от тях по картинките?

# 949
Здравейте, бих искала да попитам има ли  "отворени врати" в Шилер newsm78. Изобщо имат ли такава практика?
Да, има дни на отворени врати и датите се публикуват в сайта на сдружението.
Здравейте, аз искам да попитам за теста за предучилищна - в частта, в която децата решават сами как разбират какво трябва да се прави във всяка задача като не могат да четат. Някой обяснява ли им или сами трябва да разберат какво се иска от тях по картинките?
Прочитат им условието на задачата и децата трябва да го разберат. Трябва да сте се занимавали с лабиринти, сенки и др. задачки, подходящи за възрастта за да се справи и на теста.

# 950
Здравейте, на всички! Прекрасна тема! Почти изчетох всичко. Въпросът ми към тези, които познават отблизо Шилер, на които децата им учат там, е: "Какво е обучението по всички други предмети, освен немския, в сравнение с обикновените квартални училища?" StefanB казва, че дъщеричката й е кандидатствала в СМГ и не са й стигнали стотни, а също, че като си види бала, дано да й стигне, ще кандидатства в Немската. Дори и да иска да учи език, детето се нуждае от добра обща подготовка по математика и български, за да може, дали след 5-ти, или след 7-ми клас, да продължи в по-добро училище по език. Затова ме вълнува този въпрос. Напълно осъзнавам, че Шилер организира обучението по немски. Но по-назад прочетох, че госпожите, които започват първи клас, имат договор и с Шилер. А и няколко майчета се оплакоха, че има текучество сред учителите. Аз лично, от тази гледна точка, се колебая между Шилер и 125 в Младост - какво е нивото на общото обучение. Детето ми е 2007 - сега ще кандидатства. Моля Ви, споделете и няколко думи за госпожите. Те в подготвителна група и в първи клас различни ли са?
Благодаря Ви предварително.

Госпожо, не сте ме разбрали правилно, или аз не се изразих добре, не казвам, че непременно ще кандидатства в немската, казах, че като си види бала ще кандидатства, може би и в немската, макар тя да не иска там, тъй като със сигурност, ако не цялата първа година, то голяма част от нея ще скучае в час по немски, там се почва от А и Б. Тя иска АК (но това е бруга бира, друг изпит и други пари), английска, испанска и френска, но пък ние с майка й се опитваме да й внушим, че немската не е само езика (това важи за всички езикови и за СМГ), просто това са училищата, където влизат децата с най-голям бал и естествено, после нивото по всички предмети, като цяло е добро... това е.
125 -то, особено паралелката с математика е много добър избор. Само дето не знам дали има такава форма от първи клас, или е след ретвърти.
Абе главното е началната учителка - 1-4 клас да е добра. После от трети като го запишете на един курс в СМГ, да си го кара в трети ичетвърти и ако успее да се класира в СМГ след 4-ти клас си решавате проблема с кандидатстването в 7-ми, забравяте за подготовка по математика. Същото важи с пълна сила за частното математическо, ПЧМГ ли беше, или Питагор, там също подготовката е страхотна, но е частно. Но няма език, ще го учи в гимназията. А така, чрез Шилер се поставя една чудесна основа по немски - все пак това са 8 години по 15-тина часа седмично немски, е няма как да не ти влезе в главата основата. И после да започнеш друг език отначало в гимназията, а този да надграждаш...
Хедра е права, това, че децата са избирани има огромно значение, няма отявлени лигльовци и калпазани, както в обикновените сборни класове, ако се случи, просто им предлагат да се преместят, е, трудно но се полчава - имаше в класа на дъщеря ми такъв случай, търпяха детето две години, докато си отиде, просто пречеше на другите. Но така е навсякъде, според мен...
Пак казвам - подготовката по общообразователните предмети до 4-ти клас си е с началната учителка, в нашия слочай беше г-ЖА Йорданова, много добър педагог, срахотен учител. След 4-ти клас, обясних го и по-напред, учителите са тези, които преподават в съответното училище, в нашия случай 55-то, Шилер води само немския, останалото са си училищните преподаватели, какви и гои - вече си зависи от конкретната година. Като цяло, за периода 4-7 клас на дъщеря ми, мога да кажа, че е имало всякакви и супер добри, и не особено, като навсякъде. Така че, общообразователната подготовка не е в прерогативите на Шилер. Дъщеря ми има чудесни преподаватели по математика и български, просто има късмет, както тя, така и останалите 6-ти и седми класове на 55-то у=ще (само четири от тях са по програмата Шилер)

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 09:49 от StefanB

# 951
Аз и преди питах, но никой не отговори. В обучението на децата предвижда ли се изучаването на втори език, например английски?

# 952
Аз и преди питах, но никой не отговори. В обучението на децата предвижда ли се изучаването на втори език, например английски?
Да, в рамките на заложеното в хорариума и според програмата на общообразователното училище, мисля че от 5-ти клас по няколко часа седмично английски.
Но това не е грижа на Шилер, както всички деца във всяко училище в тези класове, така и в 55-то си имат съответните часове.
Вижте, програмата Шилер е "към" общообразователната програма, тя не замества нищо. Така че, децата на сдружението учат немски (всеки следобяд до 4-ти клас, от пети до 7-ми два пъти в седмицата) като добавка към нормалната програма, затова и са така заети. Така че, каквото за всички, такова и за тях...
И тук в пълна сила важи това, което казвам по-горе, че много си зависи какъв е учителят на училището по английски. Ето за 55-то, в шести и седми клас  им преподава един господин, с който нищо не научиха - факт... в пети май беше друга госпожа.

# 953
Благодаря за бързият отговор  Hug
Тъй като тази година детето ми боледува доста и сериозно, чудех се дали ако детето има отсъствия, те приспадат ли му се от месечната такса или тя е твърда?

# 954
Не знам за такъв казус, ще Ви излъжа, можете да питате в канцеларията... Таксата се определя на Общо събрание веднъж годишно, никога не съм се заглеждал (като членове на сдружението, всички родители получаваме протокол от решениятя взети там) дали се споменава нешо такова.
От друга страна, обаче, ако отсъствете повече ще Ви е трудно с езика...

# 955
  • София
Аз съм имала такъв казус с таксата с малката ми дъщеря преди  години.
Лежахме 10 дни в Токуда и имаше също и грипна ваканция тогава.Та се беше събрало присъствие за целият месец само 1-2 дена. Wink
Представих документите болницата, молба-написана собственоръчно от мен и я представих в канцеларията на Сдружението. Беше ни опростена месечната такса. Wink

Английски език се изучава от 5 клас. Но тогава намаляват и часовете по "следобедният" немски.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 11:50 от kopche

# 956
Информацията ми бе много полезна, още веднъж благодаря!

# 957
Здравейте,
детето ми е набор 2008 и искам предучлищната да си я кара не в градината , а в Шилер. Питането ми е сега на 1.3. ще мога ли да подам молба или (както аз разбирам от изчетеното) няма да мога, а ще трябва да изчакам до догодина?
Обади се да ги попиташ. В сайта имат телефони. Аз редовно им досаждам Embarassed

# 958
Здравейте,
а на изпита с химикал или молив се пише?

# 959
Сладкишче, мерси за отговора  Hug А има ли детска градина към Шилер или греша?

Общи условия

Активация на акаунт