Отговори
# 195
ral4e:), аз разбрах че съм бременна в чужбина и пътя натам и обратно го карах сама с кола /400 км + 400 км/. Като имаш в предвид, че никога не бях карала толкова голямо разстояние сама за мен беше доста голям стрес – цял ден на волана по магистрали с над 140. Да чукам на дърво нищо не ми стана / ама тогава още не ми ставаше лошо и не повръщах/, в общи линии съм с обърната матка и се шубелисвам да пътувам / че нещо било по-рисково с обърната матка от контракции/, но докторката беше категорична, че нямало проблеми / даже бях със зацапване когато ми го каза/. Така, че моето лично мнение е, че не би трябвало да има проблем ама ако искаш за по-сигурно врътни един телефон на докторът ти да питаш. И си вземи но-шпа  ако те заболи коремчето да дръннеш един.

# 196
             Здравейте прекрасни мами с коремчета! Добре дошли на всички нови и дано да ви е приятно тук с нас!!!  Hug Simple Smile Hug

vesito82 какво става чакам да каже6 как си? Аз май ще съм в къщи още време дано да не е много и по скоро отмине проблема с кръвното и пак се появи леко  Sick !!!
Мили момичета една приятелка която има бебе на 1год ми каза , че доки като била бременна и и се гадело и казала , че това е признак за развитието на плацентата! Някой чувал ли е подобно нещо ?

Лек и хубав ден ви желая на всички относно пътуването аз доста пътувам и май се усещам , че ми натежава но при всеки е различно. А относно шофирането аз доста карам , но се усещам че съм си станала по предпазлива и съм намалила скоростта! Просто някакъв инстинкт , а не с цел и умисъл!

Чао за сега от мен   bouquet

# 197
  • София
ral4e:), Kokonut е напълно права за пишкането... това беше и моят голям проблем...
А за дамите-шофьорки, внимавайте със сънливостта по време на бременност

# 198
Моят проблем при шофиране е колана. Получавам контракции от него. Някой знае ли до кога е задължителен?

# 199
carbo относно работата, то навсякъде има лъчения, така че не се притеснявай. Аз преди работех в телевизия и там някой колежки като забременяха веднага излязоха болнични, че им казали, че лъченията били вредни за плода, пък други седяха до последно на работа. А такива, които работят например в Телевизионната кула им бяха казали, че е по добре да не ходят на работа, но там лъченията са доста по-силни и от друго естество, всмисъл има вълни от друг тип. Все пак мисля, че в твоя случай няма нищо страшно, ако говориш за мобилните оператори. Не знам, но според мен и никой не знае, все още не са изследвани всички лъчения, така че... Все пак се пази, доколкото може.
А относно пътуването, аз изрично питах докторите и те казаха, че няма проблем да се пътува, но е по добре да се консултираш и ти с твоя лекуващ лекар и за всеки случай - Нош-па. Аз лично мисля вече спокойно да си пътувам, досега се въздържах, че иначе съм страстен любител на пътуванията. Мисля началото на септември да ходя в Турция със самолет, пък каквото ще да става. Пък и на бебето ще му е по-добре ако и аз се чувствам добре, така че... Според докторите не би трябвало да има проблем.

# 200
Evjeni доколкото си спомням в правилника пише, че бременните жени са освободени от задължението да носят колан, но не знам да пише от кога и т.н. Така че според мен ако ти пречи колана при пътуване, спокойно можеш да си го махнеш.

# 201
Здравейте, момичета! Отдавна не съм се включвала,че с тия жеги все ми е уморено и ме домързява.
Бубичко, няколко дни след като разбрах , че съм бременна, синът ми се разболя от варицела и аз се притесних, но от майка ми знам, че аз съм карала тази шарка. Повечето сме я карали, така че и ти може да си. Знам , че са опасни рубеолата и морбили. Моята свекърва е карала рубеола, когато е била бременна и тогава са я убеждавали лекарите да направи аборт, но тя се е отказала и си е родила здраво детенце- зълва ми.
Момичета и аз днес да 1-ви път ще съм на преглед, нали досега не ми даваха направление  Weary. Довечера сигурно ще пиша какво съм видяла!  Praynig
 Някой писа, че го стягал панталонът, нормално е- коремчето си расте!

# 202
ха Simple Smile и на мен ми стяга панталона и без да имам още коремче ... #Crazy
Кажете ми как се справяте с хремата (pregnancy rhinit) ..защото много често съм със запушен/течащ нос, спя с отворена уста  #Crazy  много е досадно...Отначало мислех, че настивам и нали си знам, че нищо не мога да пия- си траех, но снощи пак четох в една сттаия, че е нормално при бременни, но нищо не пишеше за лечение Sad
Какво ще кажете и за това ,което чух, че не трябва да влизам в морето и забранено пипането на кучета и котки, както и кисненето на краката в гореща вода (при настинка)..?

# 203
Ето това извадих от закона: "Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.

(2) Могат да не използват обезопасителни колани:

1. бременните жени;

2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан; ............"

Не се споменава колко бременна трябва да си, за да не носиш колан Simple Smile Изпъчваш се и готово Simple Smile

# 204
Да се включа и аз, че в тези жеги само ме домързява и чета по-малко.
Първо честито на патерици на Доня Коприва - за нейния РД и този на Калоян. Дано при нея всичко да е ок, не се е включвала скоро, но стискам палци.
Бубичко, стискаме палци и за теб и дано не си прихванала варицела.
Добре дошли на всички нови мами и леко бременеене.
Някой беше писах, че ще прави изследвания в началото на юли. Аз също не съм си пускала още, и мен така ме посъветваха, та тогава.
Евжени, много готина история с твоята щерка,  а коремчето ти е супер.
Данче, на нашите малки сладури и да кажем няма да разберат. Само дано не ревнуват много.
Чваву, стискам палци за дългочаквания преглед, всичко да е наред.
Лек ден засега от мен. Отивам да полегна, че нещо ме и присвива корем. Дали защото се облажихме с малката с един сладолед на разходката?!  newsm78

# 205
  • София
Я вижте, какво още открих относно отпуските...

Цялата информация я има тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=293400.msg7485611#msg7485611

Първо се ползва отпуск поради бременност и раждане в размер на 315 дни, от които 45 преди термина. 135 дни от него са с болничен, а за остатъка се подава декларация. По време на този отпуск майката не може да работи. Или ако работи получава само заплатата си, без обезщетения. Този отпуск не може да се прехвърли на друг!

След 315-тия ден започва отпускът за гледане на дете. Той продължава докато детето навърши две години (за първите три деца). Обезщетението, което се получава за този период, е фиксирано за съответната година и е еднакво за всички майки. Тази година е 220лв. То не се облага с данъци или осигуровки.
Това според мен автоматично прави получаващия най-малко в семейството /или ако има някой безработен/ бебе-гледач след 135-я ден...

# 206
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВЕСИТО 82
ДА СИ ИМА ЕДНО ХУБАВО ЗДРАВО И СЛЪНЧЕВО БЕБЧЕ, ПО ВЪЗМОЖНОСТ ПРИНЦЕСА

# 207
stelaruseva относно хремата, при мен почти изчезна откакто минах 12-та седмица. Но и аз не съм чувала за лечение, просто търпиш, то е като гаденето, при мен нищо не помагаше.

Четох, че за морето няма противопоказания, само че трябва да се избягва излагането на слънце, особено за корема и резките промени на температурата.
А иначе като цяло ми казаха да избягвам къпането и кисненето в гореща вода, незнам поради какви съображения. Минералните бани в повечето случай не се препоръчват след 4-5ти месец от бременността, това го пишеше в описанието на минералните води в България.
Също трябва абсолютно да се избягват басейните поради множеството зарази там.

Последна редакция: ср, 25 юни 2008, 16:50 от sladur4esta

# 208
Еййй вярно! vesito82 ЧРД!!!!! да си много здравичка и едно хубаво здраво бебче да си имаш!  newsm59      party023

# 209
  • София
Ох, аз ще ви напускам, че ръководното тяло се прибра и сега трябва да се работи наистина Simple Smile
И без това напълних форума с дрънканици за Money и отпуската, която е на около 6 месеца разстояние

За водата бях чела следното:
студена - предизвиква контракции
топла - предизвиква кървене
Не знам за кои месеци важи... предполагам всичките Simple Smile

Желая ви хубав следобед и се присъединявам към честитката за Весито82

Общи условия

Активация на акаунт