Лятото и в Норвегия дойде - време си е за море! ;-)))

• 16 658
  • 288
  •   1
Отговори
# 120
ркб, не се чухме, даваше заето цял следобед  ooooh!
Сега ще му издирвам имейла и ако и това не ме огрее, просто няма да се запознаваме, докато не се наложи (дано не се налага!).
Иначе и ние се огряхме с обувки от разпродажбите, 3 чифта спортни обувки, които са адски удобни  Peace
Моят мъж пък е на принципа "Защо да давам повече като мога да дам по-малко за същото нещо?".
Много е практичен, знае всички цени на всичко и знае къде е най-изгодно да се купи. Heart Eyes

# 121
Здравейте момичета, аз пак да ви питам неШто
Знаете ли какви документи са ми нужни за сключване на брак тук?
Мерси предварително   bouquet

# 122
mariam27, въпросът ти е много общ.
И двамата ли сте български граждани?
Ето ти хипотетични ситуации според твоята:

Ако да, питайте в норвежкото посолство в София точно каква е процедурата и какви документи се изискват да си приготвите в България, но започнете от рано, че отнема време.

Ако само ти си българка, а той е от друга националност (не норвежец), отново питай в норвежкото посолство в София каква е процедурата и какви документи ще изискат и от двамата.

Ако той е норвежец, ще попълните една декларация във Фолкерегистер, двама свидетеля ще попълнят по една декларация за кумовете (може и на английски да се попълват документите).
Трябва да си легално пребиваваща в страната, за да получите разрешение за брак.
Легалното пребиваване се доказва или с виза, разрешително за работа, или самолетен билет, показващ кога си влязла в Норвегия (много е желателно документите да се подадат час по-скоро след като си влязла в Норвегия с този билет).
Трябва ти преведена и легализирана декларация от общината ти по постоянно местожителство в България за семейното положение (като на декларацията пише да послужи пред норвежките власти).
Имай предвид, че тази декларация има валидност само три месеца, а разрешителното за брак има валидност само четири месеца, започващи да текат от датата ти на влизане в страната, посочена на билета.

Това е, с което мога да помогна аз.

Да добавя, че нямаш право да стоиш в страната само на основание брак с норвежец.
За да стоиш при него на това основание, той трябва да докаже доходи, че може да те издържа, а сумата за доказване се мени всяка година (разбирай увеличава се).

# 123
щастлива    bouquet
Само аз съм Бг, той не е норвежец но ни казаха че за него не трябвали никакви документи, да разбирам ли че ми трябва само една декларация от общината в Бг за семейното ми състояние... newsm78
Има и още нещо, аз съм разведена и имам със себе си решението от съда, което е легализирано и преведено на английски, то може ли да замести тази декларация за сем. състояние  newsm78

# 124
По-сложна си значи.
Кой ви каза, че за него не ви трябват никакви документи?
От норвежкото посолство ли?
От каква националност е той, ако не е тайна и защо държите да сключите брак в Норвегия точно?
Мислите да оставате да живеете там ли?
Най-малкото той трябва да докаже, че не е женен с аналогична декларация на твоята и май тя също се издава по постоянно местожителство (ако е чужденец, постоянно живеещ в България, не знам, съвсем оплетено става, а ако е чужденец, легално пребиваващ в Норвегия и ти искаш да отидеш при него, прати го да пита във Фолкерегистер).
Решението на съда го остави, декларацията си е декларация и там ще пише разведена, а не омъжена.
Те искат декларация за семейно положение от общината, решението на съда може и да не го уважат, защото то НЕ показва текущия ти статус (какво ти пречи да сключиш брак след развода например и това няма как да е отразено в решението за развод?).
Аз се омъжвам за норвежец и ми искаха само тази декларация.
Затова те посъветвах, ако той не е норвежец, да попиташ в норвежкото посолство за точната процедура и срокове, за да не стане така, че да извадите документи, пък да изпуснете срока за сватбата или друго.
Ако искаш им кажи информацията, която аз ти дадох и ги попитай дали е същата процедура и при вас и ако не, кое е различното.
Мисля, че така ще е най-добре  Peace

Последна редакция: пт, 11 юли 2008, 01:48 от щастлива

# 125
Добро утро  food010
Детенце ни разказа играта тази нощ Sad Сега си пия двойното кафе, дано помогне....
щастлива, ако случайно се срещнеш с личния ти лекар, си приготви въпросите и имай предвид, че тук след всяко изречение те питат - а вие какво мислите.......
mariam27, решението за развод не ти върши работа. Слушай щастлива, тя последна е работила по въпроса Joy тя знае най-добре. Но и на  мен ми е странно, че за него не трябват документи Thinking Това значи ли че той има бусетнинг, гражданство или асил? Иначе няма начин да не искат документи....
И да се оплача. Мислехме да ходим до вилата на морето за 3-4 дни, но снощи се обади свеки, че се били объркали и вилата няма да е свободна Sad

# 126
  • Stavanger,Norway/ Varna
Добро утро и от мен.

Мойто вЮера до 2 през нощта ме държа будна да си играем и днес като по чудо се кукна в 9 сутринта. Направо съм като премазана. Сега пак спи с баща си заедно, но аз пък имам среща с една бивша колежка за кафе. Много ме изненада, намерила ми телефона и ми се обади  Shocked. Не е норвежка, от дръпнатите е, китайка, японка, корейка  newsm78, но пък говори перфектно, или е осиновена тук, или е отрасла от малка тук, та така. Друг път не съм излизала на кафе с норвежко говорящ и се кефя, защото ще си упражнявам езика. Крайно време е да завържа и такива контакти, а не да се изолирам само в българска и сръбска среда  Simple Smile

Много са се променили изискаванията за брак отпреди 3 години. На мен само ми искаха заявлението от съда, че не съм женена заверено с апостил и преведено и паспорт. За две седмици получихме дата и се венчахме. Mr. Green

# 127
ркб, привет, много ми харесва тая картинка дето използваш с чашата и човечето  Joy
Какво й е било на Ели, много плака ли?  Sad
Аз тъкмо мислех за теб тази сутрин (бях до болницата на задължителния рентген - здрава съм!) и да те питам дали е проходила Ели, как е с говоренето, на какъв език й говорите и изобщо ... сигурно има много за напасване и нагаждане  Confused
Благодаря за съвета, чухме се по телефона, казах му, че само исках да се запознаем и да го питам дали има задължителни прегледи, дали иска списъка с ваксините, които са ми правили или друго и той каза: "Аз предпочитам да не ти се налага да идваш изобщо" и започна да се смее, след което ми пожела да съм в цветущо здраве и си казахме довиждане.
Иначе аз си зададох въпросите, които ме интересуваха в смитевернконтор, та ми стана ясно, че тук се ходи на лекар само ако си много болен, ама вече пред умиране  hahaha
Мен така ме устройва, разбира се, в смитевернконтор ме питаха какви други ваксинации имам (аз като примерно дете си бях научила наизуст всичко и ги издекламирах) и жената каза: Ооо, много са старателни колегите в България.
Иначе от задължителния тест за туберкулоза изводът беше: Ти си ваксинирана, така че всякаква реакция е добре дошла.
Аз успях да направя само 3 милиметра, но ме успокоиха, че съм в нормата  hahaha
Много гадно, че това с вилата е отпаднало, има ли начин другия месец нещо да се вредите за няколко дни?

Бобчеее, как е моята сладурана   bouquet
Една голяааама целувка по дясната бузка от кака й  Heart Eyes
Днес ми дадоха едно бебе на 5 месеца да го наглеждам за 2 часа, та се скъсахме от гукане и двете  Joy
Установих, че бебето има влечение към българския език, реагираше с бурни възгласи и дълбоки въздишки само на българска реч  newsm78
Бобче, а вие не попълвахте ли декларации някакви, вашите кумове нещо?
Или това са си изисквания за норвежки граждани.

# 128
  • Stavanger,Norway/ Varna
Цунках я  Mr. Green

Нищо не сме попълвали, а кумовете до последно ги умувахме кои ще са, само дойдоха на венчавката и се разписаха и това е  Grinning

# 129
Сега се връщам от НАВ, леко опънала нерви и бръчки!  Grinning
В сряда ходих да говоря (вече на висок тон) по въпроса "Къде са ми паритееее!"  Grinning Планирах да ги обвиня в дискриминация, ма служителя беше пакистанец! Как да обвиниш пакистанец в дискриминация?!  Mr. Green
Служителя се изниза като мокра връв, изми си ръцете, че шефа го няма! Както и да е, днес се появявам в целият си блясък в НАВ!
И шефа почва да ме прави на луда, 30 мин ми говори безсмислици! Трябвало да пратят документите до родната страна, тя да им отговори... всичко ставало бавно! Обаче, аз не се давам! Питам На коя институция сте пратили документите? Отивам в България другият месец, ще отида лично да говоря с тях!. И каква изненада....
- О, ма те са ни пратили документите!
- Тогава какъв е проблема?
- Изглежда, че няма никакъв проблем!
-Тогава защо 10 месеца не ни плащате детските?
- Много се извиняваме. Обаче, то.... и пак 30 мин празни приказки!
Накрая не се въздържах и казах
-Струва ми се, че проблема е, че сме от Източна Европа!
Разбира се, не бил това проблема. Как ли пък мога да си помисля, такова нещо?!  Mr. Green

Обеща, че в края на тоя месец трябва да платят! Да видим!

Ядосах се. Не заради парите. А защото много мразя да ме правят на тъпа!

# 130
И да не си мислите, че в Норвегия се случват само гадости, ще разкажа и зъболекарските ни приключения.
След двумесечно чакане, получаваме час за 9.07.2008(добре е! Можеше да е за 9.07.2009 все пак  Mr. Green ) И както винаги ние сме в закъснение! С тичане влетяваме 7 мин по късно и задъхани почваме да се извиняваме един през друг. Обаче сестрата "Не се притеснявайте! То... ние почнахме малко по късно и ще трябва да почакате 10 мин" Е, това й харесвам на тая страна - никой за нищо не бърза! Някак си у дома си се чувствам! Немската точност ме травмира!  Grinning
Поправи жената Мартинката и рече "Сега излизаме в почивка и вие сте ваканция, ще ви дам час за 18.09" Моя мъж обаче решава да е честен и им казва "Няма смисъл. Ние си тръгване в началото на август" И жената каза "Добре, тогава ще намеря някой час по скоро" И ние имаме час за другата седмица! Е, как да не се раз-чувствам! Жена си сгъсти графика за да зъбооправи моето момченце!

Ето има човешко отношение в Норвегия, драги приятели!  Grinning

# 131
Е, значи процедурата се е променила съществено.
То какво ли не се променя, например новите студенти миналата година не са ходили на туберкулозен тест и на рентген (питах няколко български студенти тук и никой не беше ходил на такова нещо), ама ето на - тая година е задължително.

ркб, тъкмо се сетих да те питам ... каква е тази ваксинационна карта?
Задължителна ли е?
Щото аз имам 2 страници ваксини и реваксинации в България, да си изваждам ли тук такава карта?

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 01:51 от щастлива

# 132
Добро утро.
Marjo, ще стане, ама......
щастлива, картата е за дребка, че тепърва се ваксинира, за нас не се необходими Simple Smile Иначе все още не се пуска сама, но държи да тича, като я водим Grinning Говори си на нейн език, казва дай, мама, тата, ела-ела, айде де......Аз й говоря на български, баща й на норвежки.

# 133
Здравейте момичета,
помните ли ме. Да ви разясня, аз Ви задавах много, много въпроси, преди да трагна за Норге , е сега съм тук, и ще се радвама да си пишем.

# 134
Привет, Юле!  Hug

Добре дошла сред нас.
В кой град си?

Общи условия

Активация на акаунт